Mikä on hyvä ensimmäinen puhelinliittymä lapselle? Vertailimme vaihtoehtoja
Pienen lapsen vanhempana kohtaat väistämättä hetken, jolloin on ajankohtaista miettiä ensimmäisen oman puhelimen hankintaa lapselle.
Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin aihetta koskeviin kysymyksiin. Jos etsit tietoa pelkästään liittymän valinnasta, hyppää suoraan kysymykseen numero kolme.
1. Millainen puhelin lapselle kannattaa hankkia?
Viimeisintä mallia olevan uuden älypuhelin hankkiminen lapselle tuskin on ensimmäisenä monenkaan vanhemman mielessä.
Esimerkiksi ekaluokkalaisen voi olla vaikea pitää uutuuttaan hohtava matkapuhelin priimakunnossa, eivätkä lapset aina muista pitää huolta tavaroistaan. Uuden älypuhelimen rikkoutuminen tai katoaminen voi tarkoittaa satojen eurojen rahanmenoa.
Juuri myyntiin saapuneen puhelinmallin sijaan voikin olla taloudellisempaa hankkia lapselle hieman vanhempaa tuotantoa oleva puhelin, joita on mahdollista saada edullisempaan hintaan. Myös käytettynä hankittu puhelin voi olla toiminnallisuuksiltaan moitteeton ja hinnaltaan murto-osa kaupan hyllyltä ostettuun versioon verrattuna.
Käytettyihin puhelimiin erikoistuneissa liikkeissä tuotteet tarkastetaan ammattilaisten toimesta, ja niille annetaan kuntoluokitus. Usein puhelimen viat ovat vain kosmeettisia, ja ne on mahdollista piilottaa esimerkiksi suojakuorien avulla.
Käytettynä on mahdollista ostaa nykyaikaisia älypuhelimia, kuten esimerkiksi vanhoja malleja tämän hetken uutuuspuhelimista. Käytettyä matkapuhelinta etsiessäsi sinun ei siis tarvitse tyytyä vuosikymmenien takaiseen tiiliskiven näköiseen puhelimeen – ellette sinä ja lapsesi juuri sellaista etsi.
Tuotteiden hintavertailusivusto Hintaopas.fi listasi kesällä 2021 julkaistussa Iltalehden kaupallisessa artikkelissa suosituimpia lapsille ja nuorille sopivia puhelimia alle 200 euron hintaluokasta.
Listalle pääsivät muun muassa OnePlus Nord N10- ja N100-mallit, Samsung Galaxy A21s, Xiaomi Redmi Note 9T sekä legendaarisen Nokia 3310 -puhelimen vuoden 2017 malli.
Jos taas kiikarissa on iPhone, varsinkin SE-malli on pärjännyt mainiosti vertailuissa, joissa on listattu pienille lapsille soveltuvia Applen älypuhelinmalleja. SE-mallin vahvuuksiksi on mainittu muun muassa pieni koko, hyvä akun kesto sekä uudempia iPhone-malleja huokeampi hinta.
2. Millaisia ominaisuuksia lapsen puhelimelta vaaditaan?
Ostitpa puhelimen uutena tai käytettynä, kannattaa tulevan luurin kohdalla kiinnittää huomiota tiettyihin ominaisuuksiin.
Pitkä akun kesto takaa puhelimen toimintakunnon, eikä lapsi jää tavoittamatta ainakaan sen takia, että akku olisi tyhjentynyt. Myös ylimääräisen laturin tai varavirtalähteen hankkiminen ja sen sujauttaminen lapsen koulureppuun voi olla varsin fiksu veto.
Puhelimen veden- ja iskunkestävyydellä on myös merkitystä, koska aina luuri ei pysy lapsen hyppysissä. Isolla, herkästi vaurioituvalla kosketusnäytöllä varustettu puhelin voi mennä rikki hyvinkin nopeasti.
Näytön koko vaikuttaa oleellisesti puhelimen helppokäyttöisyyteen. Lapsen voi olla sujuvampaa käyttää hieman normaalia pienemmällä kosketusnäytöllä varustettua puhelinta, koska silloin pienet sormet yltävät paremmin esimerkiksi kirjoittamaan viestiä.
Puhelimen kanssa samassa yhteydessä voi olla järkevää hankkia tukeva suojakuori sekä panssarilasi.
Monet lapset myös pitävät laitteen taakse kiinnitettävistä niin sanotuista popsocketeista, joilla voi lisätä otteen pitävyyttä.
3. Millaisia puhelinliittymiä on tarjolla lasten puhelimiin?
Kaikilta Suomessa toimivilta puhelinoperaattoreilta löytyy erilaisia liittymäpaketteja, jotka sopivat myös lapsen puhelimeen.
