Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää sijoittamisesta ja rahan säästämisestä lapselle vuonna 2024
Tämä tietopaketti on kirjoitettu sinulle, joka aiot aloittaa lapselle säästämisen nyt tai lähitulevaisuudessa.
Lukemisen jälkeen tiedät muun muassa sen, mitä erilaisia tapoja säästämiseen ja sijoittamiseen on olemassa, millaisia verotukseen liittyviä perusasioita on hyvä huomioida ja miten luvut 138, 4999 ja 20 000 liittyvät lapselle säästämiseen.
11 usein kuultua kysymystä lapselle säästämisestä
- Miksi lapselle kannattaa säästää?
- Millä eri tavoilla lapselle voi sijoittaa tai säästää rahaa?
- Kenen rahoja lapsen nimissä olevat varat ovat?
- Kannattaako lapselle säästää hänen nimiin vai omiin nimiin?
- Miten verotus tulee ottaa huomioon lapselle säästäessä?
- Missä ja miten lapselle voi avata oman tilin?
- Voiko isovanhempi tai kummi avata lapselle tilin omin nokkineen?
- Mitä jos lapsen omaisuus ylittää 20 000 euroa?
- Miten lapsen säästöt vaikuttavat erilaisiin tukiin?
- Millainen potti lapselle on vuosien aikana mahdollista säästää?
- Milloin lapsilisät maksetaan? Katso maksupäivät 2024
Miksi lapselle ylipäätään kannattaa säästää?
Kasvatustehtävässä onnistuminen ei riipu rahasta, eikä mikään velvoita sinua kerryttämään omalle lapsellesi penniäkään ylimääräistä pesämunaa.
Lapselle säästämisen aloittamista kannattaa kuitenkin ainakin harkita, jos oma taloutesi on siinä kunnossa, että tilille kertyy kuukausi toisensa perään edes hieman ylimääräistä.
Ai miksikö?
- Säästäminen on tärkeä osa talouskasvatusta. Jo hyvinkin pieni lapsi ymmärtää rahan arvon, ja säästöjen kehittymisen seuraaminen on mainio keino opettaa lapselle järkevää rahankäyttöä.
- Lapselle säästäessä aika on puolellasi. 18 vuoden aikana jo muutaman kympin kuukausittaisesta säästösummasta kertyy useiden tuhansien eurojen potti – siitäkin huolimatta, että makuuttaisit rahoja nollakorkoisella säästötilillä. Pitkä sijoitusaika mahdollistaa tarvittaessa myös riskien ottamisen, koska vuosikymmenien aikana talouden nousuilla ja laskuilla on tapana tasaantua.
- Verotukselliset syyt. Lapselle, lapsenlapselle tai kummilapselle voi lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta verovapaasti 4999 euroon asti kolmen vuoden välein. Raja on lahjoittajakohtainen. Sen sijaan kaikkien lapsen säästövarojen hautominen vanhemman tai vanhempien nimissä voi myöhemmin synnyttää ison kertaluonteisen lahja- tai perintöveroseuraamuksen – eritoten, jos varallisuutta on hieman tavanomaista enemmän.
- Säästäminen on helppo automatisoida. Voit aivan hyvin säästää säästötilille, rahastoihin tai osakkeisiin omaan tahtiisi, mutta tarvittaessa säästöprojekti on helppo laittaa autopilotille. Omalta tililtäsi voit esimerkiksi siirrättää lapsen tilille automaattisesti sopivan summan rahaa joka kuukausi tiettynä päivänä.
Kun lapsesi täyttää 18 vuotta, hänellä on oikeus käyttää omissa nimissään olevia rahoja parhaaksi katsomallaan tavalla. Tässä vaiheessa todennäköisesti toivot, että olet saanut iskostettua jälkikasvusi päähän fiksun rahankäytön oppeja.
Aikuistumisen kynnyksellä hyviä käyttökohteita kertyneelle pesämunalle kyllä riittää: rahaa uppoaa helposti esimerkiksi asunnon vuokravakuuden maksamiseen, autokouluun, harrastuksiin tai opiskeluvuosien aikaisten elämisen menojen kattamiseen.
Katsotaan seuraavaksi, millä erilaisilla tavoilla voit lähteä kerryttämään lapsellesi aavistuksen verran pehmeämpää laskua kohti aikuisuutta.
Millä eri tavoilla lapselle voi säästää tai sijoittaa?
Jos laskuista jätetään pois iltapäivälehtien kommenttipalstojen kestosuosikki – eli rahan säilyttäminen käteisenä patjan alla – jäljelle jääviä suosituimpia säästämisvaihtoehtoja ovat:
- säästötilin avaaminen lapselle
- säästäminen rahastoon tai rahastoihin
- passiiviseen indeksirahastoon säästäminen
- osakkeiden ostaminen lapselle arvo-osuustilille tai osakesäästötilille
- erilaiset sijoitusvakuutukset sekä
- yhdistelmät edellä mainituista.
