Aloittavan ja jo toiminnassa olevan yrityksen rahoitusvaihtoehdot ja yleisimmät yritystuet tiivistetysti
Mistä rahoitusta, tukea tai lainaa uudelle tai kasvavalle yritykselle? Tältä sivulta löydät tiivistetyssä muodossa kaikki yleisimmät pienyrittäjien ja pk-yritysten yritystuet, avustukset ja rahoitusvaihtoehdot. Kerromme niistä olennaisimmat perustiedot ja ohjaamme sinut oikeaan paikkaan lukemaan lisätietoa aiheesta.
Yritystuet tutuiksi:
- Starttiraha yrittäjälle
- Pankkien yritysrahoitus ja yrityslainat
- Lyhytaikaiset vakuudettomat yrityslainat
- Finnveran rahoitus- ja takausvaihtoehdot
- Business Finland -rahoitus
- Joukkorahoitus yritykselle
- Työeläkeyhtiöiden yrityslainat
- Ely-keskusten tuet
- Palkkatuki työntekijän palkkaamiseen
- Maaseudun yritysrahoitus
- Säätiöiden tuet yritystoimintaan
- Toimintarajoitteisen pienyrittäjän apuraha
- Yrittäjän toimeentulotuki
- Laskurahoitus eli laskujen myynti
- Alueelliset yrityspalvelusetelit
- Leader-rahoitus
- Enkelisijoittajat ja startup-rahoitus
Starttiraha myönnetään suurimmalle osalle hakijoista, mutta kaikki eivät sitä saa
Starttiraha on tunnetuin aloittavien yrittäjien tuki, joka myönnetään vuosittain tuhansille uusille yrittäjäkokelaille.
Kyseessä on henkilökohtaista toimeentuloa varten myönnettävä tuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Kyseessä ei siis varsinaisesti ole yritystuki, vaan yrittäjän tuki. Starttirahan voi käyttää henkilökohtaisiin menoihin, kuten esimerkiksi ruoan ostamiseen tai vuokranmaksuun.
Starttirahan määrä on 37,21 euroa päivässä vuonna 2025 ja tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Näin ollen tuen määrä kuukaudessa on noin 740-800 euroa bruttona.
Tämä tulo on saajalleen henkilökohtaista verotettavaa ansiotuloa. Mitä enemmän yritystoiminnallasi tienaat, sitä suuremmalla prosentilla maksat ansiotuloistasi veroja, ja tällöin myös starttirahasta jää hieman vähemmän käteen.
Jos aiot hakea starttirahaa, sinun tulee tehdä se ennen päätoimisen yrittäjyyden aloittamista. Yksi tuen myöntämisen kriteereistä nimittäin on se, että päätoimista yritystoimintaa ei ole vielä aloitettu ennen starttirahapäätöksen saamista.
Kyseisestä kriteeristä poiketen voit kuitenkin saada starttirahaa myös tilanteessa, jossa siirryt sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi.
Starttiraha on toimeentuloasi turvaamaan tarkoitettu tuki, eli et tule saamaan sitä, mikäli sinulle maksetaan samalta ajalta sellaista etuutta – esimerkiksi opinto- tai työttömyystukea – jonka voidaan katsoa turvaavan sinulle kohtuullisen toimeentulon. Myös yritystoiminnan ulkopuoliset palkkatulot estävät starttirahan saamisen.
Starttirahaa haetaan oman alueen työllisyyspalveluiden kautta. Hyväksytyn päätöksen jälkeen tuki maksetaan tilillesi kerran kuukaudessa, mahdollisia maksupäiviä on kuukausittain kaksi.
Kaikkiin yleisimpiin tukea koskeviin kysymyksiin löydät vastauksen kattavasta starttirahaoppaasta. Oppaassa kerromme muun muassa hakuprosessin yleisimmät vaaranpaikat sekä ne toimialat, joille starttirahaa voi olla vaikea saada.
Pankkilaina uudelle tai toiminnassa jo olevalle yritykselle
Yrityslainan tiedustelu kannattaa lähes poikkeuksetta aloittaa omasta pankista. Pankkilainojen selkein etu on niiden matala korko verrattuna yksityisiltä rahoituslaitoksilta haettaviin lainoihin.
Huono puoli sen sijaan on se, että varsinkin uusien toiminimien ja osakeyhtiöiden voi olla vaikea saada lainaa. Useimmiten tämä johtuu lainan takaisinmaksun pantiksi asetettavien vakuuksien puuttumisesta tai siitä, että uusi yritys ei vielä ole pystynyt osoittamaan toimintansa kannattavuutta.
Lisätietoa pankkien yritysrahoituksesta:
Mitkä ovat yleisimmät syyt, joiden takia yritys ei saa pankkilainaa?
Yrityslainaa pankista ei järjesty läheskään kaikille hakijoille, ja monesti yrittäjät saattavat törmätä pankeissa jopa melko penseään kohteluun silloin, kun tarvetta lainarahalle olisi.
