• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Verrattu.fi

Verrattu.fi

Rahoitus, lainat, säästäminen ja oma talous

  • Säästäminen
  • Oma talous
  • Rahoitustieto
  • Vertailut
  • Tietoa

Maaseudun yritysrahoitus

Etusivu > Yrityksen rahoitus ja yrittäjän tuet > Maaseudun yritysrahoitus

by admin

Millaisia yritystukia maaseudun yritykset voivat saada?

Vireä elinkeinoelämä on avainasemassa maaseudun autioitumisen ehkäisemisessä. Maaseudun yritysrahoitus voi auttaa pienyrittäjää tai pk-yritystä luomaan kotiseudulleen uutta liiketoimintaa tai kehittämään jo olemassa olevaa bisnestä.

Tässä pikaoppaassa kerromme, mitä maaseudun yritystuet ovat, kenelle niitä myönnetään ja miten hakeminen tapahtuu.

Maaseudun yritystuet lyhyesti

  • Mitä maaseudun yritysrahoitus tarkoittaa ja kuka voi hakea tukia?
  • Mihin erilaisiin tilanteisiin tukea voidaan myöntää ja kuinka paljon?
    1. Yrityksen perustaminen maaseudun perustamistuella
    2. Yrityksen liiketoiminnan uudistaminen perustamistuella
    3. Investointikartoitus eli esiselvitys ennen mahdollista investointia
    4. Rahoitus investoinnin toteuttamiseen
    5. Yritysyhteistyöprojektit
  • Miten maaseudun yritysrahoitusta käytännössä haetaan?

Artikkeli on osa kokonaisuutta Yrittäjän ja yrityksen rahoitus ja tuet.


Mitä on maaseudun yritysrahoitus ja kuka voi hakea maaseututukia?

Saatat olla oikeutettu maaseudun yritysrahoituksen hakemiseen, jos olet perustamassa yritystä maaseudulle tai kehittämässä siellä sijaitsevaa, jo toiminnassa olevaa yritystäsi.

Tukea haetaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta – eli Elyltä – tai vaihtoehtoisesti oman toimialueesi Leader-ryhmältä.

Maaseudun yritysrahoitusta saadaksesi yrityksesi tulee sijaita maaseudulla.

Potentiaalisen hakijan kannalta hyvä uutinen on se, että yritystukien näkökulmasta 95 prosenttia Suomen pinta-alasta luokitellaan maaseuduksi, ja noin 30 prosenttia maamme kaikista yrityksistä sijaitsee maaseutualueella.

Maaseutu-kaupunki-alueluokituskartan saat auki Ruokaviraston sivujen kautta painamalla Yritystukien aluerajauskartta -linkkiä. Katso kartasta sijaitseeko yrityksesi toimipaikka vihreällä alueella.

Jos vastaus on kyllä, voit ainakin yrityksesi sijainnin puolesta hakea maaseuturahoitusta. Yrityksesi ei tarvitse harjoittaa maataloustoimintaa saadakseen tukea, vaikka tukia toki myönnetään myös maatiloille.

Oikean sijainnin lisäksi tukien hakemiselle on toki olemassa muitakin ehtoja. Maaseudun yritysrahoitusta hakeaksesi sinun tulee olla:

  • Täysi-ikäinen luonnollinen henkilö. Yksityiset elinkeinonharjoittajat eli toiminimiyrittäjät ovat luonnollisia henkilöitä.
  • Jos kyseessä on yritys, niin yritysmuodon tulee olla osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö tai osuuskunta. Mikään yleisesti käytössä oleva yritysmuoto ei siis sulje pois tuen hakemista.
  • Yrityksesi tulee olla pk-yritys eli pieni tai keskisuuri yritys. Tämän määritelmän alle voidaan juntata kaikki ne yritykset, joilla on alle 250 työntekijää ja joiden liikevaihto alittaa vuodessa 50 miljoonaa euroa. Pk-yritykset voidaan vielä jakaa tarkemmin mikroyrityksiin, pieniin yrityksiin ja keskisuuriin yrityksiin. Luokituksella on vaikutusta tuen maksimimäärään.

