Kotitalouden menojen seuranta taloudenhallintasovelluksella auttaa pitämään tulot ja menot tasapainossa
Osaatko arvioida, kuinka paljon keskimäärin kulutat rahaa kuukaudessa?
Jos et, budjetointisovelluksen lataaminen omaan älypuhelimeen voi olla hyvinkin näppärä keino oman talouden kulujen seurantaan.
Otimme selvää, millaisia sovelluksia tulojen ja menojen seurantaan on tällä hetkellä tarjolla.
Kaikkia esiteltyjä säästämis- ja budjettisovelluksia voit testata ilmaiseksi. Monista sovelluksista on kuitenkin saatavilla myös maksullinen versio.
Sovellukset toimivat sekä Androidilla että iOS-laitteissa, kuten esimerkiksi iPhone-puhelimissa. Joitakin sovelluksia voit myös käyttää suoraan selaimessasi.
Löydä paras sovellus budjetointiin, säästämiseen ja taloudenhallintaan:
- Mobify – pysy ajantasalla laskujen maksuista ja eräpäivistä
- Spendee – analysoi perheesi kulutusta grafiikan avulla
- Monefy – visuaalinen tapa jaotella kuluja
- Fudget – tulosi ja menosi yksinkertaisesti esitettynä
- Penno – rahavirtojen seuranta ja säästösuunnitelma
- Spiir – pelillinen ote säästämiseen
- YNAB – talous tasapainoon neljän säännön metodilla
- Pivo – kulujen seuranta ja jakaminen reaaliajassa
- Nordea Wallet – näe mihin rahasi kuluvat
- Toshl Finance – monipuoliset visuaaliset esitykset rahankäytöstäsi
- My Budget Book – talouden ennakointia toistuvilla tuloilla ja menoilla
- Wallet (by Budgetbakers) – älykästä budjetointia
- Goodbudget – perinteinen kirjekuorimenetelmä tuotuna nykypäivään
Mobify – pysy ajantasalla laskujen maksuista ja eräpäivistä
Mobify on sovellus, johon voit vastaanottaa suoraan kaikki laskusi, ja saat myös muistukset lähestyvistä eräpäivistä.
Ilmaisversion etu on juurikin laskujen hallinnointi. Näet kaikki laskusi samassa paikassa. Voit tilata sähköpostilaskut suoraan sovellukseen ja lisätä muut sitä mukaa kun ne saapuvat.
Saat muistutukset eräpäivistä ja voit maksaa laskut sovelluksen kautta omalta pankkitililtäsi. Saat myös bonuksen jokaisesta sovelluksen kautta maksamastani laskusta.
Premium-versio Mobifysta maksaa 2,30 euroa kuukaudessa ja tarjoaa lisäominaisuuksina kulujen seurannan, luokittelun sekä automaattisia räätälöityjä budjetteja oman taloudenhallinnan avuksi.
Mobifyn yhtenä etuna on myös se, että voit käyttää sitä suomeksi.
- Tutustu tarkemmin: Mobify.fi
Spendee – analysoi koko perheesi kuluja grafiikan avulla
Spendee lupaa esittää kulutuksesi helposti silmäiltävin graafisin esityksin. Ilmaisversioon kulut lisätään manuaalisesti, mutta jos otat käyttöösi lisämaksullisen Spendee Plussan (1,99$ kuukaudessa) tai Spendee Premiumin (2,99$ kuukaudessa), voit yhdistää palveluun kaikki pankkitilisi.
Kaikki korttimaksusi tulevat tällöin näkyviin automaattisesti. Premium-versio myös jakaa kulusi automaattisesti eri kategorioihin. Ilmaisessa ja Plus-versiossa voit itse luoda kategoriat ja jaotella kulusi manuaalisesti.
Spendee mahdollistaa maksullisissa versioissa myös yhteiskäytön esimerkiksi puolison tai koko perheen kesken. Näin näette vaikkapa koko perheen ruokakulut, ja voit asettaa omia ja koko perheen budjetteja eri kulukategorioille.
Voit asettaa Spendeen lähettämään ilmoituksen, kun kuukausibudjettisi katto alkaa lähestyä.
- Tutustu tarkemmin: Spendee.com
Monefy – visuaalinen tapa jaotella kulusi
Monefy on yksinkertainen visuaalinen sovellus kulujen jaotteluun ja seurantaan. Sovellus näyttää kulusi piirakkagraafina ja voit helposti lisätä kuluja klikkailemalla eri kategorioita.
