Tästä syystä pörssisähkösopimuksen perusmaksu ja marginaali kannattaa vertailla
Pörssisähkön varsinainen hinta eli kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvä spot-hinta on sama kaikilla pörssisähköä myyvillä yhtiöillä Suomessa. Spot-hinnan päälle sähkönmyyjä lisää kuitenkin myös oman marginaalinsa eli välityspalkkion. Lisäksi veloitetaan perusmaksu eli kiinteä kuukausimaksu, jonka määrä ei riipu sähkönkulutuksesta.
Marginaali ja perusmaksu määrittyvät yhtiökohtaisesti, mistä johtuen pörssisähkösopimusten lopullinen hinta ei ole sama kaikilla yhtiöillä.
Tämän artikkelin luettuasi tiedät, millaisia hintaeroja marginaalien ja perusmaksujen eroista voi euroissa syntyä ja miten voit vertailla nopeasti pörssisähkösopimusten marginaaleja ja perusmaksuja.
Pörssisähkön perusmaksun ja marginaalin vaikutus käytännössä
Käytetään esimerkkeinä kahta kuvitteellista kotitaloutta, joiden sähkönkulutus eroaa selvästi toisistaan:
- Möttönen: Yhden henkilön kotitalous ja pieni kerrostaloyksiö, jossa vuosittainen sähkönkulutus on 1500 kWh.
- Makkoset: Nelihenkinen perhe 100 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa vuosittainen sähkönkulutus on 20 000 kWh.
Otetaan vertailuun kaksi pörssisähkösopimusta, joista edullisemman marginaali on 0,40 senttiä per kilowattitunti ja perusmaksu 2,40 euroa kuukaudessa. Kalliimman sopimuksen marginaali on 0,60 senttiä per kilowattitunti ja perusmaksu 5,60 euroa kuukaudessa.
Jos et tiedä omaa sähkönkulutustasi, voit tarkistaa sen esimerkiksi Fingridin DataHub-palvelusta.
Kotitalous Möttönen:
Halvempi pörssisähkösopimus: Perusmaksut 28,80 euroa vuodessa ja marginaali 6 euroa vuodessa. Kulut spot-hinnan päälle yhteensä 34,80 euroa.
Kalliimpi pörssisähkösopimus: Perusmaksut 67,20 euroa vuodessa ja marginaali 9 euroa vuodessa. Kulut spot-hinnan päälle yhteensä 76,20 euroa.Hintaero halvemman sopimuksen hyväksi on 41,40 euroa vuodessa. Esimerkki osoittaa, että pienellä sähkönkulutuksella erot syntyvät perusmaksussa.
Kotitalous Makkoset:
Halvempi pörssisähkösopimus: Perusmaksut 28,80 euroa vuodessa ja marginaali 80 euroa vuodessa. Kulut spot-hinnan päälle yhteensä 108,80 euroa.
Kalliimpi pörssisähkösopimus: Perusmaksut 67,20 euroa vuodessa ja marginaali 120 euroa vuodessa. Kulut spot-hinnan päälle yhteensä 187,20 euroa.Hintaero edullisemman pörssisähkösopimuksen hyväksi on 78,40 euroa vuodessa. Säästöstä 40 euroa tulee marginaalista ja 38,40 euroa perusmaksusta.
Milloin säästö voi olla mainittua suurempi?
Esimerkki osoitti, että yleensä lopulliset hintaerot pörssisähkösopimusten välillä eivät ole kovin isoja. Tilanne voi kuitenkin olla toinen, jos vuosittainen sähkönkulutus on hyvin suurta tai jos nykyisen pörssisähkösopimuksen perusmaksu on suuri ja kuluttaja onnistuu sopimusta vaihtaessaan hyödyntämään kampanjatarjouksen.
Tarjous voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pörssisähkösopimuksen saa ilman perusmaksua sopimuskauden alussa. 0 euron perusmaksu voi olla voimassa esimerkiksi ensimmäiset kuusi kuukautta.
Katso vertailu ja löydä pörssisähkön pienin marginaali tai perusmaksu
Halvinporssisahko.fi-sivusto vertailee kuukausittain noin 30 sähköyhtiön pörssisähkösopimusten perusmaksuja ja marginaaleja sekä mahdollisia kampanjatarjouksia.
Vaikka säästö on yleensä pieni, se kannattaa hakea talteen, jos olet vaihtamassa pörssisähköön tai haluat kilpailuttaa nykyisen pörssisähkösopimuksesi perusmaksun ja marginaalin.
Voiko pörssisähkösopimuksen vaihtaa?
Pörssisähkösopimukset ovat lähes aina toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Se tarkoittaa, että irtisanomisaika on lähtökohtaisesti 14 päivää.
Näin ollen voit nopeasti vaihtaa pörssisähköä tarjoavaa yhtiötä, jos nykyisen sopimuksesi perusmaksu on muihin sähköyhtiöihin verrattuna suuri. Myös marginaaleja kannattaa vertailla, jos sähköä kuluu paljon.
Pörssisähkön hinnan muodostuminen lyhyesti
Pörssisähkön hinta muodostuu:
- Spot-hinnasta, joka määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan perusteella. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteet, energiantuotannon kapasiteetti, polttoaineiden hinnat sekä sähkönkulutuksen ajankohta.
- Marginaalista, joka on sähkönmyyjän perimä välityspalkkio. Se lisätään spot-hintaan jokaiselta käytetyltä kilowattitunnilta, ja palkkio vaihtelee yhtiöittäin.
- Perusmaksusta, joka on kiinteä kuukausimaksu sähkösopimuksen ylläpidosta. Se veloitetaan riippumatta sähkönkulutuksen määrästä, ja summa vaihtelee sähköyhtiökohtaisesti.
Erot pörssisähkösopimusten kuluissa syntyvät siis käytännössä marginaalien ja perusmaksujen välille. Nämä kuluerät vaikuttavat siihen, onko pörssisähkön hinta sama kahden eri yhtiön välillä.
Varsinaisen sähkön hinnan lisäksi joudut maksamaan sähkönsiirtomaksun sähköverkkoyhtiölle. Sähkönsiirtoa et voi kilpailuttaa, sillä verkkoyhtiö määräytyy käyttöpaikan sijainnin eli asuinpaikkasi mukaan.