Omaan asuntoon vai vuokralle? Huomioi ainakin nämä asiat
Miksi omistusasuminen on yleensä kaikkein taloudellisin asumismuoto? Entä millaisissa tilanteissa vuokra-asunto voi olla paras vaihtoehto?
Näihin ja moniin muihin aiheeseen liittyviin kysymyksiin löydät vastaukset tältä sivulta.
Mitä etsit?
- Missä vaiheessa ensimmäinen oma asunto yleensä ostetaan?
- Mitkä ovat omistusasunnon hyvät ja huonot puolet?
- Mitä hyötyjä ja haittoja vuokra-asumiseen voi liittyä?
- Millaisia maksuja vuokra- ja omistusasuminen sisältää?
- Vertailu: millaiset kuukausikulut omistus- tai vuokra-asumisesta voi muodostua?
- Mitä asuntolainan saamiseen vaaditaan?
- Millaisia asioita asuntolainan hakijan on hyvä tietää ennalta?
- Millaisia asumismuotoja ovat osaomistusasunto ja asumisoikeusasunto?
- Kuinka suuri osuus suomalaisista asuu vuokralla tai omistusasunnossa?
- Voiko omistusasuntoon saada asumistukea tai toimeentulotukea?
Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottojen välittäjä.
Milloin omistusasunnon ostaminen tulee yleensä ajankohtaiseksi?
Jos olet tyypillinen keskivertosuomalainen, ostat Tilastokeskuksen mukaan ensiasuntosi keskimäärin muutama kuukausi ennen 30-vuotissyntymäpäiviäsi.
Ensiasunnon ostajien ikä on viimeisen 15 vuoden aikana noussut, sillä esimerkiksi vuonna 2006 vastaava lukema oli 27,7 vuotta.
Yleensä ensimmäisen oman asunnon ostaminen ajoittuu 30 ikävuoden tienoille seuraavien luonnollisten syiden takia:
- Työtilanteen ja kuukausitulojen vakiintuminen. Suomalaiset aloittavat korkeakouluopintonsa keskimäärin hieman vanhempina kuin opiskelijat monissa muissa Euroopan maissa. Tästä syystä myös valmistuminen ja vakituisten töiden aloittaminen tulevat monille vastaan noin 25-30 ikävuoden tienoilla. Suoraan ammattiin valmistuneet voivat toki päästä hyvään tulotasoon kiinni jo selvästi nuoremmallakin iällä. Asuntolainan saaminen vaatii lähtökohtaisesti säännöllisiä kuukausituloja.
- Yleensä myös elämäntilanne on 30-vuotiaana sellainen, että se puoltaa oman asunnon ostamista. Omistusasunnon hankkiminen ei välttämättä ole järkevää, jos sinulla ei ole hajuakaan, missäpäin maailmaa asut vuoden päästä ja kenen kanssa.
Viimeisten vuosien aikana myös yleinen markkinatilanne on tehnyt omistusasumisesta aiempaa suositumpaa, sillä vuoden 2022 kevääseen asti asuntolainojen korot olivat historiallisen alhaalla. Vuonna 2024 näin ei kuitenkaan enää ole.
Miksi omistusasunto? Katso alta hyvät ja huonot puolet
Omistusasumisen hyödyt ovat seuraavanlaisia:
- Asuntolainaa lyhentämällä kasvatat omaa varallisuuttasi. Vuokraa maksaessasi raha menee vuokranantajan taskuun.
- Varsinkin isoissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa asunnon arvo voi nousta, mikä edelleen kasvattaa omaisuuttasi. Jos myyt asuntosi ja sinä tai perheesi olette ehtineet asua siinä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroja.
- Voit tehdä omalle asunnollesi pitkälti mitä lystää. Tosikko vuokranantajasi ei välttämättä katsoisi hyvällä, jos sisustaisit makuuhuoneen Aku Ankka -tapeteilla. Toki joudut myös omistusasunnossa kysymään taloyhtiöltä hyväksynnän isompiin remontteihin. Omakotitalossakaan et voi sutia ulkoseiniin ihan mitä tahansa neonvärejä omin lupinesi.
