Kaikki yleisimmät verovähennykset hyödyntämällä et maksa veroja enempää kuin sinun on pakko
Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ei lukeudu kovinkaan monen suomalaisen lempipuuhiin.
Kyseinen ilmoitus kannattaa silti tarkistaa ja täydentää huolellisesti, sillä kaikki yleisimmät yksityishenkilön verovähennykset hyödyntämällä säästät selvää rahaa.
Jos et halua odotella veroilmoituksen saapumista, voit ilmoittaa monet verovähennykset jo verokortillesi verovuoden aikana. Näin saat vähennyksistä hyödyn jo kuluvan vuoden aikana, kun veroprosenttisi pienenee.
Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät yksityishenkilöitä koskevat verovähennykset.
Lukemisen jälkeen tiedät, miten verovähennykset toimivat ja kuinka paljon voit niistä rahallisesti hyötyä.
Sisältö:
- Mitä verovähennys tarkoittaa käytännössä?
- Milloin verovähennykset ilmoitetaan?
- Paljonko verovähennyksistä hyötyy?
- Työmatkakulujen vähentäminen verotuksessa
- Tulonhankkimisvähennykset
- Työhuonevähennys
- Etätyöhön liittyvät verovähennykset
- Elatusvelvollisuusvähennys
- Kotitalousvähennys
- Pääomatuloista tehtävät vähennykset
Mitä verovähennys tarkoittaa ja miten se toimii?
Verovähennys tarkoittaa summaa, jolla pienennät verotettavia tulojasi tai suoraan veron määrää.
Verovähennykset voivat siis toimia kahdella eri tavalla vähennyksestä riippuen. Käydään aluksi läpi ensimmäinen ja selvästi yleisin vaihtoehto:
Yksinkertaistettu esimerkki verotettavan tulon määrää pienentävästä vähennyksestä:
Kuvitellaan, että olet palkkatöissä ja verotettavat ansiotulosi ovat 35 000 euroa vuodessa. Esitäytetyn veroilmoituksen saadessasi kuitenkin huomaat, että voisit hyödyntää 2000 euron edestä erilaisia verovähennyksiä.
Kyseiset verovähennykset ilmoitettuasi sinua verotetaankin enää 33 000 euron tulojen perusteella. Verovähennysten ansiosta maksat siis veroa hieman todellisia tienestejäsi pienemmän summan perusteella.
Kuten tiedät, palkkatuloja verotetaan progressiivisesti eli mitä suuremmat verotettavat tulot sinulla on, sitä isommaksi veroprosenttisi nousee.
Kaikki verovähennykset huomioimalla pienennät verotettavien tulojesi määrää. Tällöin myös kontollesi tulevien verojen määrä luonnollisesti pienenee. Eli suomeksi maksat vähemmän veroja ja säästät rahaa.
Voit hyödyntää netistä löytyviä veroprosenttilaskureita ja katsoa suuntaa antavan arvion siitä, kuinka paljon maksettavan veron määrä putoaa verotettavien tulojen pienentyessä.
Verovähennyksestä saatava hyöty riippuu siitä, paljonko tienaat ja kuinka paljon verovähennyksiä pystyt tekemään.
Kotitalousvähennys pienentää suoraan veron määrää:
Edeltävässä esimerkissä verovähennys pudotti verotettavan tulon määrää. On kuitenkin olemassa myös sellaisia verovähennyksiä, jotka vähennetään suoraan maksettavan veron määrästä.
Tällainen vähennys on esimerkiksi kotitalousvähennys.
Käytännössä ensin siis lasketaan, kuinka paljon joudut maksamaan veroja tulojesi perusteella. Sen jälkeen kotitalousvähennys vähennetään suoraan veron määrästä.
Hyöty on näin ollen suurempi verrattuna sellaiseen verovähennykseen, joka pienentää verotettavan tulon määrää.
Ensisijaisesti kotitalousvähennys vähennetään ansio- ja pääomatulojen verosta.
Osan verovähennyksistä saat automaattisesti, osa sinun puolestaan tulee muistaa vaatia itse.