Periaatteessa nämä eivät juuri eroa tavanomaisista, aikuisille tarkoitetuista puhelinliittymistä. Sekä lapsille että aikuisille on saatavilla liittymiä, joissa on rajaton netti sekä rajattomat puhelut ja tekstiviestit.
Jos itse suosit netin kautta toimivien sovellusten käyttöä sekä puheluihin että viestittelyyn, voit valita lapsellesikin liittymän rajattomalla netillä, jossa puhelut ja tekstiviestit laskutetaan käytön mukaan.
Edellä mainittujen liittymien lisäksi olet saattanut miettiä prepaid-liittymän hankkimista lapsellesi. Sen selkein etu on aina kiinteä kuukausihinta, jonka yli ei ole mahdollista mennä edes vahingossa.
Ostaessasi prepaid-liittymän, maksat tietyn summan ja lapsesi voi käyttää puhelinta tuon summan edestä. Vaikka summa olisi käytetty, puhelimella voi kuitenkin soittaa ennalta valittuun turvanumeroon.
Vaikka vanhempana huolehdit itse liittymän ostamisesta ja maksat laskut, puhelinnumero kannattaa silti rekisteröidä lapsen nimiin. Suoramarkkinointi alaikäisille on kiellettyä, joten puhelinmyyjiltä ei tällöin pitäisi tulla soittoja. Lapsen täysi-ikäistyessä liittymä on helppo siirtää hänen nimiinsä operaattorin verkkopalvelussa.
- Katso myös: Löydä halvin liittymätarjous vertailun avulla
4. Kuinka paljon lapsen puhelinliittymä maksaa?
Yleensä lapselle hankittava puhelinliittymä maksaa kuukaudessa halvimmillaan noin kymmenestä eurosta ylöspäin operaattorista riippumatta. Varsin tavanomainen hinta on 14-20 euroa.
- Esimerkiksi Moi Mobiililla halvin puhelinliittymä lapselle on Moi Rento, jonka hinta on 15 euroa kuukaudessa. Puhelut ja tekstiviestit maksavat Moilla korkeintaan neljä euroa kuukaudessa.
- Telian valikoimasta löytyvän 5 Mbit/s -nopeudella varustetun liittymän perusmaksu sen sijaan on 15,99 euroa kuukaudessa.
- DNA Jämpti -liittymä maksaa 14,99 euroa kuukaudessa. Operaattori kertoo kyseisen vaihtoehdon soveltuvan hyvin lapsen ensiliittymäksi.
- Elisan valikoimista löytyvää Perus 5M -liittymää puolestaan markkinoidaan koululaisen ensiliittymäksi hintaan 14,99€ kuukaudessa.
Varmista ajantasaiset ehdot aina operaattorien sivustoilta.
Tarkista operaattorien ajantasaiset tarjoukset ja löydä halvin liittymä lapselle
5. Tarvitseeko ekaluokkalaisen puhelimessa olla lainkaan nettiä?
Lähes kaikki puhelinliittymät tarjoavat mahdollisuuden internetin käyttöön. Nettiyhteys tuo puhelimeen paljon muitakin ominaisuuksia kuin vain mahdollisuuden selata erilaisia internetsivustoja.
Netin avulla on mahdollista käyttää viestisovelluksia, kuten WhatsAppia, jonka kautta lapsi voi pitää yhteyttä luokkakavereihin tai isovanhempiin.
Musiikista innostunut lapsi taas käyttää nettiyhteyttä kuunnellakseen lempiartistejaan esimerkiksi Spotify-sovelluksen kautta tai katsoakseen videoita YouTubessa.
Sijaintipalvelu toimii niin ikään internet-yhteyden kautta ja mahdollisuus paikantaa lapsi sen avulla voi tulla olennaisen tärkeäksi tietyissä tilanteissa.
Erilaisia internet-yhteyttä käyttäviä sovelluksia on lähes loputtomasti aina peleistä eri harrastuslajeja koskeviin sovelluksiin ja yhteydenpitoapplikaatioihin sekä muihin hyötysovelluksiin.
Vanhempana päätös internet-yhteyden tarpeellisuudesta on sinun käsissäsi omien arvojesi ja näkemystesi pohjalta.
Jos lapsen netinkäyttö huolestuttaa, selaimiin on saatavilla erilaisia sovelluksia, joiden ansiosta lapsi ei voi päätyä surffailemaan mille tahansa sivustoille.
6. Millaisia turvasovelluksia lasten puhelimiin on tarjolla?
Vanhempana sinun on hyvä olla tietoinen lapsesi puhelimenkäytöstä, jotta pystyt puuttumaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin.
Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi sosiaalisen median kanavien käytön mukanaan tuomat kokemukset, joihin voi kuulua kiusatuksi joutuminen tai ahdistusta aiheuttavan sisällön näkeminen.