Tämä sovellus sopii sinulle, jos haluat seurata kulujasi niin, että näet yhdellä silmäyksellä, mihin sinulla on vaikkapa kuukauden aikana kulunut eniten rahaa.
Monefy on työkalu ainoastaan kulujen seurantaan, eikä mahdollista esimerkiksi budjettien laadintaa.
Monefy Pron saat käyttöösi 2,50 euron kertamaksulla. Maksullisessa versiossa ei ole mainoksia, mutta rahalla ei tule käyttöön mitään lisäominaisuuksia.
- Tutustu tarkemmin: Monefy.me
Fudget – tulosi ja menosi yksinkertaisesti esitettynä
Fudget on yksinkertainen sovellus tulojen ja menojen seurantaan.
Voit lisätä sovellukseen useita budjetteja. Voit esimerkiksi seurata kaikkia tuloja ja menoja kuukausitasolla tai luoda budjetin jotain tiettyä tarkoitusta, kuten lomamatkaa tai juhlia varten.
Budjettiin lisätään tuloja ja menoja, ja sovellus laskee, mitä budjetista jää lopulta käteen.
Fudget Pron saat käyttöösi kertamaksulla (6,00$). Pro-versiossa ei ole mainoksia, ja voit valita itseäsi miellyttävän värin sovelluksen teemaksi.
- Tutustu tarkemmin: Fudget.com
Penno – rahavirtojen seuranta ja säästösuunnitelma
Penno on Takuusäätiön budjetointityökalu. Pennoa ei löydy vielä sovelluskaupasta, vaan sitä on käytettävä verkkoselaimen kautta. Penno mahdollistaa tulojen ja menojen kirjaamisen muistiin ja esittää rahavirtasi selkeinä graafeina.
Voit esimerkiksi verrata eri kuukausien tuloja ja menoja keskenään.
Pennossa voit lisäksi laatia itsellesi säästösuunnitelman ja seurata sen onnistumista.
- Tutustu tarkemmin: Penno.fi
Spiir – pelillinen ote säästämiseen
Ruotsalainen, täysin ilmainen Spiir pyrkii tekemään talouden seurannasta ja säästämisestä hauskaa. Värikäs käyttöliittymä auttaa jaottelemaan tuloja ja menoja eri luokkiin.
Voit yhdistää pankkitilisi sovellukseen nähdäksesi maksutapahtumat ja luokitellaksesi niitä.
Spiir myös testaa nopeiden tietovisojen avulla, tiedätkö mihin rahasi kuluvat. Spiir saattaa esimerkiksi kysyä, osaatko sanoa, mihin kulukategoriaan sinulla meni eniten rahaa viime kuussa.
Lisäksi Spiir sisältää säästöhaasteita. Voit hyväksyä esimerkiksi haasteen laittaa enemmän ruokaa kotona ja säästää rahaa. Voit myös luoda itsellesi omia säästöhaasteita.
- Tutustu tarkemmin: Spiir.com
YNAB – talous tasapainoon neljän säännön metodilla
YNAB eli You Need A Budget on taloudenhallintasovellus, jonka käyttö perustuu neljän säännön metodiin.
Metodi auttaa budjetoimaan tulosi etukäteen, ennakoimaan yllättävät menot, eliminoimaan ylimääräiset kulut ja laittamaan rahaa säännöllisesti säästöön.
Laadit itsellesi sovelluksessa erilaisia budjetteja ja säästösuunnitelmia isompia kulueriä varten. Voit lisätä tuloja ja menoja manuaalisesti tai yhdistää sovellukseen pankkitilisi.
YNAB on hyvin monipuolinen budjetointisovellus. Sen käyttöönotto ja tehokas hyödyntäminen voi vaatia hiukan perehtymistä ja opettelua.
YNAB on ilmainen ensimmäiset 34 päivää eli voit ensin testata, tuleeko sinun hyödynnettyä sen ominaisuuksia. Kokeilujakson jälkeen sovelluksen käyttö maksaa noin 100 dollaria vuodessa.
- Tutustu tarkemmin: Youneedabudget.com
Pivo – kulujen seuranta ja jakaminen reaaliajassa
Pivo on alunperin Osuuspankin asiakkailleen kehittämä sovellus. Sen tarkoitus on tulojen ja menojen seuranta, ja nopeiden maksujen ja maksupyyntöjen lähettäminen puhelinnumeron perusteella.
