Mistä halvin leasing-auto yksityiskäyttöön? Älä sokeudu edullisimmalta näyttävän kuukausimaksun edessä
Kiinteään kuukausimaksuun perustuva autoilu kiinnostaa yhä useampaa suomalaista.
Jos satut olemaan yksi heistä, löydät tästä artikkelista vastauksia yleisimpiin yksityisleasingia koskeviin kysymyksiin.
Lukemisen jälkeen osaat paremmin arvioida, millaiset kulut leasing-autosta voi muodostua ja mihin asioihin sopimuksia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota.
Olennaista on ymmärtää myös se, mitä eroa on puhtaalla yksityisleasingilla ja ennalta sovittuun takaisinostohintaan perustuvalla TOS-kaupalla.
Tietoa leasingista yksityiselle kuluttajalle:
- Mitä leasing eli auton liisaaminen tarkoittaa?
- Mitä eroa on ”aidolla” leasingilla ja TOS-kaupalla?
- Mitkä ovat yksityisleasingin hyödyt ja haitat?
- Mitä leasing tyypillisesti maksaa yksityishenkilölle?
- Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, jos harkitsee leasingia?
- Tilastoja: Näin suosittua kuukausimaksuun perustuva autoilu on Suomessa
- Mitä vaihtoehtoja leasingille on olemassa, jos et halua ostaa autoa omaksi?
- Muita usein kysyttyjä kysymyksiä leasingista
Mitä tarkoittaa leasing-auto?
Leasing tarkoittaa auton pitkäaikaista vuokraamista omistamisen sijaan, eli käytännössä saat ajoneuvon käyttöösi kiinteällä kuukausimaksulla. Yleensä leasing-sopimukset ovat kestoltaan 2-4 vuotta, mutta lyhyempiä tai pidempiäkin sopimuksia voidaan tehdä.
Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten leasing-sopimuksia solmivat lähinnä yritykset, mutta viimeisten noin kymmenen vuoden aikana auton pitkäaikaisvuokraaminen on yleistynyt myös tavallisten kuluttajien keskuudessa. Tällöin käytetään termiä yksityisleasing.
Sopimusta tehdessäsi sovit palveluntarjoajan kanssa vuosittaiset ajokilometrit sekä sopimukseen sisältyvät huolto- ja rengaspalvelut. Kun sopimus on päättynyt, palautat auton.
Kattavimmillaan sopimuksiin voidaan leipoa sisään käytännössä kaikki autoilun kulut polttoaineita, lasinpesunesteitä ja ajoneuvoveroja lukuun ottamatta.
Mitä tarkoittaa TOS-kauppa ja miten se eroaa ”aidosta” yksityisleasingista?
Yksityisleasingista puhuttaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, onko kyseessä niin sanottu aito leasingsopimus vai yksityisleasingin nimellä markkinoitava osamaksupohjainen sopimus.
Yksityisleasing on varsin yleisesti käytetty yleisnimitys erilaisista kuukausimaksullisista sopimuksista, vaikka kyseessä ei puhdas vuokrausmalli olisikaan.
- Aidossa leasing-mallissa vuokraat auton määräajaksi kuukausimaksulla. Sopimuskauden päättyessä palautat auton takaisin leasing-yhtiölle. Kyse on vuokraamisesta ja palvelun hintaan lisätään arvonlisävero.
- Osamaksupohjaisessa TOS-kaupassa on kyse takaisinostositoumuksesta, jolloin autoliike sitoutuu lunastamaan ajoneuvon takaisin sopimuskauden päätteeksi etukäteen sovitulla hinnalla. Puhtaan yksityisleasingin tapaan sovit tarpeittesi mukaan sopimukseen sisältyvistä ajokilometreistä sekä mahdollisista huoltopalveluista. TOS-sopimuksiin ei kuulu arvonlisävero, koska kyse on osamaksurahoituksesta.
Tässä artikkelissa käsitellään rinnakkain molempia vaihtoehtoja, sillä kummassakin on kyse kuukausimaksuun perustuvasta autoilusta, jossa sinun ei tarvitse murehtia auton arvon alenemisesta.
