Ely-keskus myöntää suomalaisille pk-yrityksille avustusta yrityksen kehittämistoimenpiteistä aiheutuvien kustannusten kattamiseen. Mitä tämä abstrakti sanarykelmä tarkoittaa ja kuinka paljon tukirahaa on tarjolla? Entä miten haku käytännössä etenee vaihe vaiheelta? Tiivistetyn selonteon löydät alta.
Yrityksen kehittämisavustus tutuksi 5 minuutissa
- Millaiset asiat ovat tuen piirissä olevia kehittämistoimenpiteitä?
- Kuinka paljon kehittämisavustusta voi saada?
- Millainen yritys voi hakea kehittämisavustusta?
- Miten tuen hakeminen tapahtuu käytännössä?
- Milloin ja miten tuki maksetaan yritykselle?
Artikkeli on osa kokonaisuutta Yrityksen rahoitus ja tuet.
Millaisiin kehitystoimenpiteisiin ja hankkeisiin kehittämisavustusta voidaan myöntää?
Yrityksen kehittämistoimenpiteiksi luokitellaan sellaiset hankkeet ja investoinnit, jotka tähtäävät uudenlaisen liiketoiminnan luomiseen tai jo olemassa olevan liiketoimintasektorin kehittämiseen.
Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi nykyisen liiketoiminnan vienti- ja kansainvälistymispotentiaalin parantamista tai uudenlaisten tuotteiden, palveluiden tai tuotantomenetelmien kehittämistä nykyisten rinnalle.
Tukirahalla voidaan korvata kuluja, jotka aiheutuvat tällaisista kehittämistoimenpiteistä tai niihin liittyvistä investoinneista. Käytännönläheisiä esimerkkejä kehittämiskustannuksista ovat muun muassa:
- asiantuntijapalveluiden ostaminen
- hankkeita edeltävät esiselvitykset ja markkinointitoimenpiteet
- uusien raaka-aineiden ostaminen tuotekehitystestausta varten
- uuden avainhenkilön rekrytointi yritykseen
- energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet
- kansainvälistymishankkeisiin liittyvät tutkimuskartoitukset tai messumatkat &
- kasvuun tähtäävät kone-, laite- ja rakennusinvestoinnit.
Kehitystoimenpiteisiin liittyviä palkka-, matka-, messu-, konsultointi- tai vastaavia menoja voidaan tukea enintään 50 prosentilla avustuksen perusteena olevista menoista. Hankeinvestointien kohdalla kyseinen lukema on yrityksen sijainnista ja koosta riippuen 10-35 prosenttia.
Katso Elyn verkkosivuilta esimerkkejä oman toimialueesi rahoituslinjauksista.
Tukirahalla ei voida kattaa yrityksen tavanomaisia ja normaalista liiketoiminnasta aiheutuvia kuluja.
Esimerkki kehittämisavustuksesta:
Pienehkö suomalainen teknologia-alan yritys haluaa lähteä kasvattamaan vientiään ja parantamaan kansainvälistä kilpailukykyään. Tätä tarkoitusta varten yritykseen ollaan luomassa uutta liiketoimintaosastoa kansainvälistysmistavoitteita tukemaan.
Yritys voi saada tukea esimerkiksi markkinakartoitusten tekemiseen, vientikonsultointipalvelujen ostamiseen sekä osaston vetäjäksi rekrytoitavan uuden avainhenkilön palkkakuluihin.
Katsotaan seuraavaksi, millaisista euromääräisistä summista puhutaan.
Kuinka suuri on yrityksen kehittämisavustuksen määrä?
Myönnettävien tukien määrässä ja myöntöperusteissa voi olla aluekohtaisia eroja.
Olennaista on hahmottaa, että kehittämisavustuksen määrä voi pääsääntöisesti olla enintään 50 prosenttia hankkeen kaikista kuluista – kehitysrahaa on siis löydyttävä reilusti myös omasta takaa.
Esimerkiksi 200 000 euron hankkeeseen omaa rahaa tulisi tällöin löytyä 100 000 euroa. Tyypillisesti Ely-keskuksen kehittämisavustus on enintään 200 000 euroa per yritys.
Kehittämistoimenpiteistä aiheutuvia palkka-, matka-, konsultointi ja muita vastaavia menoja voidaan rahoittaa enintään 50 prosentin arvosta. Jos kyse sen sijaan on investoinneista, tuen määrä on yrityksen toimialueesta ja koosta riippuen enintään 10-35 prosenttia menoista.
Investoinnit voidaan jakaa aineellisiin ja aineettomiin investointeihin. Aineellisia investointeja ovat esimerkiksi kalusto, laitteet, työkoneet ja ohjelmistohankinnat. Patentti- ja tavaramerkkioikeudet sen sijaan ovat tyypillisiä esimerkkejä aineettomista investoinneista.
