• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Verrattu.fi

Verrattu.fi

Rahoitus, lainat, säästäminen ja oma talous

  • Luottokorttivertailu
  • Säästötilitieto
  • Yritysrahoitus
  • Asuntolainat
  • Rahoitustieto

De minimis -tuki – mitä se tarkoittaa käytännössä?

Etusivu > Yrityksen rahoitus ja yrittäjän tuet > De minimis -tuki – mitä se tarkoittaa käytännössä?

by admin

Pikaopas de minimis -tukiin – tutustu hakuehtoihin ja de minimis -tuen määritelmään

Tästä lyhyestä oppaasta löydät kaikki tärkeimmät tiedot suomalaisille yrityksille ja yrittäjille tarjolla olevista de minimis -tuista ja niiden määristä. Tiedot on koostettu työ- ja elinkeinoministeriön, Euroopan komission sekä tukia myöntävien julkisvirastojen ja rahoituslaitosten materiaaleista.

Sisällysluettelo

  • Mitä tarkoittaa de minimis -tuki?
  • Mitkä tuet kuuluvat de minimis -tukiin?
  • Kuinka paljon on de minimis -tuen maksimimäärä?
  • Millaiselle yritykselle de minimis -tukea voidaan myöntää?
  • Millaiseen yritystoimintaan tukea ei myönnetä?
  • Miten de minimis -tukia käytännössä haetaan?

Tämä tietopaketti on osa kokonaisuutta Yrityksen rahoitus.


Mitä tarkoittaa de minimis -tuki?

De minimis -tuki tarkoittaa julkista yritystukea, jonka määrän Euroopan Unioni on tulkinnut niin vähäiseksi, ettei se vääristä kilpailua tai vaikuta EU-jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Tästä tulee nimitys de minimis eli vähämerkityksinen tuki.

Käytännössä de minimis -tuki voi tarkoittaa:

  • suoraa avustusta
  • takaisinmaksettavaa lainaa
  • korkotukea
  • takausta
  • pääomapanoksia tai riskipääomasijoituksia tai
  • alihinnoiteltua tai ilmaista palvelua tai tavaraa.

Tuki myönnetään kunnan, kuntayhtymän tai valtion varoista, mutta se voi olla myös kokonaan EU:n myöntämää. Myös esimerkiksi ministeriöt, maakuntien liitot, ELY-keskukset sekä Finnvera ja Business Finland myöntävät de minimis -tukia. Tukea säännellään Euroopan komission asetuksessa 1407/2013.

De minimis -tuet on vapautettu Euroopan komissiolle tehtävästä ennakkoilmoitusvelvollisuudesta.


Mitkä tuet kuuluvat de minimis -tukiin?

Tyypillisimpiä suomalaisille tuttuja de minimis -tukia ovat esimerkiksi:

  • yritykselle myönnettävä palkkatuki*
  • yrittäjälle myönnettävä starttiraha
  • monet Business Finland -tuet (mm. messuavustus, innovaatioseteli, Tempo-rahoitus)
  • Finnveran alkutakaus ja pk-takaus (sisältävät de minimis -tukea)
  • pääosa Elyn myöntämistä kehittämisavustuksista** (poislukien investointituet)
  • monet maaseudun yritystukiin lukeutuvat tuet.

Mikäli kyseessä on de minimis -tuki, asia on käytännössä aina mainittu hakulomakkeessa sekä kyseisen avustuksen, tuen tai muun rahoitusvaihtoehdon hakuehdoissa.

Jos olet täyttämässä rahoitushakemusta yritystoimintaasi varten, hakulomakkeessa saatetaan tiedustella yrityksellesi tähän mennessä maksettujen de minimis -tukien määrää. Voit merkitä kyseiseen kohtaan 0 euroa, mikäli et ole tähän mennessä saanut mitään de minimis -tukea.

*Palkkatuki voi sen myöntämisperusteista riippuen olla myös EU:n valtiontukien yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen mukaista tukea. Aina kyse ei siis ole de minimis -tuesta.

**Asetusmuutoksen jälkeen ELY:n kehittämisavustus voidaan myöntää myös väliaikaisena valtiontukena, jolloin se ei vaikuta 200 000 euron de minimis -kiintiöön. Asetusmuutos on näillä näkymin voimassa vuoden 2021 loppuun. Tarkista ajantasainen tilanne Elyn tai TEM:n verkkosivuilta.


Kuinka paljon on de minimis -tuen maksimimäärä?

De minimis -tukea voidaan maksaa yhdelle yritykselle maksimissaan 200 000 euroa meneillään olevan sekä kahden edeltävän verovuoden aikana. Tuki lasketaan sille vuodelle, jona se on myönnetty – maksuajankohta ei siis ole määräävä tekijä.

