Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää ennen osakesäästötilin (OST) avaamista
Osakesäästötili eli OST otettiin Suomessa käyttöön vuoden 2020 alussa. Ensimmäisen neljän vuoden aikana tilin on avannut jo yli 346 000 suomalaista.
Vuodenvaihteessa 2024 osakesäästötiliä tarjoavat suomalaisille Nordnet, OP, Nordea, Danske Bank, Mandatum Trader ja Ålandsbanken.
Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin osakesäästötiliä koskeviin kysymyksiin. Voit myös suuntaa-antavasti vertailla kaikki tarjolla olevat osakesäästötilit ja niiden kaupankäyntikulut ja erityisehdot.
Mitä etsit?
- Osakesäästötilit vertailussa
- Mitä osakesäästötili tarkoittaa?
- Miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?
- Mitkä ovat osakesäästötilin hyödyt ja haitat?
- Miten osakesäästötilin verotus toimii?
- Miten osakesäästötili käytännössä avataan?
- Mitä osakesäästötili maksaa?
- Mitä osakesäästötilille voi ostaa?
- Paljonko osakesäästötilin alaraja ja yläraja ovat?
- Voiko lapselle avata oman osakesäästötilin?
- Kuinka paljon osakesäästötilejä Suomessa on avattu?
- Voiko avatun osakesäästötilin siirtää toiselle palveluntarjoajalle?
- Miten osakesäästötilin varoja kohdellaan perintöverotuksessa?
- Miten osakesäästötilin sulkeminen onnistuu tarvittaessa?
- Voiko yritykselle avata osakesäästötilin?
- Miten osakesäästötili vaikuttaa opiskelijan tukiin?
Löydä halvin tai ehdoiltaan paras osakesäästötili vertailun avulla – katso hinnat ja kaupankäyntikulut taulukosta
Taulukossa mainitut tiedot on kerätty palveluntarjoajien verkkosivuilta torstaina 15. tammikuuta 2024.
Hinnat ja ehdot ovat voineet muuttua tietojen keräämisen jälkeen. Tarkista ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta ennen kuin avaat osakesäästötilin.
Täsmentävää lisätietoa löydät taulukon alta.
Näet kaikki kuusi palveluntarjoajaa, kun käännät mobiililaitettasi tai vierität taulukkoa sivuttaissuunnassa sormella tai hiirellä.
Huomioi nämä, kun luet taulukkoa:
- Taulukko ei ota kantaa siihen, mikä osakesäästötili on paras tai halvin yksittäiselle henkilölle. Sopivin palveluntarjoaja määrittyy yleensä sen perusteella, kuinka aktiivista kaupankäyntisi on, millaisilla summilla teet kauppaa, ostatko kotimaisia vai ulkomaisia osakkeita ja oletko oikeutettu erityisetuihin esimerkiksi asiakkuustasosi tai liitto- tai järjestöjäsenyyksiesi perusteella.
- Taulukossa mainittu kotimaisten tai ulkomaisten osakkeiden siirto koskee tilanteita, joissa siirrät olemassa olevan osakesäästötilisi pois nykyisestä pankistasi toiseen pankkiin.
- Jotkut palveluntarjoajat saattavat mainita ehdoissaan, että tilin lopettamisesta voidaan periä sulkemisesta aiheutuvat todelliset kulut. Tällöin hinta voi olla suurempi kuin mitä hinnasto kertoo.
- Palveluntarjoajilla voi kuukaudesta riippuen olla voimassa kampanja- tai erikoistarjouksia, joita ei ole otettu huomioon taulukossa. Osakesäästötili on tarkoitettu pitkäjänteiseen sijoittamiseen, ja pankkien hinnoittelu voi muuttua moneen kertaan vuosien varrella. Osakesäästötilien vertailu pelkästään väliaikaisten kampanjatarjousten perusteella ei välttämättä ole kannattavaa.
- Ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikuluissa voi olla eroavaisuuksia kohdemaan mukaan. Tarkista hinnastot palveluntarjoajien verkkosivuilta. Esimerkiksi Nordealla yhden prosentin hintakatto alle 800 euron kaupoissa ei koske Pohjoismaisten pörssien ulkopuolisia kauppoja.
- Kaupankäyntikustannukset koskevat verkon kautta tehtäviä kauppoja. Konttori- tai puhelinkaupankäynnin hinnat ovat tyypillisesti korkeampia.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Nordnet osakesäästötilistä löytyy kokemuksia yli 220 000 suomalaiselta
Nordnet AB on pohjoismainen rahasto- ja osakevälittäjä ja nettipankki, joka perustettiin Ruotsissa vuonna 1996.
