Lainan koron laskeminen onnistuu helpoiten lainalaskurilla
Alla näkyvä korkolaskuri kertoo, kuinka paljon laina maksaa eripituisilla laina-ajoilla ja eri korkotasoilla.
Kun syötät haluamasi luvut lainalaskuriin, laskuri arvioi sinulle lainan kuukausierän määrän, korkokustannukset, todellisen vuosikoron sekä lainasta takaisin maksettavan kokonaiskustannuksen.
Laske lainan kulut ja todellinen vuosikorko
Maksat lainasta takaisin
Todellinen vuosikorko | |
Kuukausierän suuruus | |
Korkokulut | |
Tilinhoitokulut | |
Lainan avausmaksu | |
Maksuerien määrä |
Tulos on suuntaa-antava arvio.
Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu (Taloustutkimus).
Näin käytät korkolaskuria
Lainasumma
Syötä tähän kohtaan lainan määrä. Sinistä palloa raahamalla voit valita summan 100-100 000 euron väliltä sadan euron tarkkuudella. Käsipelillä voit toki näppäillä myös tarkemman summan.
Laina-aika
Kerro, kuinka pitkä on lainan takaisinmaksuaika kuukausiksi muutettuina. Jos esimerkiksi aiot maksaa lainan takaisin kahdessa vuodessa, valitse 24. Lainan kuukausierä eli kk-erä lasketaan tämän perusteella.
Korko
Valitse tähän kohtaan lainan nimelliskorko, eli se korkolukema, joka ei huomioi mitään muita lainan kuluja, kuten avausmaksuja tai tilinhoitokustannuksia.
Useimmiten nimelliskorko koostuu lainan marginaalista (se osuus korosta, jolla pankki tekee voittoa) sekä viitekorosta (euribor tai prime). Esimerkiksi 5,00 + 3kk euribor.
Nimelliskorko voi olla myös kiinteä. Lue lisää nimelliskoron käsitteestä.
Esimerkki:
Pentti ottaa pankista kulutusluoton, jonka marginaali on 7,50 % ja viitekorko 3kk euribor.
Jos 3kk euribor on lukemissa 2,00 %, lainan korko on 9,50 %. Korko muuttuu euriborin vaihtuessa, tarkistusväli on kolme kuukautta.
Tarkista euriborien nykytasot Suomen Pankin verkkosivuilta.
Lue myös: Miten edullinen laina määritellään lainatuotteesta riippuen?
Lainan avausmaksu
Syötä tähän kohtaan lainan mahdollinen avausmaksu, perustamiskulu, järjestelypalkkio tai sopimusmaksu – nimityksiä voi olla monia. Kaikilla lainoilla ei välttämättä ole tällaista kulua lainkaan.
Useimmiten avausmaksu maksetaan yhdessä köntässä lainaa otettaessa, mutta muunkinlaisia järjestelyjä on olemassa.
Joissain lainatuotteissa sopimusmaksu voidaan esimerkiksi veloittaa vasta viimeisen maksuerän yhteydessä tai pienemmissä osissa lainasopimuksen aikana.
Tilinhoitokulut
Varsin usein pankit laskuttavat lainan hoidosta kuukausittaisia tilinhoitokuluja tai laskutuspalkkioita, joiden määrä vaihtelee tyypillisimmin 0-5 euron välillä.
Tulokset
Syöttämiesi tietojen pohjalta laskuri kertoo, kuinka paljon lainasta takaisin maksettava summa kokonaisuudessaan on. Lisäksi näet lainan arvioidun kk-erän määrän, kulurakenteen muodostumisen sekä lainan todellisen vuosikoron.
Lainan todellinen vuosikorko tarkoittaa vuotuista korkolukemaa, jossa on huomioitu kaikki lainasta aiheutuvat kulut.
Näitä ovat nimelliskoron lisäksi esimerkiksi lainan mahdollinen järjestelypalkkio sekä kuukausittaiset tilinhoitopalkkiot. Todellinen vuosikorko on tästä syystä nimelliskorkoa parempi mittari eri lainavaihtoehtojen vertailuun.
Vaikka lainan nimelliskorko näyttäisi olevan edullisella tasolla, laina voi silti tulla kalliiksi, jos se esimerkiksi sisältää korkean avauspalkkion sekä ison kuukausittaisen tilinhoitokulun.
Halvempi vaihtoehto voi olla laina, jonka nimelliskorko on hieman suurempi, mutta joka ei sisällä lainkaan avausmaksua tai jossa tilinhoitopalkkiot ovat matalammalla tasolla.
Lue lisää todellisesta vuosikorosta.
Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu (Taloustutkimus).
Lainalaskurin tulos on suuntaa-antava arvio
Lainan kokonaiskuluja voivat todellisuudessa keikauttaa hyvin monet asiat. Viitekorko saattaa laina-ajan aikana muuttua, mikä voi nostaa tai laskea lainan kokonaiskuluja.
Myös laina-aika tai lyhennysaikataulu voi vaihtua alkuperäisestä, jos maksatkin lainan pois etuajassa tai vaihtoehtoisesti käytät muutaman lyhennysvapaan kuukauden.
Lainasopimukseen voi liittyä myös muita pieniä lisäkuluja, jotka kannattaa tarkistaa pankin hinnastosta.
Edellä mainittujen syiden takia laskurin antamaan tulokseen tulee suhtautua suuntaa-antavana arviona.
Lainan tarkemmat kustannukset, ehdot ja korkotasot täsmentyvät pankin tai rahoitusyhtiön antamassa lainatarjouksessa sopimusehtojen mukaisesti.
Lainojen kulurakenteet voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon, joten lainalaskuri on hyödyllinen työkalu erilaisten vaihtoehtojen vertailuun ja lainan kokonaiskustannusten selvittämiseen.
Laskurilla näet helposti myös sen, miten laina-ajan pidentäminen nostaa kokonaiskustannuksia.
Laskurilla voit arvioida monien erityyppisten lainojen kuluja, eli voit käyttää sitä tarpeesi mukaan niin kulutusluottolaskurina kuin vaikkapa yhdistelylainalaskurinakin.