Tätä 5G-nopeus käytännössä tarkoittaa ja nämä ovat sen hyödyt
Viime aikoina puhelinoperaattorit ovat kuin vaivihkaa karsineet liittymävalikoimistaan nopeimpia 4G-liittymiä. Jos kuluttaja haluaa puhelimeensa nopeimman mahdollisen netin, vaihtoehdoksi jää 5G-liittymän ostaminen.
Moni miettii aiheellisesti, onko 5G-nopeudesta mitään käytännön hyötyä puhelimessa vai olisiko 4G-liittymässä tarpeeksi vauhtia omiin tarpeisiin.
Tässä artikkelissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin, jotka liittymää valitessa on syytä käydä läpi.
Sisältö:
Toimiiko 4G-liittymä 5G-puhelimessa?
Aloitetaan kenties olennaisimmalla asialla.
Voit aivan hyvin ostaa 5G-puhelimeesi myös 4G-liittymän, joka toimii normaaliin tapaan 4G-verkossa. Uunituoreen 5G-puhelimen hankkiminen ei siis tarkoita sitä, että sinun täytyisi päivittää liittymäsi kalliimpaan 5G-vaihtoehtoon.
Vuonna 2024 jo lähes kaikki uudet puhelinmallit tukevat 5G-verkkoa. Syy 5G-puhelimen hankkimiseen on kuitenkin yleensä se, että uudemmissa puhelimissa on paremmat näytöt, tarkemmat kamerat ja ylipäätään kehittyneemmät ominaisuudet.
Harva hankkii uutta puhelinta vain päivittääkseen 4G-liittymänsä 5G-liittymäksi.
Entä toisinpäin?
Myös 4G-puhelimeen voi hankkia 5G-liittymän, mutta tällöin puhelimesi ei toki yhdisty 5G-verkkoon vaan toimii 4G-verkossa.
Onko tässä sitten mitään järkeä?
Puhelinoperaattorit perustelevat 5G-liittymän hyötyjä sillä, että ne mahdollistavat nopeammat yhteydet myös 4G-puhelimiin 4G-verkossa.
Operaattorin 4G-liittymien maksiminopeudet voivat esimerkiksi olla väliltä 5-200 Mbit/s. Valitsemalla 4G-puhelimeen 5G-liittymän, puhelin voi käyttää 4G-verkkoa esimerkiksi 300 Mbit/s-maksiminopeudella.
Mikrobitin muutaman vuoden takaisessa artikkelissa (juttu maksumuurin takana) todetaan myös se, että tuolloin ainakin Elisa priorisoi verkon ruuhkatilanteissa liittymiä niiden nopeuden perusteella.
Käytännössä tämä tarkoitti, että mitä nopeampi liittymä puhelimesta löytyi, sitä enemmän liittymään sai suhteellisesti nopeutta, jos verkossa sattui sillä hetkellä olemaan ruuhkaa.
Katsotaan seuraavaksi, mikä on 4G- ja 5G-liittymien netin nopeuksien ero ja mitä se tarkoittaa puhelinta käyttävälle peruspulliaiselle.
4G- ja 5G-liittymän nopeus käytännössä
Operaattorien liittymävaihtoehdoissa on eroja, mutta pääsääntöisesti 4G-liittymien nopeudet ulottuvat noin 200 Mbit/s -tasolle asti.
5G-liittymissä nopeuden voi yleensä valita väliltä 300-1200 Mbit/s operaattorista riippuen.
Mbit/s tarkoittaa megabittiä sekunnissa, ja lyhenteellä viitataan tiedonsiirron nopeuteen. Jotkut operaattorit saattavat ilmaista nopeuden lyhyemmin vain kirjaimella M eli mega.
Huomaa, että operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia, eikä sama liittymä toimi yhtä nopeasti eri paikoissa.
Esimerkiksi 100 Mbit/s -nopeudella varustetun 4G-liittymän ehdoissa voi olla mainittu, että liittymän latausnopeuden vaihteluväli 4G-verkossa on 10-100 Mbit/s.
Puhelimen netin todellista nopeutta kannattaa testata operaattorien verkkosivuilta löytyvillä nopeustesteillä.
Mihin 4G-nopeus riittää puhelimessa?