TOS-kaupassa tiedät tarkalleen, minkä hinnan ajoneuvostasi sopimuksen päätteeksi saat. Sopimuksista riippuen voit myös halutessasi lunastaa auton itsellesi.
Erilaisten yksityisleasingsopimusten ehdot ja käytännöt vaihtelevat kirjavasti, joten ne kannattaa aina syynätä tarkkaan läpi.
Leasing-auto vai oma auto? Nämä ovat leasingin hyödyt ja haitat
Paras vaihtoehto auton hankintaan riippuu aina tilanteesta. Alle on paketoitu lyhyesti yksityisleasingin olennaisimmat plussat ja miinukset.
Yksityisleasingin edut pähkinänkuoressa
- Autoilun kulut on helppo budjetoida etukäteen, kun saat kaiken yhdellä kuukausimaksulla. Kaikkein kattavimmissa sopimuksissa saatat joutua itse huolehtimaan vain polttoaineista ja ajoneuvoverosta. Toisaalta vastakkaisiakin esimerkkejä löytyy.
- Liisaamalla voit saada käyttöösi myös sellaisen uuden ja turvallisen menopelin, jota sinulla ei olisi varaa ostaa omaksi. Toisaalta uusimmissa leasing-autoissa myös kuukausimaksut ovat kaikista korkeimpia.
- Sinun ei tarvitse kantaa huolta auton arvon alenemisesta. Jos ostaisit uuden auton omaksi, niin kaikkein kalleimmat ajokilometrit ajat matkalla autoliikkeestä kotiin. Käytetynkin auton arvo voi merkistä ja mallista riippuen tippua nopeasti.
- Et joudu käyttämään aikaasi auton myyntiin. Sopimuksen päätteeksi vain palautat auton liikkeeseen. Sopimuksesta riippuen myös auton lunastaminen itselle voi kuitenkin olla mahdollista.
- Yksityisleasingauton saat käyttöösi tarvittaessa myös ilman käsirahaa. Vaihtoauton tai käsirahan tarjoamalla voit kuitenkin halutessasi pienentää kuukausittaista maksuerääsi.
- Jos tiedät, että tarvitset autoa vain muutaman seuraavan vuoden ajan, kuukausimaksuun perustuva määräaikainen sopimus voi olla joustava ja huoleton vaihtoehto.
Leasingin mahdolliset haitat ja riskit
- Leasing-sopimukset voivat olla sisällöltään ja kattavuuksiltaan hyvin erilaisia. Vertailu kannattaa aina tehdä huolellisesti: syynää siis tarkasti, mitä palveluja paketti oikeasti sisältää ja mitä ei. Palveluntarjoajan on aina tehtävä selväksi, onko kyse vuokraamisesta vai TOS-kaupasta.
- Vaikka lyhyitäkin leasing-sopimuksia on nykyään tarjolla, sitoutumisaika on useimmiten pitkä. Yleisin leasing-aika on kolme vuotta. Mitä lyhyempi sopimus, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee.
- Jos ajat paljon tai kilometrimäärän ennakointi on vaikeaa, leasing ei välttämättä ole fiksu ratkaisu. Sopimuksiin on usein paketoitu tietty määrä ajokilometrejä, ja ylimääräiset kilometrit ovat kalliita.
- Kaikkein kalleimmissa ajoneuvoissa leasing-sopimuksen hinta voi nousta todella korkeaksi. Usein yksityisleasingautot ovat pienehköjä ja keskivarusteltuja ajoneuvoja.
- Leasing-sopimukset ovat määräaikaisia, joten niiden purkaminen kesken sopimuskauden ei yleensä ole helppoa eikä halpaa. Palveluntarjoajakohtaisia poikkeuksia voi esiintyä.
- Jos omistaisit auton, saisit päättää itse kaskosta. Kuukausimaksulliset sopimukset vaativat käytännössä aina kaskon.
- Puhdas yksityisleasing on vuokraamista, joten hintaan lisätään arvonlisävero. TOS-kauppa puolestaan on osamaksupohjaista rahoitusta, jota ei arvonlisävero rasita. Varmista aina, kummasta vaihtoehdosta on kyse.
Eli kumpi sitten on parempi vaihtoehto: oma auto vai yksityisleasing?
Yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa, koska muuttujia vertailussa on paljon.
