Osakesäästämisen aloittaminen lyhyesti
Kiinnostaako sinua osakesijoittaminen, mutta et oikein tiedä, miten lähteä liikkeelle?
Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin osakesäästämisen aloittamista koskeviin kysymyksiin.
Lukemisen jälkeen tiedät muun muassa sen, miten osakkeita käytännössä ostetaan, kuinka osakkeiden verotus tapahtuu ja millaisia hyötyjä ja riskejä osakkeiden ostamiseen liittyy.
Artikkeli ei sisällä minkäänlaisia sijoitussuosituksia, vaan se kertoo osakesäästämisen perusteista yleisellä tasolla.
Osakesijoittamisen alkeet:
Mikä on osake?
Osake tarkoittaa omistusosuutta yhtiöstä. Kun ostat osakkeita, ostat samalla kyseisestä yhtiöstä pienen osuuden. Osakkeiden tuotto perustuu niiden mahdolliseen arvonnousuun sekä osakkeista maksettavaan osinkoon.
Arvonnousu tarkoittaa, että myyt osakkeet pois kalliimmalla kuin olet ne ostanut. Osinko puolestaan tarkoittaa yhtiön osakkeenomistajilleen jakamaa osuutta yhtiön voitosta. Yhtiö voi kuitenkin myös päättää, ettei se jaa osinkoa.
Osakkeista puhuttaessa tarkoitetaan lähes aina osakeyhtiöiden osakkeita, vaikka myös osuuskuntien omistus voidaan jakaa osakeosuuksiin. Tässä artikkelissa keskitymme pörssiyhtiöiden eli julkisten osakeyhtiöiden osakkeisiin, joita voit ostaa ja myydä suoraan omassa verkkopankissasi tai jonkun muun valitsemasi palveluntarjoajan kautta.
Huomioi, että voit sijoittaa osakkeisiin myös osakerahastojen muodossa. Yksittäinen rahasto voi koostua esimerkiksi suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeista. Rahastoa ostaessasi ostat tällöin samalla kertaa pienen osuuden kymmenistä eri yhtiöistä.
Tässä artikkelissa käsittelemme kuitenkin suoria osakeostoja eli yksittäisten yhtiöiden osakkeiden ostamista.
Rahastoihin säästämisestä voit lukea lisää alta.
Mitkä ovat osakesijoittamisen hyödyt ja riskit?
Osakesijoittamisen hyvät puolet
- Osakesijoittaminen on pitkällä aikavälillä tarkasteltuna tehokas tapa laittaa rahat poikimaan. Rahastosäästämiseen verrattuna suorien osakeostojen tuotto-odotus on yleisesti ottaen korkeampi, vaikkakaan historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.
- Voit päättää sijoituskohteesi ja -strategiasi täysin itsenäisesti. Rahastoja ostaessasi et voi itse vaikuttaa samalla tavalla siihen, mihin kohteisiin rahasto sijoittaa.
- Osakesijoittamisen kulut on parhaassa tapauksessa mahdollista pitää hyvin minimaalisina. Osakkeiden ostamisen kustannukset syntyvät pääsääntöisesti välityspalkkioista (esim. 0,20 % kaupan hinnasta) ja säilytyksestä (esim. 0-2 euroa kuukaudessa). Ulkomaisten osakkeiden ostamiseen tai säilytykseen voi kuitenkin liittyä erilaisia lisäkuluja.
Osakesijoittamisen riskit ja huonot puolet
- Osakesijoittamisen riski on korkeampi verrattuna rahastosäästämiseen. Rahastoissa riskit pysyvät yleisesti ottaen matalampina, koska sijoitukset on hajautettu automaattisesti eri kohteisiin. Vastuu suorien osakesijoitusten hajauttamisesta jää itsellesi. Riskit tappioihin ovat suuret, jos esimerkiksi omistat vain yhden tai muutaman yhtiön osakkeita. Toki sama pätee myös toisin päin, eli osakkeiden potentiaalinen tuotto on suurempi rahastoihin verrattuna. Yleensä sijoittamisen aloittamista suositellaan kuitenkin ensin rahastojen avulla.
- Suorien osakeostojen tekeminen vaatii rahastosijoittamiseen verrattuna enemmän vaivannäköä. Teet kaikki sijoitukset itse, joten joudut käyttämään aikaa eri yhtiöihin perehtymiseen.
