Halvimmat vakuutukset löydät kilpailutuksen avulla – lue vinkit yleisimpien vakuutusten vertailuun
Yleisimmät vakuutukset suomalaisilla yksityishenkilöillä ovat kotivakuutus, autovakuutus ja matkavakuutus. Lue alta olennaisimmat tiedot suosituimpien vakuutustyyppien hinnoista ja katso vinkit vertailua varten. Alempaa tältä sivulta löydät vastauksia yleisimpiin vakuutusten ostamista ja kilpailutusta koskeviin kysymyksiin.
Katso hintatiedot ja lue kokemuksia vakuutusten kilpailutuksesta
Kotivakuutus
Paljonko kotivakuutus yleensä maksaa ja mitkä asiat vaikuttavat hintaan eniten? Lue opas ennen kuin vertaat vakuutusyhtiöt.
Autovakuutus
Liikennevakuutuksen ja vapaaehtoisen kaskon hinta vaihtelee autosta, kuljettajan riskiprofiilista ja vakuutuksen kattavuudesta riippuen.
Matkavakuutus
Matkavakuutuksen voit hankkia kertaluontoisena tai jatkuvana. Myös lompakostasi löytyvä luottokortti voi sisältää matkavakuutuksen.
Selvitä oman vakuutuksesi hinta muutamassa minuutissa
POP Vakuutuksen laskureilla voit helposti selvittää oman koti-, matka-, auto- tai tapaturmavakuutuksesi hinnan. Kaikki yleisimmät vakuutukset ovat saatavilla eri kattavuuksilla, joten voit helposti valita itsellesi sopivimman vakuutuslaajuuden.
Mitä eri vakuutuksia on olemassa?
Nyrkkisääntö on, että jos se on olemassa, sen pystyy vakuuttamaan. Jo edellä mainittujen kotivakuutuksen, autovakuutuksen ja matkavakuutuksen lisäksi varsin yleisiä vakuutuksia yksityishenkilöille ovat esimerkiksi:
- tapaturmavakuutus
- sairausvakuutus
- lemmikkivakuutus
- venevakuutus
- moottoripyörävakuutus
- henkivakuutus
- lapsivakuutus
- urheiluvakuutus kilpaurheiluun.
Lisäksi jokaiselle työntekijälle on otettava työntekijän eläkevakuutus eli TyEL-vakuutus. Vakuutuksen ottaminen on kuitenkin työnantajan vastuulla, joten asiasta ei tarvitse itse huolehtia.
Hieman erikoisemmista vakuutuksista hyvä esimerkki on hole-in-one-vakuutus, joka kattaa samppanjatarjoilut golf-kerholla, jos lyöt pallon reikään yhdellä lyönnillä.
Huomioi, että hyvin samansisältöisiin vakuutuksiin voidaan eri vakuutusyhtiöissä viitata hieman erilaisilla tuote- tai markkinointinimillä.
Kuka voi ostaa vakuutuksia?
Lähtökohtaisesti kuka tahansa täysi-ikäinen suomalainen voi ostaa vakuutuksia. Alaikäiseltä voidaan vaatia huoltajan suostumus tai vaihtoehtoisesti huoltajan on otettava vakuutussopimus omiin nimiinsä. Ehdot vaihtelevat vakuutusmuodosta ja vakuutusyhtiöstä riippuen.
Vakuutusyhtiö voi kuitenkin tilanteesta riippuen myös kieltäytyä myymästä vakuutusta.
Saako vakuutuksen, jos luottotiedot ovat menneet?
Voit saada vakuutuksen myös ilman luottotietoja, mutta asia riippuu vakuutustyypistä ja vakuutusyhtiöstä.
Maksuhäiriömerkintä ei aina estä vakuutuksen saamista, jos maksat vakuutusmaksun etukäteen esimerkiksi ensimmäiseltä vuodelta tai sitä lyhyemmältä ajalta.
Liikennevakuutus on lakisääteinen, joten sen hankkiminen onnistuu myös ilman luottotietoja.
Vapaaehtoisten vakuutusten, kuten kotivakuutuksen kohdalla, tilanne ei kuitenkaan aina ole näin hyvä. Usein kuitenkin myös kotivakuutuksen hankkiminen onnistuu ennakkomaksulla, jos maksuhäiriömerkinnät eivät ole vakavia.
Kannattaako kaikki vakuutukset keskittää samaan vakuutusyhtiöön?
Vakuutusten keskittäminen voi tuoda etuja vakuutusten hinnoista. Säästö ei kuitenkaan ole automaatio ja usein yksittäiset vakuutukset voi olla mahdollista saada halvemmalla muualta kuin siitä yhtiöstä, johon suurin osa vakuutuksista on keskitetty. Vakuutusten vertailu kannattaa aina.
Mitä vakuutusyhtiöitä Suomessa on olemassa?
Vakuutusyhtiöitä Suomessa ovat esimerkiksi:
- If
- POP Vakuutus
- LähiTapiola
- Pohjola Vakuutus
- Fennia
- Kaleva
- Pohjantähti.
Voit ostaa vakuutuksia suoraan kyseisten yhtiöiden verkkosivuilta.
