Suomen pankkimarkkinoille saatiin uutta verta keväällä 2022, kun sittemmin Alisa Pankiksi nimensä vaihtanut Fellow Pankki aloitti toimintansa. Otimme selvää, millaisia palveluita pankki tarjoaa ja miten sen säästämis- ja rahoitusratkaisut vertautuvat muiden pankkien vastaaviin tuotteisiin. Katso alta vastaukset 15 usein kysyttyyn kysymykseen.
Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu (Taloustutkimus 04/2023).
1. Mikä ihmeen Alisa Pankki?
Keväällä 2023 nimensä Alisa Pankiksi vaihtanut Fellow Pankki syntyi, kun aiemmin vertaislainaukseen keskittynyt Fellow Finance sulautui yhteen Evli Pankin talletuspankkitoimintaa jatkavan Evli Pankki Oyj:n kanssa.
Toiminnan käynnistyessä silloisella Fellow Pankilla oli noin 13 000 talletusasiakasta ja 30 000 laina-asiakasta. Talletusvarojen yhteenlaskettu määrä oli yli 230 miljoonaa euroa. Henkilöstöä pankilta löytyy yhteensä noin 80 henkilöä. Tavallisten kuluttaja-asiakkaiden lisäksi Alisa Pankki palvelee myös yrityksiä.
Alisa Pankki toimii täysin digitaalisesti, eli sillä ei ole fyysisiä asiakaspalvelukonttoreita, joissa voisit käydä hoitamassa pankkiasioitasi. Asiakaspalveluun saat yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla.
Alisa Pankki Oyj:n osakkeet on listattu Helsingin pörssin päälistalla, ja yhtiöllä on Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa.
Pankkitoiminnan käynnistyttyä silloinen Fellow Pankki lopetti vertaislainatoimintansa. Se ei enää tarjoa uusia lainoja sijoitettavaksi, mutta nykyisten sijoittaja-asiakkaiden olemassa olevia lainasijoituksia pankki hoitaa edelleen entiseen tapaan.
Jakautumisen jälkeen Evli jatkaa varainhoitoasiakkaidensa palvelemista Evli Oyj -nimellä.
Fellow Pankin nimi muuttui Alisa Pankiksi huhtikuussa 2023. Asiasta voit lukea tarkemmin pankin julkaisemasta tiedotteesta.
2. Millaisia palveluita Alisa Pankki tarjoaa yksityishenkilöille ja yrityksille?
Alisa Pankin palveluvalikoima kuluttaja-asiakkaille koostuu:
- säästötilistä
- määräaikaistalletuksista
- lainoista
- luottokortista
- Alisa-laskusta, jolla voit maksaa verkko-ostokset laskulla.
Alisa-laskun koroton ja kuluton maksuaika on 30 päivää. Voit käyttää myös maksullista tililuottoa, jos haluat maksaa ostoksesi useammassa erässä.
Yritysasiakkaille on tarjolla muun muassa yrityslainoja, tilipalveluja, luottolimiittejä sekä erilaisia laskurahoitusvaihtoehtoja.
Alisa Pankki on viime aikoina laajentanut tarjontaansa nopeasti, joten tarkista ajantasaiset tiedot aina suoraan pankin verkkosivuilta.
3. Paljonko Alisa Pankki maksaa korkoa säästötilille ja määräaikaistalletuksille?
Voit tehdä Alisa Pankkiin 3-36 kuukauden määräaikaistalletuksen tai avata säästötilin, jolle maksetaan korkoa.
- Määräaikaistalletuksen korko on 2,75-3,80 prosenttia riippuen talletusajasta.
- Säästötilille maksettava korko on 3,30 prosenttia.
Sekä säästötilin että määräaikaistalletuksen avaaminen on maksutonta.
Säästötililtä voit nostaa rahaa ilman kuluja kuusi kertaa vuodessa. Määräaikaistalletuksen purkaminen ennen sovittua eräpäivää maksaa kolme prosenttia talletuksen pääomasta.
Katso säästö- ja talletustilien vertailusta, miten Alisa Pankin maksama korko asemoituu suhteessa muihin pankkeihin.
4. Millaista lainaa uusi Alisa Pankki tarjoaa yksityishenkilöille?
Kuluttajille myönnettävät lainat voivat olla perinteisiä kulutusluottoja tai niin sanottuja yhdistelylainoja, joilla voidaan maksaa kerralla pois aiempia pienlainoja tai luottokorttivelkoja.
Yksityishenkilöille myönnettävien lainojen suuruus vaihtelee 1000 ja 30 000 euron välillä. Lainat ovat vakuudettomia, eli et tarvitse niiden hakemiseen ulkopuolista takaajaa tai vakuudeksi asetettavaa omaisuutta.