Lyhyt vastaus: 4G-nopeus – esimerkiksi 10-100 Mbit/s – riittää puhelimessa mainiosti kaikkeen niin sanottuun peruskäyttöön.
Jo 10 Mbit/s -nopeudella (ja jopa hieman hitaammallakin yhteydellä) voit katsoa puhelimestasi videoita kelvollisella kuvanlaadulla, selata sosiaalisen median kanavia ja kuunnella musiikkia tai äänikirjoja.
5G-liittymä.fi:n vertailun perusteella 5G-liittymien hinnat lähtevät halvimmillaan noin 20 eurosta ylöspäin. Edullisimmat 4G-liittymät ovat huomattavasti maltillisemmin hinnoiteltuja.
Miksi siis valita 5G-liittymä? Katsotaan seuraavaksi muutamia yleisimpiä tilanteita, joissa vaaka voi kallistua 5G:n suuntaan.
50€ Lidl-lahjakortti kaupan päälle!
Vaihda Telian 5G-liittymään ja saat kaupan päälle 50 euron lahjakortin Lidliin sekä halutessasi lisäetuna MTV Katsomon tai Maxin viihteen puolen vuoden ajaksi hintaan 3,95€/kk. Lisäksi uuden liittymän avausmaksu 0 euroa.
Katso tarjoukset Rajaton 5G 300 M-, Rajaton 5G 600 M- ja Rajaton 200 M -puhelinliittymiin. Edut ovat voimassa 8.12.2024 asti.
Milloin kannattaa hankkia 5G-liittymä puhelimeen?
5G-puhelinliittymän mahdollistama nopeus voi olla hyödyksi esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Jos haluat jakaa puhelimesi nettiyhteyden useille eri laitteille tai käyttäjille. Saatat esimerkiksi tehdä etätöitä kotona ja jaat netin puhelimestasi tietokoneelle videopalaveria varten. Samaan aikaan kämppäkaverisi tai lapsesi pelaa huoneessaan toimintapelejä netissä samalla yhteydellä.
- Haluat paremman varmuuden siitä, että saat yhteyden verkkoon myös ruuhkatilanteissa. Esimerkiksi stadionkonserteissa tai suurissa urheilukilpailuissa verkko saattaa välillä ruuhkautua.
- Striimaat jatkuvasti livevideoita nettiin puhelimellasi ja haluat tehdä sen tarkimmalla mahdollisella kuvanlaadulla.
- Lataat jatkuvasti isoja tiedostoja puhelimesi nettiyhteydellä ja haluat tehdä sen mahdollisimman nopeasti.
Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan 5G-nopeuksien hyötyjen arvellaan näkyvän kuluttajakäytössä enemmän vasta 2020-luvun puolivälin tienoilla ja siitä eteenpäin.
Esimerkiksi erilaiset virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuudet palvelut voivat tulevaisuudessa hyötyä nopeista 5G-yhteyksistä.
Teknologian koko ajan kehittyessä on turvallista olettaa, että erilaiset sovellukset ja verkon kautta toimivat palvelut tarvitsevat jatkossakin yhä suurempia tiedonsiirtonopeuksia.
- Lue myös: Mikä on hyvä netin nopeus puhelimeen?
Ainakin vielä lähivuosina 5G:n hyödyt korostuvat erityisesti yrityskäytössä. Esimerkiksi kaivoksilla, tehtaissa, varastoissa tai satamissa yritykset voivat hyödyntää suljettuja ja huippunopeita 5G-verkkoja, jotka mahdollistavat laitteiden tai ajoneuvojen etäohjauksen sekä erilaiset robotiikkaan liittyvät innovaatiot.
Mistä tietää onko oma puhelin 5G- vai 4G-luuri?
Alla on lueteltu muutamia helppoja tapoja, joilla voit selvittää, tukeeko oma puhelimesi 5G-tekniikkaa.
- Valitse puhelimestasi Asetukset ja sen jälkeen puhelimestasi riippuen joko Mobiilidata, Verkko ja Internet tai Mobiiliverkko. Sen jälkeen valitse Mobiilidatavalinnat tai Ensisijainen verkkotyyppi (Preferred network mode) ja katso, löydätkö vaihtoehdoista 5G:n.
Yllä näkyvässä kuvassa iPhonen Asetukset-kohdasta on ensin painettu Mobiilidata ja sen jälkeen Mobiilidatavalinnat.