Pivossa voit pyytää esimerkiksi ravintolalaskun tai taksimatkan osuudet kaveriporukan kesken tai jakaa kämppisten kanssa asumisen kulut luomalla ryhmän. Pivoa voi käyttää myös verkkomaksuihin ja kaupan kassalla maksamiseen QR-koodin avulla.
Pivo tarjoaa maksujen jakamisen lisäksi talouden seurantaa, mutta tässä vaiheessa ainoastaan OP:n asiakkaille.
Kun olet kirjautuneena Pivoon OP:n verkkopankkitunnuksilla, jaottelee sovellus kulusi automaattisesti kategorioihin, joita voit myös itse muokata ja lisätä.
- Tutustu tarkemmin: Pivo.fi
Nordea Wallet – ilmainen sovellus kulutuksen seurantaan ja budjetointiin
Kaikkien pankkien asiakkaille saatavana oleva Nordea Wallet näyttää automaattisen ostojaottelun avulla, mihin rahasi kuluvat. Näet reaaliajassa kaikki korttiostoksesi ja saat aina ilmoituksen, kun kortiltasi tapahtuu veloitus.
Kuukausiyhteenvetojen avulla sinun on helppo seurata kulutuksesi määrää ja karsia ylimääräisiä kuluja. Voit yhdistää Apple Payn tai Google Payn Nordea Wallettiin muutamalla napinpainalluksella.
Nordea Walletin hiilimittarin avulla saat myös tietoa ostostesi hiilijalanjäljestä.
Sovellus on ilmainen.
- Tutustu tarkemmin: Nordea.fi
Toshl Finance – monipuoliset visuaaliset esitykset rahankäytöstäsi
Toshl Finance keskittyy erityisesti esittämään rahavirtasi usealla visuaalisella tavalla ja auttamaan näin kulujen hahmottamisessa. Voit tarkastella kulujasi virtamallin avulla, kuukausigraafina, piirakkadiagrammina tai sijaintitietojen perusteella kartalla.
Toshl Finance mahdollistaa sekä pankkitilin yhdistämisen että tulojen ja menojen manuaalisen lisäämisen. Voit myös tuoda tietoja tiedostoista, esimerkiksi Excel-taulukosta.
Voit luoda sovellukseen suunnitelmia ja budjetteja ja seurata onnistumistasi. Budjetoinnissa auttavat muokattavat kategoriat sekä tagit, joilla voit merkitä, mihin tietty kulu liittyy.
Toshl tarjoaa sekä ilmaisen version että kaksi maksullista vaihtoehtoa, joihin sisältyy enemmän ominaisuuksia. Esimerkiksi budjetteja voi ilmaisessa versiossa laatia kaksi, kun taas maksullisissa rajattoman määrän.
Toshl Pro maksaa 2,99$ kuukaudessa, Toshl Medici taas 4,99$ kuukaudessa.
- Tutustu tarkemmin: Toshl.com
My Budget Book – talouden ennakointia turvallisesti
Saksalainen My Budget Book tarjoaa työkalun erityisesti talouden ennakointia ja suunnittelua varten. Voit seurata tuloja ja menoja, mutta myös asettaa säästötavoitteita ja rajoituksia haluamillesi kulukategorioille. Voit vaikkapa asettaa viikkorajan take away -kahvien ostamiselle, jos huomaat sen olevan arjessasi liian iso kuluerä.
My Budget Bookissa voit myös lisätä toistuvia tuloja ja menoja ennakoidaksesi talouttasi paremmin. Esimerkiksi merkitsemällä palkan toistuvaksi tuloksi ja vuokran toistuvaksi menoksi, näet jo valmiiksi, kuinka paljon sinulla on yleensä rahaa käytettävissä kuukaudeksi.
My Budget Bookin etuja on myös hyvä tietoturva, johon sovelluksen kehityksessä panostetaan erityisesti. My Budget Book on ilmainen, mutta voit tehdä sovelluksessa vapaaehtoisen lahjoituksen sovelluksen kehittämistyöhön. My Budget Book toimii myös ilman internetyhteyttä.