Pohjoismaissa Nordnetilla on yhteensä yli 1,6 miljoonaa asiakasta, ja Suomessa se ylitti 500 000 aktiivisen asiakkaan rajapyykin vuonna 2022. Lähes joka kymmenes suomalainen on näin ollen Nordnetin asiakas.
Tilien lukumäärällä mitattuna Nordnet on palveluntarjoajista suosituin, sillä kokemuksia Nordnet-osakesäästötilistä löytyy yhtiön mukaan yli 220 000 suomalaiselta. Lukema on poimittu Nordnetin verkkosivuilta vuoden 2024 alussa.
Viisas Raha -lehden taannoin tekemässä kyselyssä 81 prosenttia Nordnetin osakesäästötiliasiakkaista piti tilin hinta-laatusuhdetta joko erittäin hyvänä tai melko hyvänä.
Nordean osakesäästötilin kautta pienet kaupat yhden prosentin hintakatolla
Monet palveluntarjoajat veloittavat kaupankäynnistä minimiveloituksen, jolloin pienten kertaostojen välityspalkkio voi nousta prosentuaalisesti suureksi.
Nordealla kaupankäyntikulu on aloittavien sijoittajien tasoilla korkeintaan yksi prosentti alle 800 euron kaupoissa, kun kauppaa tehdään pohjoismaisten pörssien osakkeilla.
Kerran kuukaudessa Nordea järjestää myös Osakesäästöpäivän, jolloin tietyn pörssin osakkeita voi ostaa enintään yhden euron välityspalkkiolla.
Osakesäästötilin voit avata verkossa Nordea Investorin kautta.
Danske Bankin osakesäästötili tarjoaa etuisuuksia Akavan jäsenliittojen sekä Osakesäästäjien jäsenille
Danske Bank ehti mukaan osakesäästötilien starttiin, sillä tanskalaispankki on tarjonnut suomalaisasiakkailleen tiliä vuodenvaihteesta 2020 asti.
Korkeakoulutettujen keskusjärjestö Akavan jäsenliittojen jäsenet sekä Suomen Osakesäästäjien jäsenet saavat osakesäästötililleen maksuttoman säilytyksen sekä alennetut kaupankäyntikulut.
Sinun ei tarvitse olla Danske Bankin nykyinen asiakas avataksesi pankkiin osakesäästötilin.
OP osakesäästötili avattiin asiakkaille lokakuussa 2021
OP:n osakesäästötili lanseerattiin 29. lokakuuta 2021. Tilin voi avata OP-Mobiilissa joko itselle tai lapselle.
OP:n osakesäästötilin avataksesi tarvitset säästäjän tai sijoittajan palvelupaketin, jonka mukaan palvelun hinta määräytyy. Omistaja-asiakkaille säästäjän palvelupaketti on maksuton, eli maksat vain kaupankäynnistä.
OP osakesäästötilille voit ostaa vain kotimaisia pörssiosakkeita.
Mandatum Traderin osakesäästötilistä vastaa Saxo Bank
Mandatum Traderin osakesäästötilillä kaupankäynti perustuu tanskalaisen Saxo Bankin teknologiaan. Kaupankäyntipalveluiden lisäksi tanskalaispankki vastaa arvopaperien säilytyksestä sekä viranomaisraportoinnista.
Suomenkielinen asiakaspalvelu ja asiakkaan tunnistaminen on kotimaisen Mandatum Life Palvelut Oy:n kontolla. Mandatum on osa Sampo-konsernia.
Saxo Bank on Tanskassa 1990-luvun alussa perustettu investointipankki, joka keskittyy online-kaupankäynnin ja sijoittamisen palveluihin. Saxo Bankin palvelutarjonta ulottuu yli 170 maahan, ja pankilla on maailmanlaajuisesti yli 2000 työntekijää, 660 000 aktiivista asiakasta ja yli 120 kumppanipankkia.
Mandatum Traderin osakesäästötili tarjoaa kattavan ulkomaisen markkinavalikoiman sekä edulliset hinnat erityisesti isoja kertaostoja tekeville sekä ison varallisuustason asiakkaille.
Ålandsbankenin osakesäästötili lanseerattiin kesällä 2020
Ålandsbanken ei ehtinyt mukaan osakesäästötilien starttiin, vaan makujen saarten oma pankki julkaisi osakesäästötilinsä 8. kesäkuuta 2020.