Pienen lapsen kanssa säästämistä voi tietysti opetella aivan perinteisen säästöpossun ja käteisen rahan kanssa.
Jotkut pankit saattavat yhä lykätä kouraasi säästöpossun vauvalahjana, kun avaat pienokaiselle ensimmäisen oman tilin.
Käytännön tasolla säästäminen lapselle voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että omalta tililtäsi siirtyy joka kuukausi automaattisesti tietty summa rahaa lapsesi säästötilille tai rahastoon.
Toki voit aivan hyvin laittaa rahaa säästöön myös täysin omaan tahtiisi silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Useimmiten parhaan tuloksen kuitenkin takaa säännöllisyys ja pitkäjänteisyys.
Lapsille säästävissä perheissä varsin yleinen säästämistapa on laittaa talteen kertyneet lapsilisät tai osa niistä.
Lapsilisät ovat verotonta tuloa, jota maksetaan perheen jokaisesta alle 17-vuotiaasta lapsesta ilman että vanhempien tulotaso tai kertynyt varallisuus vaikuttavat niihin.
Vuonna 2024 yhdestä lapsesta maksettavan lapsilisän määrä on 94,88 euroa kuukaudessa. Toisesta lapsesta puolestaan maksetaan 104,84 euroa ja kolmannesta 133,79 euroa kuukaudessa. Katso vuoden 2024 aikana voimaan tulevat korotukset Kelan verkkosivuilta.
Alla käymme tiivistetysti läpi tavanomaisimmat säästämisvaihtoehdot lapselle.
Sen jälkeen käsittelemme ne yleisimmät kysymykset, jotka liittyvät muun muassa verotukseen, säästöjen käyttöoikeuksiin sekä siihen, kannattaako rahat pitää lapsen nimissä vai omissa nimissä.
Säästötili lapselle on turvallinen ja riskitön valinta
Lapselle avattava säästötili on helppo ja umpiturvallinen tapa säästää rahaa. Ei siis ihme, että pankkien tekemien selvitysten perusteella suuri osa jälkikasvulleen säästävistä vanhemmista laittaa eurot talteen suoraan lapsen tilille.
Huono puoli on kuitenkin se, että pienikorkoisilla säästötileillä raha ei tuota paljoakaan ja inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen syö talletusten arvoa pitkällä aikavälillä.
Lapselle säästäessä asian merkitys korostuu, koska säästöajat ovat tyypillisesti jopa parin vuosikymmenen pituisia.
Rahastoihin tai osakkeisiin sijoittamalla säästäjän on mahdollista päästä paremmin kiinni korkoa korolle -ilmiöön – katso esimerkki edeltävän linkin takaa.
Säästötili sen sijaan on turvallinen ja hyvä valinta, jos säästöaika on lyhyempi ja rahat on tarkoitus käyttää jo muutaman vuoden sisällä tiettyyn ennaltamäärättyyn tarkoitukseen.
Alla olevan painikkeen takaa löydät useimmin kysyttyjä säästötileihin liittyviä kysymyksiä sekä vertailun säästötilien koroista.
Rahastosäästäminen lapselle on mahdollista jo muutamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa
Pankkien tekemien kyselyiden perusteella rahaston avaaminen omalle lapselle, lapsenlapselle tai kummilapselle on yleistynyt viimeisten vuosien aikana.
Rahastoihin laittamasi raha hajautetaan automaattisesti useisiin eri sijoituskohteisiin, mikä pienentää riskiä verrattuna siihen, että ostaisit esimerkiksi vain yhden yksittäisen yrityksen osakkeita.
Useampaa kuin yhtä rahastoa ostamalla hajautus paranee entisestään.
Voit vapaasti valita, kuinka vähän tai paljon riskiä haluat ottaa ja kuinka säännöllisesti sijoitat varoja rahastoon. Aloittamaan pääset jo muutamalla kymmenellä eurolla kuukaudessa.
Sopivaa rahastoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota mataliin hallinnointikuluihin.
Vaikka perusteet on hyvä olla hallussa, rahastosäästäminen lapselle ei vaadi sinulta juuri sen kummempaa asiantuntijuutta kuin tilille säästäminenkään.
Suurta alkupääomaa ei tarvita, eikä rahamaailman tapahtuvia tarvitse seurata suurennuslasilla.
Pitkällä sijoitusajalla voit halutessasi ottaa enemmän riskiä, koska parin vuosikymmenen aikana talouden heilahteluilla on tapana tasaantua.
