Telian 4G- ja 5G-puhelinliittymät vertailussa: edullisin tarjous vaihtelee käyttötarpeestasi riippuen
Minkälaiset liittymätarjoukset Telia lyö pöytään vuonna 2023? Tähän ja 12 muuhun usein kysyttyyn kysymykseen löydät vastaukset alta.
Lukemisen jälkeen tiedät muun muassa sen, mikä on halvin Telia-liittymä ja miten 4G-, 5G- sekä Dot-liittymien hinnat vertautuvat suhteessa muiden operaattorien tarjontaan.
Tarkastelemme myös sitä, millaisia Telia-liittymä kokemuksia internetin ihmemaasta tällä hetkellä löytyy.
1. Mikä on Telian edullisin liittymä?
Vuoden 2023 kesäkuussa halvin Telia-liittymä on 13,99 euroa kuukaudessa maksava Rajaton Lite. Kyseessä on 4G-liittymä rajattomalla netillä ja 0,5 Mbit/s -maksiminopeudella.
Mainittu hinta on voimassa ensimmäisen 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen hinta on normaali 15,99 euroa kuukaudessa. Liittymä löytyy Telian verkkosivuilta Liittymä lapselle -välilehden alta.
Puhelut ja viestit veloitetaan kuukausimaksun päälle käytön mukaan. Hinta on 0,07 euroa per minuutti tai per tekstiviesti.
2. Mikä kumma on Telia Dot -liittymä?
Edellä mainittua halvempia Telia-kokemuksia voi kuitenkin löytyä sellaisilta asiakkailta, jotka käyttävät Telia Dot -liittymää. Sen hinta on 8-25 euroa kuukaudessa käytön määrästä riippuen.
Dot voi olla edullisin Telia-liittymä sellaiselle kuluttajalle, joka soittelee ja tekstailee harvoin, eikä juuri tarvitse puhelimensa nettiyhteyttä.
Telia Dot -liittymiä löytyy kuitenkin nykyään erilaisilla netti- ja puhepaketeilla varustettuna. Joustavin ja halvin vaihtoehto on Dot-liittymä, jossa niin netti kuin myös puhe ja viestit veloitetaan käytön mukaan.
Telia Dot 4G Rajaton puolestaan maksaa 23 euroa kuukaudessa. Tähän liittymään sisältyy nimensä mukaisesti rajaton määrä netinkäyttöä sekä puheaikaa ja viestejä.
Telialta löytyy toki myös prepaid-liittymiä, joiden hinnat lähtevät 4,90 euron kertamaksusta ylöspäin.
Liittymälle voit ladata saldoa Telia Prepaid -lataussovelluksella ja pitää yhteyttä ilman kuukausimaksuja. Uuteen liittymään on ladattu 7 euron alkusaldo.
3. Mikä on paras Telia-liittymä? Katso liittymätarjoukset
Huomioi, että Telian halvimman, 13,99 euroa kuukaudessa maksavan liittymän netin nopeus on hyvin rajallinen.
Säännöllisempään ja tehokkaampaan netinkäyttöön soveltuvien liittymien hintoja on vertailtu alla.
Yllä näkyvä vertailutaulukko päivittyy automaattisesti. Tarkista silti ajantasainen Telia-hinnasto aina operaattorin omilta verkkosivuilta ennen liittymän tilaamista.
Huomioi, että mainitut hinnat ovat voimassa sopimuskauden alussa. Hinta saattaa päivittyä esimerkiksi ensimmäisen 12 kuukauden jälkeen.
Mitä tarkoittaa Telian salainen tarjous?
Muiden operaattorien tapaan myös Telialla on käytössään niin sanottu salainen tarjous -taktiikka.
Käytännössä kyse on siitä, että voit omalla puhelinnumerollasi tarkistaa tiedot Telian ajantasaisista liittymäeduista niin uusille kuin nykyisille asiakkaille.