Lainan takaisinmaksuaika voi vaihdella 1-15 vuoden välillä.
5. Millaiset ehdot lainanhakijan tulee täyttää?
Jotta voit hakea ja saada lainaa Alisa Pankilta, seuraavien kriteerien tulee täyttyä:
- Olet yli 20-vuotias.
- Asut vakituisesti Suomessa.
- Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä.
- Sinulla on säännöllisiä tuloja.
- Läpäiset Alisa Pankin tekemän luottokelpoisuusarvioinnin.
Viimeinen kohta tarkoittaa käytännössä sitä, että et saa lainaa, mikäli Alisa Pankki ei pysty varmentumaan takaisinmaksukyvystäsi antamiesi tietojen perusteella.
Lainahakemuksessa kertomasi tiedot vaikuttavat myös siihen, millaisella korolla voit lainasi saada.
Tästä lisää seuraavaksi.
6. Millainen korko Alisa Pankin myöntämissä lainoissa on?
Alisa Pankin tarjoaman lainan korko lähtee 7 prosentista ylöspäin. Korko on sidottu kolmen kuukauden euribor-viitekorkoon. Todellista vuosikorkoa eli kaikki lainasta aiheutuvat kulut huomioivaa korkolukemaa nostaa lainan nostopalkkio, joka on maksimissaan 150 euroa.
Lainan kuukausittainen tilinhoitomaksu on enintään 0,01% päivässä luoton määrästä.
Lainan tarkkaan korkotasoon vaikuttavat hakemasi lainan suuruus ja laina-aika sekä hakemukseen syöttämäsi tiedot.
Korkotutka.fi:n vertailun perusteella Alisa Pankin tarjoaman lainan alin mahdollinen korko on kilpailukykyinen monien perinteisten pankkien vastaaviin lainatuotteisiin verrattuna.
Mitä paremmaksi Alisa Pankki arvioi takaisinmaksukykysi, sitä paremmilla ehdoilla voit lainasi saada.
Pääsääntöisesti pankit ja rahoitusyhtiöt arvioivat lainanhakijoiden takaisinmaksukykyä esimerkiksi seuraavien tietojen perusteella:
- tulotasosi
- tulojesi ja menojesi suhde
- varallisuutesi
- mahdollisten nykyisten velkojen tai sitoumusten suuruus
- työtilanteesi ja sen jatkuvuus (esim. määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva työsuhde)
Lainalaskurin avulla voit arvioida kuukausierän suuruutta ja lainasta aiheutuvia kustannuksia eri korkotasoilla ja laina-ajoilla. Tarkka korkolukema täsmentyy kuitenkin vasta silloin, kun Alisa Pankki on käsitellyt lainahakemuksesi.
Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain, ja laskut saat suoraan sähköpostiisi.
Takaisinmaksuaikataulu kannattaa mitoittaa riittävän tiukaksi mutta realistiseksi. Kuukausittaisten lainanlyhennysten lisäksi rahaa pitää jäädä muuhunkin käyttöön, mutta turhan pitkä laina-aika nostaa aina kokonaiskustannuksia.
- Lyhennysvapaiden kuukausien pitäminen on mahdollista maksua vastaan. Palveluhinnastoa voit tutkailla tarkemmin Alisa Pankin verkkosivuilta.
Huomioi, että Alisa Pankin tarjoamat lainasummat ja minimikorot ovat voineet muuttua yllä olevaan näkymään verrattuna. Esimerkki on viitteellinen, ja se on napattu ajalta, jolloin pankin nimi oli vielä Fellow Pankki.
Sortter on tutkitusti Suomen luotettavin lainavertailu (Taloustutkimus 04/2023).
7. Miten Alisa Pankin lainan korko vertautuu suhteessa muiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden vastaaviin lainatuotteisiin?
Vastauksen kysymykseen löydät kuukausittain päivittyvästä vakuudettomien lainojen vertailusta. Pääset siihen käsiksi alla näkyvän painikkeen kautta.
Mukana vertailussa ovat kaikki tutut pankit, kuten esimerkiksi Nordea, OP ja Danske Bank.
8. Millaiset liitteet Alisa Pankki tarvitsee lainahakemukseen?
Vastaus riippuu siitä, oletko palkansaaja, yrittäjä vai eläkeläinen.
- Palkansaajana sinun tulee toimittaa Alisa Pankille kopio palkkalaskelmastasi.
- Jos olet yrittäjä, Alisa Pankki pyytää sinulta kopion viimeisimmästä henkilökohtaisesta verotuspäätöksestäsi. Lisäksi tarvitaan tiedot tilinpäätöksen tuloslaskelmasta ja taseesta.