- Valtio kannustaa omistusasumiseen ASP-säästämiseen liittyvillä eduilla. Voit lukea niistä lisää edeltävän linkin takaa.
- Asuntolainojen korot olivat pitkään ennätysmäisen matalalla tasolla vuosina 2016-2022. Tämä tarkoitti, että maksoit asuntolainastasi kuukausittain hyvin vähän korkoa lyhennyksen päälle. Vuonna 2024 nollakorkojen aika on kuitenkin ohi, joten ”ilmaisesta lainarahasta” ei voi enää puhua.
Omistusasumisen potentiaaliset riskit ja huonot puolet:
- Omistusasunnosta et pääse välttämättä eroon kovinkaan nopeasti. Myyntiajat kuitenkin vaihtelevat erittäin paljon kohteesta ja kaupungista riippuen. Vuokralla asuminen on yleisesti ottaen joustavampaa, sillä irtisanomisaikasi on yksi kuukausi.
- Vuokralla asuminen voi olla mahdollista sellaisessa sijainnissa, josta sinulla ei välttämättä olisi varaa ostaa omaa asuntoa. Esimerkkinä isojen kaupunkien keskustat.
- Asunnon arvo voi laskea. Tämä on todennäköisempää muuttotappiopaikkakunnilla ja maaseudulla kuin Helsingin ytimessä.
- Remonteista ja korjaustarpeista voi aiheutua yllättäviä lisäkuluja myös kerrostalo- ja rivitaloasujille. Taloyhtiön kunnossapitoselvitykseen kannattaa asuntoa ostettaessa tutustua huolella: kurkkiiko iso julkisivu- tai putkiremontti jo nurkan takana?
- Asumiseen uppoava kuukausittainen rahasumma on pääsääntöisesti isompi vuokra-asumiseen verrattuna. Kuukausittaisen lainanlyhennyksen (jolla toki kartutat omaisuuttasi) ja koron lisäksi maksat asunto-osakeyhtiölle eli taloyhtiölle hoitovastiketta. Sillä katetaan esimerkiksi taloyhtiön huolto-, siivous-, lämmitys- ja jätehuoltokuluja. Omistus- ja vuokra-asumisen kulujen vertailun kaupungeittain löydät hieman alempaa tältä sivulta.
- Omakotitalojen kohdalla huomioitavia kulueriä on enemmän ja niissä voi olla isoja vaihteluja kohteesta riippuen. Voit lukea omakotitaloasumisen kustannuksista lisää esimerkiksi Passiivikivitalot.fi-sivuston artikkelista.
Mitä hyötyjä ja haittoja vuokra-asumiseen voi liittyä?
Vuokra-asumisen hyvät puolet:
- Vuokra-asunnon hankkiminen on omistusasuntoon verrattuna suoraviivaisempaa. Tarvittaessa voit myös vaihtaa asuntoa nopeasti, jos et elämäntilanteesi takia halua sitoutua pitkäksi aikaa yhteen kaupunkiin. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi.
- Asuminen on huolettomampaa. Sinun ei tarvitse stressata asuintalosi rapistuvista maalipinnoista ja lähestyvistä remonteista taloyhtiölainoineen. Jos asunnon varustukseen kuuluvat kodinkoneet hajoilevat, niin vuokranantajasi hankkii korjaajan tai ostaa uuden. Tällöin on toki etua, jos vuokranantajasi on nopea reagoimaan ongelmiin.
- Voit asua sellaisella asuinalueella, josta sinulla ei välttämättä vielä olisi varaa ostaa asuntoa.
Vuokra-asumisen huonot puolet:
- Et kartuta omaa vaan vuokranantajasi omaisuutta. Toisaalta asumiseen uppoava kuukausittainen rahamäärä on yleensä pienempi omistusasumiseen verrattuna. Ylimääräisen rahan voit mielesi mukaan säästää, sijoittaa tai käyttää haluamallasi tavalla.
- Et voi tehdä asunnossa mitä tahansa muutoksia mielesi mukaan.