Tässä artikkelissa käymme läpi pääasiassa sellaisia verovähennyksiä, jotka sinun on vaadittava omatoimisesti.
Milloin verovähennykset ilmoitetaan?
Voit ilmoittaa verovähennykset Verohallinnolle koska tahansa sähköisen OmaVero-palvelun kautta. Monet suomalaiset ilmoittavat verovähennykset vasta keväällä esitäytetyn veroilmoituksen saapuessa.
Voit kuitenkin halutessasi ilmoittaa monet vähennykset verokortillesi jo kuluvan vuoden aikana. Näin veroprosenttisi pienenee ja saat verohyödyn jo kuluvana vuonna.
Vaihtoehto on myös se, että ilmoitat vähennykset veroilmoitukseesi kuluvan vuoden aikana. Tällöin näet ne keväällä saapuvassa esitäytetyssä veroilmoituksessa valmiina. Hyöty on se, että sinun ei tarvitse seuraavana keväänä muistella, mitä voitkaan vähentää.
- Lue lisää vaihtoehdoista: Vero.fi.
Paljonko verovähennyksistä hyötyy?
Verovähennyksistä saatava euromääräinen hyöty riippuu siitä, paljonko vähennyksiä on ja millaisista vähennyksistä puhutaan. Jos tulot ovat esimerkiksi 35 000 euroa ja vähennykset 2000 euroa, verot lasketaan 33 000 euron tulojen perusteella.
Käytännössä 2000 euron vähennyksestä saatava hyöty on yhtä paljon kuin mitä olisit maksanut vastaavalta osuudelta veroa. Marginaaliveroprosentti kertoo, kuinka ison osan verot vievät lisääntyneestä tulosta.
Poikkeus sääntöön on kotitalousvähennys, joka vähennetään suoraan verojen määrästä – omavastuuosuus on 100 euroa. Tällöin hyöty on tietysti isompi verrattuna sellaiseen verovähennykseen, joka laskee verotettavan tulon määrää.
Varsinkin isojen matkakulujen ja kotitalousvähennysten ilmoittamatta jättäminen voi johtaa siihen, että maksat tuhansia euroja enemmän veroja kuin sinun olisi pakko.
Verovähennykset takautuvasti eli jälkikäteen
Oletko unohtanut ilmoittaa aikaisempien vuosien verovähennyksiä? Ei hätää, voit hakea verovähennykset takautuvasti tuloverotuksen oikaisuhakemuksella. Voit tehdä hakemuksen kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta.
- Katso ohjeet: Vero.fi.
Työmatkakulujen vähentäminen verotuksessa
Työmatkakulut kuuluvat verovähennyksiin, jotka pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Työmatkakuluina voit vähentää sellaisia matkakuluja, jotka aiheutuvat töissä käymisestä tai työn tekemisestä.
Matkakuluja voit vähentää verotuksessa kahdella tavalla.
Voit ilmoittaa kuluvan vuoden kodin ja työpaikan välisistä matkoista koituvat kulut suoraan verokortille OmaVerossa. Tällöin vähennys vaikuttaa sinulle laskettavaan tuloveroprosenttiin pienentämällä verotettavan tulon määrää.
Lisäksi voit täydentää edellisen vuoden matkakuluja veroilmoitukselle.
Matkakulujen omavastuu on 900 euroa vuodessa (750 euroa vuonna 2023). Omavastuun jälkeen voit vähentää matkakuluja enintään 7000 euroa (8400 euroa vuonna 2023).
Omavastuuosuutta ei tarvitse vähentää itse, vaan Verohallinto tekee sen puolestasi.
Kodin ja työpaikan väliset matkat
Työmatkakuluja ovat tyypillisimmin kulut, jotka aiheutuvat liikkumisesta työpaikan ja kodin välillä.
Vähennys lasketaan edullisimman kulkutavan mukaan, ja yleensä edullisin tapa liikkumiseen on käyttää julkista liikennettä.