Mikäli lainaa ei tipu, syitä voi olla monia:
- Yrityksesi on ollut toiminnassa liian vähän aikaa, etkä ole vielä pystynyt osoittamaan sen kannattavuutta. Liiketoiminnan alkuvaiheessa yrityksen kannattavuuden todistaminen voi olla hankalaa, vaikka potentiaalia olisi hyvinkin nousujohteiseen kehitykseen. Yrityslaina uudelle yritykselle jää tästä syystä usein myöntämättä.
- Yrityksesi kassavirta eli tilille tuleva ja sieltä lähtevä rahaliikenne osoittaa, että et välttämättä selviydy lainan takaisinmaksusta. Tällöin yrityslainaa ei heru.
- Haet rahaa investointiin, mutta et pysty asettamaan peliin riittävästi omaa pääomaa, eikä sinulla tai yritykselläsi ole riittäviä vakuuksia lainan saamiseksi.
- Sinulla on ollut aiemmin viiveitä yrityksen laskujen maksamisessa. Maksuhäiriöiden kohdalla pankit näkevät punaista.
- Yrittäjävetoisissa pienyrityksissä laina voi jäädä saamatta myös sen takia, että yrittäjän tulotaso ei ole riittävä tai hänellä on muita olemassa olevia lainoja, joita hän kuukausittain lyhentää. Tällöin esimerkiksi tulotason tippuminen saattaisi johtaa siihen, että yrityslainan takaisinmaksu voisi vaarantua.
- Joskus harvoin voi käydä niinkin, että pankki tarjoaa lainaa, mutta ehdot eivät yrittäjän kannalta ole järkevät. Tällaisesta tapauksesta voit lukea esimerkiksi Suomen Yrittäjien artikkelista.
Ei ole olemassa yhtä yksittäistä pankkia, josta yritys saisi helpoiten lainaa – tämä johtuu siitä, että lainaehdot ovat aina tapauskohtaisia ja ne mukautuvat hakijayrityksen mukaan.
Yleensä yrityslainaa kannattaa kuitenkin lähteä metsästämään omasta pankista, johon olet asiointisi keskittänyt. Tällöin lainanhakuprosessin saa nopeasti käyntiin verkkopankissa.
Kysy kuitenkin aina kilpailevat tarjoukset myös muilta toimijoilta.
Mitkä tekijät vaikuttavat yrityslainan kustannuksiin eli hintaan?
Yrityslainan korkokuluihin vaikuttavat tekijät ovat monin paikoin itsestään selviä, mutta käydään ne silti läpi.
Hait yrityslainaa sitten perinteisestä pankista tai verkon rahoituslaitosten kautta, pääperiaatteet lainan korkokustannusten muodostumiselle ovat samat.
Mitä enemmän lainanmyöntäjä luottaa siihen, että yrityksesi selviytyy lainan takaisinmaksusta, sitä halvemmalla lainan pääsääntöisesti saat.
Perinteisen luottokelpoisuusarvioinnin (mm. vakavaraisuus, kannattavuus, omavaraisuus) lisäksi oman mausteensa yrityslainan hintaan tuovat:
- Vakuudet ja niiden olemassaolo tai puute.
Saat tietysti yrityslainasi edullisemmin, kun pystyt asettamaan jotain rahaksi vaihdettavaa omaisuutta takaisinmaksun pantiksi. Mitä arvokkaampi ja helpommin rahaksi muutettava vakuus on, sitä paremmat lainaehdot sinulle pääsääntöisesti voidaan tarjota.
Ilman vakuuksia myönnettävien yrityslainojen kulut ovat aina selvästi suurempia vakuudellisten lainojen kuluihin nähden. Vakavaraisille yrityksille vakuudetonta lyhytaikaista yrityslainaa voi kuitenkin järjestyä myös perinteisen pankin kautta – tästä esimerkkinä Nordean joustoluotto yrityksille.
- Lainan takaisinmaksuaika.
Mitä nopeammin maksat yrityslainasi pois, sitä vähemmän kuluja siitä luonnollisesti kertyy.
- Onko takana omaa rahoitusta?
Mikäli kyseessä on isompi investointi ja taskuistasi löytyy riittävästi omaa rahoitusta, lisälainan pankista järjestyy todennäköisesti hieman edullisemmin ehdoin.
- Mihin aiot yrityslainan käyttää?
Jos yrityksesi aikoo käyttää lainan investointiin, jolle syntyy vakuusarvoa (esim. rakentaminen, koneen ostaminen), lainarahan saaminen paremmilla ehdoilla voi helpottua.
- Lainan mahdolliset lisäkulut.
Monet yrityslainoista sisältävät erilaisia avausmaksuja tai tilinhoitokuluja, jotka nostavat yrityslainan hintaa. Älä siis tuijota pelkkää nimelliskorkoa, vaan selvitä aina kaikki lainasta aiheutuvat todelliset kustannukset.
Hait yrityslainaa mistä tahansa, muista aina tehdä realistinen arvio omasta takaisinmaksukyvystäsi ja siihen sopivasta aikataulusta. Yrityslainan hakeminen on fiksua vain silloin, kun lainarahalla saatava tuotto ylittää siitä aiheutuvat kulut.
Yritysrahoituksen vakuudet – mitä ne ovat ja mitä jos niitä ei ole?