4. Miten Telia-liittymät pärjäävät hintavertailussa muille operaattoreille?
Telia-liittymät ja niiden hinnat kannattaa aina vertailla myös muiden operaattorien edullisimpien vaihtoehtojen kanssa.
- Moi Mobiilin halvin liittymä on 15 euroa kuukaudessa maksava Moi Rento, joka ei kuitenkaan sisällä rajatonta nettiä. Puhelut ja tekstiviestit maksavat kuukausihinnan päälle korkeintaan neljä euroa kuukaudessa. Edullisin rajattoman netin sisältävä liittymä kustantaa 22 euroa kuukaudessa.
- Elisa-liittymistä hinnalla erottuu Perus 5M -niminen liittymä, jonka kuukausimaksu on 15,99 euroa. Päälle maksat puheluista ja tekstiviesteistä. Liittymän nettiä voit käyttää rajattomasti maksiminopeudella 5 Mbit/s.
- DNA:n 15,90 euroa kuukaudessa maksava Jämpti 5M on hyvin samankaltainen liittymä kuin Elisan Perus 5M. Myös tässä liittymässä käytät nettiä rajattomasti, mutta puhelut ja viestit veloitetaan käytön mukaan.
Hinnat on kerätty operaattorien verkkosivuilta syksyllä 2023. Nopeamman netin sisältäviä vaihtoehtoja voit vertailla automaattisesti päivittyvän liittymävertailun avulla.
5. Millaisia Telia-kokemuksia Dot-, 4G- ja 5G-liittymäasiakkailta löytyy?
Telia on Suomen suosituimpia operaattoreita, joten verkosta löytyy sen palveluista selvästi enemmän kokemuksia moniin kilpailijoihinsa nähden.
Kuten ehkä tiesitkin, liittymäasiat puhuttavat yleensä lähinnä silloin, kun jokin ei toimi. Netin armoa antamattomilla keskustelupalstoilla Telia on kuitenkin päässyt yllättävän vähällä.
Esimerkiksi TrustPilotista löytyy alle 200 kommenttia, vaikka Telian asiakasmäärä lasketaan miljoonissa.
Mitään kovin yllättävää palautetta verkosta ei löydy, vaan kommentit käsittelevät pääosin samoja aiheita kuin muillakin operaattoreilla. Eniten puhuttaneita aiheita näyttäisivät olevan laajakaista- ja laskutusasiat sekä netin nopeuteen liittyvät kysymykset.
Positiivisia Telia Dot -kokemuksia näyttäisi löytyvän erityisesti heiltä, joiden puhelu- ja viestitarpeet ovat vähäisiä ja jotka pystyvät käyttämään kotona erillistä nettiä esimerkiksi WiFin kautta. Tällöin Dot voi olla hyvä keino säästää rahaa puhelinkuluissa.
Myös tämän artikkelin kirjoittajalla on kokemuksia Telia-liittymistä jo ajalta, jolloin yritys vielä tunnettiin nimellä TeliaSonera. Nykyinen Rajaton 150 M -niminen 4G-liittymä on pelittänyt peruskäytössä hyvin, eikä minulla oikeastaan ole sen toiminnasta mitään huonoa sanottavaa.
Nykyään kyseistä liittymää ei kuitenkaan enää ole tarjolla uusille asiakkaille.
Telian asiakaspalveluun olen vuosien varrella ollut yhteydessä muutamaan otteeseen Telian verkkosivujen Omat sivut -osion kautta. Chatista palvelua on saanut aina nopeasti, joskin asiakaspalvelijat tuntuvat olevan varsin kovia tekemään myös kauppaa siinä sivussa. Tämä ei toki eroa mitenkään muista operaattoreista.
6. Mihin asioihin liittymän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?
Puhelinliittymän valinnassa tärkein asia on miettiä, mihin liittymääsi käytät. Halvin Telia-liittymä ei varmasti ole paras vaihtoehto, jos se ei vastaa omia käyttötarpeitasi.