- Kuinka paljon ajat vuodessa?
- Onko kilometrimäärä helppo ennakoida etukäteen?
- Millaisella autolla ylipäätään haluat ajaa?
- Kuinka usein autoa on tarvetta vaihtaa?
- Millaisen kaskon hankkisit omaan autoosi?
- Osaisitko tehdä itsekin pienimpiä remontteja ja korjauksia autoon?
Myös sopimusmalleja on niin monia erilaisia, että sopivat laskelmat tekemällä mikä tahansa vaihtoehto saadaan näyttämään kannattavimmalta.
Yleensä fiksuinta on valita ensin mieleinen auto ja lähteä sen jälkeen puntaroimaan eri osto- ja rahoitusvaihtoehtojen taloudellisuutta.
Leasing-auton hinta: eli paljonko maksaa kallein tai halvin leasing-auto?
Leasing-auton hinta osuu kuukaudessa varsin tavanomaisesti noin 300-700 euron väliin. Tarkka hinta riippuu pitkälti:
- automerkistä
- mallista
- mahdollisista lisävarusteista
- sovituista ajokilometreistä
- sopimuksen pituudesta
- huolto- ja lisäpalveluiden kattavuudesta
- siitä onko auto uusi vai käytetty.
Huoltopalveluista puhuttaessa huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi siihen, sisältyykö sopimukseen rengaspalvelut, huollon yhteydessä suoritettavat pesut, sijaisauto tai esimerkiksi tiepalvelu.
Halvimmillaan leasing-auton hinta kuukaudessa voi olla yksityiselle alle 200 euroa, mutta yleensä tällöin kyseessä on hyvin riisuttu sopimusmalli, jossa käytännössä kaikki huoltokulut maksetaan itse.
Alas juntattu kuukausihinta vaatii myös yleensä pitkää sopimusta sekä hyvin rajattua vuosittaista ajokilometrimäärää.
Määräaikaishuollot, katsastukset, rengaspalvelut ja vakuutukset sisältävissä paketeissa kuukausihinnat lähtevät nopeasti 500 eurosta ylöspäin, mutta edullisempia automalleja voi saada käyttöönsä halvemmallakin.
Kalleimmissa malleissa kuukausihinta nousee lyhyellä sopimuksella ja isolla kilometrimäärällä herkästi 1000 euron tuntumaan ja sen yli. Leasing-auton kuukausihintaa voit madaltaa isommalla käsirahalla tai tarjoamalla vaihtoauton.
Leasing-autojen vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota autoilun kokonaiskuluihin, joita huoltojen ja rengaspalveluiden lisäksi nostavat vakuutukset, ajoneuvovero, polttoainemaksut sekä muut vastaavat kuluerät. Halpa kuukausihinta ei yhtäkkiä olekaan edullinen, jos valtaosa kuluista maksetaan itse kuukausihinnan päälle.
Esimerkki:
Aamulehden julkaisemassa artikkelissa (juttu maksumuurin takana) toimittaja hankki käyttöönsä Peugeot 3008:n 379 euron kuukausimaksulla, viiden vuoden sopimuksella ja 15 000 vuosittaisella ajokilometrillä.
Pelkistä kuukausimaksuista muodostui kuluja vuoden aikana 4548 euroa, mutta kaikkineen auton kulut olivat yli 9000 euroa vuodessa. Rahasummaa nostivat esimerkiksi lisävarusteet, lohkolämmitin, rengashotelli, polttoaineet, ajoneuvovero sekä pysäköintimaksut ja vuosihuolto.
Esimerkki osoittaa hyvin, kuinka pelkkää kuukausimaksua tuijottamalla autoilun kustannuksista voi syntyä täysin väärä kuva. Oman sopimuksen kattavuus huoltojen ja muiden palveluiden suhteen kannattaa perata tarkasti läpi.
Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, jos aikoo hankkia leasing-auton yksityiskäyttöön?
Yksityisleasingin vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:
- Arvioi tarkkaan vuosittaiset ajokilometrit. Sopimuskilometrit ylittävästä ajosta voi joutua pulittamaan pitkään pennin. Isoilla kilometrimäärillä auton ostaminen tulee usein edullisemmaksi.
