Huomioi ainakin nämä ohjeet ja vinkit ennen työhakemuksen lähettämistä
Työhakemuksen kirjoittamisen aloittaminen tuntuu usein vaikealta. Mistä oikein aloittaisi, ja mihin asioihin rekrytoija erityisesti kiinnittää huomiota tekstiä lukiessaan?
Tähän artikkeliin kokosimme 15 vinkkiä kiinnostavan ja hyvin rakennetun hakemustekstin kirjoittamiseen.
Kun otat nämä vinkit haltuun, olet jo välttänyt yleisimmät sudenkuopat.
1. Aloita työhakemus kuin uutinen tai lehdistötiedote
Rekrytoija lukee yhtä työpaikkaa varten kymmeniä, joskus jopa satoja hakemustekstejä. Siksi työhakemuksessa kannattaa mennä suoraan asiaan.
Älä tuhlaa rekrytoijan aikaa jaarittelulla, vaan nosta olennaisin asia ensimmäiseen kappaleeseen.
Työhakemuksen rakennetta voit ajatella uutisen tai lehdistötiedotteen kaltaisena.
Työhakemuksen ensimmäisten lauseiden tehtävä on saada rekrytoija tutustumaan hakemukseesi tarkemmin.
Aloita työhakemus herättämällä kiinnostus. Hyvä aloituslause voi liittyä esimerkiksi aiempiin saavutuksiisi työelämässä tai se voi olla työskentelyäsi kuvaava suora sitaatti entiseltä kollegalta tai esimieheltä.
Rekrytoijan tulisi saada nopeasti kuva siitä, miten osaamisesi vastaa työnantajan tarpeisiin ja millaista kokemusta sinulle on jo kertynyt vastaavista tehtävistä.
Jos aiempaa kokemusta saman alan työtehtävistä ei ole, kannattaa sen sijaan tuoda esiin omaa motivaatiota tai alan koulutustaustaa.
2. Älä aloita hakemusta itsestäänselvyydellä
Työhakemuksen tulee olla selkeä ja tiivis, joten itsestäänselvyydet voit jättää rohkeasti pois.
Rekrytoijan ei ole välttämätöntä tietää ikääsi, sukupuoltasi tai asuinpaikkaasi – ainakaan heti kättelyssä. Halutessaan hän saa ne helposti selville.
”Olen 29-vuotias helsinkiläinen nuori mies” ei siis välttämättä ole inspiroivin tapa aloittaa työhakemusta.
3. Unohda CV:n referointi
Hakemusta kirjoittaessasi voit luottaa siihen, että rekrytoijalla on sitä lukiessaan edessään myös ansioluettelosi. Sen referointi on siis turhaa.
Työhakemuksessa ei tarvitse selostaa seikkaperäisesti omaa koulutus- ja työhistoriaa.
Sen sijaan voit kuvata työhakemuksessa CV:tä laajemmin sitä, mitä olet oppinut kokemuksistasi.
Voit esimerkiksi kertoa, millaisia asioita opiskeluaikojen asiakaspalvelutyö on opettanut ja miten aiot näitä taitoja hyödyntää tulevassa työssäsi.
4. Nosta motivaatiosi valokeilaan
Se, mitä rekrytoija ainakin etsii työhakemuksestasi, on motivaatiosi kyseistä työtehtävää kohtaan. Ole rehellinen ja kerro, mikä sai sinut kiinnostumaan kyseisestä paikasta.
Tarjoaako rooli mahdollisuuden kehittyä uudella osa-alueella, houkutteleeko sinua erityisesti hyvämaineinen organisaatio vai kiinnostavatko etenemismahdollisuudet isossa firmassa?
Englannin kielessä käytetään usein termiä ”motivational letter”, joka kuvaa suomenkielisen työhakemuksen sijaan itseasiassa paremmin sitä, mitä hakemustekstin tulisi sisältää.