- Vuokra-asuminen on siinä mielessä arvaamatonta, että vuokranantajasi voi irtisanoa sopimuksen. Tällöin irtisanomisaika on kuuden kuukauden pituinen, jos vuokrasuhde on ehtinyt kestää yli vuoden. Muissa tapauksissa vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta. Irtisanomisperusteen on oltava hyvän tavan mukainen, eli aivan mikä tahansa syy ei kelpaa.
- Jos sinulla on tiukempi kuukausi, niin vuokra on siitä huolimatta aina maksettava. Asuntolainaan voit tarvittaessa hakea lyhennysvapaata, jolloin maksat kyseiseltä ajalta vain korot. Toisaalta et todennäköisesti saa pankista asuntolainaa, jos sinulla ei ole edes jonkin vertaa säästöjä tai työtilanteesi on epävakaa.
- Jos todella huono tuuri käy, niin (yksityinen) vuokranantajasi voi olla oikukas tyyppi, joka loppusiivouksen koittaessa alkaa riidellä kanssasi olohuoneen laminaattilattiasta löytyvästä sentin pituisesta naarmusta. Toki myös omistusasuntojen kohdalla esimerkiksi taloyhtiön hallituksesta voi löytyä kaikenlaisia erikoisveijareita.
Millaisia maksuja vuokra- ja omistusasumiseen sisältyy?
Vuokralla asuessasi maksat pääsääntöisesti seuraavia kulueriä:
- kuukausittain maksettava vuokra
- vesimaksu henkilömäärän tai kulutuksen mukaan (voi sisältyä myös vuokraan)
- sähkömaksu (vuokralainen solmii itse sähkösopimuksen)
- internet-yhteys (voi sisältyä myös vuokraan)
- kotivakuutus (lähes aina vuokranantaja vaatii laajan kotivakuutuksen)
- myös autopaikan tai saunavuoron varaaminen voivat nostaa kuukausittaisia kuluja.
Ennen vuokra-asuntoon muuttamista joudut maksamaan myös vuokravakuuden, joka vastaa useimmiten suuruudeltaan 1-2 kuukauden vuokraa. Kyseisen maksun saat kuitenkin takaisin vuokrasuhteen päättyessä, jos olet pitänyt asunnon kunnossa ja maksanut vuokrat ajallaan.
Jos ostat asunto-osakkeen eli esimerkiksi kerrostalo-, rivitalo- tai paritalohuoneiston, maksat kuukausittain:
- hoitovastiketta (yleensä noin 4-6€ per m²), jolla katetaan taloyhtiön hoito- ja ylläpitokuluja
- asuntolainan lyhennystä (joka toki sataa omaan laariisi) ja korkoa
- vesimaksua, joka voi sisältyä hoitovastikkeeseen tai se voidaan periä erikseen
- sähkömaksua
- kotivakuutusta
- internet-yhteysmaksua (taloyhtiöllä voi myös olla taloyhtiönetti, joka maksetaan osana vastiketta)
- autopaikan ja saunavuoron varaamisesta voi aiheutua kuluja samalla tavalla kuin vuokralla asuessasi.
Myös taloyhtiössä tehtävien remonttien kulut ovat osakkaiden vastuulla. Jos remonttia varten otetaan lainaa, asuntojen omistajat maksavat yleensä velkaa pois kuukausittain rahoitusvastikkeilla. Hoitovastike ja mahdollinen rahoitusvastike muodostavat yhdessä yhtiövastikkeen.
Rahoitusvastike tarkoittaa yhtiölainan maksuerää ja sitä maksamalla pienennät asuntoon kohdistuvaa lainaosuuttasi eli kasvatat varallisuuttasi samaan tapaan kuin asuntolainan lyhennyksillä. Rahoitusvastikkeesta voidaan käyttää myös termiä pääomavastike.
Asunto-osakekauppaan kuuluu myös 1,50 prosentin suuruinen varainsiirtovero, joka lasketaan velattomasta myyntihinnasta. Aiemmin ensiasunnon ostajien ei tarvinnut maksaa varainsiirtoveroa. Etu kuitenkin poistui vuodenvaihteessa 2024.