Merkitse siis vähennystä ilmoittaessasi julkisen liikenteen lippukulut tai esimerkiksi kuukausikortin hinta halvimman mahdollisen vaihtoehdon mukaisesti.
Oman auton käytön kustannusten mukaan työmatkavähennyksen saa tehdä vain, kun tietyt ehdot täyttyvät. Oman auton käyttö hyväksytään esimerkiksi silloin, jos:
- työpaikan ja kodin välillä ei kulje julkista liikennettä
- joutuisit julkista liikennettä käyttäessäsi kävelemään yhdensuuntaisella työmatkalla vähintään kolme kilometriä
- odotusaika (ei matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä kaksi tuntia tai enemmän
- matkasi alkaa tai päättyy kello 00.00-05.00 välisenä aikana
Jos ehdot täyttyvät ja teet verovähennyksen oman auton käytön mukaan, voit vähentää 0,30 euroa kilometriltä (2023). Työsuhdeautojen kohdalla vastaava lukema on 0,24 euroa (2023).
Vuoden 2024 verokortissa vähennys oman auton käytöstä on 28 senttiä kilometriltä ja käyttöetuautosta 21 senttiä kilometriltä.
Laske siis oman kotisi ja työpaikan välinen matka kilometreinä ja kerro se kahdella saadaksesi päivittäin ajamasi matkan. Laske sitten vuodessa tekemäsi työpäivät. Tavallista viisipäiväistä työviikkoa tekevä työskentelee keskimäärin 22 päivää kuukaudessa.
Jos lomailet yleensä yhden kuukauden kesällä, laske työpäivät 11 kuukaudelta ja kerro sitten päivät päivittäisillä ajokilometreillä. Kun kerrot tämän summan vähennettävällä 0,30 eurolla, saat lopputulokseksi vähennettävän kokonaissumman.
Huomaa, että syitä oman auton kustannusten mukaiselle vähennykselle eivät ole:
- oman auton käyttäminen on nopeampaa julkiseen kulkuvälineeseen verrattuna
- tarvitset autoa työssäsi
- viet työmatkalla lapset kouluun tai päivähoitoon.
Lisätietoa asunnon ja työpaikan välisten matkojen verovähennyskäytännöistä löydät Verohallinnon verkkosivuilta.
Tilapäisten työmatkojen ja viikonloppumatkojen kulut
Verotuksessa voit vähentää myös tilapäisten työmatkojen kuluja. Työmatkat tarkoittavat verotuksessa matkoja, jotka teet jollekin tilapäiselle työntekopaikalle.
Eli käytännössä kyse on työmatkasta esimerkiksi silloin, jos matkustat asiakastapaamiseen toiseen kaupunkiin tai lähdet edustamaan työnantajaasi messuille.
Työnantaja voi myös korvata työmatkan kuluja verottomasti. Tällaisia korvauksia ovat kilometrikorvaukset ja päivärahat.
Jos työnantaja on maksanut sinulle verovapaita matkakorvauksia, et voi enää vähentää kyseisten työmatkojen matkakuluja omassa verotuksessasi.
Jos taas työnantaja ei ole korvannut kuluja, voit ilmoittaa kulut verotukseesi tulonhankkimiskuluina. Matkakulut ilmoitetaan todellisten matkakustannusten mukaan, eli jos olet matkustanut esimerkiksi junalla Helsingistä Seinäjoelle ja takaisin, ilmoita veroilmoituksella se summa, jonka maksoit lipuista.
Jos taas matkustit omalla autolla, voit vähentää 0,30 euroa matkakilometriä kohden (2023).
Jos kotisi on eri paikkakunnalla kuin työpaikkasi, voit tietyissä tilanteissa vähentää verotuksessa matkakuluja työskentelypaikkakunnan ja kotipaikkakunnan välillä. Tämä tarkoittaa käytännössä viikonlopuksi kotiin matkustamista.
Viikonloppumatkoja voit vähentää verotuksessa, jos olet avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa tai jos sinulla on avopuoliso, jonka kanssa sinulla on yhteisiä lapsia.