Matalan riskin rahasto taas voi tuntua turvallisemmalta vaihtoehdolta, jos säästäminen aloitetaan esimerkiksi teini-ikäiselle lapselle autokoulun käymistä tai tulevia opintovuosia silmälläpitäen.
Osakkeisiin sijoittavat osakerahastot ovat pääsääntöisesti hyvä valinta, jos sijoitusaika on pitkä ja säästäjällä on varaa ottaa hieman enemmän riskiä parempien tuottojen toivossa.
Korkorahastoissa riskit sen sijaan ovat pienempiä, mutta samalla tuotto-odotukset ovat maltillisemmalla tasolla. Yhdistelmärahastot puolestaan sijoittavat sekä osakkeisiin että korkosijoituksiin.
Korkoa korolle -laskurilla voit suuntaa-antavasti testata, kuinka jo hyvinkin maltillisella tuotolla voi pitkän ajan kuluessa kerryttää säästöjen arvoa. Laskurin saat auki edellisestä linkistä tai alla näkyvää kuvaa painamalla.
Rahastosopimuksen tekemiseen tarvitaan lapsen molempien huoltajien suostumus tai vaihtoehtoisesti todistus yksinhuoltajuudesta.
Pankkisi verkkosivuilta löydät tarkat ohjeet siitä, miten pääset alkuun.
Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua:
Osakkeita lapselle voit ostaa arvo-osuustilille tai osakesäästötilille
Osakerahastojen sijaan voit ostaa jälkikasvullesi myös suoraan yksittäisten yhtiöiden osakkeita avaamalla lapselle arvo-osuustilin tai osakesäästötilin.
Suoria osakeostoja ei kuitenkaan kannata lähteä tekemään täysin pystymetsästä tai ilman riittävää hajauttamista.
Myös kaupankäyntikuluihin kannattaa kiinnittää huomiota. Niissä voi olla isojakin eroja, eivätkä pienet kertaostot välttämättä ole tämän takia järkeviä.
Vuodenvaihteessa 2020 lanseerattu osakesäästötili lykkää verojen maksamista myöhemmäksi, sillä tilin sisällä voit käydä kauppaa verovapaasti. Verot tulevat maksuun vasta, kun nostat tililtä myyntivoittoja tai osinkoja.
Tämä mahdollistaa sen, että voit halutessasi sijoittaa voitot ja osingot täysimääräisesti uudelleen, mikä vauhdittaa korkoa korolle -ilmiötä ja kasvattaa sijoitettua pääomaa.
Lapselle säästämiseen osakesäästötili voi olla hyvä valinta, koska tilin hyödyt tulevat esiin nimenomaan pitkällä aikavälillä.
Tavanomaisella arvo-osuustilillä myyntivoitoista ja osingoista maksetaan veroa vuosittain.
Osakesäästötilille voit tallettaa rahaa enintään 100 000 euroa. Tilin saldo voi toki kasvaa tätä suuremmaksikin, mikäli sijoitukset menevät nappiin ja tuottoa kertyy.
Sekä arvo-osuustilin että osakesäästötilin avaamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Osakesäästötiliä ei ainakaan toistaiseksi löydy kaikkien pankkien valikoimista.
Vanhempi, isovanhempi tai kummi voi siirtää lapsen tilille rahaa osakkeiden ostamista varten. Omia osakkeita tai rahasto-osuuksia voi vaihtoehtoisesti siirtää myös lahjana lapsen arvo-osuustilille.
Tällöin kannattaa muistaa tehdä lahjakirja. Osakesäästötilille sen sijaan ei voi siirtää suoraan osakkeita.
Lisätietoa osakesäästötileistä ja arvo-osuustileistä löydät alla linkatuista artikkeleista.
Lisää aiheesta:
Säästö- ja sijoitusvakuutukset sopivat pitkäaikaiseen säästämiseen
Yhtenä vaihtoehtona lapselle tai lapsenlapselle säästämiseen on myös sijoitus- tai säästövakuutuksen ottaminen. Vastaavia tuotteita voi pankista riippuen olla tarjolla monilla eri nimillä.
Vakuutuksen sisällä voit sijoittaa eri kohteisiin – esimerkiksi rahastoihin – niin, että kertyneitä tuottoja verotetaan vasta, kun vakuutussäästöjä nostetaan.
Sijoituskohteiden valinnan voit oman riskitasosi mukaisesti ulkoistaa myös pankin varanhoitohenkilölle.
Vakuutuksesta puhutaan, koska sijoitusvakuutus sisältää henkivakuutusturvan. Kertyneitä vakuutussäästöjä vastaava henkivakuutusturva voidaan kuolemantapauksissa maksaa suoraan määräämillesi edunsaajille ilman kuolinpesäselvitystä.
