Luotto- ja pankkikorteissa näkyy monta erilaista numerosarjaa. Mitä eri numerot oikein tarkoittavat ja mihin niitä tarvitaan? Tästä artikkelista löydät selitykset jokaiselle luottokortista löytyvälle numerosarjalle ja koodille. Samalla voit lukea tietoa siitä, milloin luottokortin numeron antaminen on turvallista ja milloin ei.
Luottokortin etupuolelta löytyy pitkä, usein kohokuvioin painettu numerosarja, joka on kortin identifioiva luottokortin numero. Tämä pitkä numerosarja täytetään esimerkiksi verkko-ostoksia tehdessä kohtaan luottokortin numero.
Olet ehkä joskus numerosarjaa naputellessasi tuskaillut sen pituutta, sillä numeroita on yhteensä 16. Pituudelle on kuitenkin syynsä: jokainen numero sisältää tärkeää tietoa.
Luottokortin numero alkaa tiedolla siitä, kuka kortin on myöntänyt. Ensimmäinen numero kertoo toimialan, jolla myöntäjä toimii. Jos kyseinen numero on esimerkiksi 4 tai 5, on myöntäjä pankki tai muu rahoituslaitos, kuten Visa tai Mastercard.
Viitteelliset esimerkit toimialanumeroista:
- 1-2 lentoyhtiöt (mm. Finnair)
- 3 matkustaminen ja viihde (esim. Amex-kortit)
- 4-5 luottoyhtiöt ja pankit (Visa ja Mastercard)
- 7 polttoaine- ja öljyala
- 8 terveydenhuolto ja teleala
- 9 muut toimialat.
Ensimmäistä numeroa seuraavat viisi numeroa kertovat tarkemmin luottokortin myöntäjästä.
Sen jälkeen on vuorossa yhdeksän numeroa, jotka muodostavat sinun henkilökohtaisen numerosarjasi. Tämä on oma tunnisteesi, joka sisältää tietoa asiakastilistäsi.
Nämä yhdeksän numeroa ovat ne, jotka erottavat juuri sinun korttisi kaikista saman kortinmyöntäjän muista luottokorteista. Siksi nämä numerot on tärkeää pitää turvassa ja luovuttaa vain luotettavissa yhteyksissä.
Kuudestoista numero on tarkistusnumero, joka määräytyy tietyllä kaavalla ja on ammattilaisen selvitettävissä aiempien numeroiden perusteella.
Milloin luottokortin numeroa tarvitaan ja onko numeron antaminen turvallista?
Luottokortin numeroa tarvitset useassa eri tilanteessa. Yksi selkeä tapaus on se, kun ostat luottokortilla jotain verkosta.
Aivan kuin kaupan kassalla maksaessasi, tarvitset ostoksen maksamiseen korttiasi. Verkossa sinun tulee täyttää korttisi tiedot, jotta verkkokauppa voi tehdä veloituksen.
Ennen luottokortin numeron syöttämistä kannattaa varmistua, että verkkokauppa on luotettava. Jos kauppa ei ole sinulle entuudestaan tuttu, voit selvittää luotettavuutta lukemalla asiakkaiden kokemuksia verkosta tai kysymällä tutuilta, tuntevatko he kyseisen verkkokaupan.
Tarkista myös, että kyseiseltä verkkosivustolta löytyy tiedot siitä, mikä yritys verkkokaupan takana on.
Jos kaupalla on käytössään Verified by Visa tai MasterCard Identity Check -palvelu, on kauppa todennäköisesti luotettava. Kyseiset turvapalvelut auttavat sinua suojautumaan väärinkäytöksiltä.
Esimerkiksi Verified by Visa -palvelu ohjaa sinut tunnistautumaan oman pankkisi verkkopalveluun, jotta identiteettisi voidaan varmistaa. Näin kuka tahansa ei pysty tekemään ostosta kortilla, jos se joutuu vääriin käsiin.
Toinen tyypillinen tilanne, jossa tarvitaan luottokortin numeroa, on hotelli- tai vuokra-autovaraus. Tällöin varauksen yhteydessä pyydetään luottokortin tiedot esimerkiksi minibaarin, huonepalvelun tai muiden lisäpalveluiden käyttöä varten tai vakuudeksi.
Nämä ovat turvallisia tilanteita käyttää luottokorttia.
Huomioi, että luottokortin numeroa ei ikinä tulisi antaa sähköpostilla, tekstiviestillä tai puhelimessa.
Jos joku pyytää luottokorttisi tietoja epätavallisissa tai yllättävissä tilanteissa, kannattaa miettiä kahteen kertaan, onko niitä järkevää antaa.
On hyvin todennäköistä, että kyseessä on huijaus. Esimerkiksi erilaisille epämääräisille nettitesti- tai arvontasivustoille ei pidä luovuttaa omaa korttinumeroa.