Osakesäästötilin Ålandsbankeniin voit avata kirjautumalla sisään pankin internetpalveluun tai ottamalla yhteyttä asiakasvastaavaasi.
Tarjoavatko Aktia, S-Pankki, Säästöpankki tai muut pankit osakesäästötiliä?
Muut kuin edellä mainitut pankit tai välittäjäpalvelut eivät vuoden 2024 alussa tarjoa osakesäästötiliä Suomessa. Jos olet esimerkiksi Aktian, Säästöpankin tai S-Pankin asiakas, joudut osakesäästötilin avaamista pohtiessasi kääntymään muiden palveluntarjoajien puoleen.
Kauppalehden artikkelin mukaan muiden kuin suurimpien pankkien nihkeä kiinnostus osakesäästötiliä kohtaan voi johtua kalliista järjestelmäinvestoinneista, tilien matalasta tuottopotentiaalista sekä asiakasmäärien rajallisuudesta.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Mitä osakesäästötili tarkoittaa?
Osakesäästötili on tili, jonka sisällä voit ostaa ja myydä sekä kotimaisia että ulkomaisia pörssiosakkeita ilman että maksat välissä veroa. Myös osakkeiden tuottamaa osinkoa ei veroteta, kunhan raha pysyy tilin sisällä. Verot maksat vasta siinä vaiheessa, kun nostat rahaa pois tililtä tai suljet tilin.
Koska myyntivoitoista tai osingoista ei tarvitse sijoitusaikana maksaa veroja, saat sijoitettua mahdolliset voitot ja osingot täysimääräisesti uudelleen. Tämä tehostaa korkoa korolle -ilmiön vaikutusta, koska verokarhu ei nappaa välissä osaa tuotoista itselleen.
Parhaiten osakesäästötili sopiikin aktiivisille kaupankävijöille sekä pitkäjänteisille säästäjille, joiden sijoitusaika on pitkä ja jotka sijoittavat tuottoja uudelleen uusiin osakkeisiin.
Osake tarkoittaa yhtiön omistusosuutta kuvaavaa arvopaperia. Omistamalla yhden tai useamman osakkeen omistat pienen osan yrityksestä. Osinko puolestaan tarkoittaa yrityksen jakamaa voitto-osuutta omistajilleen.
Voit siirtää rahaa osakesäästötilille enintään 100 000 euroa. Tilin markkina-arvo voi kuitenkin osakkeiden arvonnousun sekä osinkojen ansiosta kohota yli kyseisen rajapyykin. Raja nousi 50 000 eurosta 100 000 euroon vuodenvaihteessa 2024. Tilillä voi olla sekä rahaa että osakkeita.
Ennen osakesäästötilin muutaman vuoden takaista julkaisua tilistä käytettiin myös työnimeä sijoitussäästötili. Sittemmin termi on kuitenkin vakiintunut osakesäästötiliksi tai OST:ksi.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Mikä on osakesäästötilin (OST) ja arvo-osuustilin (AOT) ero?
Kun myyt osakkeita perinteisen arvo-osuustilin (AOT) kautta, mahdollinen myyntivoitto on verotettavaa tuloa kyseisen vuoden verotuksessa. Sama pätee arvo-osuustilillä olevien osakkeiden tuottamiin osinkoihin. Osakesäästötilillä voitot ja osingot verotetaan vasta, kun nostat rahaa ulos tililtä tai lopetat tilin.
Jos myyt tappiolla olevia osakkeita pois arvo-osuustililtä, voit halutessasi hyödyntää luovutustappiot saman vuoden verotuksessa tai seuraavien vuosien aikana. Osakesäästötilillä tappiot tulevat vähennyskelpoisiksi vasta silloin, kun lopetat tappiolla olevan tilisi.
Arvo-osuustilillä olevien pörssiosakkeiden osingot ovat 15-prosenttisesti verovapaita ja 85-prosenttisesti veronalaisia. Osakesäästötilin kohdalla osingot ovat täysimääräisesti veronalaisia, kun tililtä nostetaan rahaa. Pääomatulovero on Suomessa 30 prosenttia aina 30 000 euroon asti.
Arvo-osuustili ei myöskään sisällä osakesäästötilin kaltaista 50 000 euron maksimitalletusrajaa. Nimensä mukaisesti et myöskään voi ostaa osakesäästötilille muita arvopapereita kuin osakkeita. Rahastot, ETF:t tai muut pörssilistatut tuotteet eivät ainakaan toistaiseksi ole mahdollisia.