Työhakemuksesta tulisi nimenomaan tulla ilmi se, mikä sinua motivoi hakemaan juuri tätä työpaikkaa.
5. Kerro, mitä juuri sinä tarjoat työnantajalle
Rekrytoijaa kiinnostaa, mitä osaamista tuot tiimiin: kerro se siis selkeästi työhakemuksessa.
CV kuvaa historiaasi ja osaamistasi luettelon muodossa. Hakemuskirje taas kuvaa sitä, millaista hyötyä osaamisestasi olisi kyseiselle työnantajalle.
Tuo siis hakemuksessasi rohkeasti esiin, mitä toisit työyhteisöön ja tiimiin.
Voit esimerkiksi kertoa, että olet timanttinen organisoija ja pidät isonkin projektin kaikki langat käsissäsi näppärästi.
Tai ehkä olet se tyyppi, joka muistuttaa tiimikavereita yhteisistä päämääristä ja auttaa priorisoimaan asioita kiireisissä tilanteissa.
Jos mahdollista, pyri kertomaan konkreettisin esimerkein, millaista hyötyä kyvyistäsi on ollut aiemmissa työtehtävissäsi.
6. Esittele rohkeasti oma persoonasi
Työhakemuksen yksi tarkoitus on myös esitellä sinua ihmisenä. Siksi persoonasi saa näkyä tekstissä selkeästi.
Jos olet iloinen ja rempseä tyyppi, ei sitä kannata yrittää piilottaa liian asiallisen hakemuskirjeen taakse.
Viimeistään työhaastattelussa rekrytoija näkee, millainen olet persoonana, joten omaa itseään on turha yrittää peitellä työhakemuksessakaan.
Omaa persoonaa voi tuoda hakemuksessa esille monella eri tavalla.
Joillekin on luontevaa käyttää hakemuksessa rohkeasti sellaisia ilmaisuja ja sananparsia, joita käyttää työpaikalla puheessaankin.
Toiset työnhakijat taas saattavat mieluummin lisätä persoonallista väriä hakemukseen visuaalisuuden kautta.
7. Uskalla kehua itseäsi
Työhakemuksessa on tarkoitus vähän kehua itseään eli kertoa, miksi olisit hyvä valinta avoimeen tehtävään.
Suomalaiselle itsensä kehuminen voi tuntua hankalalta, mutta voit ajatella, että kerrot vain rehellisesti, missä olet hyvä.
Voit kertoa vaikkapa esimerkein, millaisissa asioissa olet aiemmin onnistunut työssäsi.
Toinen vaihtoehto on pyytää työkavereilta tai pomolta kommentteja siitä, missä olet ollut taitava tai osoittanut oikeaa asennetta.
Lauseen tai parin lainaus voi tiivistää, mitkä ovat muiden mielestä vahvuuksiasi.
Toisen kommentti voi olla helpompi lisätä työhakemukseen, jos itsensä kehuminen hermostuttaa.
Jos suoraa lainausta ei ole saatavilla, kirjoita joskus kuulemasi palaute esimerkiksi muodossa ”Kollegani ovat kuvanneet minua…” tai ”Esihenkilöni ovat antaneet minulle hyvää palautetta…”.
8. Muista, että hyvä hakemuskirje keskustelee työpaikkailmoituksen kanssa
Olet varmasti kuullut lukemattomia kertoja, että työhakemus tulee räätälöidä erikseen jokaista työpaikkaa varten.
Tämä pitää ehdottomasti paikkansa. Kokemattomampikin rekrytoija huomaa heti, jos lähetät ympäripyöreän hakemustekstin, joka sopii esimerkiksi mihin tahansa asiakaspalvelutehtävään.
Hyvä työhakemus keskusteleekin työpaikkailmoituksen kanssa. Lue tarkkaan, mitä osaamista ja kokemusta toivotaan. Kerro sitten, miten sinun osaamisesi istuu toivottuun muottiin.