Kun haet toiminimellesi tai osakeyhtiöllesi yrityslainaa perinteisestä pankista, lainalle vaaditaan käytännössä aina vakuus.
Joissain harvoissa tilanteissa näin ei ole, mikäli yrityksesi hyvä kannattavuus tai riittävän pieni lainasumma antavat pankille edellytykset vakuudettoman lainan myöntämiseen.
Vakuudellinen yrityslaina tulee kuitenkin lähes poikkeuksetta halvemmaksi, koska pankki voi tällöin paremmin minimoida luottoriskinsä.
Varsinkaan uusilta yrityksiltä ei välttämättä löydy riittäviä vakuuksia lainan saamiselle. Tällöin vakuutena käytetään usein yrittäjän yksityistalouteen kuuluvaa omaisuutta. Alkutakauksia uusille yrityksille tarjoaa myös valtion erityisrahoituslaitos Finnvera.
Yrityslainalle asetettavia vakuuksia voivat olla esimerkiksi:
- Asunto, liikehuoneisto tai kiinteistö
- rahoitusomaisuus kuten pörssiosakkeet &
- täydentävänä vaihtoehtona yrityskiinnitys eli yrityksen arvoa omaavan irtaimen omaisuuden panttaaminen saamisen vakuudeksi.
Pankki voi tarvittaessa vaatia sinulta myös henkilötakauksen lisävakuudeksi. Tällöin olet henkilökohtaisesti vastuussa lainan takaisinmaksusta ja vastaat siitä samalla tapaa kuin yksityistalouteen kuuluvasta lainasta.
Myös Suomen valtion omistama, jo edellä mainittu erityisrahoituslaitos Finnvera voi auttaa sinua, jos sinulla ei ole asettaa yrityslainallesi riittäviä vakuuksia. Finnvera voi taata osan pankilta hakemastasi yrityslainasta – tämän maksullisen lainatuotteen nimi on Finnvera-alkutakaus.
Alkutakauksen saaminen voi viedä pari viikkoa, joten lainaprosessille kannattaa varata riittävästi aikaa.
Verkosta haettava vakuudeton yritysrahoitus on nopea mutta pankkilainaa kalliimpi vaihtoehto
Pankkien lainaehtojen kiristyminen sekä hitaat lainanmyöntöprosessit ovat viime vuosina tuoneet rahoitusmarkkinoille runsaasti yksityisiä rahoituslaitoksia, jotka myöntävät nopeita yrityslainoja verkossa ilman reaalivakuuksia.
Monien tuntemia alan toimijoita ovat muun muassa Qred, Kasvurahoitus, Yritysluotto.fi ja CapitalBox.
Yleensä vakuudettomia yritysluottoja hyödynnetään eritoten seuraavissa tilanteissa:
- Yritys ei vakuuksien puuttumisen takia saa lyhytaikaista lainaa pankista joko ollenkaan tai tarpeeksi. Jälkimmäisessä tilanteessa vakuudetonta yrityslainaa voidaan käyttää edullisemman pankkilainan täydentäjänä.
- Yritys tarvitsee lainarahan käyttöönsä heti. Tämä voi olla tilanne esimerkiksi yllättävän konerikon tai nopeasti eteen tulevan investointimahdollisuuden takia. Yrityslainan hakeminen pankin kautta on yleensä kankeampaa ja hitaampaa, joskin kulut pankkilainoissa ovat luonnollisesti selvästi pienempiä vakuudettomiin yritysluottoihin verrattuna.
Heti tilille maksettava vakuudeton yrityslaina on nopeimmillaan saatavilla samana tai seuraavana pankkipäivänä. Ilmaisen ja ei-sitovan lainahakemuksen täyttäminen sujuu verkossa muutamassa minuutissa.
Automatisoitujen luottoluokitusprosessien ansiosta rahoitusyhtiöt poimivat tarpeelliset taloustiedot yritysrekistereistä ja tekevät pitkälti niiden pohjalta päätöksen alustavan lainatarjouksen myöntämisestä.
Eritoten painotetaan yrityksen kassavirtaa, eli yritykseen pitää virrata tarpeeksi rahaa sisään, jotta se pystyy selviytymään lainan takaisinmaksusta.
Alta näet lyhyet esittelyt suosituimmista Suomessa toimivista vakuudetonta yritysrahoitusta myöntävistä yhtiöistä.
Lainatuotteiden sisältämät korkotasot määrittyvät aina yrityskohtaisesti hakijayrityksen taloustietojen, tunnuslukujen ja lainan käyttötarkoituksen perusteella.
Yrityslainojen kilpailutus kannattaa aina, eli vertailua on viisasta tehdä vähintään muutaman rahoitusyhtiön kesken.
Kaikilta alla luetelluilta rahoitusyhtiöiltä voit pyytää verkossa maksuttoman ja ei-sitovan lainatarjouksen, eli korkoja voi vertailla nopeasti ja ilman sitoumuksia.
Tarjousten pyytäminen onnistuu myös kaupallisten kilpailutuspalveluiden, kuten esimerkiksi Omalainan kautta.
