Säästäminen
Olet siis kiinnostunut säästämisen aloittamisesta? Alle listatuista artikkeleista löydät kattavasti tietoa kaikista suomalaisten suosimista yleisimmistä säästämistavoista vuonna 2024.
Aloita tutustumalla arjen säästövinkkeihin tai siirry suoraan lukemaan tilisäästämisestä, rahastosäästämisestä tai osakesäästämisestä.
Voit myös vertailla pankkien ja rahoituslaitosten tarjoamia säästötilejä, arvo-osuustilejä ja osakesäästötilejä.
Valitse alta itseäsi kiinnostava aihe ja siirry lukemaan lisää.
Miten säästää rahaa? Lue vinkit, oppaat ja vertailut
Säästövinkit arkeen
Pienet valinnat arjessa voivat säästää sinulta pitkän pennin. Katso yli 200 säästövinkkiä erilaisiin arkisiin tilanteisiin ja valitse niistä itsellesi sopivimmat.
Rahastosäästäminen
Mistä rahastosäästämisessä on kyse ja miten sen voi aloittaa? Tutustu perusasioihin ja lue vastaukset 15 usein kysyttyyn kysymykseen.
Osakesäästäminen
Miten osakesäästäminen aloitetaan ja miten osakkeiden osto käytännössä tapahtuu? Tutustu perusteisiin.
Säästötilit vertailussa
Mistä paras korko rahoille? Lue tietoa tilisäästämisestä ja katso kuukausittain päivittyvä vertailu säästötileistä ja määräaikaistalletuksista.
Arvo-osuustilit vertailussa
Harkitsetko arvo-osuustilin avaamista? Lue artikkelista vastaukset yleisimpiin AOT-kysymyksiin ja katso vertailu arvo-osuustileistä.
Osakesäästötilit vertailussa
Osakesäästötilit lanseerattiin Suomessa muutama vuosi sitten. Tutustu pankkien tarjontaan.
Lapselle säästäminen
Aiotko aloittaa lapselle säästämisen nyt tai lähitulevaisuudessa? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.
Indeksirahastoon säästäminen
Moni suomalainen säästää rahaa passiivisiin indeksirahastoihin. Tätä se tarkoittaa käytännössä.
ASP-säästäminen
Asuntosäästäminen ASP-tilin avulla on suosittu keino ensiasunnon hankkimiseen. Tutustu aiheeseen kattavassa artikkelissa.
Säästölaskuri
Testaa säästölaskuria ja arvioi säästöjen tai sijoitusten tuottoa pitkällä aikavälillä.
Minne rahat säästöön? Näin suomalaiset säästävät
Finanssialan eli entisen Finanssialan keskusliiton selvityksen mukaan noin 64 prosentilla suomalaisista on säästöjä tai sijoituksia. Suurin osa suomalaisista säästää rahaa tilille. Rahastoihin ja osakkeisiin sijoittavien kansalaisten määrä on kuitenkin viime vuosina ollut kasvussa.
Moni suomalainen on valinnut molemmat tavat. Tilille säästäminen on yleensä enemmän puskurirahaston kerryttämistä, kun taas rahastoihin ja pörssiosakkeisiin säästetään pidemmän tähtäimen tavoitteet mielessä.
Alla oleva grafiikka on napattu Finanssialan julkaisemasta Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -selvityksestä, jossa tutkittiin suomalaisten säästämistä ja rahankäyttöä. Raporttiin voit tutustua tarkemmin täällä.
Grafiikasta näet, mihin erilaisiin säästö- ja sijoitustuotteisiin suomalaiset ovat laittaneet rahojaan kiinni.
Miksi rahan säästäminen on järkevää?
Rahaa säästämällä sinun ei tarvitse kiristää vyötä joka kerta, kun kohtaat yllättäviä menoeriä arjessasi. Pientä puskurirahastoa kerryttämällä huolehdit siitä, että sinulla on pelivaraa, jos esimerkiksi autosi hajoaa tai pesukone sanoo sopimuksensa irti.
Pidemmällä tähtäimellä säästäminen puolestaan mahdollistaa isompien hankintojen tekemisen ja myös varallisuuden kasvattamisen, jos sellainen ylipäätään on tavoitteena.
