Mobiilidatan käyttö haltuun – mitä se tarkoittaa ja mihin dataa kuluu?
Suurimpaan osaan tarjolla olevista puhelinliittymistä sisältyy rajaton netin käyttö kotimaan kamaralla. Operaattorisi ei välttämättä tarjoa lainkaan datakatolla varustettuja liittymiä.
Ulkomaille lähdettäessä omaa datankäyttöä voi kuitenkin kohdemaasta riippuen olla tarvetta tarkkailla, vaikka kovin suurta laskua et enää nykyään voikaan saada aikaan vahingossa.
Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin aihetta koskeviin kysymyksiin.
Sisältö:
Mitä rajaton netti tarkoittaa puhelinliittymistä puhuttaessa?
Puhelinliittymän rajaton netti tarkoittaa, että käytössäsi olevalle mobiilidatan määrälle ei ole asetettu lainkaan ylärajaa.
Suomeksi sanottuna voit surffata puhelimellasi netissä niin paljon kuin lystää ilman että se nostaa liittymäsi kuukausihintaa.
Isoon osaan Suomessa toimivien operaattorien liittymistä kuuluu rajaton netti Suomessa, Pohjolassa ja Baltian alueella.
Muissa maissa datankäyttöä voi kuitenkin olla rajattu operaattorista ja liittymästä riippuen. Maarajoituksiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos matkustelet.
- Lue myös: Matkapuhelimen käyttö EU:ssa (Euroopan Unioni, Europa.eu)
Mitä mobiilidata ja datakatto tarkoittavat?
Mobiilidata tarkoittaa puhelinliittymääsi kuuluvaa nettiyhteyttä ja sen käyttämää datamäärää.
Mobiilidatan ansiosta pystyt surffailemaan puhelimellasi netissä tai käyttämään netin kautta toimivia sovelluksia myös silloin, kun et ole yhteydessä langattomaan WiFi-verkkoon.
Esimerkiksi kotoasi, työpaikaltasi tai opinahjostasi voi löytyä WiFi-verkko, johon voit asettaa puhelimesi kirjautumaan automaattisesti.
Kun Wifi-verkkoa ei ole saatavilla, siirryt jälleen käyttämään mobiilidataa.
Puhelimesi netti ei enää toimi, jos tällöin päättäisit napsauttaa mobiilidatan pois päältä puhelimesi asetuksista.
Datakatto puolestaan tarkoittaa, että liittymääsi kuuluvan mobiilidatan määrää on rajattu, eli sinulla ei ole käytössäsi rajatonta nettiä.
Datakatto voi olla esimerkiksi 5 Gt, jolloin liittymäpakettiisi kuuluu viisi gigatavua mobiilidataa kuukaudessa. Hieman alempaa voit lukea, mihin kyseinen datamäärä käytännössä riittää.
Netti ei toki lakkaa toimimasta, vaikka datakatto ylittyisikin. Maksat kuitenkin tämän jälkeen mobiilidatasta sen perusteella, kuinka paljon sitä käytät.
Surffailun ja netin kautta toimivien sovellusten – esimerkiksi Facebookin ja WhatsAppin – lisäksi myös puhelimesi sovellusten päivitys kuluttaa mobiilidataa.
WiFin avulla voit tällöin säästää mobiilidatan määrää, eikä datakatto tule niin helposti vastaan.
Nykyään valtaosaan puhelinliittymistä kuitenkin kuuluu kotimaassa rajaton netinkäyttö, jolloin mobiilidatan kulutukseen ei tarvitse kiinnittää huomiota.
- Lue myös: Omaa puhelinta ei kannata yhdistää aivan mihin tahansa julkiseen Wifi-verkkoon (F-Secure.com)
Mitä datankäyttövaroitus tarkoittaa?
Ilmestyikö puhelimesi tai tablettisi näytölle datankäyttövaroitus? Hätä tuskin on tämän näköinen.
Esimerkiksi joissakin Android-laitteissa saattaa olla oletuksena varoitus, jonka saat käytettyäsi tietyn määrän – esimerkiksi yhden Gt:n – mobiilidataa kuukauden aikana. Tällöin saat laitteelta varoituksen riippumatta siitä, millainen datapaketti sinulla todellisuudessa on käytössäsi.
Voit asettaa datavaroituksen päälle tai ottaa sen pois päältä puhelimesi mobiilidatan käyttöä koskevista asetuksista. Tämä ominaisuus on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat tarkkailla datamääriään.
Datavaroituksella ei siis ole mitään käytännön merkitystä, jos sinulla on rajaton netti liittymässäsi. Eikä myöskään silloin, jos käytössäsi on vaikkapa 5 Gt dataa. Laitteesi ei tätä tiedä ja varoittaa sinua automaattisesti esimerkiksi yhden Gt:n rajan täyttyessä.
Jos puhelinliittymääsi kuuluu datakatto, saat yleensä operaattoriltasi tekstiviestin, kun datan määrä alkaa olla täyttymässä. Esimerkiksi Moi Mobiilin datarajoituksella varustetuissa liittymissä voit lisäksi tarkkailla omaa datankulutustasi milloin tahansa Mun Moi -palvelussa.