Vakuudettomat yrityslainat voivat olla kelvollinen vaihtoehto yllättäviin lyhytaikaisiin tarpeisiin, jossa laina voidaan maksaa nopeasti pois tulorahoituksella. Lainaa ei kannata hakea kannattamattoman yritystoiminnan tekohengittämiseen tai ilman varmistettua kassavirtaa.
Pidempiaikaista lainaa haettaessa on aina syytä kääntyä ensin perinteisen pankin puoleen, sillä pitkällä maksuajalla lainan kustannus voi nousta erittäin korkeaksi.
Qred on kiinteällä kuukausikululla varustettu yrityslaina lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen
Ruotsalaislähtöinen Qred on toiminut Suomessa jo jonkun aikaa ja noussut nopeasti varteenotettavaksi tekijäksi pienyrityksille suunnattujen nopeiden ja lyhytaikaisten yrityslainojen sektorilla.
Rahoitusyhtiö kertoo verkkosivuillaan, että sen asiakaskanta kasvaa kuukausittain sadoilla asiakkailla – eniten lainoja myönnetään rakennus- ja ravintola-alan yrityksille.
Qredin lainat ovat suuruudeltaan 5000-500 000€ ja takaisinmaksuaika vaihtelee 1-18 kuukauden välillä. Lainasumman kuukausikulu on kiinteä ja se vaihtelee yrityskohtaisesti luottoluokitukseen perustuen.
Viitteellisiä esimerkkejä lainan kuluista voit laskea rahoitusyhtiön verkkosivuilta löytyvällä laskurilla. Edullisimmillaan Qredin yritysrahoituksen kuukausikulu on 1,75 prosenttia alkuperäisestä lainasummasta.
Qredin verkkosivuilla voit pyytää yrityksellesi maksutta ei-sitovan lainatarjouksen. Hyväksytty laina voidaan nopeimmillaan maksaa yrityksen tilille vielä samana päivänä.
CapitalBox on vaihtoehto myös hieman isommille pienyrityksille
Yksityislainojen puolelta monille tuttu Ferratum operoi yritysrahoituksen puolella CapitalBox-nimellä. Myönnettävien lainojen suuruus vaihtelee 5000 ja 3 000 000 euron välillä.
Aiemmin Ferratum Business -nimellä toiminut CapitalBox kertoo lainapäätöstä tehdessään painottavansa erityisesti yrityksen kassavirtaa.
Lainan takaisinmaksuaika on enintään 60 kuukautta. Kulutasonsa puolesta CapitalBox-rahoitus sopii kuitenkin parhaiten lyhytaikaiseen tarpeeseen – aivan kuten muutkin verkosta haettavat vakuudettomat yrityslainavaihtoehdot.
Kasvurahoitus tarjoaa yritysrahoitusta 250 000 euroon asti
Kasvurahoitus on tuoreimpia tekijöitä jatkumossa, jossa kuluttajalainoja tarjoavat yritykset ovat laajentaneet rahoitusvalikoimaansa yrityslainojen puolelle.
Suomen Kasvurahoitus Oy:n operoima rahoituspalvelu aloitti toimintansa vuoden 2018 lopulla Front Kasvurahoitus -nimellä. Sittemmin Front-etuliite on tippunut nimestä pois.
Kasvurahoitus tarjoaa yrityksille rahoitusta 2000 eurosta 250 000 euroon asti. Laina-ajat vaihtelevat kahden kuukauden ja kahden vuoden välillä.
Alustavia lainakustannuksia voit helposti vertailla rahoitusyhtiön verkkopalvelusta löytyvän lainalaskurin avulla. Yrityslainojen lisäksi Kasvurahoitus tarjoaa yrityksille myös luottolimiittiä ja laskurahoitusta.
Yritysluotto.fi:n lainan kaikki kustannukset on sisällytetty kiinteään toimituspalkkioon
Television ja radiokanavien mainoskatkoilta tuttu Yritysluotto.fi toimii hyvin samaan tapaan kuin edellä esitelty BusinessCredit.
Yritysluotto.fi:n rahoitus on 3000-100 000 euron suuruinen yrityslaina, jonka kulut on juntattu sisään kiinteään toimituspalkkioon.
Laina-ajat vaihtelevat 3-18 kuukauden välillä, ja laskurin alustavaa vertailua varten löydät palvelun verkkosivuilta.
Muut tähän aihealueeseen liittyvät artikkelit sivuillamme:
Finnveran rahoitus- ja lainavaihtoehdot aloittavalle tai kasvavalle yritykselle
Finnvera on Suomen valtion erityisrahoituslaitos, joka tekee yhteistyötä kaikkien yleisimpien Suomessa toimivien pankkien kanssa. Finnvera on tunnettu varsinkin uuden liiketoiminnan rahoittajana, ja uusille yrityksille se tarjoaa muun muassa:
- yrittäjälainoja ja
- alkutakauksia pankkilainan saamista turvaamaan.
Aloittaville sekä jo toiminnassa oleville pk-yrityksille Finnvera tarjoaa omaa nimikkolainaansa eli Finnvera-lainaa.