- Oletko eläkeläinen? Tällöin sinua pyydetään toimittamaan kopio virallisesta eläkepäätöksestäsi.
Liitteet voit toimittaa sähköpostitse tai kirjepostina. Yhteystiedot ja tarkemmat lisätiedot löydät Alisa Pankin verkkosivuilta.
9. Mihin myönnetyn lainan voi käyttää?
Alisa Pankilta haettavan lainan käyttötarkoitusta ei ole erikseen määritelty. Yleisiä syitä vakuudettoman lainan hakemiselle ovat esimerkiksi:
- isommat arkiset hankinnat
- auton ostaminen
- kodin remontointi
- nykyisten lainojen keskittäminen yhteen nippuun.
Vakuudeton laina on aina vakuudellista lainaa kalliimpi vaihtoehto, joten turhaan kuluttamiseen sitä ei ole järkevää hakea.
10. Millaisia kokemuksia Fellow Pankin (nykyään Alisa Pankki) laina-asiakkaille on kertynyt?
Alisa Pankki (aiemmin nimellä Fellow Pankki) on ehtinyt toimia vasta noin vuoden verran, joten verkosta ei löydy vielä järin suurta määrää kokemuksia sen toiminnasta.
Katsotaan sen sijaan, mitä asiakkaat ovat sanoneet Fellow Pankin edeltäjästä Fellow Financesta.
Fellow Finance ehti toimia joukkorahoitusmarkkinoilla vuosikausia, joten internetin arviosivustoille ja keskustelupalstoille kertyi varsin mukava määrä kokemuksia ja keskustelua yrityksen palveluista.
Palautteita lukiessa tuli kuitenkin nopeasti ilmi, että kaikki arviot eivät tule lainanhakijoilta, vaan joukosta löytyy paljon myös sijoittaja-asiakkaiden kommentteja. Vertaislainoihin sijoittamista on käsitelty tarkemmin esimerkiksi Kultainto.comin artikkelissa. Fellow Pankki ei enää ota vastaan uusia vertaislainasijoittajia.
Fellow Financen laina-asiakkaiden kirjoittamien arvioiden joukosta ei löytynyt mitään kovin erikoista. Joiltakin asiakkailta löytyi positiivisia kokemuksia Fellow Finance lainan korosta, toisilta taas ei. Tarjottu korko täsmentyi asiakaskohtaisesti. Markkinointiviestien määrästä löytyi jonkin verran negatiivista palautetta.
- Google My Business -sivulleen Fellow Pankki on saanut kevääseen 2023 mennessä noin 100 arviota, joiden keskiarvo oli 4,2/5. Muutamia kommenttipoimintoja näet alla.
- Financer.com-sivustolla Fellow Pankin arvosana on mukavahko 3,20/5. Sanallisia kommentteja löydät linkin takaa.
- Alisa Pankista löytyy ajantasaista keskustelua myös Inderesin keskustelupalstalta.
11. Mistä vertaislainatoiminnassa oli kyse?
Sittemmin Alisa Pankiksi muuttuneen Fellow Pankin edeltäjä Fellow Finance harjoitti pitkään vertaislainatoimintaa. Vertaislaina tarkoittaa lyhyesti sanottuna lainaa, joka myönnetään ihmiseltä ihmiselle.
Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Fellow Financen myöntämien lainojen rahoitus oli kerätty palveluun rekisteröityneiltä sijoittajilta, jotka saattoivat olla niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä. He saivat sijoitukselleen tuottoa lainanhakijoiden maksamien korkojen muodossa.
Fellow Finance toimi välikätenä, joka yhdisti sijoittajat ja lainanhakijat napaten välistä oman palkkionsa. Käytännössä Fellow Finance hoiti esimerkiksi lainasopimusten tekemisen, rahojen maksamisen sekä asiakaspalvelun ja laskutuksen. Näin ollen sijoittajien ei tarvinnut huolehtia lainanantoon liittyvistä hallinnollisista töistä. Myös anonymiteetti osapuolten välillä säilyi.
Fellow Finance oli Pohjoismaiden suurin joukkorahoituspalvelu. Se ehti rahoittaa yli miljoonan lainanhakijan lainoja on yhteensä yli 900 miljoonan euron edestä.
Pankkitoiminnan aloittamisen yhteydessä Fellow Pankki kuitenkin luopui vertaislainauksesta. Se toki tarjoaa edelleen lainoja kuluttaja-asiakkaille, mutta ei vertaislainaperiaatteella.
12. Millainen tuote on Alisa Pankin yrityslaina?
Alisa Pankin kautta voit hakea 1000-1 000 000 euron suuruista yrityslainaa. Laina voidaan myöntää vakuudettomana, mutta varsinkin isommille yrityslainoille saatetaan vaatia reaalivakuus.