Vaihtoehtona Puhelut ja data -kohdassa näkyy 5G Auto eli kyseessä on siis 5G-puhelin.
Puhelimessa on kuitenkin 4G-liittymä, joten se toimii vain 4G-verkossa. Näyttökuvan oikeasta yläkulmasta näkyy, että puhelin on yhdistetty 4G-verkkoon.
- Voit myös googlata puhelimesi mallin ja katsoa, onko kyseessä 5G-puhelin. Monesti tämä on mainittu jo puhelimen nimessä. 5G-yhteensopivuus on aina mainittu myös puhelimen mukana tulleissa paperisissa käyttöohjeissa, jos olet sattunut säilyttämään ne. Vastaavat ohjeet löytyvät toki myös verkosta digitaalisessa muodossa.
Esimerkiksi iPhone-puhelinten tapauksessa iPhone 12 -sarja ja sitä uudemmat mallit tukevat 5G:tä. iPhone 11 -sarjan puhelimista sen sijaan ei löydy 5G-yhteensopivuutta.
Kannattaako 4G-puhelinta enää ostaa?
Operaattorit listaavat vuosittain myydyimpiä puhelinmallejaan, joista nykyään jo lähes kaikki ovat 5G-puhelimia. Moni miettii siksi, kannattaako hieman vanhempaa 4G-puhelinta enää ostaa.
Vastaus riippuu täysin siitä, mitä puhelimellasi teet ja millaisia ominaisuuksia siltä vaadit. Vanhemman ja halvemman 4G-puhelimen ostaminen voi olla täysin perusteltua, jos et vaadi luuriltasi ihmeitä. 4G-verkko ei ole katoamassa mihinkään, ja 4G-puhelimet toimivat jatkossakin mainiosti.
3G-verkon kohdalla tilanne sen sijaan on toinen. 3G-puhelinten puhelut siirtyvät verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkkoon, joten myös hieman antiikkisemmilla laitteilla voi toki edelleen soittaa.
Jos kuitenkin kysyt otsikon kysymyksen älypuhelimia myyvästä liikkeestä, he todennäköisesti suosittelevat sinulle aina 5G-puhelinta. Edullisimpien 5G-puhelimien hinta on jo selvästi alle 200 euroa.
Varmista, että 5G-verkko toimii sijainnissasi
5G-puhelin ja 5G-liittymä eivät auta, jos sijaintisi ei ole verkon kattavuusalueella.
Tällä hetkellä 5G-verkon maantieteellinen kattavuus on vielä melko pieni, eli vasta pieni osa Suomesta on 5G-verkon peitossa.
Näillä alueilla asuu kuitenkin valtaosa suomalaisista, joten 5G-verkon väestöpeitto on jo noin 90 prosenttia suomalaisista.
Todennäköisyyksien valossa asut siis itsekin alueella, jossa 5G-verkon pitäisi toimia.
Voit vertailla Elisan, Telian ja DNA:n 5G-verkkojen kattavuuksia operaattorien verkkosivujen kuuluvuuskartoista. Moi Mobiilin liittymät toimivat DNA:n verkossa.
- Katso myös: Puhelinliittymät vertailussa
Eli kumpi on lopulta parempi: 4G vai 5G?
Riippuu keneltä kysytään.
Useimmille tavallisille suomalaisille puhelimen 4G-liittymä tarjoaa riittävän nopeuden ja suorituskyvyn päivittäisiin netinkäyttötarpeisiin. WhatsApp-viestittely, iltapäivälehtien ja somen selaaminen sekä videoiden katselu onnistuu mainiosti 4G-nopeuksilla. 4G-liittymän selkeä etu 5G:hen verrattuna on halvempi hinta.
Jos kuitenkin olet puhelimen netin tehokäyttäjä ja sinulla on tarve jakaa nettiä useimmille laitteille tai käyttäjille, 5G voi olla hyvä valinta. Samanaikainen pelaaminen, videopalaverit tai livestriimaus onnistuvat varmemmin ilman turhia viiveitä, kun käytössä on 5G-liittymä.
Muista kuitenkin ennen liittymän päivittämistä varmistaa, että operaattorisi 5G-verkko toimii alueellasi ja taskussasi oleva puhelin tukee 5G:tä.