Business Finland -rahoitus yritykselle
Julkiset organisaatiot, tutkimuslaitokset, yritykset – Business Finland myöntää rahoitusta kaikille näille.
Business Finland syntyi, kun valtion innovaatiorahoituskeskus TEKES ja investointi-, kansainvälistymis- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava valtionyhtiö Finpro löivät hynttyyt yhteen vuoden 2018 alussa.
Business Finland tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille kattavan valikoiman erilaisia tukia, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Tempo-rahoitus sekä NIY-rahoitus, joka muodostuu sanoista nuoret innovatiiviset yritykset.
Joukkorahoitus yritykselle pankkilainaa täydentämään
Yrityksen lainamuotoinen joukkorahoitus tarkoittaa rahoitusmuotoa, jossa lainattava raha kerätään joukkorahoituspalveluun rekisteröityneiltä sijoittajilta.
Nämä sijoittajat hakevat rahoilleen korkotuottoa lainaamalla niitä eteenpäin suomalaisille pk-yrityksille.
Joukkorahoituspalveluita hyödynnetään useimmiten varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa yritys on saanut pankista lainaa, mutta ei aivan niin paljon kuin olisi ollut tarve.
Tällöin rahoituspalapelin puuttuva palanen voidaan kerätä kokoon joukkorahoitusalustan kautta.
Kenties tunnetuin Suomessa toimiva yksityinen joukkorahoitusalan yritys on Vauraus Suomi.
Lisätietoa ja selventäviä esimerkkejä joukkorahoituksesta löydät laajemmasta oppaastamme.
Työeläkeyhtiöiden yrityslainat
Kaikille yrittäjille ei välttämättä ole tiedossa, että yritysrahoitusta on mahdollista hakea myös oman työeläkevakuutusyhtiön kautta.
Lue lisätietoa Elon, Ilmarisen tai Veritaksen verkkosivuilta.
ELY-keskuksen kehittämisavustus yritykselle
Jo toiminnassa olevat pienet yritykset voivat hakea paikallisen ELY-keskuksen kautta tukea yrityksen kehittämistoimenpiteistä aiheutuvien kustannusten kattamiseen.
Kehittämistoimenpiteillä tarkoitetaan sellaisia investointeja ja hankkeita, jotka tähtäävät jonkin uudenlaisen toiminnan luomiseen tai käynnistämiseen.
Esimerkiksi erilaiset kansainvälistymishankkeet tai toiminnan laajentaminen uusille tuote- tai palvelusektoreille ovat osa-alueita, joihin tukea voidaan hyödyntää.
Alla muutamia konkreettisia käytännön esimerkkejä yrityksen kehittämisavustuksen käyttötarkoituksista:
- uusien palveluiden, tuotteiden tai tuotantomenetelmien kehittäminen
- kansainvälistymishankkeisiin liittyvät tutkimuskartoitukset tai messumatkat
- kasvuun tähtäävät kone-, laite- ja rakennusinvestoinnit.
Kriteerinä on, että rahoitettava hanke erottuu riittävästi yrityksen normaalista liiketoiminnasta ja auttaisi parantamaan merkittävästi sen kilpailukykyä.
Yrityksellä on myös oltava riittävästi omaa rahoitusta takana, eli tuella voidaan korvata vain tietty osa hankkeen kustannuksista.
Esimerkki:
Konepaja aikoo luoda edellytyksiä vientinsä ja kansainvälisen kilpailukykynsä kasvattamiselle. Tätä varten yritykseen ollaan luomassa uutta osastoa näitä tavoitteita tukemaan.
Yritys voi tarvita rahoitusta esimerkiksi ulkopuolisen asiantuntija-avun ostamiseen tai rekrytointikustannuksiin, jotka kohdistuvat vientiosastoon palkattavan uuden vetäjän palkkakuluihin.
Rahoitettavien osa-alueiden tulee olla selkeästi yritystä kehittäviä ja riittävästi jo sen olemassa olevasta liiketoiminnasta eroavia.
Lue lisää yrityksen kehittämisavustuksesta ja sen hakemisesta tarkemmasta oppaastamme.
Palkkatuki työntekijän palkkaamiseen
Yrittäjänä voit hyödyntää työntekijän palkkaamisessa palkkatukea, jota haetaan oman toimialueen työelämäpalveluilta. Palkkatuki tarkoittaa työnantajille myönnettävää tukea, jonka tarkoitus on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä.
Vaikka kyseessä onkin työnantajalle myönnettävä tuki, palkkatuen tausta-ajatus on silti työnhakijalähtöinen: tuen ideana on edesauttaa työttömän henkilön työllistymistä tilanteissa, joissa töitä ei välttämättä muutoin löytyisi.
Palkkatukea ei myönnetä mihin tahansa rekrytointiin, vaan sen saamiselle on asetettu tietyt ehdot.
- Palkattavan henkilön on oltava TE-palveluille ilmoittautunut työtön työnhakija.
- Palkkatuen tarkoitus on työttömän henkilön työllistymisen avittaminen sellaisessa tilanteessa, jossa ammattiosaamisessa olevat puutteet ovat hidasteena työnsaannille, jokin vamma tai sairaus asettaa haasteita työtehtävistä suoriutumiselle tai jos työllistyminen on muutoin hankalaa.