- Huomioi, että omakotitaloissa asumiskustannukset voivat erota merkittävästi asunto-osakeyhtiömuotoisesta asumisesta. Omakotitalojen asumiskustannuksia on käsitelty seikkaperäisemmin esimerkiksi Huoneistokeskuksen verkkosivuilla.
Vertailu: millaisen kuukausibudjetin vuokra- tai omistusasuminen voi vaatia eri kaupungeissa?
Asumisen kustannuksissa on suuria eroja eri paikkakuntien välillä.
Erityisesti pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella vuokra-asumisen kuukausimenot voivat olla reilusti pienemmät asuntolainan lyhennyserään ja yhtiövastikkeen maksuun verrattuna.
Erot kaupunkien ja niiden keskustojen ja laita-alueiden välillä ovat kuitenkin suuria.
Kiinteistömaailman vuosittain tekemisen selvitysten mukaan tyypillisin ensiasunto on nykyään kaksio tai kolmio.
Alla on vertailtu suuntaa-antavasti 60 neliön suuruisen kaksion asumiskustannuksia vuokra- ja omistusasujan välillä.
Viitteellinen vertailu omistus- ja vuokra-asumisen menoista: kohteena vanha 60m² kerrostalokaksio
Taulukossa mainitut asuntojen hinnat ja vuokratasot ovat viitteellisiä.
Luvut perustuvat Tilastokeskuksen, Kiinteistömaailman sekä Oikotien ja Etuoven hintatietoihin ja keskiarvoihin vanhojen osakehuoneistojen hinnoista ja vapaarahoitteisten kohteiden vuokratasoista.
Uudiskohteita ei ole huomioitu.
- Lainoissa oletuksena on, että lainan määrä on 85 prosenttia asunnon hinnasta, korko 3,50 prosenttia ja laina-aika 20 vuotta. Lyhennystapa on annuiteetti.
- Yhtiövastike on kerrostaloyhtiöiden keskimääräistä arvoa vastaava 5 euroa neliömetriltä eli 300 euroa. Kun asuntolaina on maksettu kokonaan pois, maksat kuukausittain vain vastiketta.
Asuntolainalaskuriin voit suoraan asettaa omaa tilannettasi koskevat luvut, kuten lainan määrän, koron sekä laina-ajan.
Kohde | Asunnon hinta | Lainanlyhennys (sisältää koron) + vastike |
Vuokra |
Helsinki (Punavuori) |
490 000€ | 2716€ | 1500€ |
Helsinki (Jakomäki) |
125 000€ | 916€ | 930€ |
Tampere (keskusta) |
240 000€ | 1483€ | 920€ |
Tampere (Tesoma) |
110 000€ | 842€ | 700€ |
Turku (keskusta) |
220 000€ | 1385€ | 860€ |
Turku (Runosmäki) |
95 000€ | 768€ | 600€ |
Vaasa (keskusta) |
140 000€ | 990€ | 750€ |
Vaasa (Ristinummi) |
60 000€ | 596€ | 530€ |
Jyväskylä (keskusta) |
160 000€ | 1089€ | 830€ |
Jyväskylä (Pupuhuhta) |
50 000€ | 546€ | 550€ |
Kuopio (keskusta) |
160 000€ | 1089€ | 850€ |
Kuopio (Petonen) |
80 000€ | 694€ | 700€ |
Joensuu (keskusta) |
130 000€ | 941€ | 800€ |
Joensuu (Rantakylä) |
85 000€ | 719€ | 600€ |
Oulu (keskusta) |
175 000€ | 1163€ | 800€ |
Oulu (Kaukovainio) |
60 000€ | 596€ | 570€ |
Rovaniemi (keskusta) |
130 000€ | 941€ | 780€ |
Rovaniemi (Korkalovaara) |
50 000€ | 546€ | 520€ |
Taulukossa mainitut luvut on kerätty vuonna 2023.