Osakesäästötilejä sinulla voi olla vain yksi, muutoin joudut maksamaan veronkorotusmaksua 10 euroa per päivä jokaiselta tililtä. Arvo-osuustilien määrää ei ole rajattu.
Osakesäästötilillä ei myöskään ole käytössä hankintameno-olettamaa toisin kuin arvo-osuustilillä. Jos sijoittaja myy arvo-osuustililtään yli kymmenen vuotta sitten ostamiaan osakkeita, hän voi hyödyntää verotuksessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa.
Tästä voi olla hyötyä, jos osakkeita säilytetään pitkään ja niiden arvo on noussut paljon vuosien saatossa.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Mitkä ovat osakesäästötilin hyödyt ja haitat?
Alla on käyty lyhyesti läpi olennaisimmat osakesäästötiliin liitetyt plussat ja miinukset.
Osakesäästötilin edut
- Koska myyntivoittoja ja osinkoja ei veroteta välissä, voit halutessasi sijoittaa tuotot heti täysimääräisesti uudelleen, mikä pitkällä aikavälillä vauhdittaa korkoa korolle -ilmiön vaikutusta. Alussa hyödyt eivät ole järin suuret, mutta vuosien kuluessa ja pääoman kasvaessa vaikutus tehostuu.
- Opiskelijana osakesäästötili voi olla sinulle fiksu valinta osakesijoittamiseen, koska tilin tapahtumat vaikuttavat opintotukeesi ainoastaan, jos tili on voitolla ja nostat sieltä rahaa. Arvo-osuustilillä makaavien osakkeiden kerryttämä pienikin osinkotuotto voi huonossa tapauksessa vaikuttaa opintotukikuukausiin, jos se keikauttaa sinut liian paljon yli sallitun vuositulorajasi.
- Osakesäästötilin on arveltu lisäävän suomalaisten kiinnostusta pitkäjänteistä sijoittamista kohtaan. OST myös tekee eri sijoitusmuotojen verotuksesta yhdenmukaisempaa, kun piensijoittajakin voi käydä osakekauppaa ilman välittömiä veroseuraamuksia.
- Koska osakesäästötilin hyödyt tulevat esiin pitkällä sijoitushorisontilla, kyseinen sijoitusmuoto voi soveltua erinomaisesti lapselle säästämiseen.
- Osakesäästötilistä voi olla hyötyä perinnönjaossa, sillä tilin sisällä nautitut verottomuudet jäävät kokonaan omistajille. Jos tilinhaltija kuolee, tilisopimus lakkaa. Tuloveroseuraamuksia ei synny, vaan tilin osakkeet ja rahavarat perintöverotetaan.
- Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa tai selvittää osakesäästötilin sisällä tekemiäsi kauppoja. Tiedot mahdollisista tuotoista siirtyvät esitäytettyyn veroilmoitukseesi automaattisesti, jos olet nostanut tililtä rahaa. Riittää, että tarkistat tiedot.
Osakesäästötilin potentiaaliset haitat ja huomioitavat asiat
- Ajatus tilin sisällä maksettujen osinkojen verottomuudesta ei toteudu kaikissa ulkomaisissa osingoissa lähdeveron takia. Asia riippuu pitkälti kohdemaan verotuskäytännöistä. Voit lukea lisää esimerkiksi Mandatum Traderin artikkelista.
- Mahdolliset tappiot ovat vähennyskelpoisia vasta tilin sulkiessasi.
- Osakesäästötilille et voi ostaa muuta kuin osakkeita.
- Vuosikymmenten saatossa 100 000 euron yläraja voi tulla jossain kohtaa vastaan.
Eli kannattaako osakesäästötili vai onko arvo-osuustili parempi vaihtoehto?
Mikään ei tietenkään estä sitä, että käyttäisit samaan aikaan sekä osakesäästötiliä että arvo-osuustiliä.
Lyhyesti sanottuna osakesäästötili sopii parhaiten aktiivisille kaupankävijöille sekä heille, jotka sijoittavat pitkälle tulevaisuuteen joko itselle tai jälkikasvulle ja laittavat osingot heti uudelleen poikimaan.
Osakesäästötilin hyödyt eivät kuitenkaan konkretisoidu, jos osingot on tarve nostaa heti käyttöön tai tilille ostetaan osakkeita, joista ei kerry osinkoja.
Lähdeverotuskäytäntöjen takia myös joidenkin ulkomaisten osakkeiden ostaminen voi olla kannattavampaa arvo-osuustilin kautta.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Miten osakesäästötilin verotus toimii?