- Jotkut pankit ja osakevälittäjät saattavat veloittaa osakkeiden ostosta minimipalkkion, jonka takia osakkeita ei välttämättä kannata ostaa aivan pienillä kertasummilla. Kaupankäyntikulu voi esimerkiksi olla 0,20 % tai minimiveloitus 8 euroa. Tällöin maksat esimerkiksi 300 euron osakeostosta 8 euron minimipalkkion, jolloin todellinen kaupankäyntikulu on 2,66 %. Yleensä nyrkkisääntönä pidetään, että kaupankäyntikulu ei saisi ylittää yhtä prosenttia oston summasta. Minimipalkkioiden veloituksissa on palveluntarjoajakohtaisia eroja sekä kampanjaetuja, joita kannattaa vertailla.
Mitä osakesijoittamisen aloittaminen vaatii?
Osakesijoittamisen aloittaminen onnistuu, kun avaat arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. Linkkien takaa löydät lisätietoa näiden kahden tilin välisestä erosta ja kannattavuudesta eri tilanteissa. Sinulla voi myös olla samaan aikaan molemmat tilit. Tilien avaaminen onnistuu nopeasti verkon kautta.
Lisäksi sinun täytyy perehtyä niihin yhtiöihin, joiden osakkeiden ostamisesta olet kiinnostunut. Tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi yhtiön tulevaisuudennäkymiin ja tunnuslukuihin tutustumista. Vinkkejä voit saada esimerkiksi analyytikoiden ja asiantuntijoiden suosituksia seuraamalla.
Myös hajauttamisen määritelmään sekä osakkeiden ostamisen kuluihin kannattaa tutustua ennen osakkeiden ostamista.
Mitä hajauttaminen tarkoittaa?
Hajauttaminen tarkoittaa, että sijoitat varasi useisiin eri kohteisiin. Voit hajauttaa sijoituksia toimialoittain, maantieteellisesti ja ajallisesti.
Ajallinen hajautus tarkoittaa, että sijoitat rahojasi säännöllisesti pienissä erissä ja pidemmällä aikavälillä. Tämä on vastakohta sille, että tekisit yhden ison osakesijoituksen juuri silloin, kun kurssit ovat kaikkein korkeimmillaan ennen laskun alkamista.
Toimialakohtainen hajautus puolestaan tarkoittaa, että ostat monilla eri toimialoilla operoivien yritysten osakkeita.
Maantieteellisellä hajautuksella puolestaan pyrit siihen, ettei yksittäisen maan tai maanosan sijoitusmarkkinoiden lasku heilauta oleellisesti koko osakesalkkusi arvoa.
Millaiset ovat osakesijoittamisen kulut?
Osakesijoittamisen kulut koostuvat pääasiassa kaupankäyntipalkkioista ja mahdollisista säilytys- ja hallinnointipalkkioista.
Kun ostat tai myyt osakkeita, maksat yleensä pankille tai osakevälittäjälle prosenttiperusteisen kaupankäyntipalkkion. Se voi olla esimerkiksi 0,15-0,20 % kauppasummasta. Mahdollisten minimipalkkioiden takia prosenttiosuus voi kuitenkin olla todellisuudessa suurempi. Minimipalkkioita ja hinnoitteluperiaatteita kannattaa vertailla keskenään.
Lisäksi osakkeiden säilytyksestä ja hallinnoinnista voidaan palveluntarjoajasta riippuen veloittaa kuukausittainen muutaman euron maksu. Monet pankit ja osakevälittäjät tarjoavat kuitenkin myös täysin ilmaista säilytystä.
Vertaile tilejä
Miten osakkeita ostetaan käytännössä?
Tiivistetysti ilmaistuna osakkeiden ostaminen tapahtuu seuraavalla tavalla:
- 1. Vertaile pankkeja ja osakevälittäjiä ja niiden kuluja.
- 2. Avaa arvo-osuustili tai osakesäästötili.
- 3. Päätä, minkä yhtiön osakkeita haluat ostaa ja millä hinnalla.
- 4. Kirjaudu verkkopalveluun ja tee ostotoimeksianto.
- 5. Näe osakkeet arvo-osuus- tai osakesäästötililläsi ja seuraa niiden kehitystä.
Vaikka pankit tarjoavat yhä palveluita myös konttoreissa ja puhelimitse, osakkeiden ostaminen ja myyminen sujuu nopeimmin verkossa. Myös kulut ovat huomattavasti pienemmät, kun hoidat osakekaupat itse verkon kautta.