- Tutustu tarkemmin: My Budget Book (App Store)
Wallet (by Budgetbakers) – älykästä budjetointia
Walletin taustalla toimii tekoäly, joka oppii ja ennakoi. Wallet lupaa muita sovelluksia parempaa kategorisointia kuluillesi tekoälyn avulla. Sovellus myös ennakoi aiempien tulojesi ja menojesi perusteella tulevaa taloudellista tilannettasi. Voit laatia Walletissa budjetteja, asettaa tavoitteita sekä luoda toistuvia ja suunniteltuja kuluja.
Mitä enemmän käytät sovellusta, sitä enemmän se oppii taloudestasi ja kulutuksestasi, ja sitä paremmin se lupaa hyödyttää taloudenhallintaasi.
Walletista on saatavilla ilmainen versio, jossa tulot ja menot lisätään sovellukseen manuaalisesti. Jos haluat yhdistää sovellukseen pankkitiliisi, on valittava maksullinen premium-tilaus. Wallet Premium maksaa 21,99$ vuodessa.
- Tutustu tarkemmin: Budgetbakers.com
Goodbudget – perinteinen kirjekuorimenetelmä tuotuna nykypäivään
Goodbudget on tarkoitettu erityisesti tulojen ja menojen suunnitteluun. Perinteinen kirjekuorimenetelmä toimii niin, että konkreettisiin kirjekuoriin jaetaan rahaa tiettyjä menoja varten.
Palkkapäivänä siis esimerkiksi ruokaostoksia varten laitetaan tietty summa yhteen kuoreen, ulkona syömistä varten tietty summa toiseen ja vaateostoksia varten taas tietty summa kolmanteen.
Goodbudget perustuu samaan ideaan, mutta kirjekuoret ovat digitaalisessa muodossa sovelluksessa. Kirjekuorien avulla pidät kuukausittaiset kulut kurissa ja voit esimerkiksi säästää pikkuhiljaa myös isompiin investointeihin.
Goodbudget mahdollistaa tämän lisäksi myös tietojen synkronoinnin koko perheen kesken. Voit siis seurata koko perheen kuluja yhdestä paikasta ja asettaa vaikkapa yhteisiä säästötavoitteita ja budjetteja.
Goodbudgetin ilmainen versio sisältää 20 kirjekuorta ja kaksi synkronoitavaa laitetta. Maksullinen Plus-versio maksaa 8 dollaria kuukaudessa ja sisältää rajattoman määrän kuoria ja viisi synkronoitavaa laitetta.
- Tutustu tarkemmin: Goodbudget.com
Mikä on paras budjetointisovellus? Tee valinta omien tarpeidesi mukaan
Olemme nyt käyneet läpi 13 erilaista sovellusta budjetointiin, säästämiseen ja taloudenhallintaan. Miten sitten valita paras sovellus oman talouden seurantaan?
Ennen päätöksen tekemistä on hyvä miettiä, mitkä ovat omat tarpeesi ja tavoitteesi. Kuten listauksesta huomasit, eri sovelluksissa painottuvat erilaiset ominaisuudet.
Mieti siis, kaipaatko erityisesti apua tulojen ja menojen seurannan selkeyttämiseen, budjettien asettamiseen vai säästämiseen.
Jos kaipaat erityisesti lisätietoa siitä, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat, valitse sovellus sen perusteella, mikä esitystapa on sinulle selkein. Hahmotatko parhaiten pylväsgraafeja, piirakkadiagrammeja vai taulukoita?
Jos taas rahanmenon ennakointi ja suunnittelu on se, mitä kaipaat, vertaa sovellusten budjetointi- ja säästötyökaluja.
Lopulta taloudenhallintatyökalun valinnassa on tärkeintä se, että sovellusta on helppo ja luonteva käyttää. Jos valinta tuntuu vaikealta, lataa ensin muutama mielenkiintoisimmalta vaikuttava sovellus kokeiltavaksi.
Testaa sovelluksia esimerkiksi viikko. Viikossa ehdit päästä rytmiin sovelluksen käytössä ja huomaat, minkä käyttö loksahtaa parhaiten juuri sinun arkirytmiisi.
Tarkista budjetti- ja säästösovellusten ajantasaiset hintatiedot ja muut ehdot palveluntarjoajien verkkosivuilta
Tällä sivulla mainittujen budjetti-, säästämis- ja taloudenhallintasovellusten hinnoissa ja ehdoissa on voinut tapahtua muutoksia artikkelin julkaisun jälkeen. Tarkista ajantasaiset tiedot aina palveluntarjoajien omilta verkkosivustoilta.