Jos työpaikkailmoituksessa lukee ”Etsimme asiakasviestinnän taituria kansainväliseen työyhteisöön”, voit sinä puolestasi kuvata itseäsi vaikkapa kokeneeksi asiakasviestinnän moniottelijaksi ja kertoa vaihto-opiskelijavuodestasi, jossa kerrytit kansainvälistä kokemusta ja kielitaitoa.
9. Vältä hakemustekstien yleisimmät kliseet
Pahin klisee, jonka voit työhakemukseesi ujuttaa, on kertoa jokin ympäripyöreä positiivinen ominaisuus perustelematta sitä mitenkään.
Moni kirjoittaa olevansa ulospäinsuuntautunut, tehokas, iloinen tai tiimipelaaja.
Rekrytoijat ovat lukeneet nämä kuvaukset satoja tai jopa tuhansia kertoja. Niin usein, etteivät ne enää tarkoita mitään.
Mitä sitten kirjoittaa, jos ihan oikeasti olet positiivinen tiimipelaaja? Kyse on vain siitä, miten esittelet positiiviset ominaisuutesi.
Kerro mieluummin, miten näitä ominaisuuksia käytännössä hyödynnät ja miten ne ovat aiemmin auttaneet sinua työtehtävissäsi.
Älä siis vain listaa adjektiiveja, vaan pyri osoittamaan tiimityöskentelytaitosi ja positiivisuutesi jollakin konkreettisella tavalla tai aidolla esimerkillä.
- Aiheesta muualla: Älä ole ”nopea oppimaan” – tässä neuvot hakemustekstin muotoiluun
10. Pidä työhakemuksen pituus maltillisena
Työhakemuksen ei kannata olla liian pitkä. Yksi A4-sivu on lähes aina riittävä pituus työhakemukselle.
Kuten todettu, rekrytoijat lukevat paljon työhakemuksia ja siksi napakkuus on valttia: tiivistä olennainen mahdollisimman tiiviiksi paketiksi.
Näin hakemuksesi on helppo silmäillä läpi ja jäät paremmin rekrytoijan mieleen.
11. Säväytä huomiota herättävällä otsikolla
Moni otsikoi työhakemuksensa sen enempää ajattelematta. Lopputulos on ”Työhakemus markkinointiassistentin tehtävään” tai jotakin vastaavaa.
Tämä on yleensä täysin ok – varsinkin, jos et ole hakemassa luovan alan työtehtäviä.
Mieti silti, voisitko tuoda jonkin kiinnostavan tai oleellisen seikan tiiviisti ja ytimekkäästi esiin jo työhakemuksen otsikossa.
Kiinnostava pointti voi koskea esimerkiksi saavutuksiasi, motivaatiotasi tai tavoitteitasi.
Voit ottaa kevyesti mallia lehtien klikkiotsikoista, jotka houkuttelevat jatkamaan lukemista. Varmista kuitenkin, että hakemustekstisi oikeasti lunastaa otsikon lupaukset.
Liian kryptiseksi otsikoijaksi ei kannata ryhtyä. Pidä aina huoli siitä, että otsikosta ilmenee selkeästi, mitä työtehtävää olet hakemassa.
12. Aseta palkkatoive realistiselle tasolle
Työpaikkailmoituksissa saatetaan välillä pyytää työnhakijoita asettamaan palkkatoive jo hakemuskirjeen yhteydessä ennen mahdollista työhaastattelua.
Jos palkkatoivetta kysytään, se kannattaa aina muistaa ilmoittaa.
Itsensä ali- tai ylihinnoittelu voi pudottaa sinut pelistä. Realistisen palkkatoiveen ilmoittaminen kielii siitä, että olet perillä työtehtävästä ja sen vaatimuksista.
Sinun ei ole pakko ilmoittaa yhtä tarkkaa lukemaa, jos et ole varma työtehtävän palkkahaarukasta. Tällöin voit esittää palkkatoiveen esimerkiksi muodossa ”3000-3200 euroa lopullisesta työnkuvasta ja vastuualueista riippuen”.