Yhteen vakuutukseen on mahdollista merkitä myös useampia edunsaajia ja halutessasi voit muuttaa niitä koska tahansa.
Sijoitusvakuutus siis ikään kuin yhdistää säästöjen sijoittamisen, vakuutuksen ja myös varakassan, sillä omissa nimissäsi olevasta sijoitusvakuutuksesta voit tarvittaessa nostaa varoja takaisin omaan käyttöösi.
Sijoitusvakuutuksen omiin nimiinsä ottava isovanhempi voi esimerkiksi päättää, että vakuutussopimus päättyy ja kertyneet säästöt erääntyvät lapsenlapselle, kun tämä täyttää 20 vuotta.
Säästövakuutus voidaan toki avata myös lapsen nimiin, mutta tällöin vakuutukseen kertyneet säästövarat ovat lapsen varoja, eikä niitä voi enää nostaa takaisin omaan käyttöön.
- Katso esimerkkejä Nordean tai OP:n erilaisista vakuutussäästämisvaihtoehdoista. Ehdot vaihtelevat ja ne voivat poiketa yllä kerrotusta.
- Säästöhenkivakuutusten ja niille mahdollisesti kertyneen tuoton verokohtelusta löydät lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta (esim. kohdat 3.2 ja 4.7).
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Kenen rahoja lapsen säästötilillä tai sijoituksissa kiinni olevat rahat ovat?
Kun säästetyt varat ovat lapsesi nimissä, ne ovat hänen omaisuuttaan. Huoltajan roolissa sinulla on rahoihin hallinnointioikeus, mutta et silti voi käyttää niitä aivan miten lystää.
Hallinnointioikeus päättyy, kun lapsesi täyttää 18 vuotta. Siihen asti voit tiettyjen ehtojen puitteissa käyttää rahoja lapsesi hyödyksi tai hallinnoida niitä esimerkiksi myymällä tai ostamalla sijoituskohteita lapsen nimiin.
Aivan mitä tahansa kauppoja ei kuitenkaan voi mennä tekemään ilman Maistraatin (nykyisin Digi- ja väestötietovirasto) lupaa.
Lähtökohtaisesti joudut vanhempana vastaamaan lapsesi elatuksesta omilla rahoillasi. Alaikäisen omalle tilille kertyneitä rahoja voit kuitenkin käyttää hänen elatukseensa ja harrastuskulujen tapaisiin menoihin siinä tapauksessa, että oma elatuskykysi on esimerkiksi työttömyyden, sairauden tai muun vastaavan syyn takia alentunut.
Vanhempien elatuskyvyn arvioinnissa huomioidaan heidän käytössään olevien varojen määrä.
On täysin normaalia, että esimerkiksi lapsen harrastuskuluja tai erilaisia kalliimpia hankintoja – kuten vaikkapa tietokone tai mopokortti – rahoitetaan lapselle säästöön kertyneillä varoilla.
Alaikäisellä lapsella ei kuitenkaan milloinkaan ole velvollisuutta osallistua perheenjäsentensä elatukseen. Et siis voi käyttää lapsesi omaisuutta omiin menoihisi tai perheen muiden lasten menoihin.
Eri medioista voi bongata lähes vuosittain uutisia, joissa lapsen vanhempi on saanut tuomion kavalluksesta nostettuaan lapsen tilin tyhjäksi ja tuhlattuaan rahat omiin menoihinsa.
- Lue lisää alaikäisen omaisuuden hoitamisesta Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.
Ai mikä ihmeen digivirasto? Maistraatit ja Väestörekisterikeskus yhdistyivät Digi- ja väestötietovirastoksi vuoden 2020 alussa.
Mitä jos lapseni päättää täysi-ikäistyttyään sijoittaa kaikki säästövaransa keskiolueen tai muihin vastaaviin välttämättömyyshyödykkeisiin?
Tässä ikävässä skenaariossa keinosi ovat vähissä, sillä omissa nimissään olevilla rahoilla 18-vuotias lapsesi voi tehdä juuri niin itse parhaaksi näkee.
Vastuuntuntoisena kasvattajana olet kuitenkin varmasti valistanut jälkikasvuasi säästämisestä ja rahan arvosta jo pienestä pitäen?
Lapselle säästäminen ei tarkoita pelkkää rahallisen tuen antamista, vaan kyse on yhtälailla myös talouskasvatuksesta ja rahankäytön opettelusta.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Kannattaako lapselle säästää hänen nimiin vai omiin nimiin?
Jos luit edellisen kappaleen, sinulle saattoi herätä kysymys siitä, kenen nimissä lapselle säästettävät rahat kannattaa pitää.