Ja sitten itse yritystoimintaa koskevat ehdot:

  • Yritykselläsi pitää olla riittävät ja realistiset edellytykset jatkuvaan kannattavaan liiketoimintaan.
  • Yritystoimintasi on taattava pääasiallinen toimeentulo vähintään itsellesi yrittäjänä tai vaihtoehtoisesti ainakin yhdelle työntekijälle.
  • Perustamistuella on oltava aitoja vaikutuksia niin yritykseesi kuin sen toimialueeseen. Maaseudun yritystukien tarkoituksena on maaseudun elävöittäminen eli käytännössä elinkeinotoiminnan vireyttäminen ja uusien työmahdollisuuksien luominen.
  • Tuen saaminen ei saa vääristää kilpailua. Jos harjoitat toimintaa paikallisesti hyvin kilpaillulla toimialalla, myönteinen tukipäätös voi olla kiven alla.

Ehtojen tarkat sanamääreet ovat nähtävissä esimerkiksi Valtioneuvoston asetuksessa maaseudun yritystuista (Finlex).

Katsotaan seuraavaksi viisi erilaista tilannetta, joihin voit tukea hakea.


Näissä tilanteissa saatat olla oikeutettu maaseudun yritystukien hakemiseen

Maaseudun yritystuet voidaan jakaa perustamiseen tai investointeihin kohdistettuun rahoitukseen sekä yhteistyöhankerahoitukseen.

Perustamis- ja investointitukia voidaan hyödyntää muutamissa eri tilanteissa – alta näet viisi yleistä tapausta, joihin voit saada tukea.

Vuoden 2023 aikana haettavissa on myös kehittämisavustus asiantuntijapalveluiden hankkimiseen sekä maatalouden kokeilutuki.

Lue vuoden 2023 uudistuksista lyhyesti Ruokavirasto.fi-sivustolta.


1. Maaseudun perustamistuki voi auttaa sinut alkuun yritystä perustaessasi

Perustamistukea hakeaksesi sinun tulee toimia maaseudulla, ja liiketoimintasuunnitelmasi on oltava valmis siinä vaiheessa, kun päätät lähteä täyttämään hakupapereita.

Jo toiminnassa oleva yritys voi myös saada tukea, jos kyseessä on kokonaan uudenlaisen liiketoiminnan käynnistäminen.

Myönnettävän perustamistuen määrä on 5000-35 000 euroa, ja se maksetaan yrityksellesi 2-3 erässä jälkikäteisten maksatushakemusten perusteella.

Tukirahaa voidaan käyttää kehittämistoimiin, kuten esimerkiksi:

  • erilaisiin tuotekehitys- ja pilotointihankkeisiin
  • asiantuntijapalvelujen tai konsultoinnin ostamiseen
  • koemarkkinointitoimenpiteisiin
  • kansainvälistymiskartoitukseen tai
  • markkinointisuunnitelman laatimiseen.

Yrityksen tavanomaiset juoksevat kustannukset, yrityksen perustamisen osakepääoman rahoitus, tavanomaiseen toimintaan kohdistuvat henkilöstökustannukset tai muut investoinnit eivät kuitenkaan kelpaa tuen perusteeksi. Kone- ja laite tai rakentamisinvestointeihin voit hakea erikseen investointitukea.

Perustamistukea ei myönnetä maa- tai metsätaloustoimintaan. Maataloutta harjoittavat yritykset voivat kuitenkin hakea tukea muunlaisen yritystoiminnan aloittamiseen.


2. Perustamistukea voit saada myös olemassa olevan liiketoiminnan uudistamiseen

Vaikka olisitkin jo perustanut yrityksen, voit silti tietyissä tilanteissa olla oikeutettu maaseudun perustamistuen saamiseen.

Mikäli olet uudistamassa merkittävästi yrityksesi liiketoimintaa, voit saada uudistamisiin liittyviin kokeiluihin perustamistukea 2000-10 000 euron verran.

Kokeiluilla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla voit testata, olisiko ideoimallesi uudelle tuotteelle tai palvelulle kysyntää isommassa mittakaavassa.

Tässäkin tapauksessa sinulla tulee olla valmiina uudenlaista liiketoimintaasi koskeva liiketoimintasuunnitelma.

Tukea on mahdollista hakea myös omistajanvaihdoksen valmisteluun, jos olet ostamassa maaseudulla jo toimivan yrityksen. Tällöin tuen määrä on 5000-10 000 euroa.


3. Maaseudun yritystuki voi kohdistua myös investointikartoitukseen

Investointikartoitus tarkoittaa, että yritykselläsi on suunnitelmissaan investointi, jonka toteuttaminen vaatii kuitenkin ensin esiselvityksiä.