Toimialat, joilla poiketaan yleisestä asetuksesta ja 200 000 euron säännöstä

  • Poikkeuksen 200 000 euron tukimäärään tekevät maantiekuljetusten toimialan yritykset, joiden kohdalla tuen enimmäismäärä on 100 000 euroa. Poikkeus ei kuitenkaan lähtökohtaisesti koske sellaisia maantiekuljetuksia, joissa itse kuljetus muodostaa vain osan palvelukokonaisuudesta – esimerkkinä jätteenkeruupalvelut, kuriiri- ja postipalvelut sekä muuttopalvelut.
  • Yleisen de minimis -asetuksen ulkopuolelle jäävät myös kalastuksen ja vesiviljelyn toimialat sekä maataloustuotteiden alkutuotannon ala. Kalastuksen ja vesiviljelyn aloilla tuen maksimisumma kolmen vuoden ajalla on 30 000 euroa ja maataloustuotteiden alkutuotannossa 20 000 euroa (aiemmin 15 000 euroa). Näillä aloilla liiketoimintaa harjoittaa runsaasti pieniä yrityksiä, joten suurempien tukisummien voidaan tulkita vääristävän herkemmin kilpailua.


Mitä maataloustuotteiden alkutuotanto käytännössä tarkoittaa?

Maataloustuotteiden alkutuotannon 20 000 euron maksimisumma koskee vain maataloustuotteiden valmistamista, tyypillisimpinä esimerkkeinä esimerkiksi viljankorjuu sekä munien pakkaus. Metsätalous sekä maataloustuotteiden jatkojalostus ja markkinoille saattaminen ovat normaalin 200 000 euron rajan piirissä.

Euroopan komissio on tulkinnut, että esimerkiksi tuotteiden myynti suoraan tilalta asiakkaille katsotaan markkinoille saattamiseksi, mikäli myynti tapahtuu erillisessä, sille varatussa rakennuksessa. Usein vastaavia tilanteita joudutaan arvioimaan tapauskohtaisesti.


Entäpä jos samaan konserniin kuuluva toinen yritys on jo saanut de minimis -tukea?

Jos de minimis -tukea hakee isompaan konserniin lukeutuva yritys, samassa EU-jäsenvaltiossa toimivat tytär- ja emoyhtiöt sekä osuuskunnat katsotaan tuen myöntämisen näkökulmasta yhdeksi ja samaksi yritykseksi. Näille myönnetyt tuet lasketaan täten yhteen.

Sama koskee luonnollisesti myös yksittäisen yrityksen eri toimipisteitä. Sen sijaan niin sanotut franchise-yritykset katsotaan tuen saamisen näkökulmista eri yrityksiksi.

Joskus de minimis -tukea voi hakea myös niin sanottu välittäjäorganisaatio, joka vain siirtää tuen eteenpäin hyötymättä siitä itse taloudellisesti. Tällaisissa tilanteissa tuen määrä lasketaan erikseen jokaiselta tuen lopulliselta saajalta.


Millaiselle yritykselle de minimis -tukea voidaan myöntää?

Pääsääntöisesti de minimis -tukea voidaan myöntää kaikenlaisille yrityksille ja yrittäjille. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että de minimis -tuiksi luokiteltavia avustuksia ja rahoitusvaihtoehtoja on olemassa lukuisia erilaisia.

Esimerkiksi starttiraha on tavanomainen de minimis -tuki, joka voidaan myöntää myös hyvin pientä liikevaihtoa tekevälle yksinyrittäjälle. Business Finlandin Tempo-rahoitusta puolestaan voivat saada myös midcap-kokoluokan yritykset, joiden työntekijämäärä on yli 250 ja liikevaihto 50-300 miljoonaa.

Olennaista on, että tukea saava organisaatio harjoittaa taloudellista toimintaa, jossa tarjotaan palveluita tai tavaroita tietyillä markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritysten lisäksi myös voittoa tavoittelemattomat yleishyödylliset tahot, kuten yhdistykset, yrityshautomot tai esimerkiksi teknologiakeskukset, voivat saada tukea.


Millaiselle yritykselle tai millaiseen yritystoimintaan tukea ei myönnetä lainkaan?

Edellä käytiin läpi ne toimialat, jotka poikkeavat yleisestä de minimis -asetuksesta ja joille myönnettävä maksimitukimäärä on näin ollen pienempi kuin normaali 200 000 euroa kolmen verovuoden ajalla.

On myös olemassa toimialoja, joille de minimis -tukea ei voida myöntää lainkaan. Näitä ovat:

  • Maanteiden tavarakuljetusala (tuet tavarakuljetuksiin tarkoitettujen ajoneuvojen hankintaan).
  • Vientimääriin tai viennin edistämiseen liittyvä tuki (esimerkiksi ulkomaisen jakeluverkon perustamiseen tai vientimarkkinointiin tarkoitettu tuki). Vientitoiminnan harjoittaminen ei kuitenkaan sulje yritystä automaattisesti de minimis -tukien ulkopuolelle, mikäli tuen käyttötarkoitus pystytään yksilöimään tiettyyn investointiin, joka jää vientirajoitteiden ulkopuolelle.
  • De minimis -tukea ei myönnetä myöskään sellaiseen toimintaan, jolla suositaan kotimaisia tuotteita tuontituotteiden kustannuksella.
  • Lainana tai takauksena myönnettävää de minimis -tukea ei voida tarjota vaikeuksissa olevalle yritykselle. Käytännössä tämä tarkoittaa konkurssi- tai yrityssaneerausmenettelyssä olevaa yritystä tai suuryritystä, jonka luottoluokitus on huonompi kuin B. Yrityssaneerausmenettely ei kuitenkaan joissain poikkeustilanteissa sulje pois tuen saamista.


