Asuntolaina – kaikki mitä sinun tarvitsee siitä tietää
Aiotko lähitulevaisuudessa hakea asuntolainaa, mutta et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle? Jos kyseessä on ensimmäinen asuntolainasi, monet hakuprosessiin liittyvät käytännöt ja termit saattavat ymmärrettävästi olla sinulle vielä vieraita.
Tältä sivulta löytyviin artikkeleihin tutustuttuasi tiedät, miten asuntolaina käytännössä toimii ja mitä asioita ennen lainanhakua on hyvä tietää. Yhteensä opas sisältää noin 20 kattavaa artikkelia, joissa on vastattu kaikkiin yleisimpiin asuntolainan hakemista koskeviin kysymyksiin.
Ota siis euriborit, marginaalit, korkokatot ja muut tärkeät termit haltuusi ja klikkaa alapuolelta auki itseäsi kiinnostava teema.
Asuntolainan hakeminen tutuksi – lue kattavat oppaat eri osa-alueista (2024)
Kenelle asuntolainaa voidaan myöntää ja kuinka paljon?
Tutustu asuntolainan saamisen ehtoihin ja lue, mitkä asiat vaikuttavat lainan määrään.
Lainalupauksen hakeminen pankista
Ennen asuntonäytöille lähtöä sinun kannattaa pyytää pankista lainalupaus. Lue, mitä se tarkoittaa käytännössä.
Asuntolainan kilpailutus
Asuntolainan kilpailuttaminen useiden eri pankkien kesken voi säästää sinulta nelinumeroisen summan rahaa vuosikymmenten aikana.
Asuntolainan korko
Asuntolainan korko koostuu viitekorosta ja pankin veloittamasta marginaalista. Lue, mitä termit tarkoittavat ja millä tasoilla korot tällä hetkellä liikkuvat.
Asuntolainalaskuri
Laskurilla voit suuntaa-antavasti arvioida, millaiseksi asuntolainasi kuukausierä muodostuu ja paljonko laina tulee vuosien kuluessa maksamaan. Samalla voit tehdä itsellesi asuntolainan stressitestin.
Asuntolainan lyhennystavat
Muuttuva annuiteetti, kiinteä tasaerä vai tasalyhennys? Lue, miten asuntolainan lyhennystavat eroavat toisistaan.
Vakuudet, lainakatto ja omarahoitusosuus
Asuntolainan päävakuus on lainalla ostettava asunto. Jos sinulla ei ole tarpeeksi omia säästöjä, tarvitset kuitenkin usein myös lisävakuuksia. Lue lisää aiheesta.
Euribor ja muut asuntolainan viitekorot
Yleisin viitekorko asuntolainoissa on euribor 12kk. Lue, mitä se tarkoittaa ja mitä muita vaihtoehtoja on olemassa.
Asuntolainan korkokatto
Asuntolainaan voit halutessasi ottaa korkosuojauksen, joka on ikään kuin vakuutus korkojen nousun varalta. Lue, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja kannattaako korkokaton ottaminen asuntolainaan.
Lainaneuvottelut
Ennen asuntolainan saamista neuvottelet lainan ehdoista pankin kanssa. Artikkelista voit lukea vastauksia yleisimpiin asuntolainaneuvotteluja koskeviin kysymyksiin.
Asuntolainan järjestelypalkkio
Asuntolainan nostamisen yhteydessä sinulta veloitetaan yleensä kertamaksu, jota voidaan nimittää järjestelypalkkioksi tai avausmaksuksi. Lue, millaisesta kuluerästä on kyse.
ASP-säästäminen
Suunnitteletko asuntosäästämisen aloittamista ASP-tilille? Lue vastauksia yleisimpiin ASP-säästämistä ja ASP-lainoja koskeviin kysymyksiin.
Asuntolainahakemus
Pankkien asuntolainahakemuksissa kysytään pääpiirteittäin samoja asioita. Katso artikkelista, mitä tietoja tarvitset lainahakemuksen täyttääksesi.