Korvausmäärissä ja -käytännöissä olevat aluekohtaiset erot ja poikkeukset voit varmistaa oman Ely-alueesi asiantuntijalta siinä vaiheessa, kun lähdet alustavasti selvittämään mahdollisuuksiasi tuen saamiseen.
Ely suhteuttaa tuen määrän hankkeen merkittävyyden, toteutusedellytysten sekä yrityksen koon mukaan.
Millainen yritys voi hakea kehittämisavustusta Elyltä?
Yrityksen kehittämisavustus voidaan ensisijaisesti myöntää pk-yritykselle, joka:
- työllistää alle 250 henkilöä
- jonka liikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa tai tase maksimissaan 43 miljoonaa euroa
- jota ei omista yli 25-prosenttisesti suureksi yritykseksi luokiteltava yritys.
Hakijan kannalta kenties tärkein tieto on, että myös suhteellisesti melko pieni yritys voi hakea tukea, kunhan tietyt kriteerit täyttyvät.
- Yrityksellä on oltava realistiset ja riittävät edellytykset kannattavaan toimintaan.
- Yrityksellä tulee olla resursseja rahoittaa vähintään puolet hankkeen kustannuksista itse.
- Rahoitettavan hankkeen tulee parantaa merkittävästi yrityksen kilpailukykyä ja erottua riittävästi sen muusta toiminnasta.
- Yritys löytyy kaupparekisteristä.
Yrityksen on myös muistettava jättää kehittämisavustushakemus ennen hankkeen aloittamista. Tämä on yksi kriteeri hyväksytyn tukipäätöksen saamiselle.
Hankkeen aloittamiseksi tulkitaan esimerkiksi sopimusten tai tilausten tekeminen, mahdollisten rakennustöiden aloittaminen tai muu vastaava sitoomus, joka tekee hankkeen toteuttamisesta peruuttamattoman.
Sen sijaan erilaiset esiselvitykset, toteutettavuustutkimukset tai mahdollisten lupien hankinta ei ole tulkittavissa hankkeen aloittamiseksi.
Oman hankkeen rahoitusmahdollisuuksien selvittämiseksi kannattaa olla yhteydessä Elyn rahoitusneuvontaan.
Miten yrityksen kehittämisavustusta haetaan?
Yrityksen kehittämisavustusta voit hakea sähköisesti EURA 2021 -järjestelmän kautta.
Eura on Euroopan Unionin alue- ja rakennepolitiikan rahastojen digitaalinen hallintajärjestelmä ohjelmakaudelle 2021-2027.
Tunnistautuminen palveluun tapahtuu sähköisesti Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta.
Ole kuitenkin ennen hakemuksen täyttämistä yhteydessä oman Ely-alueesi asiantuntijaan, joka osaa kertoa sinulle tarkemmin hakemiskäytännöistä sekä yrityksesi mahdollisuuksista tuen saamiseen.
Oikean henkilön löytämiseksi voit hyödyntää Elyn verkkosivujen asiantuntijahakua – kirjoita hakukenttään yrityksen kehittämisavustukset.
Mikäli Elyn asiantuntija toteaa hankkeen olevan tukikelpoinen, saat apua hakemukseen liitettävän hankesuunnitelman tekemiseen.
Hakemukseen tarvitset yrityksesi perustietojen lisäksi myös kattavasti informaatiota hankkeen budjetista sekä sen vaikutusten arvioinnista.
Hyväksytyn hakemuksen ja hankkeen toteuttamisen jälkeen pääset vielä tekemään jälkikäteisarviointia hankkeen tuloksista ja vaikuttavuudesta.
Raportoinnista on hyötyä paitsi rahoituksen myöntäjille, myös kehittämisavustuksen hakemista tulevaisuudessa pohtiville yrityksille.
Milloin ja miten tuki maksetaan yritykselle?
Kun hakemus on mennyt hyväksytysti läpi, tukea maksetaan erillisen maksatushakemuksen perusteella hankkeen edistyessä. Myös ennakko-osuuden maksaminen on kuitenkin tiettyjen ehtojen puitteissa mahdollista.
Jälkikäteisesti maksatusta voi hakea 1-2 kertaa hankkeen aikana. Hankkeen koko ja kesto vaikuttavat siihen, haetaanko maksatusta yhdessä vai kahdessa erässä.
Tarkemmat ohjeet maksatushakemuksen tekemiseen saat hyväksytyn hakemuspäätöksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti voit tarkastella maksatusohjeita jo etukäteen Elyn verkkosivuilta.
Lisätietoa kehittämisavustuksesta löydät myös Rakennerahastot.fi-sivustolta.