Vaihtoehdot eivät tietenkään ole toisensa poissulkevia.
Mikään ei estä sitä, että kerrytät lapsellesi varoja useammalla erillisellä säästö- tai sijoitustuotteella, joista yksi tai useampi on lapsen nimissä ja osa omissa nimissäsi.
Lapsella voi esimerkiksi olla lyhyemmän tähtäimen säästämiseen tarkoitettu oma tili sekä parempaa tuottoa kerryttävä rahasto, jonne sijoitetaan euroja pidemmällä aikajänteellä.
Vanhempi voi puolestaan säästää omalle tililleen rahaa esimerkiksi lapsen ajokorttia, valmistujaisia tai jatko-opintovuosia varten.
Tällöin vanhemmalla säilyy päätäntävalta rahojen käyttöön lapsen täysi-ikäistyttyä, eikä jälkikasvu voi tuhlata niitä esimerkiksi välivuotta viettäessään.
Verotuksen näkökulmasta kaikkien säästöjen sullominen vuosikymmeniksi vanhemman tai vanhempien nimiin ei välttämättä ole optimaalisin ratkaisu.
Jos rahaa ehtii vuosikymmenien kuluessa kertyä paljon, isompien pottien siirtäminen kerralla lapsen tilille ei onnistu ilman lahjaveroseuraamuksia.
Kuolemantapausten kohdalla isommista summista puolestaan joudutaan maksamaan perintöveroa.
Omiin nimiisi säästäessä voit toki toisaalta päättää täysin itse, milloin ja kuinka suurissa erissä haluat siirtää kyseiset varat jälkikasvullesi.
Kaikki 18-vuotiaat eivät välttämättä vielä ole kykeneväisiä toimimaan järkevästi rahan kanssa – varsinkaan, jos kyseessä on isompi kertaluonteinen potti.
Käydään seuraavaksi läpi hieman tarkemmin ne asiat, jotka vanhempien sekä äveriäiden mummujen, pappojen ja kummien on hyvä tietää lapselle lahjoitettavien rahojen verotuksesta.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Miten verotus tulee ottaa huomioon lapselle säästämisessä?
Lapselle säästäminen kiinnostaa myös verottajaa. Voit lahjoittaa verovapaasti lapselle, lapsenlapselle tai kummilapselle enintään 4999 euroa kolmen vuoden ajanjaksolla. 5000 eurosta lähtien lahjan saaja joutuu maksamaan lahjaveroa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaisit joka kuukausi siirtää lapsesi tilille saman summan rahaa, kyseinen summa voisi olla korkeintaan 138 euroa ja rapiat päälle.
Toki voit lahjoittaa myös kerralla 4999 euroa, kunhan et tee sitä useammin kuin kerran kolmessa vuodessa.
4999 euron raja on lahjoittajakohtainen, eli esimerkiksi molemmat vanhemmat tai isovanhemmat voivat jokainen erikseen siirtää kyseisen summan lapselle ilman lahjaverovelvollisuuden syntymistä.
Esimerkki:
Vili-Eevertti täyttää 10 vuotta 1.1.2024. Syntymäpäivänä molemmat vanhemmat sekä rikas kummisetä Hans-Åke siirtävät kukin lapsen säästötilille 4999 euroa.
Seuraavan kerran kyseinen kolmikko voi lahjoittaa Vili-Eevertille 4999 euroa verovapaasti vuoden 2027 alussa.
Lahjaveron määrän voit laskea Verohallinnon sivuilta löytyvän laskurin avulla. Esimerkiksi 5000-25 000 euron suuruisten lahjojen kohdalla veroa maksetaan alarajan (eli 5000 euron) kohdalla 100 euroa ja ylimenevästä summasta 8 prosentin osuus, jos lahjoittaja on vanhempi tai muu lähisukulainen.
Tällöin vaikkapa 12 000 euron lahjasta koituisi lahjaveroa 100 euroa + 8 prosentin osuus alarajan ylittävästä 7000 eurosta. Yhteensä siis 660 euroa.
Muiden kuin lähimpien sukulaisten lahjoitukset lasketaan eri prosenteilla, jotka löydät verottajan verkkosivuilta edeltävän linkin takaa.
Lahjaveron maksaa lahjan saaja. Ilmoitus lahjaverosta pitää tehdä kolmen kuukauden sisällä lahjoituspäivästä.
Elatusvelvollisuutesi loppuu lähtökohtaisesti lapsesi täyttäessä 18 vuotta, mutta elatuslahjoilla voit sen jälkeenkin tukea aikuistuvaa lastasi ohi lahjaverotuksen.