Jos esimerkiksi puheminuutteja kertyy kuukaudessa paljon ja lisäksi lähetät runsaasti tekstiviestejä, kannattaa valita sellainen liittymä, jonka kuukausimaksuun sisältyy rajattomasti puhetta ja viestejä.
Mikäli nimittäin et valitse tällaista liittymää, maksat puheluista ja viesteistä kuukausimaksun lisäksi 0,07€ per minuutti tai per kappale.
Kaikkiin Telian perusliittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, mutta seuraavaksi on mietittävä sitä, kuinka nopean netin tarvitset.
5G-liittymä on nopeampi kuin 4G, jonka liittymänopeudeksi voit valita 0,5 Mbit/s tai 20 Mbit/s. Telian Dot-liittymissä (4G) maksiminopeus on 100-200 Mbit/s.
5G-liittymien nopeus voi vaihdella 300-1000 Mbit/s välillä hintahaarukan ollessa noin 30-45 euroa.
Perusselailussa nopeudella ei ole suurta merkitystä, mutta se nousee tärkeäksi heti, kun puhutaan isommista tiedostoista tai käyttötarpeista.
Jos käytät puhelintasi työntekoon ja lähetät suuria tiedostoja, tarvitset riittävän nopean netin puhelimeesi.
Samoin käy, jos viihdekäytössäsi keskityt videoiden katseluun tai pelaamiseen. Katso esimerkkejä edeltävän linkin takaa.
Myös omaa matkustamista kannattaa miettiä, sillä halvimpiin liittymiin sisältyy netti vain kotimaassa.
Kalliimmat vaihtoehdot kattavat netin käytön myös muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. EU-/ETA-maissa tapahtuva käyttö sisältyy liittymään aina tiettyyn gigatavuun asti.
Halvimmat Telia-liittymät voivat soveltua esimerkiksi lapselle ensimmäiseksi liittymäksi tai iäkkäämmälle ihmiselle peruspuhelinliittymäksi.
- Lue myös: Telia loisti Kuluttaja-lehden tekemässä vertailussa (Ilta-Sanomat.fi)
7. Mitä eroa on 4G- ja 5G-liittymällä?
Suurin ero 4G- ja 5G-liittymien välillä on nopeus sekä se, miten suuria määriä dataa niissä voidaan käsitellä. 5G on jo nyt moninkertaisesti nopeampi kuin 4G, mutta niiden välinen ero vain kasvaa vuosien kuluessa.
Muutaman vuoden päästä 5G on jo sata kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä. Data liikkuu nopeammin ja pienemmällä viiveellä, mikä mahdollistaa suurempien tiedostojen liikuttelun.
4G ja 5G toimivat näin aluksi rinnakkain, ja tästä syystä myös Telia tarjoaa sekä 4G- että 5G-liittymiä.
5G-liittymä on hieman kalliimpi, mutta se tuo mukanaan huippunopeat yhteydet vaativaankin käyttöön. Esimerkiksi etätyö onnistuu 5G-liittymällä erinomaisesti.
Toki kannattaa ottaa huomioon, että 5G-verkko ei toimi aivan kaikkialla Suomessa. Telian verkkosivuilta voit lukea lisätietoa 5G-verkon kattavuudesta eri kaupungeissa.
8. Ovatko Telian liittymätarjoukset määräaikaisia vai toistaiseksi voimassa olevia?
Telian liittymät ovat toistaiseksi voimassa olevia, eivät määräaikaisia.
Se tarkoittaa, että sinun ei tarvitse sitoutua pitämään liittymää tiettyä ajanjaksoa, vaan voit koska tahansa irtisanoa sen. Joihinkin Telian liittymiin sisältyy kuitenkin hintaetu, joka on voimassa joko 12 tai 24 kuukautta.
Esimerkiksi 300 Mbitin 5G-liittymä maksaa 31,99 euroa ensimmäiseltä 12 kuukaudelta, jonka jälkeen hinta nousee.