Verotettavaa tuloa syntyy, kun nostat rahaa pois voitolla olevalta osakesäästötililtä. Voitosta maksettava pääomatulovero on 30 prosenttia, jos koko vuoden verotettavat pääomatulosi pysyvät enintään 30 000 eurossa.
Verotettavan voiton osuus nostamastasi summasta on sama kuin tuottojesi osuus koko osakesäästötilin arvosta.
Esimerkki:
Olet siirtänyt osakesäästötilille rahaa 5000 euroa, ja näillä rahoilla ostamiesi osakkeiden arvo on noussut 10 000 euroon. Näin ollen voiton osuus on 50 prosenttia tilisi arvosta.
Nostat tililtä rahaa ulos 5000 euroa. Tästä 5000 eurosta 50 prosenttia eli 2500 euroa on pääomaa ja toiset 2500 euroa verotettavaa tuloa, josta maksat pääomatuloveron.
Noston jälkeen osakesäästötilille sijoittamasi pääoma on laskenut 2500 euroon, joten voit edelleen sijoittaa tilille rahaa 97 500 euroa ennen kuin osakesäästötilin yläraja tulee vastaan.
Osakesäästötililtä nostamiesi rahojen mahdollinen tuotto siirtyy esitäytettyyn veroilmoitukseesi automaattisesti. Muista tarkistaa tiedot.
Tappiolla olevalta osakesäästötililtä tehdyistä nostoista et maksa veroa. Tappion voit vähentää verotuksessa vasta, kun lopetat tilin.
Kaupankäyntikulut miinustetaan yleensä osakesäästötilin rahatililtä, joten ne laskevat verotettavan tulon osuutta. Tämän takia et voi enää erikseen vähentää niitä verotuksessa. Mikäli osakesäästötiliin liittyy muita kuluja, jotka veloitetaan muulla tavalla, vähennyskelpoisuus kuitenkin voi toteutua.
Lisää vastauksia verotuskysymyksiisi löydät Verohallinnon ohjeesta.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Miten osakesäästötilin avaaminen käytännössä tapahtuu?
Osakesäästötilin avaaminen onnistuu helposti verkossa palveluntarjoajasta riippumatta. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnuksiasi – ainakin, jos et vielä ole kyseisen palveluntarjoajan asiakas.
- Nordnetilla nykyiset asiakkaat voivat avata tilin kirjautumalla sisään ja etsimällä Tilit-painikkeen alta kohdan Uusi tili. Uusilta asiakkailta vaaditaan Nordnet-asiakkuuden avaamista.
- Nordealla tilin avaaminen onnistuu Nordea Investor -palvelun kautta tunnistautumalla.
- Danske Bankilla saat tilin auki tunnistautumalla palveluun joko omilla Danske-tunnuksillasi tai muun pankin tunnuksilla.
- Mandatumilla avaat osakesäästötilin tunnistautumalla uudeksi asiakkaaksi Trader-palveluun.
- OP:lla saat tilin auki OP-mobiilin kautta. Myöhemmässä vaiheessa tilin avaaminen saattaa onnistua myös suoraan op.fi:ssä.
- Ålandsbankenin osakesäästötilin saat auki kirjautumalla sisään pankin internetpalveluun tai ottamalla yhteyttä asiakasvastaavaasi.
Nopeimmillaan tilin avaaminen itselle onnistuu muutamassa minuutissa. Jälkikasvulle avattavan tilin perustaminen sen sijaan sujuu yleensä hieman hitaammin.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Paljonko osakesäästötilin kulut ovat?
Osakesäästötilin avaaminen ei maksa mitään, ja myös varojen ja osakkeiden säilyttäminen tilillä on useimmiten täysin ilmaista. Tilintarjoajista Nordea kuitenkin perii 2,45 euron kuukausittaista säilytysmaksua, jos et ole tehnyt lainkaan kauppoja edeltävän vuosineljänneksen aikana. Danskella hallinnointikulu on kaksi euroa kuukaudessa.
Osakesäästötilin kulut muodostuvatkin pääsääntöisesti kaupankäyntikuluista. Kustannuksissa on pieniä eroja palveluntarjoajien välillä, mutta tyypillinen kulu on noin 0,10-0,20 prosenttia per kauppa.
Pienissä kaupoissa prosenttiosuus on kuitenkin usein suurempi, koska monilla tilintarjoajilla on käytössä minimiveloitus, joka vaihtelee tyypillisesti noin 5-8 euron välillä. Mitä pienemmillä summilla teet kauppoja, sitä enemmän minimiveloitukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
Nordean kautta alle 800 euron kaupat onnistuvat yhden prosentin hintakatolla pohjoismaisissa pörsseissä.