Liian laveaksi palkkahaarukkaa ei kuitenkaan kannata venyttää.
Esimerkiksi palkkatoive 2400-3200 euroa kertoo rekrytoijalle sen, ettet ole varma työtehtävän palkkatasosta ja käytännössä tyydyt 2400 euroon.
Tästä syystä yhden tarkan lukeman ilmoittaminen voi usein olla järkevämpi ratkaisu liukuvaan palkkatoiveeseen verrattuna.
Muutamia vinkkejä palkkatoiveen määrittelyyn:
- Noudatetaanko alalla työehtosopimusta eli TES:iä? Palkkataulukkoja vilkaisemalla saat osviittaa toimialan palkkatasosta.
- Tunnetko valmiiksi samaa työtä tekeviä ihmisiä samasta firmasta? Voit selvittää heidän tulotietonsa soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon. Huomioi kuitenkin, että työntekijän verotettava ansiotulo ei ole sama asia kuin hänen bruttopalkkansa.
- Jos kyseessä on provisiopalkkaus, työtehtävän realistisesta palkkatasosta voi olla vaikea ottaa selvää. Tällöin voit soittaa rekrytoijalle ja kysyä häneltä, onko kyseisessä työtehtävässä mahdollista tienata oman palkkatoiveesi mukainen summa.
- Valmistaudu perustelemaan palkkatoiveesi työhaastattelussa. Perustelujen tulee liittyä saavuttamiisi tuloksiin, kokemukseesi tai ammattitaitoosi. Työnantajaa ei kiinnosta, jos yksiösi vuokra on korkea.
- Millaisia etuja työnantaja tarjoaa? Hieman suunniteltua pienempi palkkatoive voi olla ok, jos työsuhde-edut ovat hyvät. Myös mahdollisuus etätyöhön tai nelipäiväiseen työviikkoon voi olla monille syy pudottaa palkkatoivetta alaspäin.
13. Tiivistä oleellinen sisältö omiin kappaleisiinsa
Työhakemuksen rakenteen kannattaa olla selkeä ja tiivis. Työhakemuksen sisällön voit tiivistää esimerkiksi neljään kappaleeseen: esittely, osaaminen, sinä työntekijänä ja yhteenveto.
Hyvä työhakemus alkaa tiiviillä esittelykappaleella, jossa kuvaat motivaatiotasi, tavoitteitasi ja persoonaasi muutamalla lauseella.
Sen jälkeen voit kertoa osaamisestasi tarkemmin esimerkiksi sen kautta, mitä uudelle roolille oleellista olet oppinut edellisissä työpaikoissasi.
Pyri tuomaan hakemuksessa jollakin tavalla esiin se, että tiedät jo jotakin yrityksestä, johon olet hakemassa töihin.
Kolmas kappale voi kuvata sinua tarkemmin työntekijänä ja henkilönä.
Tässä kohtaa voit kertoa, millainen työkaveri olet: työskenteletkö mieluummin tiimissä vai itsenäisesti, etänä vai toimistolla, oletko toimiston ilopilleri vai enemmänkin hiljainen ahkeroija?
Viimeiseen kappaleeseen voit laatia lyhyen yhteenvetomaisen summauksen hakemuksesi pääpointeista. Tiivistä lyhyesti se, miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut. Mikä on tärkein syy kutsua sinut työhaastatteluun?
14. Vältä ainakin nämä yleisimmät työhakemusmokat
Alla on kerrattu lyhyesti yleisimmät työhakemuksissa esiintyvät virheet, jotka saattavat huonoimmassa tapauksessa vesittää työhaastatteluun pääsemisen.
- Kirjoitat liian pitkän työhakemuksen. Hakemuksen ei tarvitse olla yhtä sivua pidempi.