Myös maksullisten sovellusten ostaminen huomaamatta tai ilman vanhemman lupaa on varsin yleistä pienten puhelimenkäyttäjien keskuudessa.
Vältyt monelta ongelmalta, kun et liitä puhelimen sovelluskauppaan luottokorttia.
Puhelimet tarjoavat jo itsessään monia apukeinoja turvallisen mobiilikokemuksen varmistamiseksi. Näihin kuuluvat paikannuspalvelun jakaminen esimerkiksi Android-puhelimissa automaattisesti asennettuna olevan Google Maps -sovelluksen kautta sekä puhelimen asetuksista löytyvä mahdollisuus käyttöajan rajoittamiselle.
Lisäksi saatavilla on myös erityisesti tätä tehtävää varten suunniteltuja sovelluksia. Alla eräs tyypillinen esimerkki.
DNA ja Elisa tarjoavat Turvapakettia lapsen puhelimenkäytön valvontaan
Sekä DNA että Elisa tarjoavat asiakkailleen sisällöltään lähes identtiset Turvapaketit.
Kyseiset sovellukset on mahdollista ostaa puhelimesta riippuen joko Apple Storesta tai Play Kaupasta ja asentaa puhelimeen muutamalla napinpainalluksella.
Näiden turvasovellusten avulla pystyt:
- seuraamaan mitä lapsi puhelimellaan tekee
- valvomaan puhelimen käyttöä, jotta näet käyttääkö lapsi puhelinta esimerkiksi oppitunneilla
- asettamaan aikarajoituksia sovellusten käytölle, jotta lapsi ei katso videoita yömyöhään asti
- laittamaan estoja tietyille sovelluksille tai niiden lataamiselle
- tilanteen niin vaatiessa käyttämään etsintätoimintoa, jotta löydät lapsen sijainnin kartalta esimerkiksi tämän eksyttyä tai myöhästyttyä kotiintuloajasta.
Varmista turvasovellusten ajantasaiset ehdot operaattorien verkkosivustoilta.
7. Korvaako vakuutus, jos lapsen puhelin menee rikki?
Laajaan kotivakuutukseen kuuluu yleensä kiinteänä osana myös vakuutus kodin irtaimistolle, johon lapsen puhelin niin ikään kuuluu.
Vakuutus kattaa maksettavaksesi tulevan omavastuuosan yli menevät kulut, jotka aiheutuvat puhelimen korjauksesta tai uudella korvaamisesta.
Kotivakuutus kattaa myös lapsen koulumatkalla tapahtuneen puhelimen äkillisen rikkoutumisen.
Lähtökohtaisesti lapsi kuuluu vanhemman kotivakuutuksen piiriin silloin, kun hän asuu samassa taloudessa.
Yhteishuoltajuustilanteissa korvausta on siis usein mahdollista hakea kumman tahansa vanhemman kotivakuutuksesta.
8. Miten varmistua, että lapsi ei aiheuta huomaamattaan satojen eurojen puhelinlaskua?
Jos pelkäät päivää, jolloin postilaatikkoosi tipahtaa lapsen tavanomaisen puhelinlaskun sijaan useiden satojen eurojen suuruinen lasku, voit olla huoletta. Kyseisen tilanteen estämiseksi on olemassa useampiakin erilaisia ratkaisuja.
Saldoraja estää lasta ylittämästä yhdessä sovittua puhelinlaskun maksimisummaa. Kun kuukaudelle asetettu summa umpeutuu, ei puhelimella pysty enää lähettämään viestejä tai soittamaan ennen seuraavan kuukauden alkua – poikkeuksena rajoitukseen ovat valitsemasi turvanumerot.
WhatsApp-puhelut ja -viestit eivät kuluta saldorajaa. Saldorajan asettamisen lisäksi voit estää maksullisten viestien lähettämisen puhelimesta.
Edellä mainittujen toimenpiteiden ohella voit myös asettaa puhelimen sovelluskauppaan erillisen salasanan, jonka vain sinä tiedät.
Tällöin lapsi ei voi vahingossa tai ilman lupaa ostaa maksullisia sovelluksia. Vielä helpompaa on, kun et liitä sovelluskauppaan luottokorttia lainkaan.
Ei ole järin harvinaista, että vanhempi on puhelimen oston jälkeen lisännyt luottokortin sovelluskauppaan ladatakseen käyttöön yksittäisiä hyötysovelluksia.
Tämän jälkeen korttitietojen poistaminen unohtuu ja lapsi lataa puhelimeen ilmaisen pelin, jossa voi kuitenkin tehdä maksullisia ostoja pelin sisällä.
Tällaisista ostoista voi nopeasti kertyä satoja euroja maksettavaa.