- Selvitä sopimuksen sisältö tarkkaan. Liikkeen tarjoamien huoltopakettien sisällöissä voi olla hyvin isoja eroja keskenään. Termin huoltopalvelu mainitseminen leasing-auton esittelysivulla ei vielä tarkoita sitä, että esimerkiksi määräaikaishuollot sisältyisivät automaattisesti sopimukseen. Entä kuuluvatko rengassäilytykset ja vakuutukset pakettiin vai maksatko ne kuukausihinnan päälle?
- Katsastusmaksuvastuukin kannattaa selvittää, jos sopimus on useiden vuosien mittainen, jolloin katsastus tulee väistämättä jossain kohtaa eteen.
- Arvioi pelkän kuukausihinnan sijaan autoilun todellisia kustannuksia: paljonko kuluja vuodessa tulee polttoaineista, pesuista yms. kuluista, jotka eivät kuulu sopimukseen?
- Pystytkö varmasti sitoutumaan autoon sopimusajaksi? Määräaikaisen sopimuksen purkaminen voi tulla kalliiksi.
- Millaiseen ajoon olet autoa hankkimassa? Nopeisiin kaupunkipyrähdyksiin tai taajama-ajoihin voi sopia bensiini- tai sähköauto. Pitkissä ajoissa diesel voi olla taloudellisempi vaihtoehto.
- Mikäli kyseessä on aidon leasingin eli vuokraamisen sijaan osamaksupohjainen takaisinostosopimus, selvitä millaisilla laskelmilla takaisinostohinta on määritelty. Takaisinostohinta tarkoittaa liikkeen lupaamaa hintaa, jolla he ostavat auton sopimuksen päätteeksi.
- Jos tiedät jo käyttäväsi autoa Suomen rajojen ulkopuolelle, selvitä vaadittavat asiakirjat ja dokumentit hintoineen etukäteen. Käytännöissä voi olla eroja riippuen siitä liikutko EU-alueen sisällä vai muualla ulkomailla.
Suuntaa-antavia tilastoja yksityisleasingista ja sen suosiosta
Seuraavat tilastopoiminnat on kerätty ValueClinicin yksityisleasingtutkimuksesta sekä Kauppalehden artikkelista, jossa kerrottiin Autotalli.comin tilastoihin perustuvia tietoja suomalaisten yksityisleasingsopimuksista. Selvitysten perusteella kuukausimaksullinen autoilu kiinnostaa varsin isoa joukkoa suomalaisia.
- ValueClinicin tutkimuksen perusteella hieman alle 50 prosenttia suomalaisista kuluttajista on kiinnostunut yksityisleasingista. Lapsiperheiden osalta vastaava lukema oli peräti 64 prosenttia.
Alta löytyvät Autotalli.comin tilastot ovat ajalta 1.7.–30.9.2020, ja ne perustuvat yhteensä lähes 7500 kilpailutettuun yksityisleasingsopimukseen. Poiminnat antavat hyvää kuvaa siitä, millainen yksityisleasing suomalaisia kiinnostaa.
- Suosituimpia leasingautomerkkejä ja -malleja olivat kilpailutustilastojen perusteella muun muassa Škoda (Octavia, Fabia, Superb), Kia (Ceed ja Picanto), Volvo (XC40, V60), Toyota (Corolla, Yaris), Volkswagen (Golf).
- Yleisin leasingsopimuksen pituus oli kolme vuotta (44 %). Tämän jälkeen yleisimmät sopimuskaudet olivat kaksi vuotta (33 %) ja neljä vuotta (20 %).
- Yleisimmät vuosittaiset ajokilometrimäärät olivat 15 000km (32 %), 20 000km (25 %) ja 10 000km (23 %).
- Suosituin leasing-auton käyttövoima oli bensiini (62 %). Diesel-autojen osuus oli 9 %, ladattavien hybridien 4 %, muiden hybridien 20 % ja sähköautojen 3 %. Kaasuautojen osuus jäi kahteen prosenttiin.
Millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, jos haluat auton käyttöön yhdeksi tai useammaksi kuukaudeksi?
Perinteiset leasing-sopimukset ovat yleensä vuosien mittaisia, mutta joskus tarve autolle voi olla lyhytkestoisempi.