Tapoja säästämiseen on olemassa yhtä paljon kuin säästäjiäkin. Yleinen virheolettama on, että rahan säästäminen vaatisi suuria säännöllisiä tuloja. Säästövinkkeihin tutustumalla löydät yli 200 erilaista keinoa nipistää rahaa jemmaan erilaisissa arkisissa tilanteissa.
Kun rahaa säästöön alkaa kertyä, voit itse valita, onko paras tapa säästää tili, rahasto vai osakesalkku – vai kenties jokin muu.
Kuinka paljon rahaa pitäisi olla säästössä pahan päivän varalle?
Mitään absoluuttista vastausta kysymykseen ei ole olemassa. Yleisesti käytetyn nyrkkisäännön mukaan rahaa olisi kuitenkin hyvä olla säästössä vähintään 2-3 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Tarkka luku vaihtelee kuitenkin yksilöllisesti tilanteesta riippuen.
Säästölaskurilla voit itse arvioida, kuinka kauan sinulla kestäisi säästää kyseinen summa. Aseta vain laskuriin alkupääoma, kuukausittainen säästösumma, säästöaika ja tilille maksettava mahdollinen korko.
Puskurirahasto kannattaa yleensä pitää nopeasti rahaksi muutettavassa muodossa – eli käytännössä normaalilla pankki- tai säästötilillä. Rahastoihin tai osakkeisiin säästäminen on yleensä viisainta vasta siinä vaiheessa, kun puskurirahasto on olemassa.
Voit toki aivan hyvin säästää samaan aikaan sekä puskurirahastoon että pidemmän tähtäimen vaihtoehtoihin. Mikään summa kuukaudessa ei ole liian pieni säästettäväksi. Aloita vaikka 10 eurolla kuukaudessa, jos se tällä hetkellä sopii budjettiisi parhaiten.
Miten aloittaa säästäminen? Löydä itsellesi paras tapa säästää
Säästötilille säästäminen
Makuutatko käyttötililläsi löysää rahaa tai haluatko kenties aloittaa säännöllisen kuukausisäästämisen? Tällöin olet saattanut pohtia, mistä saisit ylimääräisille euroillesi parhaan koron.
Säästötilioppaasta löydät olennaisimmat tiedot Suomessa toimivien pankkien ja rahoituslaitosten säästö- ja talletustilien koroista, nostorajoitteista, talletussuojista ja muista ominaisuuksista. Vertailutiedot päivittyvät kuukausittain.
Oppaasta löydät myös vastauksia yleisimpiin tilisäästämistä koskeviin kysymyksiin.
Säästäminen rahastoihin
Rahastoihin säästäminen ei ole rakettitiedettä, vaikka pankkien verkkosivuilla se välillä saadaan siltä kuulostamaankin.
Lue artikkelistamme rautalangasta väännettyjä vastauksia yleisimpiin rahastosäästämistä koskeviin kysymyksiin.
Säästäminen osakkeisiin
Kiinnostaako sinua osakesäästäminen, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle?
Osakesäästämisen aloittamista käsittelevästä oppaasta voit lukea, miten osakkeita käytännössä ostetaan, kuinka osakkeiden verotus tapahtuu ja millaisia hyötyjä ja riskejä osakesäästämiseen liittyy.
Voit ostaa osakkeita niin arvo-osuustilille kuin osakesäästötilille. Sivustoltamme löydät kattavat esittelyt ja vertailut molemmista vaihtoehdoista.
Säästäminen lapselle
Lapselle säästäminen kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, ja pääpiirteittäin se sitä onkin.
Sinun on silti hyvä tietää etukäteen esimerkiksi se, miten verotusasiat tulee huomioida ja kenen rahoja lapsen nimiin säästetyt varat oikeastaan ovat.
Entä tiedätkö, miten luvut 138, 4999 ja 20 000 liittyvät lapselle säästämiseen?
Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löydät klikkaamalla alta.
Säästäminen asuntoon ASP-tilin avulla
Moni nuori ja vähän vanhempikin suomalainen säästää omaa asuntoa varten. Asuntosäästöjä voit kerryttää säästötilille, rahastoihin tai osakkeisiin, mutta myös ASP-säästäminen on Suomessa varsin suosittua.
ASP tarkoittaa Suomessa voimassa olevaa asuntosäästöpalkkiolakiin perustuvaa järjestelmää, jolla valtio tukee nuorten ja nuorten aikuisten ensimmäisen oman asunnon hankkimista.
Napauta alla olevaa painiketta ja lue lisää aiheesta.