Asuntolainapankit Suomessa
Nordea, OP ja Danske Bank ovat kaikille tuttuja pankkeja, mutta lainatarjouksen voit toki pyytää muualtakin. Katso mistä!
Asuntolaina yhdessä vai erikseen?
Oletko ostamassa yhteistä asuntoa kumppanisi kanssa? Nämä asiat sinun kannattaa tietää asumisen, asuntolainan ja parisuhteen yhdistämisestä – olitpa sitten avo- tai avioliitossa.
Voiko opiskelija saada asuntolainaa?
Lyhyt vastaus on kyllä, kunhan vain tietyt ehdot täyttyvät. Lue, mistä asioista pankki saattaa olla kiinnostunut, jos haet asuntolainaa opiskelijana.
Yhtiövastike ja hoitovastike tutuiksi
Jos olet asunut aiemmin vuokralla, yhtiövastike ja hoitovastike eivät välttämättä ole sinulle tuttuja termejä. Lue lisätietoa eri vastikelajeista.
Omistusasunto vai vuokra-asunto?
Tutustu eri asumismuotoihin ja lue, mitkä ovat yleisimpiä oman asunnon ostamiseen liittyviä hyötyjä. Artikkelista voit myös suuntaa-antavasti vertailla omistus- ja vuokra-asumisen kuluja.
Asuntolaina ilman säästöjä – mahdollista vai ei?
Voiko asuntolainaa saada ilman omia säästöjä tai pääomaa, jos tulotaso on hyvä? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.
Isännöitsijäntodistus
Oletko ostamassa asuntoa taloyhtiöstä? Lue, mikä on isännöitsijäntodistus ja mitä asioita siitä ainakin kannattaa tarkistaa.
Näin haet asuntolainaa – kattavat lisätiedot eri aihealueista löydät linkkien takaa
Asuntolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, jolla rahoitat asunnon ostamisen tai sen peruskorjauksen. Kun olet ensin tutustunut omistusasunnon hyötyihin ja asuntolainan saamisen ehtoihin, voit täyttää pankin verkkosivuilla asuntolainahakemuksen ja jäädä odottamaan lainatarjousta.
Lainatarjous tarkoittaa käytännössä lainalupausta, eli pankki sitoutuu rahoittamaan asuntokauppasi tarjouksessa mainituin ehdoin. Ennen lopullisen lainatarjouksen saamista neuvottelet pankin kanssa muun muassa:
- asuntolainan määrästä
- marginaalista
- viitekorosta
- lyhennystavasta ja -ajasta
- järjestelypalkkiosta
- vakuuksista.
Lainalupaus sitoo pankkia, mutta sinua se ei velvoita asunnon ostamiseen. Lainalupaus taskussasi voit kuitenkin reagoida nopeasti ja tehdä ostotarjouksen, jos oikeanlainen asunto osuu kohdalle.
Kun kilpailutat asuntolainan useamman eri pankin kesken, sinulla on mahdollisuus saada lainallesi pienempi marginaali tai muutoin edullisemmat lainaehdot. Tämä voi tarkoittaa tuhansien eurojen säästöä, koska vuosikymmenten saatossa pienikin ero lainan kokonaiskorossa muodostaa ison summan. Asuntolainalaskurilla voit todeta asian itse.
Kun olet ostanut asunnon, lyhennät lainaa pankille kuukausittain. Yksi lyhennyserä sisältää lyhennysosuuden, lainan koron sekä yleensä muutaman euron tilinhoitokulun. Maksuerän voit tilata helposti suoraan verkkopankkinäkymääsi.
Asuntolainaa voit Suomessa hakea noin kymmeneltä eri pankkiryhmältä tai pankilta. Markkinaosuuksilla mitattuna suosituimmat asuntolainapankit ovat OP ja Nordea sekä Danske Bank.
Aloita asuntolainan hakeminen tutustumalla yllä linkattuihin artikkeleihin, joista löydät kattavasti tietoa hakuprosessin eri osa-alueista.