Ulkomaisten osakkeiden ostamisesta saatetaan palveluntarjoajasta riippuen periä hieman isompi veloitus. Aktiiviset tai ison varallisuustason asiakkaat sekä tiettyjen liittojen jäsenet voivat saada kaupankäyntikuluista alennusta.
Kuluja voi kertyä myös osakesäästötilin siirtämisestä toiselle palveluntarjoajalle tai useammasta samanaikaisesta tilistä.
Osakesäästötilejä voi olla yhdellä henkilöllä vain yksi. Jos sinulla on samaan aikaan kaksi osakesäästötiliä, Verohallinto voi määrätä sinulle 10 euron veronkorotusmaksun per tili jokaista päivää kohti.
Yhdestäkin kuukaudesta kertyisi tällöin maksettavaa 600 euroa, jos sinulla tuon ajan auki samaan aikaan kaksi tiliä.
Jos olet kuitenkin avannut toisen tilin epähuomiossa, voit hakea veronkorotuksesta vapautusta.
Lue lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Mitä osakesäästötilille voi ostaa?
Osakesäästötilille voit ostaa niin kotimaisia kuin ulkomaisia pörssiosakkeita.
Voit siirtää tilille ainoastaan rahaa, eli esimerkiksi vanhojen osakeomistusten siirto tilille ei ole mahdollista. Enimmäistalletussumma on 100 000 euroa, mutta tilin saldo voi kohota tätä suuremmaksikin osakkeiden arvonnousun sekä osinkojen myötä.
Joillakin palveluntarjoajilla voi olla palvelujen suhteen omia rajoitteitaan. Esimerkiksi OP kertoo verkkosivuillaan, että ainakaan tässä vaiheessa (01/2024) osakesäästötilille voi ostaa vain suomalaisyhtiöiden osakkeita.
Olemassa olevan osakesäästötilin siirtäminen osakkeineen toiselle palveluntarjoajalle on mahdollista, mutta se maksaa. Hintoja voit vertailla tämän sivun yläosasta löytyvän vertailutaulukon avulla.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Paljonko osakesäästötilin alaraja ja yläraja ovat?
Voit tallettaa osakesäästötilille osakkeiden ostoa varten rahaa enimmillään 100 000 euroa. Minimisummia ei ole määritelty, eli voit tehdä ostoja juuri itsellesi sopivilla summilla.
Osakesäästötilejä tarjoavat pankit ja finanssiyhtiöt perivät kuitenkin useimmiten kaupankäyntikuluna tietyn minimisumman, jolloin kulut pienistä ostoista voivat nousta prosentuaalisesti suuriksi. Tyypillinen minimiveloitus yhdestä kaupasta on 5-8 euroa.
Esimerkiksi 8 euron minimiveloituksella 100 euron ostosta aiheutuvat kulut olisivat 8 prosenttia. Osakkeiden ostaminen pienissä erissä tulee siis suhteellisesti kalliiksi.
Poikkeus: Nordean osakesäästötilillä kauppaa on mahdollista käydä prosentin hintakatolla alle 800 euron ostoissa.
Mikäli 100 000 euron yläraja tulee talletusten osalta vastaan, voit siirtää lisää rahaa vain, jos ensiksi myyt jotain pois. Tilin arvo voi kuitenkin toki nousta 100 000 euroa isommaksi, jos osakkeiden arvo nousee tai saat osinkoja.
Esimerkki: Avaat osakesäästötilin ja talletat sille 75 000 euroa. Muutaman vuoden kuluttua sijoitustesi arvo on noussut 125 000 euroon. Voit silti tallettaa tilille vielä 25 000 euroa ennen kuin 100 000 euron talletusraja tulee vastaan.
Esimerkki 2: Siirrät osakesäästötilille 10 000 euroa, ja tilin arvo nousee 16 000 euroon. Näin ollen 62,50 prosenttia tilistä on pääomaa ja 37,50 prosenttia arvonnousua.
Otat tililtä ulos 8000 euroa. Tästä osuudesta 5000 euroa (62,50 %) on alkupääomaa ja 3000 euroa (37,50 %) arvonnousua. Suhdeluvut ovat samoja tilin sisälle jäävässä osuudessa.
Voit edelleen sijoittaa osakesäästötilille uutta pääomaa 95 000 euroa ilman että tilin yläraja tulee vastaan.