Käytetyn mobiilidatan määrän näet myös puhelimesi mobiiliverkkoasetuksista. Huomioi, että jos et ole aiemmin kurkistanut datankäyttötilastoihin, viimeisimmästä laskurin nollauksesta voi olla aikaa. Käytetyn mobiilidatan määrää voi siksi näyttää suurelta.
Tällöin voit nollata tilastot ja katsoa, paljonko kulutuksesi on esimerkiksi seuraavan 30 vuorokauden aikana. Näin saat osviittaa omasta kuukausittaisesta datankäytöstäsi.
Mihin riittää 10 Gt tai pienempi määrä dataa?
Suurimpaan osaan liittymistä kuuluu rajaton netinkäyttö kotimaassa. Esimerkiksi kaukomaille lähtiessä omaa datankäyttöä voi kuitenkin olla tarvetta tarkkailla, jos jostain syystä WiFi-yhteyttä ei ole saatavilla.
Alla näet suuntaa-antavia arkisia esimerkkejä siitä, paljonko mobiilidataa kuluu erilaisissa käyttötarpeissa. Yksi Gt on 1024 megatavua (Mt).
- Esimerkiksi Netflixin katsominen peruskuvanlaadulla voi kuluttaa tunnissa noin 0,7 Gt:n verran dataa. 4K-kuvanlaadulla lukema voi kuitenkin nousta jopa 7 Gt:n tasolle. Netflixin asetuksista voit optimoida datankäyttöä suhteessa kuvanlaatuun. Tällöin yksi Gt voi automaattiasetuksella riittää noin neljän tunnin katselusessioon.
- Myös Spotifyssa valitsemasi äänenlaatu vaikuttaa merkittävästi datan kulutukseen. Hyvällä äänenlaadulla Spotify kuluttaa dataa noin 100 megatavua tunnissa. Perusasetuksilla kulutus pysyy pienempänä. Voit tarkistaa käyttämäsi äänenlaadun Spotifyn asetuksista.
- Instagramin käyttäminen noin tunnin ajan voi kuluttaa dataa yli 0,5 Gt:n verran. Facebookin uutisfeedin selailu vie samassa ajassa arviolta 80-150 Mt. Videoiden katselu voi helposti nostaa lukemaa.
- Tavanomaisella nettisurffailulla ja uutisten lukemisella 100 Mt:n rajaa tunnissa on vaikea ylittää. Sähköpostejakin voit lähettää yhteensä kymmenittäin muutaman megatavun kulutuksella.
Luvut ovat suuntaa-antavia arvioita. Lisää esimerkkejä löydät esimerkiksi Iltalehden julkaisemasta artikkelista, jonka datalukemat perustuvat operaattorien antamiin tietoihin.
Huomioi, että dataa voi kulua paljon myös taustalla. Näin käy, jos esimerkiksi sähköpostiviestisi latautuvat automaattisesti ja sinulla on automaattiset sovelluspäivitykset käytössä.
Kaukomaille lähtiessäsi voit puhelimen asetuksista valita, että sovellukset päivitetään vain, kun olet yhteydessä WiFiin. Mobiilidatan voit myös napsauttaa pois päältä, jolloin data liikkuu vain WiFin ollessa käytössä.
Kovin suurta laskua et kuitenkaan lähtökohtaisesti voi saada, vaikka datankäyttösi karkaisikin käsistä ulkomailla. Niin Telia, Elisa, Moi kuin DNA:kin ovat asettaneet EU:n ulkopuolella tapahtuvan tiedonsiirron oletusarvoiseksi käyttökatoksi noin 60 euron summan.
Katso oman liittymäsi käyttökattoa koskevat tiedot operaattorisi verkkosivuilta tai oman liittymäsi tiedoista.
Mistä voin tarkistaa datan käytön määrän kuukaudessa?
Mobiilidatan käyttöäsi voit tarkkailla puhelimesi asetuksista.
Esimerkiksi iPhone-malleissa näet käytetyn datan määrän, kun valitset Asetukset > Mobiilidata (tai Mobiiliverkko) ja vierität näyttöä alaspäin.
Androideissa vastaava näkymä löytyy mallista riippuen valitsemalla Asetukset > (Verkko ja internet) > Datan käyttö.
Löydät yleensä tietoa datan käytöstäsi myös oman liittymäsi tiedoista, kun olet kirjautunut operaattorisi verkkopalveluun.
Paljonko maksaa halvin liittymä, jossa on rajaton netti?
Vuoden 2024 keväällä halvin liittymä rajattomalla netillä kotimaassa maksoi operaattorista riippuen noin 15 eurosta ylöspäin. Pieni hinta tarkoittaa kuitenkin yleensä sitä, että netin maksiminopeus liittymässä ei ole järin suuri.
Kun nettiyhteyteen lisätään nopeutta, myös liittymän hinta nousee yleensä noin 18-24 euroon operaattorista riippuen.
Vanhoille asiakkaille, kilpailuttajille ja tietyille etuasiakasryhmille voi toki olla saatavilla mainittua parempi hinta.
Alta voit vertailla operaattorien tämänhetkisiä hintoja rajattoman netin puhelinliittymille.
Tarkista operaattorien ajantasaiset tarjoukset