Tällaisissa tapauksissa voidaan suorittaa niin sanottu toteutettavuustutkimus, johon myönnetyllä tuella voit ostaa asiantuntija-apua hankkeen toteuttamisedellytyksiä selvittääksesi.

Rahoituksen saaminen ei edellytä suunnitelmissa olevan investointihankkeen toteuttamista.

Mikäli asiantuntijaselvityksissä tullaan esimerkiksi siihen tulokseen, että uusien tuotantokoneiden sijaan on taloudellisesti järkevämpää hankkia käytetyt koneet, kaavailtu investointi jää luonnollisesti toteutumatta.

Toteutettavuustutkimukseen voidaan myöntää tukirahaa korkeintaan puolet hankkeen kokonaiskustannuksista. Jos kyse on maataloustuotteiden jalostusyrityksestä, summa on maksimissaan 40 prosenttia kustannuksista.


4. Tukirahaa voidaan myöntää investoinnin toteuttamiseen

Varsinaista investointitukea voit hyödyntää esimerkiksi uuden käyttöomaisuuden hankintaan, rakennuttamiseen tai aineettomiin investointeihin, kuten esimerkiksi patentti- tai valmistusoikeuksien hankkimiseen.

Kaikissa tapauksissa investoinnilla on oltava merkittävää vaikutusta sekä yrityksesi että sitä kautta myös maaseudun kehittymiselle.

Investointituen määrä on 20-40 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Tarkka prosenttiosuus vaihtelee tukialueittain ja yrityksen koon mukaan – linkin takaa voit katsoa taulukon investointitukien tukitasoista.

Tukien myöntämisistä päättäessään Ely ja Leader-ryhmä arvottavat muun muassa hankkeen työllistävyyttä, liiketoiminnan uutuusarvoa ja realistista liiketoimintasuunnitelmaa.


5. Myös useamman yrityksen yhteisiä hankkeita voidaan rahoittaa

Maaseudun elinkeinoelämää voit lähteä kehittämään myös yhteistyössä muiden yritysten kanssa – joko kahden yrityksen voimin tai vieläkin isommalla porukalla. Yhteistyö voi olla kahden yrityksen välistä, mutta mukana voi olla myös erilaisia kehitys- ja tutkimusorganisaatioita.

Käytännössä yhteistyöhankkeiden tavoitteena voi olla esimerkiksi yritysten yhteisten tuotteiden tai palveluiden kehittäminen, tuotannollinen tai logistinen yhteistyö, yhteismarkkinointi ja niin edespäin. Hankkeen tulosten tulee olla sellaisia, että niitä voidaan yleisesti hyödyntää mahdollisimman nopeasti hankkeen päätyttyä.


Miten maaseudun yritystukia haetaan käytännössä?

  • 1. Maaseudun yritysrahoituksen ehdot on määritelty melko yleisluontoisesti, joten omista hakemismahdollisuuksista kannattaa ensin olla yhteydessä omaan Ely-keskukseen tai paikalliseen Leader-ryhmään joko puhelimitse tai sähköpostilla.
  • 2. Jos Leaderin tai Elyn edustaja näyttää alustavasti vihreää valoa, pääset jatkoideoimaan hankettasi asiantuntijoiden opastuksella.
  • 3. Ideoinnin ja keskustelujen perusteella hankkeelle syntyy hankesuunnitelma budjetteineen. Hankesuunnitelma voi olla osa liiketoimintasuunnitelmaa, jos kyse on perustamistuesta.
  • 4. Varmista Elyltä tai Leader-ryhmältä, millaisia liitteitä tarvitset hakemukseesi.
  • 5. Täytä hakemus Hyrrä-palvelussa. Hyrrä-palvelu on maaseututukien sähköinen hakupalvelu osoitteessa https://hyrra.ruokavirasto.fi/login.html.

Hyrrä-palvelu uudistuu vuoden 2023 aikana, joten käyttöliittymä ei tätä lukiessasi välttämättä näytä enää samalta kuin alla näkyvässä esimerkkikuvassa.

Lisätietoa uudistuksesta on nähtävillä Ruokaviraston YouTube-videolla.

Maaseudun yritystuet haetaan Hyrrä-palvelun kautta.

  • 6. Saat päätöksen hakemuksesi hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Mikäli päätös on puoltava, siinä on esitetty määräajat hankkeen etenemiselle ja maksatuksen hakemiselle. Maaseudun yritystuen maksatusta haetaan jälkikäteen Hyrrä-palvelussa. Maksatusta hakiessasi joudut liittämään maksatushakemukseen selontekoa hankkeen siihenastisista kustannuksista.