Lainahakemuksessa voit kertoa Alisa Pankille, onko sinulla asettaa lainalle reaalivakuus tai henkilötakaus. Voit myös valita, ettei sinulla ole lainkaan vakuuksia käytettävänäsi.
Alisa Pankki kertoo verkkosivuillaan, että yrityslainan korko lähtee 3 prosentista ylöspäin. Lisäksi lainan hintaan vaikuttavat välityspalkkio sekä kuukausittaiset tilinhoitomaksut.
Mitä paremmat vakuudet, sitä edullisemmin yrityslaina on yleensä mahdollista saada.
Alisa Pankin lainalaskurilla muodostettu viitteellinen esimerkki lainan kustannuksista:
Lainasumma | 20 000€ |
Laina-aika | 36kk |
Kuukausierä | 642,90€ |
Välityspalkkio | 3,00% eli 600€ |
Tilinhoitokulu (sisältyy kk-erään) |
16€/kk |
Tässä esimerkissä takaisin maksettava summa olisi kaikkineen noin 24 000 euroa. Tarkka korkoluku määräytyy sopimuksen perusteella, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi yrityksen luottoluokitus sekä lainalle asetettavat mahdolliset vakuudet.
13. Mitkä kriteerit yrityslainan hakijan tulee täyttää?
Yrityslainaa Alisa Pankilta voit hakea, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- Yritykselläsi on toimintaa takana vähintään yksi tilikausi.
- Yrityksesi luottotiedot ja maksuhistoria ovat kunnossa.
- Yritykselläsi on riittävästi kassavirtaa lainan takaisinmaksuun.
- Haettavan lainan käyttötarkoitus tukee yrityksesi liiketoiminnan kehitystä.
- Yritykseltäsi löytyy suomalainen pankkitili.
Lainahakemukseen tarvittavia liitteitä ovat kopio yrityksen tilinpäätöksestä sekä henkilötakaajan verotuspäätöksestä sekä sen erittelyosiosta.
Mikäli lainalle asetetaan reaalivakuus, myös siitä tarvitaan kattavat tiedot. Liitteet voit ladata hakemukseen sähköisesti, mutta voit toimittaa ne myös sähköpostitse tai kirjepostilla.
14. Mitä muita rahoitusvaihtoehtoja Alisa Pankki tarjoaa yrityksille?
Yrityslainojen lisäksi Alisa Pankin valikoimista löytyy muun muassa laskurahoitusta, ostolaskurahoitusta, pankkitilejä sekä yritysluottokortin tavoin toimiva joustava luottolimiitti.
Laskurahoitus voi olla kelpo vaihtoehto esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa olet myöntänyt yritysasiakkaillesi pitkiä maksuaikoja, mutta tarvitset heti käyttöpääomaa yrityksesi tilille.
Tällöin voit myydä yhden tai useamman erääntymättömän myyntilaskun Alisa Pankille, joka vapauttaa laskuihin sitoutuneet varat heti käyttöösi – tietysti omalla palkkiollaan miinustettuna. Laskurahoituksesta maksetaan kertakorvaus per rahoitettu lasku. Tarkka hinta riippuu luottoriskiarvioinnista.
Ostolaskurahoitus puolestaan tarkoittaa sitä, että voit hakea pidempää maksuaikaa yrityksesi laskuille ja maksaa ne useammissa erissä. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi tilanteissa, joissa haluat tasata kausivaihteluita tai hyödyntää tavarantoimittajien paljousalennuksia.
Molemmista rahoitusvaihtoehdoista löydät kattavat lisätiedot Alisa Pankin verkkosivuilta.
15. Miten saan yhteyden Alisa Pankkiin?
Alisa Pankin toimipiste sijaitsee Helsingissä osoitteessa Pursimiehenkatu 4 A. Asiakaspalvelua on kuitenkin saatavilla vain digikanavien kautta.
Asiakaspalvelun tavoitat sähköisesti seuraavilla tavoilla:
- Kuluttaja-asiakkaat: Puhelin 020 380 101 ja sähköposti asiakaspalvelu(at)alisapankki.fi.
- Yritysrahoitusasiakkaat: Puhelin 0293 230 910 tai yritysasiakkaat(at)alisapankki.fi.
Alisa Pankin verkkosivuilta löydät kattavan Usein kysytyt kysymykset -osion. Perustietoa yrityksestä on listattu myös Suomen Asiakastiedon verkkosivuille.
Tarkista voimassa olevat ehdot Alisa Pankin verkkosivuilta
Rahoitusyhtiöiden ja pankkien laina- ja tiliehdot päivittyvät säännöllisin väliajoin, joten tarkista ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajien omilta verkkosivuilta ennen mahdollista lainanhakua tai tilin avaamista.