Tutustu yhtiövastikkeen ja hoitovastikkeen eroon
Yhtiövastike, hoitovastike ja rahoitusvastike ovat käsitteitä, joihin todennäköisesti törmäät viimeistään ensimmäisen oman asunnon ostamista suunnitellessasi.
Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kyseisiä termejä koskeviin kysymyksiin.
Useimmin kysyttyjä kysymyksiä vastikkeista:
- Mitä tarkoittaa yhtiövastike?
- Mitä tarkoittaa hoitovastike?
- Mitä tarkoittaa rahoitusvastike?
- Mitä ovat erillisvastikkeet?
- Paljonko asunto-osakeyhtiön hoitokulut keskimäärin ovat kuukaudessa?
- Mitkä asiat voivat vaikuttaa yhtiövastikkeen määrään?
- Miten, missä ja milloin yhtiövastike käytännössä maksetaan?
- Mitä tapahtuu, jos yhtiövastikkeen jättää maksamatta?
- Mistä voin katsoa havittelemani asunnon yhtiövastikkeen määrän?
Mitä yhtiövastike tarkoittaa?
Yhtiövastike on asunto-osakeyhtiölle eli taloyhtiölle maksettava kuukausittainen maksu, jolla katetaan yhtiön ylläpidosta ja hoidosta aiheutuvia kuluja. Perittävän vastikkeen määrä perustuu taloyhtiön yhtiöjärjestykseen sekä asunnon pinta-alaan tai osakkeiden määrään.
Yhtiövastike sisältää niin hoitovastikkeen kuin mahdollisen rahoitusvastikkeen sekä erillisvastikkeet. Kyseessä on siis kaikkien vastikkeiden yhteenlaskettu summa. Eri vastikelajien suuruus on eritelty laskulla.
Yhtiövastikkeen suuruudesta päätetään vuosittain yhtiökokouksessa taloyhtiön hallituksen esityksen pohjalta.
Asunto-osakeyhtiömuotoiset asuintalot voivat olla niin kerrostaloja, rivitaloja, paritaloja kuin erillistalojakin.
Erillistalo tarkoittaa asumiskäytössä olevaa erillistä taloa asunto-osakeyhtiössä. Erillistalo on muutoin kuin omakotitalo, mutta hallinnollisista vastuista ja tontin hoidosta vastataan yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Yleensä asunto-osakeyhtiö koostuu tällöin esimerkiksi 5-10 erillistalosta.
Mikä on hoitovastike ja mitä se sisältää?
Hoitovastike tarkoittaa yhtiövastikkeen maksuosuutta, jolla katetaan taloyhtiön hoito- ja ylläpitokustannuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi taloyhtiön
- lämmitykseen
- siivoukseen
- isännöintiin
- kiinteistöveroon sekä
- kiinteistönhuoltoon uppoavia kuluja.
Vesi- ja laajakaistamaksut voivat taloyhtiöstä riippuen sisältyä hoitovastikkeeseen tai ne voidaan periä erikseen erillisvastikkeina.
Hoitovastike kattaa myös tonttivuokran, jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla ilman lunastusmahdollisuutta. Uudiskohteissa tontti on usein mahdollista lunastaa.
Yleisimmin hoitovastike määräytyy neliöiden mukaan, eli jos asut isommassa asunnossa kuin seinänaapurisi, maksat isompaa kuukausittaista vastiketta.
Mitä tarkoittaa rahoitusvastike tai pääomavastike?
Rahoitusvastike tarkoittaa taloyhtiön ottaman lainan maksuerää, joka kerätään yleensä kuukausittain yhtiön osakkailta eli asuntojen omistajilta. Rahoitusvastikkeesta voidaan käyttää myös termiä pääomavastike.
Jos taloyhtiö ottaa lainaa esimerkiksi julkisivu- tai putkiremonttia varten, lainan lyhennyserät ja korkokulut jaetaan osakkaille asunnon koon tai osakemäärän mukaisesti.
Uudiskohteet – eli rakenteilla olevat tai juuri valmistuneet talot – sisältävät lähes poikkeuksetta yhtiölainaa, jonka osuus voi olla reilustikin yli 50 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta.
Yhtiövastike ei välttämättä sisällä lainkaan rahoitusvastiketta, jos taloyhtiöllä ei ole velkaa tai asuntoon kohdistuva yhtiölainaosuus on maksettu pois.