- Lähetät täsmälleen saman hakemuksen useampaan paikkaan. Räätälöi sen sijaan hakemus aina työpaikan mukaan.
- Kerrot samat asiat kuin kaikki muutkin. On hyvä, että olet positiivinen, oma-aloitteinen ja sosiaalinen. Kerro silti mieluummin se, miten nämä ominaisuudet käytännössä näkyvät työssäsi.
- Kirjoitat kapulakieltä tehdäksesi vaikutuksen. Kirjoita mieluummin itsellesi luontevalla tyylillä ja anna persoonasi näkyä. Pari kielioppivirhettä ei pilaa mahdollisuuksiasi, mutta oikolue silti tekstisi huolellisesti.
- Unohdat keskustella työhakemuksen kanssa. Pyri aina vastaamaan tekstissäsi työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin.
- Kerrot epäoleellisista asioista. Rekrytoijaa ei lähtökohtaisesti kiinnosta harrastuksesi tai perhesuhteesi, jos niillä ei ole jotain oleellista merkitystä haettavan työtehtävän kannalta.
- Kertaat hakemuksessasi vain CV:tä. Muista, että rekrytoijalla on myös ansioluettelosi. Kerro hakemuksessa jotain muuta kiinnostavaa.
15. Hio ytimekäs saateteksti työhakemukseen
Työhakemus lähetetään usein sähköpostitse. Silloin liitetiedostoista tulee löytyä CV ja hakemuskirjeesi mielellään PDF-muotoon tallennettuina ja selkeästi nimettyinä.
Esimerkiksi näin: maija_meikalainen_CV.pdf ja maija_meikalainen_tyohakemus.pdf.
Mutta mitä itse sähköpostiviestiin kannattaa kirjoittaa?
Lähdetään liikkeelle otsikosta. Viesti kannattaa otsikoida selvästi, jotta se ei mene kiireiseltäkään rekrytoijalta ohi.
Viestin otsikossa on hyvä olla mainittuna sana työhakemus sekä haettu tehtävä. Nämä kannattaa yleensä sijoittaa heti otsikon alkuun.
Monet sähköpostiohjelmat eivät näytä liian pitkäksi venytettyä otsikkoa kokonaan viestien Saapuneet-näkymässä.
Liian kryptinen otsikointi voi vaikeuttaa työhakemuksesi löytymistä, jos rekrytoija sitä myöhemmin hakutoiminnolla etsii.
Joskus työpaikkailmoituksissa näkee myös selkeät ohjeet otsikoinnille. Noudata niitä silloin täsmällisesti.
Itse sähköpostiviesti kannattaa pitää lyhyenä. Jotain muutakin kannattaa silti kertoa kuin vain kehottaa lukemaan CV ja hakemuskirje.
Tiivistä siis parin rivin viestiin seuraavat tiedot: oma nimesi, miksi haet paikkaa ja mikä on se ydinasia, jonka takia rekrytoijan kannattaisi välittömästi tutustua työhakemukseesi tarkemmin.
Lopuksi
Muista, että voit aivan hyvin saada töitä, vaikka unohtaisit kaikki tässä artikkelissa mainitut työhakemusvinkit.
Rekrytoijat ymmärtävät, että kaikki eivät ole synnynnäisiä kirjoittajia. Myös itsensä kehuminen voi monista työnhakijoista tuntua hankalalta.
Työhakemuksen ei tarvitse olla täydellinen, mutta vähintäänkin peruasiat hallitsemalla parannat aina mahdollisuuksiasi päästä työhaastatteluun.
Ennen hakemuskirjeen kirjoittamista voit katsoa inspiraatiota esimerkiksi Ylen artikkelista, jossa on esitelty työhakemuksia, joilla suomalaiset ovat saaneet töitä eri toimialoilta.
Työhakemuksen rakennetta ja kieliasua tärkeämpää on aina se, kuka olet ja mitä osaat.