Pääsääntöisesti palkkatuen myöntämisen perusteena ovat osaamiseen liittyvät puutteet. Jos työnhakija on ollut työttömänä alle vuoden, hänen työllistäminen palkkatuella edellyttää sitä, että työttömyyden arvioidaan pitkittyvän ilman tukea.
Palkkatukea voidaan hyödyntää myös iäkkään työnhakijan työllistämiseen tai työttömän työnhakijan oppisopimuskoulutukseen.
Jos harkitset palkkatuen hakemista rekrytointia varten, ota yhteys oman alueesi työelämäpalveluihin. Tukea kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä työsuhde ei saa alkaa ennen hyväksytyn palkkatukipäätöksen saamista.
Paljonko on palkkatuen määrä vuonna 2025?
Palkkatuen määrä riippuu siitä, millä perusteella tuki myönnetään. Palkkatuki voi kattaa joko 50, 70 tai 100 prosenttia palkkauskustannuksista. Perusteesta riippuen palkkatuki vuonna 2025 on enintään joko 1260 euroa, 2770 euroa tai 2020 euroa kuukaudessa. Luvut perustuvat julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettuun lakiin.
- Työttömän työnhakijan työllistymistä varten myönnettävä 50 prosentin palkkatuki on enintään 1260 euroa kuukaudessa. 50 prosentin palkkatuki voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutukseen tai 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän työllistämiseen.
- Alentuneesti työkykyisen (vamma tai sairaus) tai 55 vuotta täyttäneen työnhakijan työllistymistä varten myönnettävä 70 prosentin palkkatuki on enintään 2770 euroa kuukaudessa. 55-vuotiaiden työnhakijoiden kohdalla puhutaan niin sanotusta työllistämistuesta.
- 100 prosentin palkkatuen voivat saada yhdistykset, säätiöt tai rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat. Palkkakustannuksiin luetaan kulut, jotka vastaavat enintään 65 prosentin työaikaa alan säännöllisestä enimmäistyöajasta. Tukea myönnetään 10 kuukauden ajalle työsuhteen alkamisesta lukien, kuitenkin enintään työsuhteen keston ajaksi.
Maaseudun yritysrahoitus
Etkö harjoita maataloutta? Ei se mitään, voit silti hakea maaseudun yritystukia, jos vain yleiset hakemisen ehdot täyttyvät.
Maaseudun yritysrahoitus voi nimenä kuulostaa hieman hämäävältä, koska tarkoituksena ei ole tukea vain maatalousyrittäjiä. Sen sijaan maaseudun yritysrahoituksen tavoitteena on maaseutujen elävöittäminen uusien yritysten ja investointien voimalla.
Jos siis olet esimerkiksi perustamassa yritystä maaseuduksi luokiteltavalle alueelle, saatat olla potentiaalinen hakija tälle tukimuodolle.
Yrityksen rahoitus maaseututuella on kuitenkin mahdollista myös jo olemassa olevalle yritykselle, mikäli se aikoo lähteä laajentamaan liiketoimintaansa uusille apajille.
Mikä sitten on maaseuduksi luokiteltavaa aluetta?
Vastaus määrittyy kaupunki-maaseutu-luokituksen mukaan. Sen perusteella noin 95 prosenttia Suomesta on maaseutua, ja noin 30 prosenttia suomalaisista yrityksistä sijaitsee maaseudulla.
Kenties oma perusteilla oleva yrityksesi lukeutuu myös tähän joukkoon? Katso lisätietoa alta ja selvitä, voisiko yrityksesi olla oikeutettu tukiin.
Säätiöiltä haettavat tuet yritystoimintaan
Suomessa toimii tälläkin hetkellä muutamia säätiöitä, jotka rahoittavat olemassa olevaa yritystoimintaa sekä hankkeita, jotka tähtäävät yrityksen perustamiseen.
Säätiöiden tukirahat ovat kuitenkin hyvin toimialarajoitteisia ja tutkimustoimintaan painottuvia, joten käytännössä tukien saaminen on mahdollista vain harvoille ja valituille.
Alla esittelyssä tunnetuimmat säätiöiden yritystuet.
- Rakennustuotteiden Laatu Säätiö myöntää avustuksia, apurahoja ja hankekohtaisia tukia rakennus-, rakennustuote- ja talotekniikkateollisuuden kehittämiseen liittyvään toimintaan. Jos yrityksesi harjoittaa liiketoimintaa kyseisillä toimialoilla ja sillä on alkamassa teknologiaan tai laadunhallintaan liittyvä kehitysprojekti, voit lukea säätiön tuista lisää sen verkkosivuilta.
- Jenny ja Antti Wihurin rahasto on riippumaton ja yleishyödyllinen suomalainen säätiö, joka tukee tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen alan toimintaa sadoilla myönnetyillä apurahoilla joka vuosi. Ylivoimainen valtaosa apurahoja saavista organisaatioista on yhdistyksiä, mutta joukosta löytyy viime vuosilta myös muutamia kulttuuri- ja taidealoilla toimivia osakeyhtiöitä.