- Yleensä yhtiölainaosuus on mahdollista maksaa myös kerralla, mutta taloudellisin ja itselle soveltuvin vaihtoehto kannattaa aina selvittää tarkkaan. Asiaa on puitu tarkemmin esimerkiksi Taloustaito-lehden julkaisemassa artikkelissa.
- Uudiskohteiden näkökulmasta asiasta löytyy lisätietoa myös Säästöpankin verkkosivuilta.
Mitä tarkoittaa erillisvastike?
Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että osa käyttömaksuista kerätään niin sanottuina erillisvastikkeina. Erillisvastike voi täten käytännössä tarkoittaa esimerkiksi:
- taloyhtiön laajakaistamaksua
- vesimaksua
- saunamaksua tai
- autopaikkamaksua.
Erillisvastikkeet kerätään yleensä samalla kuukausittaisella laskulla hoitovastikkeen sekä mahdollisen rahoitusvastikkeen kanssa.
Paljonko asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut yleensä ovat Suomessa?
Tilastokeskus julkaisee vuosittain katsauksia asunto-osakeyhtiöiden keskimääräisistä hoitokuluista.
Kesäkuussa 2023 Tilastokeskus kertoi, että edellisvuonna asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat kuukaudessa keskimäärin 4,80 euroa per neliömetri. Esimerkiksi 50 neliön asunnossa tämä tarkoittaisi 240 euroa.
Kerrostaloyhtiöiden kohdalla lukema oli 5,38 euroa, kun taas rivitaloyhtiöissä vastaava luku oli 4,02 euroa per neliö.
Tilastointiajankohdan jälkeen yleinen hintataso on kuitenkin ollut nousussa.
Mistä asioista pieni tai iso kuukausittainen yhtiövastike saattaa johtua?
Kahden vierekkäisen taloyhtiön vastiketasoissa voi merkittäviä eroja keskenään. Yhtiövastikkeen määrään voivat vaikuttaa esimerkiksi seuraavat asiat:
- Sijaitseeko taloyhtiö omalla tontilla vai vuokratontilla?
- Entä onko tontin mahdollinen vuokrasopimus solmittu vastikään vai vuosikymmeniä sitten?
- Onko taloyhtiössä ollut viime vuosina kalliita remontteja?
- Onko kiinteistönhoitoon ja huoltoon liittyvät sopimukset sekä vakuutukset ja pankkipalvelut kilpailutettu?
- Mikä on talon lämmitysmuoto ja ovatko säädöt kohdillaan?
- Tilaako taloyhtiö kaikki palvelut ulkopuolelta vai hoitavatko asukkaat jotain itse?
- Saako taloyhtiö vuokratuloja esimerkiksi hallinnassaan olevista asunnoista, kivijalassa sijaitsevista liiketiloista tai autotalleista?
Yleiseen tasoon nähden korkea vastike voi kertoa esimerkiksi siitä, että taloyhtiössä on jouduttu viime vuosina läpikäymään monia isoja remontteja. Toisaalta huomattavan pieni vastike saattaa tarkoittaa, että remontteja on lykätty tai taloyhtiön huolto on karsittu minimitasolle.
Yhtiövastike voi kuitenkin olla pieni myös sen takia, että yhtiö nauttii hyvistä vuokratuloista tai sille on muutoin kertynyt varallisuutta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta löytyy rikkaita taloyhtiöitä, joissa vastiketta ei välttämättä tarvitse maksaa lainkaan.
Myös tontin vuokrasopimuksen päättymisen ajankohta on hyvä tarkistaa. Jos vanhan taloyhtiön tonttivuokrasopimus on solmittu 100 vuotta sitten, sopimuksen uusiminen voi nostaa tonttivuokraa ja asumisen kuluja merkittävästi – ainakin, jos tonttivuokran nousuun ei ole varauduttu jo hyvissä ajoin etukäteen.
Helpoin tapa vaikuttaa vastikkeisiin ja niiden kehittymiseen on osallistua taloyhtiön kokouksiin ja päätöksentekoon. Joissain taloyhtiöissä pidetään myös yhteisiä talkoita.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita mediassa:
Linkit avautuvat selaimesi uuteen välilehteen.
Milloin, missä ja miten yhtiövastike maksetaan?
Yhtiövastike maksetaan yleensä kerran kuukaudessa, ja eräpäivä ajoittuu kuun alkupäiville.