Perintö- ja lahjaverolaissa (Luku 3, 19 §) on mainittu ehdot, joiden puitteissa lahjaveroa ei tarvitse maksaa.
Lisää pureskeltavaa:
- Jos lahjat ovat osakkeita, rahastoja tai muuta omaisuutta, voit lukea varojen arvostamisesta lisää Verohallinnon syventävästä ohjeesta.
- Tiedätkö, mitä tarkoittaa elatuslahja, josta ei tarvitse maksaa lahjaveroa? Jos et, lue lisää OP:n verkkosivujen artikkelista.
- Perintöverorajoista, alaikäisyysvähennyksestä sekä eri perintöveroluokista löydät lisätietoa Verohallinnon verkkosivuilta.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Missä ja miten lapselle voi avata oman tilin?
Voit avata lapsellesi tilin vaikka heti synnytyssairaalasta kotiutumisen jälkeen. Molempien huoltajien suostumuksen lisäksi tilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus.
Jotkut pankit saattavat vaatia sinulta lapsen nimen ilmoittamista heti kättelyssä, mutta monesti nimi on mahdollista ilmoittaa myöhemmin ristiäisten tai nimiäisten jälkeen.
Käytännöissä voi olla eroavaisuuksia riippuen pankista ja valitusta tilituotteesta.
Useimmiten lapsen tili avataan samaan pankkiin, jonne vanhempien omat pankkiasiat on keskitetty. Tällöin tili on nopea avata suoraan vanhemman oman verkkopankin kautta.
Toinen huoltaja voi antaa suostumuksensa täyttämällä sähköisen valtakirjan. Yksinhuoltajuustilanteissa käytännöstä voidaan poiketa.
Jos toisella vanhemmista ei ole asiakkuutta siinä pankissa, jonne lapsen tili avataan, pankki saattaa vaatia konttorikäyntiä valtakirjan antaneen asiakkaan tunnistamiseksi. Tässäkin asiassa pankkien käytännöissä voi olla hienoisia eroja.
Perinteisten käyttö- ja säästötilien lisäksi myös arvo-osuustilien ja osakesäästötilien avaamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Lue lisää tilin avaamisesta pankkisi verkkosivuilta:
Voiko isovanhempi tai kummi avata tilin lapselle omin nokkineen?
Useimmiten vanhemmat avaavat lapselle tilin, jonne kummit ja isovanhemmat voivat halutessaan siirtää rahaa esimerkiksi syntymäpäivinä tai Keno-voittojen osuessa kohdalle.
Itse et voi avata alaikäiselle kummilapsellesi tai lapsenlapsellesi tiliä hänen nimiinsä ilman huoltajien – eli käytännössä vanhempien – suostumusta. Vielä takavuosina käytännöstä saatettiin poiketa.
Lupa huoltajilta todennetaan pääsääntöisesti valtakirjalla, jonka he voivat täyttää sähköisesti pankin verkkopalvelussa. Jos vanhemmat eivät ole kyseisen pankin asiakkaita, asian hoitamiseksi voidaan vaatia konttorikäyntiä.
Käytännöissä on pieniä pankkikohtaisia eroja, joten viisainta on katsoa toimintaohjeet oman pankin verkkosivuilta.
Mikään ei tietysti estä sinua avaamasta omiin nimiisi ”kummitiliä” tai lapsenlapselle säästämiseen tarkoitettua sivutiliä tai rahastoa.
Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa, että isomman jättipotin siirtäminen lapsen tilille yhdellä kertaa ei onnistu ilman veroseuraamuksia.
Lahjaverovelvollisuutta ei synny, jos lapselle tekemiesi lahjoitusten arvo pysyy alle 5000 eurossa kolmen vuoden ajanjaksolla.
Lahjaveron maksaa lahjan saaja, eli käytännössä ilmoituksen alaikäisen lapsen saamasta lahjasta tekee hänen huoltajansa. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti OmaVerossa.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Mitä jos lapsen omaisuus ylittää 20 000 euroa?
Jos vuosien saatossa käy niin mahtavasti, että jälkikasvusi varallisuus ylittää 20 000 euroa, sinun tulisi hänen nohevana edunvalvojanaan tehdä asiasta ilmoitus maistraatille.
Asiasta määrätään holhoustoimesta annetussa laissa (66 §) seuraavin sanankääntein:
”Edunvalvonta on merkittävä holhousasioiden rekisteriin, kun holhousviranomainen saa tiedon siitä, että:
- 1) alaikäinen on osakkaana kuolinpesässä ja hänen osuutensa pesän varoista vainajan tai pesän velkoja niistä vähentämättä ylittää 20 000 euroa; tai että
- 2) alaikäisellä on edunvalvojan hoidettavana olevaa omaisuutta, jonka määrä alaikäisen velkoja siitä vähentämättä ylittää 20 000 euroa.”