- Runar Bäckströmin säätiö jakaa kerran vuodessa apurahoja keksintötoimintaan, joka hyödyttää suomalaista yrityselämää ja sen kansainvälistä kilpailukykyä. Tukea voivat hakea suomalaiset yrittäjät, joilla on toteuttamiskelpoinen, kaupallista potentiaalia omaava uusi idea, mutta rahoitus puuttuu. Rahaa voidaan myöntää useamman vuoden ajalle, ja sillä voidaan kattaa muun muassa keksijän palkkakuluja.
Myös audiovisuaalista kulttuuria tukeva AVEK, Fortumin ja Nesteen säätiö sekä Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittavat erilaisia tutkimus- ja kehitysprojekteja eri aloilla.
Varsinkaan kaksi jälkimmäistä eivät kuitenkaan ensisijaisesti myönnä apurahoja yrityksille, mutta rahoitettavat tutkimushankkeet voivat kuitenkin olla sellaisia, joiden seurauksena syntyy myöhemmin yritystoimintaa.
Pienyrittäjän apuraha toimintarajoitteiselle ammatinharjoittajalle
VKTT ry eli Vammaisten koulutuksen ja työllistymisen tukiyhdistys julkaisee aikakauslehti Tukilinjaa, jonka verkkosivuilla kerrotaan pienyrittäjän apurahasta.
Kyseessä on yrittäjän tuki, joka voidaan myöntää toimintarajoitteista kärsivälle ammatinharjoittajalle, jolla ei ole riittäviä resursseja toimintansa käynnistämiseen tai sen kehittämiseen kohti seuraavaa tasoa.
Tukea voidaan hakea esimerkiksi yritystoiminnassa tarvittavien välineiden tai palveluiden rahoittamiseen.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan todistus sairaudesta tai vammasta, ja lausunnosta tulee ilmetä tuenhakijan senhetkinen toimintakyky ja kuntoutussuunnitelma. Jos kyseessä on perustettava yritys, mukaan tarvitaan myös liiketoimintasuunnitelma.
Henkilökohtaisten apurahojen summat vaihtelevat pääsääntöisesti 100 euron ja 1500 euron välillä. Keskimäärin summa on noin 700 euroa.
Lue lisää VKTT:n apurahoista yhdistyksen verkkosivuilta.
Yrittäjän toimeentulotuki
Maamme sosiaaliturvajärjestelmän viimesijainen taloudellinen tuki on nimeltään toimeentulotuki.
Myöskään yrittäjiä ei ole suljettu sen saamisen ulkopuolelle, jos toimeentulotuen myöntämisen ehdot täyttyvät.
Saatat olla oikeutettu toimeentulotukeen, jos ansiotyösi, yritystoimintasi, sosiaalietuutesi tai mitkään muutkaan tulot tai varat eivät takaa sinulle riittävää toimeentuloa.
Yrittäjänä tarvitset tuen saamiseksi selvityksen toimintasi tuloista – tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kirjanpidon avaamista, tiliotteita tai tilitoimistosi antamaa todistusta.
Toimeentulotukea haetaan Kansaneläkelaitokselta eli Kelalta, joka arvioi yritystoimintaasi liittyvät erityispiirteet sekä kannattavuuden.
Toimeentulotuen tarkoitus ei ole tukea kannattamatonta yritystoimintaa tai suojata sinua taloudelliselta riskiltä yritystoimintasi alkuvaiheessa.
Kela arvioi yritystoimintasi kannattavaksi silloin, kun pystyt ansaitsemaan sillä jotakuinkin saman verran tuloja verrattuna siihen, että olisit työttömänä.
Voit saada järjestelyaikaa sellaisen liiketoiminnan kuntoonsaattamiseksi, jonka Kela on todennut selvästi kannattamattomaksi. Järjestelyaikana voit saada toimeentulotukea.
Toimeentulotuki on kuitenkin nimenomaan viimesijainen etuus, eli selvitä ensin mahdolliset oikeutesi starttirahaan, asumistukeen sekä työttömyysetuuksiin. Yrittäjän toimeentulotuesta löydät lisätietoa Kansaneläkelaitoksen verkkosivuilta.
Laskurahoitus eli factoring – myy yrityksesi laskut
Laskurahoitus on viime vuosien aikana selvästi yleistynyt yritysrahoituksen muoto, jossa yritys saa rahoitusta erääntymättömiä myyntilaskujaan vastaan.
Rahoitusyhtiö tarkistaa laskun kiistämättömyyden, jonka jälkeen se nappaa välistä oman palkkionsa ja sen jälkeen tilittää tietyn osuuden (esimerkiksi 80 %) laskun summasta yrityksesi tilille.
Loppuosuus maksetaan, kun asiakas on maksanut laskun rahoitusyhtiölle.
Tällä tavalla yrityksesi saa rahaa käyttöönsä heti, ja asiakkaalta tulevan maksun odottelu jää rahoitusyhtiön kontolle. Laskurahoitusta hyödynnetään paljon varsinkin sellaisilla toimialoilla, joilla tavanomaisesti myönnetään asiakkaille pitkiä maksuaikoja.