Miten vakuutukset voi kilpailuttaa?
Yksityishenkilö voi kilpailuttaa vakuutuksensa käyttämällä vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löytyviä hintalaskureita ja pyytämällä tarjoukset vähintään muutamasta eri yhtiöstä. Tarjotusta hinnasta voi olla vielä ruuvattavissa pois pieni osa, jos otat puhelimen käteen ja soitat vakuutusmyyjälle alustavan vertailun jälkeen.
Kilpailutusprosessi kannattaa aloittaa keräämällä tarvittavat tiedot nykyisten vakuutusten hinnoista ja korvaavuusehdoista.
Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa vähintään muutaman vuoden välein tai jos elämäntilanteeseen tulee muutoksia. Esimerkiksi muutto uuteen kotiin tai auton vaihtaminen ovat esimerkkejä tällaisista tilanteista.
Muista aina tarkistaa, onko nykyinen vakuutusyhtiö valmis tarjoamaan parempia ehtoja tai hintoja alustavan kilpailutuksen jälkeen. Ensimmäinen tarjottu hinta harvemmin on lopullinen.
Millaisia kokemuksia suomalaisilla on vakuutusten kilpailutuksen tuomista säästöistä?
Mitä kalliimmin elät, sitä enemmän voit vakuutukset kilpailuttamalla säästää rahaa. Isossa omakotitalossa elävän ja kahdella uudella autolla ajavan viisilapsisen perheen säästöpotentiaali koti- ja autovakuutuksissa on tietysti isompi verrattuna kerrostaloyksiössä elävään autottomaan opiskelijaan. Silti myös monilta yksineläjiltäkin löytyy kokemuksia siitä, että vakuutusten kilpailutus voi tuoda säästöä ainakin muutaman satasen vuodessa.
Varsinkin kalliimmissa ajoneuvovakuutuksissa säästö voi olla tuhansia euroja, jos samaan pakettiin on leivottu esimerkiksi useampi autovakuutus ja venevakuutus. Erilaisia keskittämisetuja kannattaa vertailla, mutta niiden tuoma säästö ei ole automaatio.
Paljonko vakuutukset maksavat?
Vakuutusten hinnat vaihtelevat vakuutusmuodosta ja vakuutusyhtiöstä riippuen. Alla viitteellisiä esimerkkihintoja suosituimpien vakuutusmuotojen kuluista:
- Kotivakuutus 100-400 euroa vuodessa.
- Autovakuutus 300-1000 euroa vuodessa.
- Jatkuva matkavakuutus 150-300 euroa vuodessa.
Hinnat ovat erittäin suuntaa-antavia, koska esimerkiksi kotivakuutuksen kohdalla rakennuksen kunto, asuinneliöt, irtaimiston enimmäiskorvaussummat ja omavastuun osuus vaikuttavat merkittävästi hintaan.
Autovakuutuksen kohdalla taas olennaisimpia hintaan vaikuttavia asioita ovat ajoneuvon ikä ja malli, ajetut kilometrit, kuljettajan riskiprofiili ja vakuutuksen kattavuus (pelkkä liikennevakuutus vai myös vapaaehtoinen kasko).
Matkavakuutuksen hinta puolestaan voi nousta merkittävästi, jos vakuutuksenottaja on iäkäs ja hänen terveydentilansa ei ole paras mahdollinen. Matkavakuutuksia voi ostaa myös yksittäiselle matkoille, jolloin matkakohteen turvallisuus voi vaikuttaa hintaan.
Mitä vakuutuksen omavastuu tarkoittaa?
Vakuutuksen omavastuu on se osuus vahingosta, jonka vakuutuksenottaja maksaa itse ennen kuin vakuutusyhtiö alkaa korvata loput kustannuksista. Omavastuun määrä määritellään vakuutussopimuksessa, ja se voi vaihdella vakuutustyypeittäin ja -yhtiöittäin.
Korkeampi omavastuu alentaa vakuutusmaksua, koska vakuutuksenottaja ottaa suuremman osan riskistä itse. Vastaavasti matalampi omavastuu nostaa vakuutusmaksua, koska vakuutusyhtiön riski ja korvausvastuu ovat suuremmat. Omavastuun valinta vaikuttaa siten suoraan vakuutuksen hintaan.
Mikä on halvin vakuutusyhtiö?
Ei ole olemassa yksittäistä vakuutusyhtiötä, joka olisi halvin jokaiselle asiakkaalle. Tämä johtuu siitä, että vakuutuksen ottajan tai vakuutettavan kohteen tiedot vaikuttavat monissa tilanteissa suoraan vakuutuksen hintaan, ja eri vakuutusyhtiöt arvioivat riskejä omilla kriteereillään.
Jos naapurisi löysi edullisimman vakuutuksen autoonsa Ifiltä, sama yhtiö saattaa tarjota sinulle huomattavasti kalliimpaa autovakuutusta kilpaileviin yhtiöihin verrattuna.
Halvimmat vakuutukset löytyvät aina vertailun avulla, ja keskittämiseduista huolimatta kaikkia vakuutuksia ei läheskään aina ole taloudellisinta ottaa samasta vakuutusyhtiöstä.