Viikonloppumatkan kulut voi vähentää kerran viikossa työntekopaikkakunnalta kotipaikkakunnalle ja takaisin. Vähennyksen saat edullisimman kulkuvälineen kustannusten mukaan.
Vaikka kulkisit omalla autolla, sinun tulee siis vähentää kulut junan mukaan, jos juna tulisi halvemmaksi.
- Katso tarkemmat tiedot: Vero.fi.
Tulonhankkimisvähennykset
Tulonhankkimismenot ovat sellaisia kuluja, jotka aiheutuvat palkkatulon hankkimisesta. Tulonhankkimismenoja voivat olla esimerkiksi itse hankittavat työvälineet, kuten tietokone, näppäimistö tai hiiri sekä esimerkiksi ammattikirjallisuus tai työmarkkinajärjestön ja työttömyyskassan jäsenmaksut.
Jäsenmaksujen tiedot verottaja saattaa saada suoraan liitolta ja kassalta, mutta ne on hyvä tarkistaa aina esitäytetystä veroilmoituksesta. Jos olet vaihtanut liittoa tai kassaa, saattaa tiedoissa olla korjattavaa.
Jokainen palkansaaja saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen verotukseensa.
Tämä tarkoittaa veroilmoitusta täyttävälle, että tulonhankkimismenot tarvitsee ilmoittaa vasta, kun niitä kertyy yli 750 euroa vuoden aikana.
Tällöin vähennyssumma tulee ilmoittaa kokonaan, eli älä vähennä itse 750 euron omavastuuosuutta.
Tulonhankkimisvähennykset vähennetään palkkatuloista, ja tiedot vähennyksistä ilmoitetaan veroilmoituksessa. Helpoiten voit hoitaa asian sähköisesti OmaVeron kautta.
Laita siis vuoden mittaan muistiin tulonhankkimismenoiksi laskettavat kulut, jotta muistat vähentää ne.
Pääomatuloista tehtäviä vähennyksiä on käsitelty tarkemmin hieman alempana.
Työhuonevähennys
Työhuonevähennys kuuluu tulonhankkimisvähennyksiin. Työhuonevähennyksen voi hakea aina jos teet töitä kotoa tai olet vuokrannut erillisen työhuoneen, jossa työskentelet.
Työhuonevähennys pienentää muiden tulonhankkimisvähennysten tapaan verotettavien tulojesi määrää ja sitä kautta tuloista maksettavaa veropottia.
Työhuonevähennyksen voit ilmoittaa veroilmoituksella. Työhuonevähennystä voi hakea, jos työnantajasi ei ole lainkaan järjestänyt toimistoa tai työtilaa työn tekemiseen tai työhösi kuuluu huomattava määrä etätyötä.
Työhuonevähennyksen ilmoittamiseen on kaksi eri tapaa: kaavamainen vähennys tai todellisiin kuluihin perustuva vähennys. Yleisintä ja helpointa on käyttää kaavamaista vähennystä.
Kaavamainen työhuonevähennys
Kaavamaisessa työhuonevähennyksessä kerrot Verohallinnolle, kuinka suuren osan työpäivistäsi olet työskennellyt kotitoimistolla tai muutoin etänä.
- Suurimman vähennyksen saat, jos vuoden työpäivistä yli puolet on tehty kotona tai työ on kokonaan etätyötä. Tällöin vähennyssumma on 940 euroa (2023).
- Jos taas enintään puolet kalenterivuoden työpäivistä on ollut etäpäiviä, saat työhuonevähennystä 470 euroa.
- Jos työskentelet kotona tai työhuoneella satunnaisia sivutuloja hankkiaksesi, voit hakea pienimmän eli 235 euron työhuonevähennyksen.
Jos saman perheen molemmat puolisot tekevät töitä kotoa, joko jatkuvasti tai satunnaisesti, voivat molemmat hakea omaan tilanteensa sopivan kaavamaisen työhuonevähennyksen.
Puoliso samassa kotitoimistossa ei siis vaikuta toisen työhuonevähennykseen.
Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, sähkön, lämmön, valon ja siivouksen.
Huomioi, että työasuntovähennys on eri asia kuin työhuonevähennys.
Työhuonevähennys todellisten kustannusten mukaan
Toinen vaihtoehto on vähentää työhuonekulut todellisten kustannusten mukaan. Tämä vaatii sinulta hieman enemmän vaivaa kaavamaiseen työhuonevähennykseen verrattuna.
Todellisten kulujen mukaan tehty työhuonevähennys on kannattava, jos työtilan kustannus ja muut hankinnat työtilaa varten ylittävät kaavamaisen työhuonevähennyksen määrän.
Jos asut esimerkiksi 75 neliön asunnossa ja kotona olevan työtilasi koko on 25 neliötä, voit vähentää vain tätä osuutta vastaavan määrän kustannuksia.
Vähennysten saaminen edellyttää, että pyydettäessä pystyt esittämään kuluista selvityksen. Pidä siis kaikki työtilaasi koskevat laskut tallessa.
Varsinkin omassa talossa asuessasi sinun kannattaa laskea auki, paljonko voisit saada vähennystä todellisten kulujen mukaan. Verohyöty kaavamaiseen vähennykseen verrattuna voi tietyissä tilanteissa nousta satoihin euroihin.
Etätyöhön liittyvät verovähennykset
Koronan aikaisten liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten poistuttua etätyö on säilyttänyt suosionsa monessa työpaikassa.
Etätyöhön liittyy joitain sellaisia verovähennyksiä, jotka kannattaa huomioida, jos työskentelet kotona ainakin osan työpäivistäsi.
Iso osa etätyöhön liittyvistä verovähennyksistä lasketaan tulonhankkimismenoihin. Ne ilmoitetaan veroilmoituksella tulonhankkimismenojen osioissa ja pienentävät verotettavaa ansiotuloa.
Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi etätyötä varten hankitut työvälineet, kuten työpöytä- ja tuoli tai isompi näyttö tietokoneelle.
Näiden hankintojen tulee olla sellaisia, että ne on tarkoitettu pääasiassa työkäyttöön.
Työvälineen voit vähentää kokonaan sen ostovuonna, jos ostohinta on alle 1200 euroa. Jos hankinta on tätä kalliimpi ja sen käyttöaika on yli kolme vuotta, vähennys jaetaan poistoina useammalle vuodelle.
Myös tietoliikenneyhteys eli nettiliittymä on mahdollista vähentää verotuksessa, jos nettiä käytetään työkäyttöön.
Yleisin tilanne on, että nettiä käytetään työnteon lisäksi paljon myös muuhun: esimerkiksi suoratoistopalveluiden katseluun, uutisten lukemiseen tai somen selailuun.
Tällöin voit vähentää nettiliittymän kustannuksista tulonhankintamenona puolet.
Jos nettiliittymä taas on pääasiassa työkäytössä, voit laittaa sen vähennyksiin kokonaan.
Etätyöhön liittyvissä verovähennyksissä kannattaa muistaa, että nämä kulut saat vähentää silloin, kun maksat ne itse. Jos siis työnantaja tarjoaa käyttöösi tai ostaa sinulle näytön, näppäimistön tai vaikka työtuolin, et luonnollisesti voi vähentää näitä kuluja omassa verotuksessasi.
Huomioi myös, että etätyö voi vaikuttaa työpaikan ja kodin välisiin matkakuluihisi. Jos teit vaikkapa alkuvuonna 2023 kolme kuukautta töitä vain kotoa käsin, et luonnollisesti voi tehdä verovähennyksiä työmatkakuluista näiltä kuukausilta.
Elatusvelvollisuusvähennys
Jos maksat lapsestasi elatusapua, voit saada elatusvelvollisuusvähennyksen. Saadaksesi vähennyksen, sinulla tulee olla sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus tai tuomioistuimen päätös elatusavun maksamisesta.
Elatusapuvähennyksen määrä on yksi kahdeksasosa siitä summasta, jonka olet vuoden aikana maksanut elatusapua, mutta enintään 80 euroa vuodessa jokaisesta alaikäisestä lapsesta.