Miten de minimis -tukia käytännössä haetaan?

De minimis -tuiksi luokiteltujen avustusten, lainojen ja rahoitusvaihtoehtojen hakemisesta voit lukea tiivistäviä lisätietoja erillisistä oppaista:

  • Starttirahan hakeminen
  • Palkkatuen hakeminen
  • Finnveran rahoitusvaihtoehdot
  • Business Finland -tuet ja avustukset
  • Yrityksen kehittämisavustus
  • Maaseudun yritysrahoitus 
  • Yrityksen rahoitusopas – johdanto yritysrahoituksen vaihtoehtoihin

Alkulähdeaineisto: Euroopan komission, työ- ja elinkeinoministeriön, Elyn, Business Finlandin ja Finlexin materiaalit. Rahoitusehdoissa voi tapahtua muutoksia. Varmista ajantasaiset ehdot tukea myöntävien organisaatioiden verkkosivuilta.

TwiittaaJaa FacebookissaWhatsAppaa

Filed Under: Yrityksen rahoitus ja yrittäjän tuet

Primary Sidebar

Kuukauden luetuimmat


15 useimmin kysyttyä kysymystä rahastoihin säästämisestä


Luottokortit jättivertailussa – tarkista lähes 50 kortin kulut ja tiedot


Harkitsetko kevytyrittäjyyttä? Vertailussa yli 20 kevytyrittäjien laskutuspalvelua


20 useimmin kysyttyä kysymystä opintolainasta


Yrityksen rahoitusvaihtoehdot yhdellä sivulla – katso yli 20 kohdan opas


21 kysymystä ja vastausta ASP-säästämisestä


Kulutusluottojen korot vertailussa – mistä pankista löytyy edullisin laina?


Paljonko asuntolainaa voit saada? Nämä asiat siihen vaikuttavat!


Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää starttirahasta ja sen hakemisesta vuonna 2022


Tunnetko luottokorttien hyödyt ja haitat? Katso 10 etua ja olennaisimmat vaaranpaikat


8 yleisintä kysymystä palkkatuen hakemisesta

Tutustu myös näihin



Lapselle säästäminen – 10 kysymystä, jotka todennäköisesti haluat käydä läpi ennen aloittamista



Asuntolainan kilpailutus edessä? Lue 10 tärppiä asuntolainojen vertailuun



Millaisilla marginaaleilla asuntolainoja myönnetään vuonna 2022?

Footer

 

Verrattu.fi on mainosrahoitteinen tieto- ja vertailusivusto, joka käsittelee yrityksille ja kuluttajille suunnattuja säästämis- ja rahoitustuotteita sekä aineettomia palveluita. Sivustolta löydät kattavasti tietoa muun muassa säästötileistä, luottokorteista, puhelinliittymistä, asuntolainoista, kulutusluotoista sekä yleisimmistä yritysten rahoitus- ja tukivaihtoehdoista.

Evästeet & tietosuoja | Tietoa sivustosta

Kategoriat

Säästäminen
Yritysrahoitus
Asuntolainat
Luottokortit
Autorahoitus
Puhelinliittymät
Lainat ja rahoitus
Muut


Luetuimmat vertailut

Luottokorttivertailu
Säästötilivertailu
Kulutusluottovertailu
Osakesäästötilivertailu
Laskutuspalveluvertailu

Tuoreimmat artikkelit

Arvo-osuustilit vertailussa
Lahjavero tutuksi – paljonko voi lahjoittaa verovapaasti?
Kaikki mitä yrittäjän tarvitsee tietää innovaatiosetelistä
Mitä vakuudellinen laina tarkoittaa?
Voiko asuntolainaa saada ilman säästöjä?
Mikä on luottokortti, ja miten se toimii?
Voiko opiskelija saada asuntolainaa?
Auton osamaksurahoituksen hyvät ja huonot puolet
Omistus- ja vuokra-asumisen hyödyt ja haitat

Sivuston sisällöissä voidaan esittää kumppanuusmainontalinkkejä, joiden kautta syntyneistä uusista asiakkuuksista voidaan maksaa sivustollemme pieni rahallinen komissio. Tämä ei vaikuta millään tavalla sinulle tarjottuihin hintoihin tai muihin ehtoihin. Sivusto hyödyntää evästeitä kävijäanalytiikan tilastointiin ja mainonnan seurantaan.

©Verrattu.fi 2022 | yhteys@verrattu.fi