Lainat ja rahoitus – lue tietoa eri lainamuodoista
Mitä erilaisia lainamuotoja pankit tarjoavat? Tutustu eri lainatyyppeihin kattavien artikkelien ja oppaiden avulla sekä lue kokemuksia eri palveluista.
Asuntolaina
Lue yli 20 artikkelia asuntolainan hakemisen eri osa-alueista.
Autorahoitus
Osamaksu, autolaina vai kenties yksityisleasing? Vertaile autorahoitusvaihtoehtoja.
Kulutusluotot
Kulutusluottojen koroissa on suuria eroja. Katso vertailutietoa pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjonnasta.
Luottokortit
Luottokortti on oiva maksuväline, kunhan käytät sitä fiksusti. Lue tietoa luottokortin käyttämisestä ja vertaile yli 40 korttia.
Opintolaina
Opintolaina on siitä erikoinen laina, että parhaassa tapauksessa maksat sitä pankille takaisin vähemmän kuin mitä heiltä lainasit. Lue lisää artikkelista.
Remonttilaina
Remonttilainoja on tarjolla niin vakuudellisina kuin vakuudettomina. Katso eri vaihtoehdot.
Vakuudellinen pankkilaina
Vakuudellinen pankkilaina on merkittävästi halvempi vakuudettomiin luottoihin verrattuna. Vertaile pankkien tarjoamia korkoja artikkelista.
Yhdistelylaina
Lainojen yhdistäminen tarkoittaa, että useampi laina tai luotto maksetaan pois yhdellä isommalla lainalla. Lue yhdistelylainojen hyödyistä ja riskeistä.
Yritysrahoitus
Yritysrahoitusoppaasta löydät kattavat tiedot yli 20 laina-, tuki- ja rahoitusvaihtoehdosta, joita suomalaisille pk-yrityksille on tarjolla.
Eri lainatyypit lyhyesti
Asuntolaina
Asuntolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, jolla rahoitat asunnon ostamisen tai sen peruskorjauksen. Asuntolainan hakeminen alkaa lainahakemuksen täyttämisellä pankin verkkosivuilla. Voit pyytää asuntolainatarjouksen yhdestä tai useammasta pankista.
Jos pankki katsoo sinut lainakelpoiseksi, saat alustavan asuntolainatarjouksen. Se tarkoittaa käytännössä lainalupausta, eli pankki sitoutuu rahoittamaan asuntokauppasi tarjouksessa mainituin ehdoin.
Asuntolainan hakijan oppaasta voit lukea yksityiskohtaista lisätietoa hakuprosessista sekä siihen liittyvistä termeistä ja käytännöistä.
Autorahoitus
Yleisimpiä rahoitusvaihtoehtoja auton hankkimiseen ovat käteinen, osamaksurahoitus sekä vakuudellinen tai vakuudeton autolaina.
Myös auton pitkäaikainen vuokraaminen eli yksityisleasing on viime vuosien aikana nostanut päätään. Puhtaan vuokraamisen lisäksi tarjolla on etukäteen sovittuun takaisinostohintaan perustuvia osamaksupohjaisia sopimuksia, jolloin autoilet kiinteällä kuukausimaksulla ilman huolia auton arvon alenemisesta.
Eri vaihtoehtojen hyödyistä, haitoista ja kuluista voit lukea lisätietoa klikkaamalla näkyvää painiketta.
Joustoluotto
Joustoluotto on nimitys lainalle, jonka hakeminen ja takaisinmaksu sujuu hieman tavanomaista kulutusluottoa joustavammin.
Yleisimmin joustoluotto toimii luottokortin tai luottotilin tavoin, eli voit käyttää sitä usemman kerran ilman uuden lainahakemuksen tekemistä.
Kun maksat luottoa takaisin, lyhentämäsi summa vapautuu uudelleen käyttöösi.
Kulutusluotto
Kulutusluotto tarkoittaa lainaa, joka on myönnetty kuluttamista varten. Yleisiä kulutusluoton käyttötarkoituksia ovat arkiset hankinnat, auton ostaminen sekä kodin remontointi.
Kulutusluottoja myöntävät asiakkailleen kaikki Suomessa toimivat pankit sekä kymmenet yksityiset rahoitusyhtiöt.
Tavallisimmin kulutusluoton määrä on muutamia tuhansia euroja ja laina-aika 1-3 vuotta. Isommissa summissa laina-aika voi kuitenkin olla selvästi pidempikin.
Kulutusluotto voi olla vakuudellinen tai vakuudeton laina. Vakuudellinen kulutusluotto tarkoittaa, että annat pankille reaalivakuuden – eli käytännössä jotain rahanarvoista omaisuuttasi – lainan takaisinmaksun pantiksi.
Vakuus pienentää pankin luottotappioriskiä, minkä takia vakuudellisen luoton hinta on selvästi matalampi ilman vakuuksia myönnettäviin kulutusluottoihin verrattuna.
Hakijan tulot, menot ja niiden pohjalta muodostuva maksuvara ovat tärkeimpiä asioita pankin pohtiessa, paljonko kulutusluottoa henkilö voi saada.
Kulutusluottojen ja vastaavien lainojen kilpailutus on mahdollista vertailupalveluiden kautta. Tunnetuimpia palveluja ovat muun muassa Omalaina, Rahalaitos ja Zmarta.
Kilpailutuspalveluiden kautta on mahdollista hakea myös lainaa Ruotsista tai norjalaisilta digipankeilta.