Asuntokaupan jälkeen saat yleensä loppuvuoden vastikkeiden maksulaput postitse, mutta voit halutessasi tilata e-laskut suoraan verkkopankkiisi. Näin saat kaikki yhtiövastikelaskut jatkossa verkkopankkinäkymääsi, jossa voit tarkastaa maksun ja hyväksyä sen kerran kuukaudessa.
Vaihtoehtoisesti voit katsoa maksutiedot paperilaskulta ja maksaa laskun kerran kuussa niin sanotusti käsipelillä eli tili- ja viitenumerot itse syöttäen.
Jos taloyhtiölläsi on käytössä e-lasku, verkkopankkisi saattaa ehdottaa sen käyttöönottoa ensimmäistä yhtiövastiketta maksaessasi. Voit kuitenkin myös itse etsiä taloyhtiötäsi nimellä verkkopankin e-lasku-osion kautta.
Mikäli vastikemaksut esimerkiksi vuodenvaihteessa muuttuvat, saat niistä tiedon sähkö- tai paperipostitse ja maksuerä e-laskulla muuttuu automaattisesti.
Käytännöissä voi olla hienoisia eroja taloyhtiön digitaalisuusasteesta riippuen.
Mitä, jos yhtiövastikkeen jättää maksamatta?
Jos syystä tai toisesta et jonain kuukautena pysty maksamaan vastiketta ajoissa, sinun kannattaa ottaa isännöitsijän kautta yhteyttä taloyhtiön kirjanpitäjään. Näin voit sopia maksusuunnitelmasta ja välttää ylimääräisiä maksumuistutus- tai perintäkuluja.
Mikäli yhdestä tai useammasta maksumuistutuksesta huolimatta jätät vastikkeet pysyvästi rästiin, saat ensin taloyhtiön hallitukselta kirjallisen varoituksen hallintaanotosta. Hallintaanotto tarkoittaa nimensä mukaisesti osakkaan huoneiston ottamista taloyhtiön hallintaan.
Varoitus voi tulla ajankohtaiseksi muutaman kuukauden vastikerästien jälkeen. Pelkkä yksittäinen unohdus ei siis riitä syyksi varoituksen saamiseen.
Jos tilanne ei korjaannu, taloyhtiö voi varoituksen jälkeen kutsua koolle yhtiökokouksen ja päättää hallintaanotosta, jonka jälkeen vastikerästejä katetaan vuokraamalla huoneistoa eteenpäin. Hallintaanotto voi kestää enintään kolme vuotta.
- Hallintaanoton käytäntöihin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi Omataloyhtiön verkkosivujen artikkelissa.
Yksittäisen osakkaan yhden kuukauden vastikerästi tuskin vielä hetkauttaa taloyhtiön maksuvalmiutta suuntaan tai toiseen. Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos:
- vastikkeita on rästissä useammalta osakkaalta samaan aikaan
- taloyhtiö koostuu vain muutamasta asunnosta tai
- maksuvaikeuksiin ajautuva osakas omistaa talosta useampia asuntoja.
Jos taloyhtiön maksukyky on vaarassa, se voi joutua nostamaan vastiketta tai keräämään osakkailta ylimääräisen yhtiövastikkeen.
Mistä näen havittelemani asunnon yhtiövastikkeen määrän?
Yhtiövastikkeen määrä ja sen muodostuminen on eritelty jo asunnon myynti-ilmoituksessa. Luvut kannattaa tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta.
Esimerkiksi Oikotien asuntoilmoituksissa maksut on eritelty Vastikkeet ja Muut maksut -otsikoiden alla. Etuovessa vastaavat tiedot löytyvät Hinta ja kustannukset -väliotsikon alta.
Asuntoa ostaessa myös yhtiövastikkeen määrän mahdolliset muutokset viime vuosilta kannattaa selvittää, jotta voit saada osviittaa taloyhtiön kulujen kehityksestä.
Oletko ostamassa lähiaikoina ensiasuntoasi?
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
- Miksi omistusasuminen on yleensä vuokra-asumista kannattavampaa?
- Paljonko voit saada asuntolainaa? Nämä asiat siihen vaikuttavat
- Mitä asuntolainan lainalupaus tarkoittaa?
- Millaisella korolla asuntolainaa voi saada juuri nyt?
- Mitä asioita asuntolainan viitekorosta on hyvä tietää?
- Millaiset vakuudet asuntolainaan tarvitaan?
- Millä eri tavoilla asuntolainaa voi lyhentää?
- Miten asuntolaina kilpailutetaan?