Käytännön esimerkkejä maaseudun yritysrahoituksesta

Esimerkkejä tukea saaneista yrityksistä ja hankkeista löydät esimerkiksi Maaseutu.fi-sivustolta.

 

Katso myös…

  • Yritysrahoitusopas
  • Starttirahan hakeminen
  • Yrityksen kehittämisavustus
  • Palkkatuki työntekijän rekrytointiin

 

Rahoitusehdot ovat voineet muuttua artikkelin julkaisun jälkeen

Maaseudun yritysrahoitus uudistuu vuoden 2023 aikana. Moni asia säilyy ennallaan, mutta tarjolla voi olla myös rahoitus- ja tukimuotoja, joita ei olla tarkemmin käsitelty tällä sivulla. Varmista ajantasaiset tiedot ja rahoitusehdot aina palveluntarjoajien omilta sivustoilta.

TwiittaaJaa FacebookissaWhatsAppaa

Filed Under: Yrityksen rahoitus ja yrittäjän tuet

Primary Sidebar

Kuukauden luetuimmat


Säästövinkit arkeen – katso 200 vinkkiä ja nappaa parhaat käyttöön


15 useimmin kysyttyä kysymystä rahastoihin säästämisestä


Luottokortit vertailussa – tarkista lähes 50 kortin kulut ja tiedot


Harkinnassa kevytyrittäjyys? Vertailimme kevytyrittäjien laskutuspalvelut


20 useimmin kysyttyä kysymystä opintolainasta


Yrityksen rahoitusvaihtoehdot yhdellä sivulla – katso yli 20 kohdan opas


Miten laatia hyvä CV? Huomioi ainakin nämä asiat


Kulutusluottojen korot vertailussa – mistä pankista löytyy edullisin laina?


Paljonko asuntolainaa voit saada? Nämä asiat siihen vaikuttavat


Tunnetko luottokorttien hyödyt ja haitat? Katso 10 etua ja olennaisimmat vaaranpaikat

Tutustu myös näihin



Lapselle säästäminen – 10 kysymystä, jotka todennäköisesti haluat käydä läpi ennen aloittamista



Asuntolainan kilpailutus edessä? Lue 10 tärppiä asuntolainojen vertailuun



Millä tasolla asuntolainojen korot ovat vuonna 2023?

Footer

Verrattu.fi on mainosrahoitteinen tieto- ja vertailusivusto, joka käsittelee kuluttajille ja yrityksille suunnattuja säästämis- ja rahoitustuotteita sekä aineettomia palveluita. Sivustolta löydät kattavia tietopaketteja muun muassa säästötileistä, puhelinliittymistä, asuntolainoista, luottokorteista, kulutusluotoista sekä yleisimmistä yritysten rahoitus- ja tukivaihtoehdoista.

Evästeet & tietosuoja | Tietoa sivustosta

Kategoriat

Säästäminen
Asuntolainat
Yritysrahoitus
Luottokortit
Autorahoitus
Puhelinliittymät
Oma talous
Lainat ja rahoitus


Luetuimmat vertailut

Säästötilivertailu
Arvo-osuustilivertailu
Osakesäästötilivertailu
Luottokorttivertailu
Kulutusluottovertailu
Laskutuspalveluvertailu

Tuoreimmat artikkelit

4G- vai 5G-liittymä puhelimeen?
Luottokorttien lounge-edut lentokentällä
Mikä on indeksirahasto?
Luottokortin käyttö ulkomailla
Ilmaiset CV-pohjat esittelyssä
Yksityishenkilön verovähennykset
Luottokortin ostoturva ja vakuutukset
Esittelyssä 13 budjetointisovellusta
Miten luottokortin korko lasketaan?
Miten aloittaa osakesäästäminen?
Vertailussa virtuaaliset luottokortit
Lahjavero tutuksi – paljonko voi lahjoittaa verovapaasti?
Voiko opiskelija saada asuntolainaa?

Sisällöissä voidaan esittää mainosbannereita ja -linkkejä, joiden kautta syntyneistä asiakkuuksista sivusto voi saada mainostuloja. Tämä ei vaikuta mitenkään sinulle tarjottuihin hintoihin tai muihin ehtoihin. Käytämme evästeitä kävijäanalytiikan tilastointiin ja mainonnan seurantaan.

©Verrattu.fi 2023 | yhteys@verrattu.fi