Kortin voimassaolon määräpäivä
Luottokortin numeron alla näkyy kortin voimassaolon määräpäivä. Se ilmoitetaan yleensä muodossa month/year eli kuukausi kahdella numerolla ja sen jälkeen vuosiluvun kaksi viimeistä numeroa.
Se tarkoittaa, että luottokorttisi on voimassa kyseisen kuukauden loppuun asti. Yleensä kortin myöntäjä huolehtii siitä, että saat uuden kortin ennen edellisen vanhenemista.
Luottokortin voimassaoloa kysytään verkko-ostosten ja joskus myös hotellivarausten yhteydessä samaan tapaan kuin luottokortin numeroakin. Sen antamisessa kannattaa noudattaa samoja varotoimia kuin luottokortin numeron kanssa.
Voimassaoloa voidaan kysyä muodossa kk/vv tai kansainvälisessä verkkokaupassa vastaavasti muodossa mm/yy, mikä tulee englanninkielisistä sanoista month ja year eli kuukausi ja vuosi.
Luottokortin CVC- tai CVV-numero eli turvakoodi
Turvakoodi löytyy luottokortin kääntöpuolelta, yleensä allekirjoitusnauhan vierestä.
Turvakoodia kutsutaan CVV- tai CVC-koodiksi, joskus myös CVC2- tai CV2-koodiksi: nimitys vaihtelee kortin myöntäjän mukaan. Se on yleensä kolminumeroinen koodi, American Expressillä poikkeuksellisesti nelinumeroinen.
Turvakoodi on tarkoituksella kortin kääntöpuolella. Sitä kysymällä verkkokaupat pyrkivät varmistamaan, että maksajalla todella on hallussaan fyysinen maksukortti, eikä esimerkiksi viekkaasti hankittu valokuva kortista.
Turvakoodi ei myöskään näy esimerkiksi kuiteissa tai missään muuallakaan fyysisen kortin lisäksi. Tällä tavoin pyritään myös lisäämään luottokortin turvallisuutta.
Luottokortin myöntäjän tunnisteet
Jo käsittelemiemme numeroiden lisäksi kortissa voi olla myös luottokortin myöntäjän omia tunnisteita. Nämä numerot ovat yleensä sellaisia, jotka tarjoavat jotain luottokortin myöntäjälle tärkeää tietoa ja löytyvät pääsääntöisesti kortin etupuolelta ihan kortin alalaidasta, nimesi alta.
Niitä voivat olla esimerkiksi asiakas- tai etunumero tai kortin myöntämisvuosi. Yritysten luottokorteissa voi olla myös yrityskoodi, jolla tunnistetaan, mille yritykselle kortit kuuluvat.
Luottokortin myöntäjän omista tunnisteista saat lisätietoa yleensä heidän omilta nettisivuiltaan tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.
Yhdistelmäkortti: näin löydät credit- ja debit-korttien numerot
Samassa kortissa voi olla sekä credit- että debit-ominaisuus, eli se toimii sekä luotto- että pankkikorttina. Tällöin täytyy tietää, mistä kummankin maksutavan numerot löytyvät.
Yhdistelmäkortissa kortin etupuolella oleva numero on luottokorttisi numero: sitä käyttäessäsi käytä myös turvakoodia, joka on allekirjoitusliuskan perässä.
Debit- eli pankkikortin numero taas löytyy yhdistelmäkortin kääntöpuolelta kortin alareunasta. Pankkikortin turvakoodi on merkitty suoraan kortin numeron perään.
Alareunassa näkyvät ensimmäiset 16 numeroa ovat siis pankkikorttisi numero ja viimeiset kolme taas CVC- tai CVV-varmennuskoodi.
Voimassaoloaika on yhdistelmäkortissa yhteinen sekä pankki- että luottokortille.
Pidä luottokortin tiedot turvassa – näin maksat turvallisesti
Luottokortilla maksaminen on luotettavissa verkkokaupoissa yleensä varsin turvallista. Erityisesti tuotteita tai palveluita verkosta tilatessa on järkevää käyttää luottokorttia ostoturvan ja paremman kuluttajansuojan vuoksi.
Tällöin luottokorttiyhtiö on osaltaan turvaamassa selustaasi, jos tilaamasi tuote ei saavu perille tai se on rikkoutunut kuljetuksessa.
Verkkokaupassa kannattaa kuitenkin pitää aina myös maalaisjärki kädessä: luottokorttiyhtiö ei nimittäin suojele sinua omalta huolimattomuudeltasi.
Tee siis taustatutkimuksesi huolella ja varo syöttämästä luottokorttisi tietoja, jos verkkokaupan luotettavuus epäilyttää vähänkin. Lue myös tarkasti toimituksen ja palauttamisen ehdot ennen tilaamista.
Selkeä tilanne, jossa luottokortin tietojen antaminen ei ole turvallista, on se, jos joku pyytää niitä puhelimessa tai sähköpostitse. Tällainen toimintatapa on harvoin rehellinen.
Älä myöskään ikinä kerro korttisi PIN-koodia: sen on tarkoitus pysyä ainoastaan sinun tiedossasi.