Huomioi nämä:
- Lainaosuuden pienentäminen tai suurentaminen (esimerkeissä 85 prosenttia asunnon hinnasta) sekä laina-ajan lyhentäminen tai pidentäminen vaikuttavat merkittävästi asuntolainan kuukausierään, mistä johtuen taulukko on vain suuntaa-antava esimerkki. Pieni asuntolaina on usein mahdollista maksaa pois paljon nopeammin kuin 20 vuodessa. Isossa asuntolainassa taas 25 vuoden takaisinmaksuaika on hyvin tavanomainen. Ensiasunnon ostajilla lainakatto on 95 prosenttia asunnon hinnasta.
- Vaikka omistusasunnossa kuukausikulut olisivat suuremmat, lainaa lyhentämällä kartutat omaisuuttasi. Vuokralla asuessasi hyötyjä on vuokranantaja. Toisaalta voit käyttää asumisbudjetista ylijääneen rahan mielesi mukaan, jos vuokra-asunnossa kuukausimenot ovat omistusasumista pienemmät.
- Yllä olevassa taulukossa on verrattu asumiseen uppoavaa rahasummaa kuukaudessa. Jos haluat vertailla eri vaihtoehtojen edullisuutta, parempi tapa on verrata kuukausivuokraa asunnon hoitovastikkeeseen + korkoon. Asuntolainan lyhennys ilman koron osuutta kartuttaa omaisuuttasi, mutta samaan tapaan voit säästää ”ylijäävän summan” haluamallasi tavalla, jos asunnon vuokra on pienempi hoitovastikkeeseen + korkoon verrattuna. Tämäkään laskelma ei kuitenkaan huomioi sitä, mihin suuntaan asunnon arvo tulee kehittymään tulevien vuosien aikana. Omistusasunnon arvo voi kohteesta ja paikkakunnasta riippuen nousta tai laskea, mikä omalta osaltaan vaikuttaa suuresti asumisen taloudellisuuteen pitkällä aikavälillä. Korkojen noustua kysymys omistus- ja vuokra-asumisen edullisuudesta on aina tilannekohtainen.
- Asuntolainojen yleisin viitekorko on euribor 12 kk, joka voi pitkällä laina-ajalla heilahdella useaan otteeseen. Tämä vaikuttaa asuntolainan kustannuksiin. Monet asuntolainat myös kilpailutetaan ja neuvotellaan uusiksi vuosikymmenten aikana.
Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottojen välittäjä.
Mitä asuntolainan saamiseen vaaditaan?
Asuntolainaa saadaksesi tarvitset ensinnäkin riittävästi omaa rahoitusta tai vakuuksia, jotka turvaavat lainan takaisinmaksua pankille.
Yleensä asunnon vakuusarvo on noin 70 prosenttia sen markkinahinnasta. Tarkka prosenttilukema riippuu kohteesta, paikkakunnasta sekä pankista.
Jos otat 100 000 euron asuntolainan, ostamasi asunto kattaa näin ollen noin 70 000 euron vakuusosuuden. Jäljelle jäävälle 30 000 euron osuudelle tarvitset omia säästöjä tai lisävakuuksia.
- Lisätietoa artikkelissa: Mitä voi käyttää lisävakuutena, jos asunnon vakuusarvo ja omarahoitusosuus eivät riitä?
Toiseksi sinulla tulee olla riittävästi maksukykyä, jotta pystyt lyhentämään asuntolainaa pois suunnitelman mukaisesti. Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa, että sinulla tulee olla riittävän suuret tulot suhteutettuna menoihisi.
Pienetkin säännölliset tulot voivat aivan hyvin riittää asuntolainan saamiseen, jos myös menot pysyvät kurissa.
Maksukykysi vaikuttaa myös siihen, kuinka ison tai pienen asuntolainan pankki voi sinulle myöntää.
- Lisätietoa artikkelissa: Mitkä asiat vaikuttavat asuntolainan saamiseen ja lainan määrään?
Millaisia asioita asuntolainan hakijan on hyvä tietää ennalta?
Yleensä omistusasunto rahoitetaan asuntolainalla, jonka hakeminen edellyttää monien erilaisten seikkojen selvittämistä.