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että teet vuosittain ilmoituksen siitä, millä tavoin olet lapsesi varallisuutta hoitanut ja miten omaisuuden määrä on vuoden aikana muuttunut.
Raportointivelvollisuus päättyy lapsesi tullessa täysi-ikäiseksi. Ilmoittaminen on maksutonta.
Lisätietoa käytännön toimista ja tarvittavista lomakkeista löydät esimerkiksi Suomi.fi:stä sekä Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Miten lapsen säästöt vaikuttavat Kelan tukiin?
Toimeentulotuen hakeminen ja lapsen säästöt
Yksi yleisimmistä lapsen säästöihin ja Kelan tukiin liittyvistä kysymyksistä koskee tilannetta, joissa haet toimeentulotukea ja alaikäisen lapsesi omalle tilille on kertynyt säästöön rahaa.
Perustoimeentulotuki on niin sanottu viimesijainen etuus, eli se myönnetään vain sellaiselle henkilölle tai perheelle, jonka varat eivät muutoin riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Toimeentulotukipäätökseen vaikuttavat tulojesi lisäksi sekä sinun että perheesi käytössä olevat varat.
Lasten tileillä olevien säästöjen tai rahasto-osuuksien kaltaiset varat voidaan muuttaa heti rahaksi, jolloin ne katsotaan perustoimeentukea laskettaessa heti käytettävissä oleviksi tuloiksi.
Lapsen omaisuus vaikuttaa ainoastaan hänestä itsestään maksettavaan toimeentulotuen perusosaan, eikä varoina huomioida sellaisia varoja, jotka ylittävät kyseisen perusosan ja lapsen muiden perusmenojen suuruuden.
Perusosa tarkoittaa ruoan ja vaatteiden kaltaisiin välttämättömyyksiin tarvittavaa toimeentulotuen osaa ja sen suuruus riippuu alaikäisen lapsen iästä ja sisarusten määrästä.
Voit tarkistaa ajantasaiset summat (2024) Kelan verkkosivujen taulukosta yllä näkyvän linkin takaa.
Lapsen omaisuus siis vaikuttaa hänestä itsestään maksettavaan tukiosuuteen, mutta se ei estä muuta perhettä saamasta toimeentulotukea, mikäli he muutoin täyttävät tuen saamisen ehdot.
Alaikäisellä lapsella ei ole velvollisuutta osallistua perheenjäsentensä elatukseen.
Lehdistä voi melko usein lukea tarinoita, joissa lapselle kertyneet säästöt ovat mutkistaneet perheen toimeentulotuen hakemista.
Siksi hakemuksissa tulisi aina selvittää kaikkien lasten tulot, varat ja niiden kertyminen mahdollisimman seikkaperäisesti.
Kelalle tulisi myös antaa tieto siitä, miksi lapsen varallisuutta ei mahdollisesti voida käyttää. Kelan tekemä päätös voi olla erilainen, jos lapsen tili on esimerkiksi niin sanottu lahjatili, josta lapsi tai vanhemmat eivät voi tehdä nostoja ennen lapsen täysi-ikäistymistä.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Asumistuen hakeminen ja lapsen säästöt
Omaisuutesi määrällä itsessään ei ole vaikutusta, jos haet yleistä asumistukea.
Sen sijaan omaisuudesta mahdollisesti kertyvät tuotot – esimerkiksi myyntivoitot, osingot tai talletusten korot – vaikuttavat tuen määrään ja voivat torpata sen saannin.
Osinko- ja korkotulosi huomioidaan tuloina, jos ne ylittävät 12,02 euroa kuukaudessa. Sama koskee muita ruokakuntasi täysi-ikäisiä jäseniä. Tarkista ajantasaiset summat Kelan verkkosivuilta.
Alaikäisen lapsesi osalta kyseisiä tuloja ei kuitenkaan huomioida. Lapsen tulot vaikuttavat yleiseen asumistukeen vain silloin, kun tuen hakijana on lapsi itse tai hänen puolisonsa.
Lue Kelan verkkosivuilta tietoisku yleiseen asumistukeen vaikuttavista muutoksista vuosina 2024-2025.
Huomioi, että Kelan mukaan osakesäästötilille maksetut osingot otetaan yleisessä asumistuessa tulona huomioon, vaikka niitä ei nostettaisi pois osakesäästötililtä.
Kun lapsi hakee itse opintotukea…
Lapsen säästöt tai omaisuus eivät itsessään vaikuta hänen opintotukeensa. Tilanne voi kuitenkin muuttua siinä vaiheessa, kun omaisuus kerryttää tuloa.
Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opiskelija saa osinkotuloja omistamistaan osakkeista tai hän myy pois voitolla olevia rahastojaan. Tällöin kyse on pääomatuloista, jotka vaikuttavat opintotukeen.
Huomioi, että osakkeita tai rahastoja on kuitenkin vuoden aikana mahdollista myydä verovapaasti enintään 1000 eurolla.
Mahdollisista myyntivoitoista ei tällöin tarvitse maksaa veroa, kunhan luovutetun omaisuuden yhteenlaskettu myyntihinta ei verovuoden aikana ylitä tuhatta euroa.
Koska tällaiset voitot eivät ole veronalaisia tuloja, niitä ei myöskään oteta huomioon opintotuen tulovalvonnassa.
Lahja- ja perintöverotuksen piiriin kuuluvia lahjoja ja perintöjä ei myöskään huomioida opiskelijan tuloina opintotukea laskettaessa. Sama pätee lähdeveron alaisten talletusten kerryttämiin korkotuloihin. Tilanne luonnollisesti muuttuu, jos lahjana tai perintönä saatu omaisuus kerryttää pääomatuloja.
Jos lapsi myy osakkeita arvo-osuustililtään, hänen kannattaa huomioida, että Kela ei huomioi osakkeiden mahdollisia luovutustappioita opintotuen tulonvalvonnassa.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voitolliset kaupat huomioidaan opiskelijan tuloina, mutta tappiollisia kauppoja ei pysty vähentämään.
Yllätys voi olla hyvin ikävä, jos opiskelija myy pois osaketta A 5000 euron voitolla ja osaketta B 5000 euron tappiolla ja kuvittelee, että hän ei Kelan silmissä tienannut mitään.
Osakesäästötili puolestaan vaikuttaa opintotukeen vain siinä tapauksessa, että tililtä nostetaan rahaa ulos ja tili on voitolla. Tappioiden vähentäminen on mahdollista, koska ne huomioidaan jo tilin sisällä.
Jos tili on kokonaisuudessaan tappiolla tai plusmiinus nolla -tilanteessa, nostetut eurot eivät ole opintotuessa huomioitavaa tuloa.
Opiskelijoiden kannattaa seurata opintotuen tukikuukausirajoja pitkin vuotta ja eritoten loppuvuodesta. Hyvinkin pienet sijoituksista tulevat tuotot vaikuttavat opintotukeen siinä tapauksessa, että niiden takia vuosituloraja ylittyy.
Esimerkiksi yhdeksältä kuukaudelta opintotukea nostava opiskelija voi tienata vuoden aikana 18 720 euroa. Tukea tarvitsee palauttaa, jos tulot ylittävät tämän vuositulorajan yli 348 eurolla.
Jos opiskelija on käynyt vuoden aikana opintojen ohella osa-aikatöissä ja mitoittanut palkkatulonsa juuri mainittuun ylärajaan sopivaksi, raja voi ylittyä, jos opiskelija unohtaa huomioida esimerkiksi aiemmin keväällä saamansa osinkotulot.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Millaisia summia lapselle on vuosien aikana mahdollista säästää?
Varsinkin iltapäivälehdet tykkäävät säännöllisin väliajoin uutisoida laskelmista, joissa lapsesta leivotaan miljonääri lapsilisiä säästämällä.
Oikea vastaus otsikon kysymykseen kuitenkin on, että se riippuu.
Helpoiten selvität omaan tilanteeseesi soveltuvan vastauksen käyttämällä säästölaskuria. Voit valita laskuriin sopivan säästöajan, alkutalletussumman, kuukausisäästön sekä tavoitellun tuoton aina nollasta prosentista ylöspäin.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Lapsilisien säästäminen lapselle – milloin lapsilisät maksetaan?
Lapsilisien säästäminen on varsin yleinen tapa laittaa euroja talteen omalle jälkikasvulle.
Lapsilisien maksupäivät 2024
Vuonna 2024 lapsilisät maksetaan:
- 26. tammikuuta 2024
- 23. helmikuuta 2024
- 26. maaliskuuta 2024
- 26. huhtikuuta 2024
- 24. toukokuuta 2024
- 26. kesäkuuta 2024
- 26. heinäkuuta 2024
- 23. elokuuta 2024
- 26. syyskuuta 2024
- 25. lokakuuta 2024
- 26. marraskuuta 2024
- 20. joulukuuta 2024.
Siirry tästä takaisin sisällysluetteloon.
Lisää hyödyllistä luettavaa:
- Finlex: Laki holhoustoimesta & laki lapsen elatuksesta.
- Digi- ja väestötietovirasto: Alaikäisen omaisuuden hoitaminen.
Artikkelia on viimeksi päivitetty tammikuussa 2024.