Hintaetu ei kuitenkaan ole yhtä kuin määräaikaisuus. Liittymän voit irtisanoa ennen kuin vuosi on kulunut, mutta ensimmäisen vuoden ajan hinta on edullisempi.
Kun vuosi lähenee loppuaan, asiakkaaseen ollaan yhteydessä ja tiedotetaan hinnannoususta ja mahdollisista uusista tarjouksista.
Uusi hinta ei siis pääse yllättämään sinua esimerkiksi liittymätarjouksen ensimmäisen vuoden jälkeen.
9. Tarjoaako Telia puhelinliittymiä myös yrityksille?
Telia tarjoaa yrityksille monipuoliset Pro-liittymät, jotka ovat 5G-liittymiä ilman määräaikaa. Ne kaikki sisältävät rajattomasti dataa kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. EU-/ETA-alueen datapaketit ovat liittymästä riippuen 28-48 Gt/kk.
Jos EU-/ETA-paketti tulee täyteen, tulee siitä asiakkaalle ilmoitus ja käyttöä voi jatkaa hintaan 1,80€/Gt. Puheaikaa tarjotaan kaikkiin liittymävaihtoehtoihin 5000 minuuttia.
Yritysliittymien hintahaitari on noin 25-45 euroa nopeuksien vaihdellessa 20 ja 1000 Mbit/s välillä.
Telian yritysliittymiin on saatavilla myös lisäpalveluita omien tarpeiden mukaan. Saatavilla on esimerkiksi vastaajapalvelu tai poissaolotiedote, joka ohjaa puhelut toiseen numeroon.
Rinnakkaiskortti puolestaan mahdollistaa liittymän käytön esimerkiksi älykellossa tai tabletissa.
Varmista ajantasaiset hinnat Telian verkkosivuilta. Tiedot ovat voineet muuttua.
10. Miten Telia-liittymä käytännössä hankitaan?
Mikäli sinulla on jo jokin Telian liittymä ja haluat päivittää sen toiseen, käy se helposti Minun Telia -palvelussa.
Jos sen sijaan sinulla on jonkin muun operaattorin liittymä ja haluat vaihtaa sen Telian liittymään, tulee sinun huomioida vanhan liittymäsi irtisanomisaika.
Jos sinulla on jonkin muun operaattorin määräaikainen sopimus, sitä ei voi yleensä sanoa irti ennen kuin määräaika on kulunut umpeen.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun tulee maksaa vanhan liittymäsi kuukausimaksut määräajan loppuun asti käytit liittymää tai et. Tällöin operaattorin vaihto kesken kauden tuskin on kannattavaa.
Yleisesti ottaen suurin osa operaattorien liittymäsopimuksista on kuitenkin toistaiseksi voimassa olevia. Jos omalla kohdallasi tilanne on tämä, voit vaihtaa liittymäsi Telialle milloin tahansa.
Se onnistuu Telian nettikaupassa tunnistautumalla joko nettivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Vaihtoehtoisesti voit myös käydä Telian liikkeessä saamassa henkilökohtaista palvelua.
Telia irtisanoo vanhan liittymän puolestasi ja toimittaa uuden SIM-kortin puhelimeesi. Sinun ei siis tarvitse itse olla yhteydessä vanhaan operaattoriisi.
Liittymää tilatessasi voit määrittää itse ajan, milloin haluat aktivoida uuden liittymäsi. Jos et tätä tee, Telia ilmoittaa tekstiviestillä, milloin liittymä on aktivoitu.
Verkkokaupasta ostettuna uusi SIM-kortti postitetaan jo seuraavana arkipäivänä ja eSIM-kortin saat sähköpostiin saman tien.
11. Voinko pitää vanhan puhelinnumeroni, jos vaihdan operaattoria?
Aina kun vaihdat operaattoria, voit säilyttää vanhan puhelinnumerosi. Jos siis siirryt Telian asiakkaaksi, voit käyttää entistä puhelinnumeroasi aivan kuten ennenkin.