Osakkeiden ostaminen ja myyminen ei vie muutamaa minuuttia kauempaa. Oletuksena kuitenkin on, että olet ensin avannut itsellesi arvo-osuus- tai osakesäästötilin. Tilien avaaminen onnistuu verkon kautta ilman konttoriasiointia.
Katsotaan seuraavaksi, miten osakkeiden ostaminen käytännössä tapahtuu. Esimerkkinä käytämme Nordeaa, mutta pääpiirteittäin osakkeiden osto ja myynti onnistuu hyvin vastaavalla tavalla riippumatta siitä, minkä pankin tai osakevälittäjän asiakas olet.
Osakkeiden osto käytännössä
Alla näet kuvitteellisen esimerkin siitä, miten Nordean verkkopankissa tehdään toimeksianto Esimerkkiyritys Oyj:n osakkeiden ostamisesta arvo-osuustilille.
Kyseiseen sivunäkymään päästäksesi olet ensin avannut arvo-osuustilin ja sen jälkeen klikannut verkkopankissa kohtaa Säästöt ja sijoitukset ja tämän jälkeen Osakkeet.
Sen jälkeen pääset etsimään hakutoiminnolla eri yhtiöiden osakkeita. Kunkin yhtiön nimen alla näkyvät painikkeet Osta ja Myy.
Voit valita joko suoraan rahasumman, jolla haluat ostaa osakkeita tai vaihtoehtoisesti osakkeiden kappalemäärän. Yllä näkyvässä esimerkissä ollaan tekemässä ostotoimeksiantoa 100 osakkeen ostamisesta rajahinnalla 41,69 euroa per osake. Rajahinta kertoo ylimmän hinnan, jonka olet osakkeesta valmis maksamaan.
Osto toteutuu, jos joku on valmis myymään osakkeita asettamallasi rajahinnalla tai sitä alemmalla hinnalla. Voit itse asettaa toimeksiannolle päättymispäivän.
Markkinoiden syvyys -painiketta painamalla näkisit senhetkiset tarjoustasot eli myynti- ja ostotasot. Voisit halutessasi asettaa rajahinnaksi suoraan sen summan, jolla joku on tällä hetkellä valmis myymään kyseistä osaketta haluamasi määrän. Tällöin kauppa toteutuisi heti.
Jos asetat rajahinnaksi senhetkistä markkinahintaa matalamman hinnan, toimeksianto raukeaa automaattisesti, jos kukaan ei ole valmis luopumaan osakkeistaan kyseisellä hinnalla toimeksiannon päättymispäivään mennessä. Tällöin kauppa ei toteudu, mutta voit halutessasi asettaa uuden ostotoimeksiannon ja muuttaa hintaa.
Tarkasta ostotoimeksianto -painiketta napauttamalla pääsisit vielä näkemään yhteenvedon kyseisestä kaupankäyntitapahtumasta sekä pankille maksettavasta välityspalkkiosta. Kun kaikki on kunnossa, vahvistat ostotoimeksiannon verkkopankkitunnuksillasi.
Tämän jälkeen näet ostamasi osakkeet arvo-osuustililläsi, kun kauppa on toteutunut. Tässä esimerkissä osakkeita ostettiin arvo-osuustilille. Osakkeiden ostoon uponneet rahat napataan siltä pankkitililtä, jonka olet liittänyt arvo-osuustiliisi.
Entäpä osakkeiden myynti?
Myös osakkeiden myynti tapahtuu vastaavankaltaisella tavalla. Tällöin vain asetat rajahinnaksi sen hinnan, jonka vähintään haluat osakkeistasi saada. Rahat osakemyynnistä tulevat arvo-osuustiliin liittämällesi pankkitilille.
Tiedot osakkeiden myynnistä kulkeutuvat yleensä automaattisesti esitäytetylle veroilmoituksellesi. Tarkista silti tiedot ja korjaa niitä tarvittaessa.
Miten ja milloin osakkeiden verotus tapahtuu?
Osakkeiden verotus tulee ajankohtaiseksi, kun teet osakemyynneillä voittoa tai saat osinkoa. Myyntivoitot ja osinkotulot ovat pääomatuloa, josta maksat pääomatuloveroa 30 prosenttia aina 30 000 euron pääomatuloihin asti. Tämän summan ylittävältä osuudelta pääomatulovero on 34 prosenttia.
Verotuskäytännöissä on kuitenkin eroja riippuen siitä, käytkö osakekauppaa arvo-osuus- vai osakesäästötilin kautta.
Kun myyt osakkeita perinteisen arvo-osuustilin kautta, mahdollinen myyntivoitto on verotettavaa tuloa kyseisen vuoden verotuksessa. Sama pätee arvo-osuustilillä olevien osakkeiden tuottamiin osinkoihin.
Osakesäästötilillä voitot ja osingot verotetaan vasta, kun nostat rahaa ulos tililtä tai lopetat tilin. Voit siis käydä kauppaa osakesäästötilin sisällä ilman välittömiä veroseuraamuksia.
Jos myyt tappiolla olevia osakkeita pois arvo-osuustililtä, voit halutessasi hyödyntää luovutustappiot saman vuoden verotuksessa tai seuraavien vuosien aikana. Osakesäästötilillä tappiot tulevat vähennyskelpoisiksi vasta silloin, kun lopetat tappiolla olevan tilisi.
Luovutustappio tarkoittaa, että olet myynyt osakkeet halvemmalla hinnalla kuin millä ne ostit. Teit siis tappiota. Luovutustappiot vähennetään ensisijaisesti luovutusvuonna saaduista myyntivoitoista tai sen jälkeen luovutusvuoden muista pääomatuloista. Jos myyntivoittoja tai pääomatuloja ei ole, luovutustappio voidaan vähentää seuraavan viiden vuoden aikana.
Mahdollisten luovutustappioiden vähentäminen pienentää verotettavien pääomatulojesi määrää, joten sinun täytyy maksaa vähemmän pääomatuloveroa. Säästät siis rahaa.
Voit vähentää luovutusvoitoista myös pääomatulojen hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Esimerkiksi kaupankäyntikulut ja sijoitusomaisuuden säilyttämisestä aiheutuvat kustannukset ovat vähennyskelpoisia.
Entäpä osinkojen verotuksen erot arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä?
Arvo-osuustilillä olevien pörssiosakkeiden osingot ovat 15-prosenttisesti verovapaita ja 85-prosenttisesti veronalaisia. Osakesäästötilin kohdalla osingot ovat täysimääräisesti veronalaisia, kun nostat tililtä rahaa. Pääomatulovero on Suomessa 30 prosenttia aina 30 000 euroon asti.
Yksinkertaistettu esimerkki:
Saat arvo-osuustilillä olevista pörssiyhtiön osakkeista osinkoa 1000 euroa. Tästä osingosta veronalaista pääomatuloa on 850 euroa, josta maksat veroa 30 prosenttia eli 255 euroa. Näin ollen osinkojen veroaste on 25,5 %. Osingot ovat verotettavaa tuloa kyseisen vuoden verotuksessa.
Sen sijaan osakesäästötilillä osingot ovat täysimääräisesti veronalaisia, mutta maksat veron vasta, kun nostat tililtä rahaa.
Pääsääntöisesti Verohallinto saa automaattisesti tiedot pörssiosakkeiden myynneistä ja osinkotuloista. Tarkista silti esitäytetty veroilmoituksesi ja korjaa tai lisää tietoja tarvittaessa.
Poikkeus: Jos myyt kalenterivuoden aikana osakkeita yhteensä enintään 1000 eurolla, sinun ei tarvitse maksaa mahdollisesta myyntivoitosta veroa. 1000 euron myyntihintaan lasketaan kuitenkin mukaan myös muut mahdolliset myynnit. Katso tarkemmat ehdot ja lisätiedot Verohallinnon syventävästä ohjeesta.
Kattavammat tiedot ja esimerkit:
Mistä löydän lisätietoa osakesäästämisestä?
Tämän artikkelin tarkoitus oli kertoa tiivistetysti osakesijoittamisen aloittamiseen liittyvistä perusasioista.
Vaikka osakkeiden ostaminen sujuu muutamassa minuutissa, kaupoille ei kannata lähteä aivan tuosta vaan. Ennen kuin ostat osakkeita, aiheeseen kannattaa perehtyä mahdollisimman kattavasti.
Alta löydät muutamia linkkivinkkejä osakesijoittamiseen liittyvästä kirjallisuudesta sekä aiheeseen liittyvistä materiaaleista pankkien ja osakevälittäjien verkkosivuilla.
Poimintoja kotimaisesta sijoituskirjallisuudesta:
- Seppo Saario: Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?
- Jukka Oksaharju & Karo Hämäläinen: Sijoita kuin guru
- Unna Lehtipuu & Merja Mähkä: Sijoittajaksi 7 päivässä