Jos olet ensiasunnon ostaja, asuntolainoihin liittyvät asiat eivät välttämättä ole sinulle entuudestaan tuttuja. Runsaasti selkokielistä lisätietoa ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin löydät alla olevista artikkeleista.
Linkit avautuvat selaimesi uuteen välilehteen.
Nämä asiat on hyvä tietää ennen asuntolainan hakemista:
- Mitä tarkoittaa lainalupaus ja mihin se sitoo?
- Millä eri tavoilla asuntolainaa voi lyhentää?
- Mitä tarkoittaa asuntolainan viitekorko selkokielellä?
- Mikä on asuntolainan marginaali ja mitkä asiat vaikuttavat sen suuruuteen?
- Kuinka iso järjestelypalkkio asuntolainaan voi sisältyä?
- Mihin asioihin asuntolainan kilpailutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota?
- Millaisia maksueriä asuntolainasta muodostuu eripituisilla laina-ajoilla?
- Mikä on ASP-laina ja miten se eroaa tavallisesta asuntolainasta?
- Voiko opiskelija saada asuntolainaa?
Mitä tarkoittavat osaomistusasunto ja asumisoikeusasunto?
Vuokra- ja omistusasumisen niin sanottuja välimuotoja ovat osaomistusasunto ja asumisoikeusasunto.
Osaomistusasunto tarkoittaa asuntoa, josta ostat ensin vain pienen osuuden ja asut ensimmäiset vuodet vuokralla. Vuokra-aika kestää tyypillisesti noin 5-12 vuotta, ja sen päättyessä voit halutessasi ostaa asunnon kokonaan omaksesi.
Alussa ostettava osuus on yleensä noin 10-20 prosenttia asunnosta. Osaomistusasuntoon pääset näin ollen kiinni pienemmällä pääomalla perinteiseen omistusasuntoon verrattuna.
Osaomistusasunnot voivat olla joko vapaarahoitteisia tai valtion korkotukemia. Mikäli kyse ei ole niin sanotusta korkotukitalosta, asumisen ehdot perustuvat sinun ja rakennuttajayhtiön väliseen keskinäiseen sopimukseen, johon on syytä tutustua huolella.
- Lue lisää osaomistusasunnoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilta.
Entä mikä on asumisoikeusasunto?
Asumisoikeusasunto tarkoittaa asuntoa, johon ostat asumisoikeuden yleensä noin 10-15 prosentin osuudella asunnon hinnasta.
Kyseisen asumisoikeusmaksun maksamalla lunastat oikeuden asua asunnossa niin pitkään kuin haluat. Asumisajalta maksat käyttövastiketta, jonka määrän tulisi olla alueen yleistä vuokratasoa matalampi.
Toisin kuin osaomistusasuntojen kohdalla, et voi ostaa asumisoikeusasuntoa omaksesi. Pois muuttaessasi asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Asumisoikeusasuntoja on Suomessa noin 50 000, joista suurin osa sijaitsee pääkaupunkiseudulla sekä muissa isoissa kaupungeissa.
Asumisoikeusasunnon hyödyt ja potentiaaliset haitat
+ Et tarvitse suurta asuntolainaa.
+ Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä tai talon hallintoon ja kunnossapitoon liittyvistä kysymyksistä.
+ Kuukausittainen käyttövastike on pääsääntöisesti jonkin verran matalampi vastaavanlaisen vuokra-asunnon vuokraan verrattuna. Toisaalta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käyttövastikkeiden nopea nostaminen on saanut ajoittain kovaakin kritiikkiä aso-asujilta.
+ Asumisoikeusasunnosta sinua ei voida irtisanoa samaan tapaan kuin vuokra-asunnosta.
+ Pienten muutostöiden ja remonttien tekeminen asunnossa on joustavampaa vuokra-asuntoihin verrattuna.
+ Voit tarvittaessa vuokrata asunnon eteenpäin enintään kahdeksi vuodeksi, jos esimerkiksi elämäntilanteesi vie sinut pois paikkakunnalta.
+ Kaupungista ja kohteesta riippuen asumisoikeustaloissa elämänmeno voi olla hillitympää joihinkin vuokrataloihin verrattuna. Tämä johtuu siitä, että kaikilla ei ole varaa asumisoikeusmaksun maksamiseen. Toki huonolla tuurilla myös asumisoikeusasunnossa kohdallesi saattaa osua boheemielämää viettävä meluisa seinänaapuri.
– Et voi ostaa asuntoa omaksesi.
– Omistusasumiseen verrattuna vaikutusmahdollisuutesi asuntoon sekä taloyhtiön asioihin eivät ole yhtä suuret.
– Käyttövastiketta maksamalla et kartuta varallisuuttasi samaan tapaan kuin omistusasunnon lainaa lyhentämällä.
– Asumisoikeusasuntoja on tarjolla vähän, ja jonot voivat olla pitkiä.
Ajantasaista tietoa asumisoikeusasumisesta
- Tutustu useimmin kysyttyihin kysymyksiin asumisoikeusasumisesta Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n verkkosivuilla.
- Lue myös lisää asumisoikeuslain muutoksista.
Kuinka yleistä omistus- ja vuokra-asuminen Suomessa on?
Tilastokeskus julkaisee säännöllisin väliajoin suomalaisten asumiseen ja asuinoloihin liittyviä katsauksia. Alla mainitut tilastopoiminnat ovat muutaman vuoden takaa.
- Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 lopussa vuokralla asui 28 prosenttia asuntoväestöstä. Vuokralla asuvien määrä ylitti puolitoista miljoonaa kyseisenä vuonna.
- Omistusasunnoissa asuvia oli 3,7 miljoonaa, joka vastaa noin 69 prosenttia asuntoväestöstä.
- Alle 30-vuotiaiden asuntokunnista neljä viidestä asui vuokralla.
- Yksin asuvista vuokralla asui 50 prosenttia.
- Tilastoissa mainittu termi asuntokunta tarkoittaa kaikkia samassa asunnossa vakituisesti asuvia henkilöitä.
- Muutaman vuoden takaisten tilastojen mukaan vuokra-asuntokuntien osuus tietyillä alueilla voi nousta 75-90 prosenttiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tällaisia alueita ovat Espoon Otaniemi ja Helsingin Jätkäsaari.
- Toista ääripäätä edustaa Turun lähellä sijaitseva Ruskon kunta, jossa OP:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan yli 90 prosenttia asuntokunnista oli omistusasuntokuntia. Tämäkin tilasto on muutaman vuoden takaa. Suurimmat omistusasuntokuntien prosenttiosuudet löytyvät pieniltä paikkakunnilta.
- Vuokralla asujien määrä on pääsääntöisesti kasvussa suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.
Lisää asumiseen ja asuinoloihin liittyviä tuoreempia tilastoja löydät Tilastokeskuksen verkkosivuilta.
Voiko omistusasuja saada asumistukea tai toimeentulotukea?
Omistusasunnossa asuminen ei sulje pois asumistuen tai toimeentulotuen saamista, jos vain yleiset tuen saamisen ehdot muutoin täyttyvät.
Huomioi kuitenkin, että yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy 31.12.2024.
Asumistuen kohdalla osakemuotoisessa asunnossa asumismenoiksi hyväksytään:
- vastikkeet
- vesi- ja lämmitysmaksut
- osa asuntolainan korosta.
Omakotitaloissa asumismenoiksi puolestaan hyväksytään talon hoitomenot sekä osa lainojen korosta.
- Katso tarkemmat lisätiedot ja enimmäisrajat asumismuodoittain Kelan verkkosivuilta tai hyödynnä asumistukilaskuria.
- Myös toimeentulotuen saamisesta ja asumismenojen käsitteestä voit myös lukea lisää Kelan ohjeistuksesta.
Huomioi, että Kelan etuuksiin on tulossa muutoksia vuoden 2024 aikana. Monet yleistä asumistukea koskevat muutokset tulevat voimaan huhtikuussa 2024.