Tällöin yrityksen omalla tilillä ei välttämättä aina ole riittävästi käyttöpääomaa juuri silloin, kun äkillinen tarve tuleekin eteen.
Kehittynyt teknologia ja verkossa toimivat uudenlaiset rahoituspalvelut ovat parin viime vuoden aikana tuoneet laskurahoituksen yhä pienempien suomalaisyritysten ulottuville.
Tarjolla on niin yksittäisten laskujen myyntiä kuin myös jatkuvia factoringrahoitussopimuksia. Yleensä saat laskurahoituksen käyttöön suoraan laskutusohjelmastasi tai ottamalla yhteyttä valitsemaasi pankkiin tai rahoitusyhtiöön.
Alueelliset yrityspalvelusetelit Suomessa 2025
Jotkut Suomen kaupungit, kunnat sekä niissä toimivat elinkeinoyhtymät tarjoavat silloin tällöin yrityspalveluseteleitä paikallisten yritysten haettaviksi.
Yrityspalveluseteli on yleensä noin 1000-10 000 euron arvoinen pienyrittäjän tai -yrityksen tuki, joka on tarkoitettu käytettäväksi johonkin rajattuun yritystoiminnan kehittämisalueeseen – esimerkiksi markkinointikustannuksiin tai neuvontapalvelujen ostamiseen.
Joissain kaupungeissa seteli saattaa olla brändätty muulla kuin yrityspalvelusetelin nimellä – esimerkiksi Kontiolahdella puhutaan Loikka-setelistä.
Oman kotipaikkasi tiedot saat helpoiten selville syöttämällä Googleen hakulausekkeen yrityspalveluseteli + kotikuntasi nimi.
Alla esimerkkejä kunnista, joissa seteleitä on viime vuosien aikana ollut tarjolla. Kaikilla paikkakunnilla seteleitä ei kuitenkaan välttämättä ole haettavissa vuoden 2025 aikana.
- Jyväskylä
- Uurainen
- Pudasjärvi
- Suomussalmi
- Lahti
- Laukaa
- Kontiolahti
- Liperi
- Kuhmo
- Paltamo
- Sotkamo
- Rovaniemi
- Kajaani
- Ranua
Hakuikkunat ovat usein verrattain lyhyitä, ja tietoja oman toimialueesi tilanteesta saat myös paikalliselta yritysneuvojalta, jonka tavoitat Uusyrityskeskusten tai TE-palveluiden kautta.
Mainitut organisaatiot myös usein tiedottavat yrityspalvelusetelimahdollisuuksista paikallisissa tiedotusvälineissä.
Alueellinen Leader-rahoitus Suomessa
Leader-rahoitus on tiivistetysti ilmaistuna paikallisesti myönnettävää yritysrahoitusta paikallisille hankkeille.
Maassamme toimii yhteensä 52 Leader-ryhmää, joiden kautta tukea järjestyy paitsi yrittäjien ja yritysten, myös yhdistysten ja muiden yhteisöjen projekteille.
Leader-raha muodostuu EU:n, valtion sekä kuntien rahoituksesta.
Kiinnostuitko? Kysy lisää paikalliselta Leader-ryhmältäsi.
Enkelisijoittajat ja muu start up -rahoitus
Oletko joskus katsonut televisiosta suosittua Leijonan luola -ohjelmaa? Tällöin jo tiedätkin, mihin enkelisijoittajalla viitataan.
Enkelisijoittaja tai bisnesenkeli tarkoittaa yksityishenkilöä, joka sijoittaa henkilökohtaisia tai sijoitusyrityksensä varoja uusiin tai kasvaviin yrityksiin.
Yleensä sijoituksia saavilla yrityksillä on tavoitteenaan nopea kansainvälinen kasvu tai vähintäänkin tukevan jalansijan ottaminen kotimaan markkinoilta.
Aivan kenen tahansa propellipään ideoihin bisnesenkelit eivät rahojaan hassaa, vaan tiettyjen edellytysten on aina täytyttävä, jotta rahahanojen aukeamisesta voidaan keskustella.
Lisää luettavaa aiheeseen liittyen:
- Kenties paras listaus Suomessa toimivista start up -yritysten rahoittajista löytyy menestyvayritys.com-sivustolta.
- Tutustu halutessasi myös Business Finlandin start up -yritysrahoitukseen.
- Myös Pääomasijoittajat ry:n verkkosivuilta löytyy kattava listaus Suomessa toimivista pääomasijoittajista sekä toimialoista, joille kukin sijoitusyhtiö on keskittänyt toimintaansa. Jos etsit lainaa tai rahoitusta kasvu- tai start up -yritykselle, sijoittajahakuun pääset tästä.
Varmista ajantasaiset tukiehdot aina rahoituspalveluiden ja -organisaatioiden omilta verkkosivuilta
Yritystuissa ja tällä sivulla mainituissa rahoitusvaihtoehdoissa on voinut tapahtua muutoksia sivun viimeisimmän päivityksen jälkeen. Varmista siksi aina ajantasaiset ehdot palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta. Tämä sivu ja yritystukia käsittelevät artikkelit päivitetään vuosittain.