Jos kuitenkin haluat uuden puhelinnumeron vanhan tilalle, myös se onnistuu helposti asiakaspalvelun kautta.
Tämänhetkisen hinnaston mukaan numeron vaihdosta veloitetaan 5 euroa ja uuden numeron saa käyttöön välittömästi.
Jos uudesta numerosta haluaa salaisen, myös se onnistuu, kun asiasta mainitsee asiakaspalvelijalle. Tällöin numeroa ei löydy numeropalvelusta.
12. Millainen on Telian kuuluvuus Suomen eri kolkissa?
Telian laaja verkko kattaa lähes koko Suomen lukuun ottamatta joitain Lapin erämaa-alueita.
Myös Telian 5G-verkko on laajentunut nopeasti ja se kattaa jo yli 4,3 miljoonaa suomalaista.
Tutustu 4G- ja 5G-verkkojen kuuluvuuskarttaan tarkemmin Telian verkkosivuilla.
Alla näet esimerkkikuvan Telian kuuluvuuskartasta vuoden 2023 kesällä.
Kuuluvuuteen vaikuttavat kuitenkin itse verkon lisäksi myös monet muut seikat. Monilla on kokemuksia siitä, että katvealueita kuuluvuudessa voi välillä esiintyä esimerkiksi sään, maaston tai rakennusten vuoksi.
Muita vaikuttavia tekijöitä ovat verkkotekniikka ja verkon kuormitus sekä käyttäjän oma laite.
Mikäli kuuluvuus pitäisi tietyssä paikassa olla kunnossa ja etenkin, jos ongelmia ei ole esiintynyt aiemmin, kannattaa vikatilanteen osuessa kohdalle tarkistaa netistä Telian häiriötiedotteet.
Viat ja häiriöt -sivulta on mahdollista nähdä sekä ajankohtaiset häiriöt että suunnitellut huoltokatkot aikoineen ja paikkoineen.
Samalta sivulta voi tehdä myös häiriöilmoituksen ja lukea vinkkejä siitä, miten kuuluvuutta voi parantaa sisätiloissa, jos ongelmia ilmenee.
13. Tarjoaako Telia kylkiäisiä tai etuja liittymän vaihtajalle?
Telia ei tarjoa liittymän vaihtajalle etuja perinteisten kylkiäisten muodossa, mutta siirtymällä Telian asiakkaaksi saa käyttöönsä kaikille Telian asiakkaille tarjolla olevat asiakasedut.
Kesällä 2023 Telia tarjosi liittymäasiakkailleen hintaetuja esimerkiksi C More -suoratoistopalvelun sisältöihin.
Tämän lisäksi Telian asiakkaat voivat nauttia muista, vaihtuvista eduista, jotka voi kokonaisuudessaan käydä tarkistamassa Telian nettisivuilta.
Tarjolla on muun muassa laite-etuja ja pidennettyjä takuita sekä edullisia laajakaistaliittymiä. Edut paranevat sen mukaan, mitä enemmän palveluja keskität Telialle.
Osa tarjouksista on räätälöity kullekin asiakkaalle erikseen, ja henkilökohtaiset edut voi tarkistaa Minun Telia -palvelussa.
Vaihtuvista eduista pysyt parhaiten kärryillä, kun tilaat sähköpostiin uutiskirjeen. Näin mikään eduista ei pääse livahtamaan ohi.
Varmista Telia-liittymien ajantasaiset hinnat ja ehdot aina operaattorin omalta sivustolta
Tällä sivulla mainitut Telian sekä muiden operaattorien hinnat ja liittymäehdot on kerätty operaattorien verkkosivuilta kesäkuussa 2023. Tiedot ovat sittemmin voineet muuttua, joten tarkista ajantasaiset ehdot aina viime kädessä palveluntarjoajien omilta sivustoilta. Lisää Telia kokemuksia löydät muun muassa Telian verkkosivuilta löytyvästä Yhteisö-osiosta, jossa voit esittää Telian tuotteisiin liittyviä kysymyksiä.