Elatusapuvähennys ilmoitetaan joko veroilmoituksella jälkikäteen tai voit lisätä sen verokortille, jolloin se vaikuttaa tuloveroprosenttiisi. Näin saat hyödyn jo kuluvan vuoden aikana.
Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennyksen voit saada, kun olet teettänyt työtä omassa kodissasi, vapaa-ajan asunnollasi tai esimerkiksi vanhempiesi kotona tai kesämökillä.
Kotitalousvähennykseen oikeuttava työ voi olla esimerkiksi siivouspalvelua, lastenvahtityötä, remontointia tai tietokoneen asennusta. Myös pitopalvelu juhliin on kotitalousvähennyskelpoinen kulu.
Taulukon kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä löydät Verohallinnon verkkosivuilta.
Kotitalousvähennys pienentää suoraan sen veron määrää, jonka maksat tulojesi perusteella.
Ensisijaisesti kotitalousvähennys vähennetään ansio- ja pääomatuloista maksamasi veron määrästä.
Kotitalousvähennyksen määrä – vuonna 2023 ja 2024 maksetut työt
Kotitalousvähennyksessä on vuosittainen katto, joka on tänä vuonna määritelty erikseen kodin remontoinnille ja toisaalta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyölle sekä öljylämmityksestä luopumiselle.
Kotitalousvähennyksen saa ainoastaan työn osuudesta – ei siis esimerkiksi remonttimateriaaleista tai siivoukseen käytetyistä puhdistusaineista. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa per henkilö.
Remontoinnin eli asunnon perusparannus- ja kunnostustöiden osalta suurin mahdollinen vähennyssumma on 2250 euroa henkilöltä.
Jos maksat vaikkapa remontin puolisosi kanssa puoliksi, voitte molemmat ilmoittaa korkeintaan 2250 euron kotitalousvähennyksen seuraavassa veroilmoituksessanne.
Voitte kuitenkin tehdä ilmoituksen jo etukäteen verokortilla tai veroilmoitukseen.
- Remontoinnissa voit vähentää työn osuudesta 40 %, kun ostat palvelun yritykseltä.
- Jos taas palkkasit työntekijän, voit vähentää 15 prosenttia palkasta sekä palkanmaksuun liittyvistä työnantajan sivukuluista.
Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyössä sekä öljylämmityksestä luopumiseen liittyvissä töissä suurin mahdollinen vähennyssumma henkilöä kohden on 3500 euroa. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyötä on esimerkiksi siivous, lastenhoito tai pitopalvelu.
- Tässä kategoriassa työn osuudesta voit vähentää 60 %, jos työ on ostettu yritykseltä tai yrittäjältä.
- Työntekijän palkkaamisessa vähennysoikeus on 30 prosenttia palkasta ja työnantajan sivukuluista.
Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen voi hakea talteen myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta, kun hoitoa antaa laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin.
Kotitalousvähennyksen hakeminen
Kotitalousvähennyksen voi hakea joko verokortille tai ilmoittaa jälkikäteen veroilmoituksella. Kotitalousvähennys kohdistuu sille vuodelle, jolloin olet maksanut työn.
Jos esimerkiksi remontti kestää vuodenvaihteen yli, kohdistuu kotitalousvähennys sen vuoden verotukseen, jonka puolella maksoit laskun remontin tekijälle tai palkan työntekijälle.
Kotitalousvähennyksen saadaksesi tarvitset aina joko laskun yritykseltä tai yrittäjältä, jolta olet työn tilannut tai vaihtoehtoisesti palkkaamasi työntekijän tiedot ja tiedot palkanmaksusta.
Yrittäjän tai yrityksen laskulla tulee olla selvästi eriteltynä, mikä osa laskusta koskee työpanosta, mikä taas materiaaleja.
Esimerkiksi remonttifirman on eriteltävä omille riveilleen materiaalit sekä työpanoksen osuus, sillä sinä voit vähentää verotuksessasi vain työn osuuden.