9. Millaiset pelisäännöt puhelimen käytöstä kannattaa sopia?
Lapsen kanssa kannattaa sopia etukäteen puhelimen käyttöä koskevista säännöistä, ja tarvittaessa myös muistuttaa niiden voimassaolosta.
Puhelimen sovellukset vievät helposti mennessään etenkin silloin, jos laitteessa on internet-yhteys.
Alla muutamia yleisesti käytettyjä ohjenuoria.
Ei puhelinta oppitunneilla
Yksi olennaisista pelisäännöistä puhelimen käytölle on oppituntien rauhoittaminen puhelinvapaaksi ajaksi.
Koulupäivän aikana lapsi saa käyttää puhelinta välitunneilla ja sairastuessaan tai muissa hätätilanteissa, mutta oppitunneilla puhelimen ei tule olla esillä.
Koulun jälkeen on tärkeää tehdä koulusta saadut kotitehtävät, joten voit sopia lapsen kanssa, että tämä saa käyttää puhelintaan vasta läksyt tehtyään.
Puhelittomat päivät
Erityiset puhelittomat päivät ovat hyvä keino irrottaa lapsi ruudusta ja tarjota tälle muita kokemuksia, kuten ulkoilua tai hauskaa yhdessä tekemistä.
Kun sovit yhdessä lapsen kanssa tietyt päivät ruutuvapaiksi, tulee niistä osa rutiinia eikä lapsi välttämättä edes kaipaa puhelinta kyseisinä päivinä.
Sovi puhelimenkäytölle päivittäinen tuntimäärä
Tietyn tuntimäärän tarjoaminen puhelimen käytölle voi olla toimiva ratkaisu, kun haluat pitää lapsen ruutuajan hallinnassa ja varmistaa, että tämän päivässä on muutakin sisältöä kuin vain puhelimen mukanaan tuoma ajanviete.
Pienen lapsen kanssa voidaan yhdessä päättää, että 1-2 tuntia päivässä on tarpeeksi puhelimen käytölle. Lapsen kasvaessa myös käyttöajan pituutta voidaan kasvattaa.
Kun päivän käyttöaika on tullut täyteen, puhelin pistetään syrjään ja tehdään jotain muuta. Käyttöaika on mahdollista niin sanotusti pakottaa voimaan, sillä sen pystyy ottamaan käyttöön puhelimen asetuksien kautta.
Neuvo puhelimen käytön perusteet
Lapsen saadessa ensimmäisen puhelimensa tulee hänelle luonnollisesti opettaa sen käyttö. Tärkein asia on tietysti soittamisen opettelu, jotta vanhemman saa tarvittaessa nopeasti kiinni.
Lasta kannattaa muistuttaa erikseen puhelimen latauksesta ja kertoa, mikä kuvake näytöllä kertoo mitäkin. Lapsen on hyvä tietää, paljonko akkua on jäljellä ja missä vaiheessa puhelin tulee laittaa latauspiuhaan kiinni.
Näin vältyt murehtimasta, onko lapselle tapahtunut jotakin, kun tämä ei vastaa soittoihisi puhelimen akun sammuttua yllättäen.
On myös hyvä ajatus puhua lapselle pilapuheluista ja kuinka niitä ei tulisi itse tehdä. Lisäksi lasta voi muistuttaa kenelle soittaa hätätilanteessa, jos hän ei saa sinua juuri sillä hetkellä kiinni.
10. Mitä vaihtoehtoja älypuhelimen hankkimiselle on olemassa?
Jos tavallisen älypuhelimen tai edes perinteisen nokialaisen hankkiminen lapselle mietityttää, voi niin sanottu kellopuhelin olla varteenotettava vaihtoehto.
Ominaisuuksiensa ansiosta kellopuhelin voi soveltua erittäin hyvin pienille lapsille, jotka eivät vielä kehityksensä tässä vaiheessa pysty ymmärtämään matkapuhelinten monipuolisia toimintoja.
Ranteessa pysyvä kellopuhelin ei putoa kädestä tai unohdu esimerkiksi bussiin yhtä helposti kuin perinteinen älypuhelin.
Kellopuhelimella lapsi voi soittaa ennaltamääriteltyihin numeroihin ja vastaanottaa puheluita näistä numeroista.
Myös viestien lähettäminen ja vastaanotto sekä lapsen sijainnin seuraaminen on mahdollista. Nettisurffailu tai koukuttavien älypuhelinsovellusten käyttö ei sen sijaan onnistu.
Kellopuhelimella varustettu lapsi ei voi päätyä internet-selaimen kautta näkemään kehitystasolleen sopimatonta sisältöä tai tekemään vahingossa ostoja sovelluskaupasta.
Kellopuhelimista löydät lisätietoa esimerkiksi Gigantti.fi:n julkaisemasta artikkelista.