Luottokortti
Luottokortti eli niin sanottu credit-kortti on maksuväline, jolla voit maksaa ostoksen pankkitilisi sijaan luotolta. Näin ollen tililtäsi ei lähde rahaa, mutta sinulle myönnetty luottoraja pienenee ostoksen hinnan verran.
Luotolla tehdyn ostoksen maksat vasta siinä vaiheessa, kun saat luottokorttilaskun verkkopankkiisi, sähköpostiisi tai postilaatikkoosi.
Jos et maksa käyttämääsi luottoa kokonaisuudessaan pois laskun eräpäivään mennessä, joudut maksamaan luotolle korkoa.
Sivustomme artikkeleista voit lukea tietoa luottokortin käytön hyödyistä ja riskeistä. Voit myös vertailla lähes 50 luottokorttia, joita Suomessa toimivat pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät.
Opintolaina
Opintolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, joka on tarkoitettu opintojesi ja opiskelija-arkesi rahoittamiseen.
Saat lainalle valtiontakauksen, eli Kela maksaa lainasi takaisin pankille, mikäli et sitä itse tee. Tällöin Kela toki perii sinulta lainarästisi myöhemmin takaisin korkojen kera.
Valtiontakauksen takia opintolainan myöntäminen on pankille käytännössä riskitöntä, minkä takia lainan kulut ovat hyvin matalat.
Lainaa alat maksamaan takaisin yleensä noin 1,5–2 vuoden kuluttua opintotuen maksamisen päättymisestä. Maksuaikataulun voit yleensä neuvotella joustavasti pankin kanssa.
Saat Kelalta opintolainahyvitystä, jos valmistut määräajassa. Tämä tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi pankille.
Remonttilaina
Halvin vaihtoehto remontointiin on lähes poikkeuksetta asuntolainan yhteydessä otettu remonttilaina, mutta pienempiin tarpeisiin on saatavilla myös pienempiä vakuudellisia ja vakuudettomia kulutusluottoja.
Niitä voit hakea niin pankista kuin myös verkossa toimivien rahoitusyhtiöiden kautta.
Vakuudellinen pankkilaina
Vakuudellinen laina tarkoittaa sellaista lainaa, jonka takaisinmaksun pantiksi pystyt antamaan vakuuden. Käytännössä vakuus tarkoittaa tällöin omaisuuttasi eli esimerkiksi asuntoasi, sijoitusvarallisuuttasi, metsäpalstaasi tai kesämökkiäsi.
Jos et syystä tai toisesta maksaisikaan lainaa takaisin, pankki voisi viime kädessä muuttaa antamasi vakuuden rahaksi ja turvata näin saatavansa.
Vakuuden ansiosta riski luottotappioista pysyy pankin näkökulmasta pienenä, ja näin he pystyvät tarjoamaan sinulle lainan matalammilla kuluilla.
Lainavertailu osoittaa, että vakuudelliset lainat ovat selvästi vakuudettomia edullisempia.
Yhdistelylaina eli lainojen yhdistäminen
Lainojen yhdistäminen tarkoittaa tilannetta, jossa maksat useamman pienen lainan tai luottokorttivelan kerralla pois ottamalla yhden isomman lainan. Tällöin puhutaan niin sanotusta yhdistelylainasta.
Myös järjestelylaina ja yhdistelmälaina ovat usein käytettyjä termejä, joilla tarkoitetaan samaa asiaa.
Paitsi että yhdistelylainalle on useimmiten mahdollista saada pienlainoja edullisempi korko, myös lainanhoitokuluja tarvitsee yhdistelylainan ottamisen jälkeen maksaa enää yhdestä lainasta.
Esimerkiksi kolmesta avoinna olevasta pienlainasta voi vuodessa kertyä pelkkiä tilinhoitokuluja yhteensä parin sadan euron edestä.
Lainojen yhdistäminen ei kuitenkaan ole automaattinen oikoreitti onneen, vaan asiaan liittyy monia huomioitavia asioita.
Yritysrahoitus
Rahoitusta ja tukia yrityksille on saatavilla niin pankeista kuin myös monien julkisten organisaatioiden kautta.
Yritysrahoitusoppaastamme voit lukea lisätietoa esimerkiksi Business Finlandin, Finnveran ja Elyn rahoitusvaihtoehdoista sekä muista yleisimmistä yrittäjien ja pk-yritysten tuista.
Käymme läpi esimerkiksi starttirahan ja palkkatuen hakemisen, innovaatiosetelin, joukkorahoituksen, laskurahoituksen sekä pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainavaihtoehdot.
Tutustu myös näihin:
- Ota termit haltuun: mitä tarkoittavat nimelliskorko, viitekorko ja todellinen vuosikorko?
- Arvioi lainan kuluja lainalaskurilla
- Mikä voidaan laskea edulliseksi koroksi eri lainatyypeistä puhuttaessa?
- Lainahakemus hylätty? 10 yleisintä syytä, miksi et saa lainaa
Kokemuksia ja vertailutietoa pankkien ja rahoitusyhtiöiden lainoista
- Nordea Joustoluotto
- Aktia Käyttölaina
- OP Joustoluotto ja Täsmäluotto
- Danske Bankin lainat
- POP Pikalaina
- S-Pankin S-Laina
- Alisa Pankki laina
- Santander-laina
- Bank Norwegian
- Morrow Bank
- Instabank
- Lea bank
- Nordax Bank
- Resurs Bank
- Bigbank
- Brocc
- Avida Finans
- Collector Bank
- Svea-laina
- Fixura
- TF Bank
- Ferratum