Jos olet palkannut vaikkapa lapsenvahdin, tarvitset verottajaa varten bruttopalkan summan sekä tiedot palkan sivukuluista, jotka olet maksanut. Palkan sivukulut voit myös vähentää.
Jos maksat työstä yritykselle, tarkista aina, että yritys löytyy ennakkoperintärekisteristä. Tämä on edellytys sille, että voit saada kotitalousvähennyksen. Voit tarkistaa yrittäjän tai yrityksen ennakkoperintärekisterimerkinnän esimerkiksi YTJ.fi-palvelussa.
- Lue ohjeet: Näin ilmoitat kotitalousvähennyksen OmaVerossa.
Pääomatuloista tehtävät vähennykset
Pääomatuloa ovat varallisuutesi tuottamat tulot. Näitä voivat olla esimerkiksi vuokratulot, omaisuuden myynnistä saadut voitot, osingot sekä korkotulot.
Pääomatuloja verotetaan niin, että 30 000 euroon asti veroa maksetaan 30 % ja sen ylittävästä osasta 34 %.
Vähennykset pienentävät verotettavan pääomatulon määrää. Jos pääomatuloja ei ole tai niitä ei ole riittävästi, vähennys tehdään ansiotulojen verosta niin sanottuna erityisenä alijäämähyvityksenä.
Vähennyskelpoisia kuluja ovat pääomatulojen hankkimiseen ja säilyttämiseen liittyvät kulut.
Pääomatuloon liittyviä vähennyskelpoisia kuluja voivat olla esimerkiksi tietoliikennekulut, ammattikirjallisuus sekä kulut osakekaupankäynnistä tai sijoitussalkun hoidosta.
Esimerkiksi tietoliikennekulujen tulee liittyä nimenomaan pääomatulojen hankintaan, kuten sijoitusasuntojen hankkimiseen tai osakekaupan harjoittamiseen.
Kulujen on oltava järkevässä suhteessa tavoiteltuun hyötyyn nähden, jotta verovähennyskelpoisuus täyttyy.
Et voi vähentää esimerkiksi tietokonetta ja nettimaksuja pääomatuloista sillä verukkeella, että teet tietokoneellasi muutaman osakekaupan vuodessa.
Veroilmoitukseen valmiiksi merkityt verovähennykset
Kun saat keväällä esitäytetyn veroilmoituksen, siitä tulisi löytyä valmiina tiettyjä verovähennyksiä, jos olet sellaisiin oikeutettu.
Näihin kuuluvat esimerkiksi:
- työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut
- pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, jotka on peritty palkastasi
- arvopapereiden säilytys- ja hoitokulut
- tiettyjen lainojen korot
- vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ja ps-sopimuksen (pitkäaikainen säästäminen) maksut.
Mitä verovähennyksiä sinä saat?
Yksityishenkilönä voit vähentää verotuksessasi monenlaisia kuluja. Toivottavasti tämän artikkelin luettuasi tunnistit ainakin muutaman itseäsi koskevan verovähennyksen.
Voit aina käydä tarkistamassa oman verotuksesi tilanteen OmaVerossa. Samasta paikasta voit tilata myös kesken vuoden uuden verokortin ja lisätä joitakin edellä mainituista vähennyksistä mukaan pienentämään veroprosenttiasi jo vuoden mittaan sitä mukaa, kun vähennettäviä kuluja syntyy.
Esitäytetty veroilmoitus saapuu yleensä keväällä, maalis-huhtikuussa. Ilmoitus kannattaa tarkistaa huolellisesti, jotta rahanarvoisia vähennyksiä ei jää saamatta.
Verottaja kerää esitäytettyyn ilmoitukseen tietoja eri lähteistä, mutta monet kulut on kuitenkin muistettava vaatia itse.
Verotukseen perehtyminen kannattaa aina ja omaa verotusta tarkkailemalla voi säästää paljon rahaa. Veroja on hyvä suunnitella ja niiden kiemuroihin perehtyä, ainakin siltä osalta, mikä koskee juuri sinua.