Tilille ei ole pakko tallettaa rahaa heti, eli voit avata tilin ja aloittaa ostot myöhemmin itsellesi sopivalla aikataululla.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Voiko lapselle avata oman osakesäästötilin?
Voit avata alaikäiselle lapsellesi osakesäästötilin ottamalla yhteyttä Nordean tai Danske Bankin asiakaspalveluun tai täyttämällä asiakashakemuksen Nordnetin verkkosivuilla. Nykyään myös OP tarjoaa mahdollisuutta avata osakesäästötili lapselle. Tilin avaamiseen tarvitaan lähtökohtaisesti myös mahdollisen toisen huoltajan suostumus.
Osakesäästötili voi olla hyvä valinta lapselle säästämiseen, koska tilin edut näkyvät nimenomaan pitkällä aikavälillä.
Perinteisellä arvo-osuustilillä osingoista ja myyntivoitoista maksetaan veroa vuosittain. Osakesäästötilillä verot tulevat maksuun vasta, kun myyntivoittoja tai osinkoja nostetaan tililtä pois.
Tällöin voittoja ja osinkoja voidaan esimerkiksi 18 vuoden ajan sijoittaa täysimääräisesti uudelleen, mikä vauhdittaa korkoa korolle -ilmiötä ja kasvattaa sijoitettua pääomaa.
Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin tilastot kertovat, että vuodenvaihteeseen 2024 mennessä osakesäästötilejä oli avattu alaikäisille suomalaisille noin 27 000 kappaletta.
Aivan mitä tahansa osakkeita et voi lapsellesi ostaa, koska tili on hänen nimissään ja lain mukaan et saa käyttää lapsesi varoja miten haluat. Omaisuudesta on huolehdittava niin, että sen säilymisestä on riittävä varmuus ja että sille saadaan kohtuullinen tuotto.
Kotimaisten ja Euroopan talousalueen pörsseissä myytävien osakkeiden ostamiseen et tarvitse lupaa, mutta esimerkiksi yhdysvaltalaisten osakkeiden kanssa asia on toisin.
Lupa-asioita hallinnoi Digi- ja väestötietovirasto (DVV), joka syntyi vuoden 2020 alussa Maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen yhdistyttyä.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Kuinka paljon osakesäästötilejä Suomessa on avattu?
Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin tilaston mukaan Suomessa oli vuodenvaihteessa 2024 noin 346 000 aktiivista osakesäästötiliä.
Euroclearin tilastojen mukaan kaikista osakesäästötileistä noin 69 prosenttia kuului miehille ja 31 prosenttia naisille. Eniten suosiota tili on kerännyt 18–39-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa. Osakesäästötilejä alaikäisille oli avattu hieman alle 27 000.
Suomalaisiin pörssiosakkeisiin kohdistuvien sijoitusten markkina-arvo osakesäästötileillä oli yhteensä yli 1,8 miljardia euroa vuodenvaihteessa 2024. Suosituimpia osakkeita ovat vakaat kotimaiset osingonmaksajat, kuten esimerkiksi Sampo, Fortum ja Nordea.
Tilien lukumäärällä mitattuna suosituin palveluntarjoaja on Nordnet. Elokuussa 2022 Nordnet kertoi ylittäneensä 200 000 avatun osakesäästötilin rajapyykin. Vuodenvaihteessa 2024 Nordnet kertoo verkkosivuillaan luvuksi 220 000.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Onko avatun osakesäästötilin siirto toiseen pankkiin mahdollista?
Voit halutessasi siirtää nykyisen tai tulevan osakesäästötilisi osakkeineen ja rahavaroineen toiselle palveluntarjoajalle. Osakkeita ei siis tarvitse myydä, eikä siirron yhteydessä makseta veroa mahdollisista voitoista.
Osakesäästötilin siirron hinta on pankista riippuen noin 40-100 euroa, mutta ulkomaisten osakkeiden siirtämisestä saatat joutua maksamaan lisäkuluja.
Sinulla ei saa olla kerralla auki kuin yksi osakesäästötili. Useammasta kuin yhdestä tilistä joudut maksamaan Verohallinnolle veronkorotusmaksua, jonka määrä on 10 euroa per päivä jokaiselta tililtä.
Veronkorotusta ei kuitenkaan määrätä, jos kyse on ollut selvästä erehdyksestä ja varoja on verovuoden aikana ollut enintään yhdellä tilillä.
Korotusta ei määrätä tai sitä alennetaan myös silloin, jos veronkorotus olisi kohtuuttoman suuri tilillä olleiden varojen määrään nähden.