Alla on käyty läpi palveluntarjoajia ja palvelumalleja, joiden kautta voit saada auton käyttöösi hyvinkin lyhyeksi ajaksi.
- Minileasing tarkoittaa autovuokraussopimusta, jonka kesto on yleensä 1-3 kuukauden välissä – joillakin palveluntarjoajilla sopimus voi kuitenkin kestää pidempäänkin. Minileasing soveltuu esimerkiksi keikkatyöläisille sekä heille, jotka eivät vielä tiedä, kuinka pitkäksi ajaksi autoa tarvitsevat. Sopimuksesta riippuen auto voi olla mahdollista palauttaa etukäteen, jolloin jäljelle jääviä kuukausia ei veloiteta. Huolloissa, mahdollisissa kilometrirajoitteissa ja muissa sopimusehdoissa voi olla isoja eroavaisuuksia palveluntarjoajien välillä. Minileasingia tarjoavat muun muassa autovuokraamot Avis ja Herz. Myös Toyota tarjoaa kuukausimaksullista autoilua yhden kuukauden minimikäyttöajalla.
- Yhteiskäyttöauto on yrityksen tai yhteisön omistama auto, joka voi olla rajatun joukon käytettävissä tai kaikkien vuokrattavissa. Esimerkiksi taloyhtiön omistuksessa oleva yhteiskäyttöauto on pääsääntöisesti tarkoitettu yhtiön osakkaille ja asukkaille. Nykyään markkinoille on kuitenkin tullut palveluntarjoajia, joilta voi varata auton kuka tahansa rekisteröitynyt käyttäjä. Auto on mahdollista napata käyttöön hyvinkin lyhyeksi ajanjaksoksi – useimmiten varaus tehdään puhelimella. Vapaiden autojen sijainnit näkyvät puhelinsovelluksen karttanäkymässä. Yhteiskäyttöautoja tarjoavat Suomessa muun muassa Omago, GreenMobility ja 24Go.
Muita usein kysyttyjä kysymyksiä yksityisleasingistä
Voiko leasingauton saada käyttöönsä ilman käsirahaa?
Yksityisleasingauton voit saada käyttöösi joko käsirahalla tai ilman. Käsirahan maksamalla pystyt pienentämään leasingsopimuksen kuukausimaksua. Varsin usein käsirahana toimii vaihtoauto.
Onko leasingsopimus mahdollinen ilman luottotietoja?
Yksityisleasingsopimuksen solmiminen edellyttää pääsääntöisesti aina puhtaita luottotietoja. Palveluntarjoajakohtaisia poikkeuksia voi kuitenkin esiintyä.
Voiko opiskelija tai työtön tehdä yksityisleasingsopimuksen?
Kyllä voi. Sopimuksen solmiminen edellyttää kuitenkin hyväksyttyä luottopäätöstä, joten liian pienet tulot tai vakituisten tulojen puute voivat torpata leasingmahdollisuudet.
Miten vakuutukset hoidetaan yksityisleasingsopimuksissa?
Leasingautoilijan vakuutuksia ovat lakisääteinen liikennevakuutus sekä vapaaehtoinen autovakuutus eli kasko, joka korvaa omalle autolle sattuneita vahinkoja.
Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikennekäytössä oleville ajoneuvoille, mutta leasingsopimuksen solmiminen edellyttää käytännössä aina myös kaskoa. Voit hankkia sen myyjäliikkeen kautta tai joissain tapauksissa vaihtoehtoisesti myös toiselta palveluntarjoajalta eli valitsemaltasi vakuutusyhtiöltä.
Leasingsopimuksia vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuuluvatko vakuutukset verkkosivuilla kerrottuun kuukausihintaan vai maksetaanko niistä erikseen kuukausimaksun päälle. Mitä uudempi auto on, sitä kalliimpi on yleensä myös vakuutus.
Lisätietoa autorahoitusvaihtoehdoista:
Tarkista ajantasaiset hinnat ja sopimusehdot aina liikkeiden omilta verkkosivuilta
Tällä sivulla mainitut palveluntarjoajia koskevat tiedot ovat sittemmin voineet muuttua. Varmista ajantasaiset sopimusehdot hintoineen aina palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta.