17 usein kysyttyä kysymystä punaisen pallon puhelinoperaattorista
Kuluva vuosi 2024 on saanut monet suomalaiset tarkistamaan kulutustaan ja kilpailuttamaan erilaisia kuukausimaksullisia palveluita.
Puhelinliittymistä puhuttaessa kenties tunnetuin hinnalla kilpaileva operaattori on Moi Mobiili, jonka liittymätarjoukset ja hinnat perkaamme läpi alla.
17 tärkeintä Moi-faktaa luettuasi tiedät muun muassa sen, miksi halvin Moi-puhelinliittymä maksaa 15 euroa ja mihin kyseinen hinta perustuu.
Samalla voit lukea kokemuksia siitä, millaisille kuluttajille ja mihin käyttöön Moi-liittymät pääsääntöisesti parhaiten sopivat.
1. Mikä ihmeen Moi Mobiili?
Jos olet jollakin ilveellä onnistunut välttymään Moi Mobiilin mainonnalta punaisine palloineen, käydään ensin läpi olennaisimmat perustiedot kyseisestä operaattorista.
Moi aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2016, ja se on alusta asti toiminut niin sanottuna palveluoperaattorina. Palveluoperaattorina toimiminen tarkoittaa, että Moilla ei ole omaa verkkoa, vaan Moi-liittymät toimivat DNA:n verkossa.
Vuonna 2019 DNA osti Moi Mobiilin, mutta Moi on jatkanut – ja jatkaa edelleen – puhelinliittymien tarjoamista omalla brändillään erillään DNA-liittymistä.
Liiketoimintansa alkutaipaleella Moi kertoi kohderyhmänsä olevan suomalaiset kuluttajat sekä pienet ja keskisuuret yritykset. Vuosien kuluessa mikään ei ole muuttunut, vaan edelleen Moi tarjoaa palveluitaan ensisijaisesti näille kohderyhmille.
2. Mikä on halvin Moi-liittymä ja mihin sen hinta perustuu?
Varsin monien suomalaisten kokemukset Moi Mobiilista liittyvät operaattorin halvimpaan perinteiseen liittymävaihtoehtoon.
Moi Mobiilin halvin tavallinen liittymä tunnetaan nimellä Moi Rento 4G 150 Mbit, ja sen hinta on alkaen 15 euroa kuukaudessa. Liittymä sisältää kahdeksan Gt:n eli gigatavun verran netinkäyttöä. Liittymä kerryttää S-bonusta.
8 Gt:tä ylittävät lisägigat maksavat 2,00 euroa per Gt, mutta kuitenkin aina enintään 10 euroa kuukaudessa. Hintaleikkurin ansiosta kulut eivät siis voi karata taivaisiin.
Puhelut ja tekstiviestit veloitetaan Moi Rento -liittymässä käytön mukaan, mutta niiden yhteishinta on kuitenkin aina korkeintaan neljä euroa kuukaudessa.
Moi-liittymien puhelujen hinta kotimaassa on 0,055 euroa minuutti. Tekstiviestien kohdalla lukema on 0,055 euroa per kappale. Maksat puheluista ja tekstiviesteistä vain käytön mukaan muodostuvan summan, jos yhteishinta jää alle neljään euroon kuukaudessa.
Moi Rento -liittymän nopeus on 150 Mbit/s. Kattavammasta artikkelista voit lukea tarkemman selonteon siitä, mikä on riittävä netin nopeus älypuhelimeen eri käyttötarkoituksissa.
Esimerkkejä muista Moi-liittymän käyttöön liittyvistä maksuista. Tarkista ajantasaiset hinnat aina suoraan Moi Mobiilin verkkosivujen hinnastosta.
3. Minne katosi Moi Potti?
Aiemmin Moi Mobiililta löytyi myös Moi Potti -niminen liittymä, joka tarjosi käyttöön rajallisen määrän dataa samaan tapaan kuin nykyinen Moi Rento 4G -liittymä.
Moi Pottiin sisältyi 6 Gt:tä dataa 12 euron kuukausimaksulla. Puhelut ja viestit veloitettiin erikseen käytön mukaan. Liittymän netin nopeus oli 100 Mbit/s.
Lokakuun puolivälistä 2023 alkaen Moi ei enää kuitenkaan ole myynyt Moi Potti -liittymiä uusille asiakkaille.
Eräs Moi Potin ominaisuuksista oli datan jakaminen. Jos samassa taloudessa on useampi Moi Potti -liittymän haltija, kyseinen datamäärä jaetaan kaikkien liittymien kesken.
Esimerkki:
Perhe koostuu yhdestä aikuisesta ja yhdestä lapsesta, joilla molemmilla on käytössään Moi Potti -liittymä. Tällöin käytössä on dataa yhteensä 12 Gt per kuukausi.
Perheen aikuinen soittaa liittymällään lähinnä puheluita. Hän käyttää kuukaudessa vain yhden Gt:n verran dataa.
Tällöin perheen lapselle jää dataa käytettäväksi omaan liittymäänsä sisältyvät 6 Gt sekä perheen aikuiselta ylijäävät 5 Gt eli yhteensä 11 Gt.
4. Millainen S-Ryhmän bonus Moi-liittymistä kertyy?
S-ryhmän bonuksia kertyy Moi Mobiilin kuluttajaliittymistä eli yksityishenkilöille tarkoitetuista puhelinliittymistä.
Bonusta kertyy liittymien kuukausimaksuista, kotimaassa soitetuista normaalihintaisista puheluista sekä teksti- ja multimediaviesteistä sekä kotimaan normaalihintaisesta datansiirrosta.
Bonusta sen sijaan eivät kerrytä esimerkiksi soitot tai viestit palvelunumeroihin tai hyödykkeiden, palveluiden tai sovellusten ostaminen matkapuhelinlaskulla.
Voit tarkistaa kertyneiden S-bonusten määrän S-mobiili-sovelluksella.
Jos et ole vielä liittänyt S-Etukorttiasi Moi-tiliisi, voit tehdä sen kirjautumalla Mun Moihin ja valitsemalla ”Omat tiedot” ja sen jälkeen ”Liitä S-Etukortti”.
5. Mihin 8 gigan simmi käytännössä riittää?
Tiivistetysti ilmaistuna Moi Rento -liittymän 8 Gt dataa riittää kuukaudessa perusmuotoiseen surffailuun netissä sekä esimerkiksi verkkopankkiasioinnin ja muiden juoksevien asioiden hoitamiseen.
Jos kuitenkin katselet paljon videoita tai elokuvia netin kautta, dataa kuluu nopeasti ja tällöin kahdeksan gigan simmi ei välttämättä ole paras valinta.
Voit seurata liittymäsi datankäyttöä ja puhemääriä helposti Mun Moi -tilinhallintasovelluksessa.
Jos Moi-liittymä on hankittu lapselle, vanhempi voi Mun Moi -sovelluksessa halutessaan napauttaa netin pois käytöstä.
Rajattoman netinkäytön sisältävien Moi-liittymien hinnat lähtevät liikkeelle 22 eurosta kuukaudessa. Katso Moi-liittymien vertailu seuraavan väliotsikon alta.
Sinua saattaisi myös kiinnostaa:
6. Millaisia ovat muut Moi Mobiilin liittymätarjoukset?
Alla näkyvä vertailutaulukko päivittyy automaattisesti päivittäin.
7. Miten Moi liittymät vertautuvat hinnoiltaan muihin operaattoreihin?
Muiden operaattorien tarjouksia voit tutkailla laajemmasta puhelinliittymien vertailusta, joka päivittyy kuukausittain.
8. Millainen liittymä on neljä euroa kuukaudessa maksava Moi Laitenetti?
Luit aiemmin, että halvin Moi-liittymä on nimeltään Moi Rento. Siksi saatat nyt ihmetellä, mikä kummajainen on Moi Laitenetti, jonka saat käyttöösi neljällä eurolla kuukaudessa.
Laitenetti on teknisesti ottaen tavallinen SIM-kortti, mutta käytännössä se on mobiilinettiliittymä. Liittymää et voi käyttää soittamiseen, mutta voit ottaa siihen vastaan puheluita.
Käytännössä Laitenetti sopii esimerkiksi riistakameraan, valvontakameraan tai vaikkapa lemmikin älypantaan.
Liittymän avulla voit etäohjata laitteita tai seurata, millaisia metsän otuksia riistaruokintapaikalla tai mökin pihalla tällä kertaa tallustaa.
Moi Laitenetti sisältää rajattoman määrän dataa 5 Mbit/s -lähetysnopeudella ja 0,5 Mbit/s-latausnopeudella. Liittymä toimii vain Suomessa.
9. Millaisia kokemuksia asiakkailla on Moi Mobiilin liittymistä?
Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että ihminen on rehellisimmillään kirjoittaessaan internetin nimettömille keskustelupalstoille.
Eipä siis ihme, että tuotteita tai palveluita vertailtaessa moni suomalainen käy vilkaisemassa, mitä netin toriparlamenteissa supistaan.
Niin mekin teimme.
Suomi24:n ja Vauva.fi:n armoa antamattoman raadin kynsissä Moi Mobiili on päässyt varsin vähällä.
Parhaita Moi liittymä kokemuksia yhdistävät hinnoitteluun liittyvät kommentit, joissa Moin todetaan olevan hyvä vaihtoehto erityisesti tarkan markan kuluttajalle.
Myös Mun Moi -sovellus ja liittymäasioiden hallinnoinnin helppous on saanut kiittävää palautetta.
Moi Mobiilin käyttäminen kotinettinä sen sijaan on kirvoittanut keskustelua puolesta ja vastaan. Kommentteja lukiessa kannattaa huomioida, että kaikkien operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Sijainti ja verkon muiden käyttäjien määrä voivat vaikuttaa nopeuteen olennaisesti.
Moin asiakasmääriin verrattuna palautteiden määrä verkossa on kuitenkin varsin vähäinen, mikä on yleensä hyvä merkki.
Kommenttien perusteella paras Moi-liittymä määrittyy pitkälti käyttötarpeen mukaan. Moi Rento (aiemmin vastaava liittymä oli nimeltään Moi Potti) voi olla soveltuvin vaihtoehto kuluttajalle, joka ei käytä puhelimen nettiä videoiden katseluun tai muuhun niin sanottuun tehokäyttöön, vaan puhelin toimii lähinnä viestintävälineenä.
Rajaton 4G puolestaan voi soveltua ihmiselle, joka tarvitsee myös nopeaa nettiä ja katselee videoita puhelimellaan. 5G-verkossa toimivat Reilu-liittymät taas ovat hyvä valinta erityisen nopean netin vaativaan tehokäyttöön.
Rajaton 4G -liittymän netin nopeus on 300 Mbit/s ja Reilu-liittymissä vaihtoehdot ovat 450 Mbit/s ja 1000 Mbit/s. Käytännössä jo 100 Mbit/s riittää melkein mihin tahansa tavanomaisiin käyttötarpeisiin.
Tarkista ajantasaiset nopeudet ja ehdot aina Moi Mobiilin verkkosivuilta.
10. Mihin asioihin liittymän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota?
Valitsitpa minkä operaattorin tahansa, liittymän valintaan vaikuttaa todella paljon se, minkälaiseen käyttöön sitä olet ostamassa.
Jos et käytä liittymää käytännössä ollenkaan puhumiseen, kannattavinta on valita sellainen liittymätyyppi, jossa puhuminen laskutetaan käytön mukaan.
Netin nopeus taas kannattaa valita sen mukaan, mitä kaikkea laitteella aiot tehdä.
Jos esimerkiksi katselet elokuvia tai tv-sarjoja Netflixistä puhelimen netin kautta, kaikista hitainta yhteyttä ei välttämättä kannata valita.
Samaten nopea yhteys tulee tarpeeseen, jos tapanasi on jakaa nettiyhteys puhelimesta läppärille ja tehdä tehokkaasti töitä.
Useimmilla on kotona jonkinlainen kiinteä nettiliittymä, mutta jos näin ei ole, kannattaa yleensä sijoittaa vähän järeämpään nettiin puhelinliittymässä.
Puhelimen käyttäminen ulkomailla mietityttää usein matkaajia, mutta se käy nykyisin jo selvästi helpommin kuin vielä joitakin vuosia sitten. Useimmiten ongelmat johtuvat enemmän osaamattomuudesta laitteen asetusten kanssa kuin liittymien tyypeistä.
Suurin osa suomalaisista liittymistä toimii EU- ja ETA-maissa samalla hinnalla kuin kotimaassakin. Kuitenkin käytetyissä datamäärissä voi olla omat käyttökattonsa, jotka kannattaa ottaa huomioon.
Paljon matkaavan onkin ehkä hyvä valita liittymä, jossa on korkea käyttökatto. Moin liittymiin voit myös asettaa euromääräisen käyttörajan, jonka täyttymisen jälkeen lisämaksullinen EU-roaming ei enää toimii. Saat Moilta myös tekstiviestin ulkomaille saapuessasi, jotta roaming-hinnat ovat varmasti tiedossasi eivätkä ne pääse yllättämään.
Liittymän valintaa voi jäädä vatvomaan loputtomastikin, mutta sitä ei kannata kuitenkaan jäädä pähkäilemään liian pitkäksi aikaa. Nykypäivänä liittymätyypin päivittäminen onnistuu muutamalla klikkauksella, joten muuttuviin tilanteisiin voi reagoida siinä vaiheessa, kun ne osuvat kohdalle.
Aloittaa voi hyvin esimerkiksi hyvin edullisella liittymätyypillä, jonka sitten päivittää vähän kalliimmaksi, jos käytössä netti tuntuu liian hitaalta tai se pätkii.
11. Mitä eroa on 4G- ja 5G-liittymällä?
Tiivistäen suurin ero 4G:n ja 5G:n välillä on se, että 5G on näistä kahdesta nopeampi. Verkon nopeudella on sitä enemmän merkitystä mitä suurempia datamääriä laitteellasi kulkee.
Suoratoistopalveluiden käyttäminen parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla ja hitaalla nettiyhteydellä voi olla kuin tervanjuontia, mutta iltapäivälehtien uutiset lukee yhtä hyvin hitaammankin nettiyhteyden kautta.
Nopea 5G-yhteys mahdollistaa livestriimien lähettämisen tai esimerkiksi etäpalaverien pitämisen niin, ettei kokous häiriinny yhteyden pätkimisellä. Samaan aikaan nettiä voidaan tarvittaessa jakaa myös useammalle käyttäjälle.
Verkon kuormittuminen voi nousta ongelmaksi, jos samalla pienellä alueella on suuri määrä käyttäjiä. 5G:n kapasiteetti on selvästi 4G:tä suurempi, jolloin myös suurista käyttäjämääristä johtuvia katkoksia tapahtuu vähemmän.
Moi tarjoaa sekä 4G:tä että 5G:tä. Moin liittymissä hintaero 4G:n ja 5G:n välillä on tarkasta nopeudesta riippuen pienimmillään muutamia euroja kuukaudessa.
Varmista Moi-liittymien ajantasaiset hinnat ja ehdot vertailutaulukosta tai Moin verkkosivuilta.
12. Ovatko liittymäsopimukset määräaikaisia vai toistaiseksi voimassa olevia?
Moi tarjoaa pelkästään toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joissa on kahden viikon irtisanomisaika.
Tämä on kuluttajille hyvä asia, sillä puhelinliittymän irtisanomisen kanssa ei tällöin tarvitse vitkutella, jos palvelut eivät syystä tai toisesta miellytäkään.
Yleensä ottaen määräaikaiset liittymäsopimukset ovat käyneet harvinaisemmiksi kuluttajakäytössä. Pääsääntöisesti määräaikainen sopimus tarkoittaa sitä, että se on voimassa tietyn määräajan ja sillä on päättymispäivä, jolloin se loppuu.
Määräaikaista sopimusta et yleensä voi irtisanoa kuin painavista syistä. Se, minkä puhelinoperaattori katsoo painavaksi syyksi, on tapauskohtaista.
Esimerkiksi muutto ulkomaille tai maksukyvyn heikkeneminen sairastumisen tai irtisanomisen vuoksi on yleensä käypä syy.
13. Tarjoaako Moi puhelinliittymiä myös yrityksille?
Moi tarjoaa puhelinliittymiä myös yrityksille ja yrittäjille Moi Bisnes -tuotenimellä. Verkkokaupassa useampien liittymien avaaminen kerralla on tehty hyvin helpoksi.
Tätä kirjoitettaessa erilaisia vaihtoehtoja on yhteensä viisi. Halvin vaihtoehto on Moi Bisnes Laitenetti, joka soveltuu esimerkiksi valvontakameroihin tai muihin vastaaviin laitteisiin.
Liittymällä ei voi soittaa, mutta siihen voi vastaanottaa puheluita.
Perinteisistä Moi-yritysliittymistä edullisin on Moi Bisnes Potti, joka sisältää 6 Gt jaettavaa dataa 100 Mbit/s -nopeudella.
Rajattoman netin sisältävien yritysliittymien hinnat vaihtelevat netin nopeudesta ja käytetystä verkosta (4G vai 5G) riippuen 14,50 euron ja 35 euron välillä kuukaudessa.
Tarkista ajantasaiset hinnat Moin verkkosivuilta.
14. Säilyykö vanha puhelinnumeroni, jos vaihdan operaattoria?
Voit siirtää vanhan puhelinnumerosi uudelle operaattorille.
Moin palvelu toimii niin, että sinun tarvitsee vain syöttää puhelinnumerosi verkkokaupassa sille varattuun kohtaan ja ruksia, että haluat säilyttää vanhan puhelinnumerosi.
Tällöin operaattori hoitaa tarvittavat toimenpiteet, ja voit jatkaa vanhan numerosi käyttämistä tavalliseen tapaan.
Prepaid-liittymän tai jo irtisanotun ja lakkautetun liittymän numeroa ei kuitenkaan voi siirtää.
- Lue myös: Telia liittymä kokemuksia
15. Miten Moin liittymä käytännössä hankitaan?
Moin puhelinliittymän ostaminen käy kaikkein helpoiten verkkokaupasta.
Kun vaihdat liittymäsi Moille, he hoitavat numeronsiirron puolestasi. Sinun ei tarvitse itse olla yhteydessä vanhaan operaattoriisi.
Uuden SIM-kortin saat postitse muutamassa päivässä, mutta numeronsiirrossa menee yleensä aikaa noin viikko.
Vanha liittymäsi toimii siihen asti, kunnes uusi kytketään käyttöön.
Saat vanhaan liittymääsi tekstiviestin, kun numero on siirtynyt uudelle operaattorille. Tämän jälkeen voit asettaa uuden SIM-kortin puhelimeesi, ja kaikki on kunnossa.
16. Millainen on Moi Mobiilin kuuluvuus Suomen eri kolkissa?
Moi käyttää DNA:n verkkoa, jonka kuuluvuusalue kattaa jo 99 prosenttia Suomen pinta-alasta. Katvealueita saattaa löytyä pohjoisimmasta Lapista.
Kuuluvuusalueet ovat kuitenkin käytännössä samat kaikilla puhelinoperaattoreilla.
Jos sinulla on kuuluvuusongelmia puheluissa, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa puhelimen kunto sekä sen asetukset.
Joskus ongelman voi korjata yksinkertaisesti sekin, että käytät puhelinta nopeasti lentotilassa.
Mikäli datayhteys katkeaa, se muodostetaan uudestaan, kun otat lentotilan pois käytöstä. Hyvällä onnella tämä korjaa ongelmat kuuluvuudessa.
Kuuluvuusongelma voi johtua joskus myös rakennuksesta. Tiiviiksi rakennetut nykytalot voivat olla niin hyvin eristettyjä, että ne eristävät tietyssä kohdassa ulkopuolelleen myös matkaviestisignaalit.
Välillä operaattorien verkoissa voi myös olla ohimeneviä häiriöitä. Koska Moi käyttää DNA:n verkkoa, käytännössä samat häiriöt koskevat yleensä sekä Moin että DNA:n käyttäjiä.
17. Tarjoaako Moi kylkiäisiä liittymän vaihtajalle?
Monilla suomalaisilla on kokemuksia myös siitä, että välillä puhelinoperaattorit tarjoavat niin sanottuja kylkiäisiä liittymän vaihtajille.
Kylkiäisellä tarkoitetaan jotain etua tai tuotetta, jonka asiakas saa, jos vaihtaa liittymää. Tämä on yleensä kiitos asiakkuudesta.
Tämän tekstin kirjoittamishetkellä Moi ei tarjoa kylkiäisiä tai muita houkuttimia liittymää vaihtaville. Sen sijaan asiakkaita pyritään houkuttelemaan kilpailijoita matalammilla hinnoilla.
Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ennen tilauksen tekemistä Moin sivut, onko ajankohtaisia tarjouskampanjoita meneillään.
Tarkista palveluntarjoajien ajantasaiset ehdot niiden omilta sivustoilta
Sivuston palveluesittelyjä päivitetään säännöllisin väliajoin, mutta emme voi taata, että ne ovat ajantasaisia juuri tänään. Tarkista ajantasaiset ehdot aina palveluntarjoajien omilta verkkosivustoilta.