Mikäli haluat vaihtaa pankkia, sinun tulee irtisanoa osakesäästötilisopimus vanhan pankkisi kanssa ja solmia uusi sopimus uuden pankin kanssa. Varat siirretään uudelle osakesäästötilille, kun aikaisempi sopimus päättyy.
Varmista käytännön toimet tulevalta osakesäästötilipankiltasi, kun olet aikeissa tehdä siirron.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Miten perintöverotus ja osakesäästötili tulevat toimeen keskenään?
Jos osakesäästötilin omistaja siirtyy ajasta ikuisuuteen, osakesäästötilisopimus lakkaa ja osakkeet arvostetaan perintöverotuksessa kuolinhetken käyvän arvon mukaan samaan tapaan kuin muutkin pörssiosakkeet.
Kuolinpesälle tai perillisille ei synny tuloveroseuraamuksia tai vähennyskelpoista tappiota, vaan tilin osakkeista ja rahavaroista maksetaan perintöveroa. Vero on yhtä suuri verrattuna siihen, että osakkeet olisi omistettu osakesäästötilin ulkopuolella.
Mikäli tili on isosti voitolla, säästöpotentiaali tuloveroissa on huomattava, kun varat pidetään tilillä kuolemaan asti.
Osakesäästötilin perintöverotuskäytäntöä on ajoittain kritisoitu julkisessa keskustelussa – katso esimerkkinä Salkunrakentaja.fi:n artikkeli linkin takaa.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Miten osakesäästötili lopetetaan tarvittaessa?
Osakesäästötilin sulkeminen onnistuu verkkopankissa tai ottamalla yhteyttä pankin asiakaspalveluun. Nordnetilla voit lopettaa osakesäästötilin verkkolomakkeen avulla.
OP:lla ja Nordnetilla osakesäästötilin lopettaminen maksaa 50 euroa. Muilla palveluntarjoajilla tilin sulkeminen on maksutonta.
Osakesäästötilin siirtäminen pankista toiseen sen sijaan maksaa aina. Tavanomainen veloitus on noin 50-100 euroa. Ulkomaisten osakkeiden siirrosta aiheutuu lisäkuluja.
Kun lopetat osakesäästötilin, mahdolliset voitot realisoituvat kyseisen vuoden verotuksessa. Myös mahdolliset myyntitappiot voi tilin lopettamisen jälkeen vähentää verotuksessa.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Voiko yritykselle avata osakesäästötilin?
Osakesäästötiliä ei voi avata yritykselle. Osakesäästötili on vain yksityishenkilöille tarkoitettu palvelu.
Siirry takaisin sisällysluetteloon >>
Miten osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen ja opiskelijan asumistukeen?
Osakesäästötilillä on vaikutusta opintotukeesi vain siinä tapauksessa, että tilisi on voitolla ja nostat sieltä rahaa ulos. Näin ollen voit opiskeluaikana halutessasi varmistaa, että mahdolliset myyntivoitot tai kertyneet osingot pysyvät tilin sisällä eivätkä vaikuta opintotukeesi.
Jos tilisi kuitenkin on tappiolla, voit nostaa sieltä rahaa ulos ilman että se vaikuttaa opintotukikuukausiisi.
Huomioi, että Verohallinnon ohjeen (6.1) mukaisesti pienten luovutusvoittojen 1000 euron verovapaussäännöstä ei sovelleta osakesäästötilin tuoton verotuksessa. Normaalisti myyntivoitot ovat verovapaita, jos luovutetun omaisuuden yhteismäärä pysyy vuodessa alle 1000 eurossa.
Yleistä asumistukea voit opiskelijana saada samoin ehdoin kuin muutkin tuen saajat. Kelan mukaan osakesäästötilille maksetut osingot sekä toistuvat luovutusvoitot huomioidaan asumistuessa tulona, vaikka niitä ei nostettaisi pois tililtä.
Tarkista aina ajantasaiset ehdot pankkien ja finanssiyhtiöiden verkkosivuilta
Tämän artikkelin sisältämät palveluntarjoajia ja pankkeja koskevat tiedot on kerätty tammikuun alussa 2024. Osakesäästötilien vertailussa esiintyvät ehdot ja hinnat ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen. Tarkista ajantasaiset tiedot aina tilintarjoajien omilta verkkosivuilta ennen osakesäästötilin avaamista. Mitään artikkelin sisältämää materiaalia ei tule tulkita sijoitussuosituksena, ja mihin tahansa sijoittamiseen liittyy aina riski pääoman menettämisestä.